Trepák a felkészülésről és a szezonról

A Soproni Sördögök csapatkapitánya, Trepák Zoltán már 20. felnőtt alapozását csinálta végig idén nyáron, ennek apropóján (is) készített vele interjút a gárda hivatalos honlapja, az sakc.hu, amelyben Trepák a felkészülés mellett természetesen az új idényről, reményekről, célokról is szót ejt.

Az sakc.hu interjúja:

Az előző évad közben, a szegedi színekben hamarosan Sopronba látogató Molnár Bandi távozása után lett csapatunk kapitánya tapasztalt centerünk, Trepák Zoltán. “Csékánk” örül annak, hogy az előző évad soproni sikercsapatának gerince a most kezdődő évadra is együtt marad, és reméli, a gárda most is szép játékkal örvendezteti meg egyre népesebb szurkolótáborát.

- Zoli, hányadik felnőtt alapozásodat is csináltad végig?

- Huhh, de nehéz kérdés… Az 1995-96-os szezonban volt az első, akkor ez már ha jól számolom, a huszadik felkészülésem volt, és hamarosan kezdődik a huszadik felnőtt szezonom.

- A felkészülésnek ezen a játékosok körében méltán nem túl népszerű alapozó időszakában végzendő munka jellege sokat változott az elmúlt két évtized alatt?

– Rengeteget. Annak idején jó ideig a nyári alapozó időszak jelentős részét atlétikapályán vagy attól függ, hol mi volt a szokás, a szabadban töltöttük, rengeteg hosszú távú futással, amely később egyre rövidült. Manapság azért már a csapatok többségénél kifejezetten a kondícióra specializálódott szakemberek, erőnléti edzők dolgoznak a csapatoknál, így nálunk is. Remek munkát végeznek, s e munka jellege már egészen más, mint annak idején volt. Hosszútávú futások egyáltalán nincsenek, nyáron három-négy alkalommal mentünk ki futni az erdőbe. Van viszont nagyon sok erősítés és állóképességi, gyorsasági munka a teremben.

- Neked melyik tetszik jobban?

– Aki ismer, tudja, hogy munkamániás vagyok, nagyon szeretek edzeni, ez ilyen szempontból tehát nekem lényegében mindegy. Viszont az tény, hogy ez a modern erőnléti felkészülés jóval inkább sportágspecifikus, jóval hatékonyabb, és ezt érzem is.

- Hamarosan kezdődik a szezon. Az előző évadban messze erőn felül szereplő társaság nagy része együtt maradt. Ez előny lehet a riválisokkal szemben?

– Úgy gondolom, igen, hiszen a stílus az nem fog változni, nem kell elölről, a nulláról kezdve új csapatot építeni. Csupán két meghatározó új játékos érkezett, úgy érzem, jó úton halad a beépítésük. Az viszont, hogy alapvetően a stílus nem változik, nem jelenti azt, hogy ne lennének új taktikai elemek is a játékunkban.

- A tavalyi remek szerepléssel a csapat magasra tette a mércét. Mit gondolsz, a sikerek megismételhetőek?

- Ezzel kapcsolatban most még nem nagyon lehet mondani bármit, ez sok mindentől függ, elsősorban az ellenfelek játékerejétől. Úgy fogalmaznék inkább, hogy a csapat teljesíthet, játszhat azon a szinten, amelyen az előző évadban, de az már más kérdés, hogy ez most mire lehet elég. Ezt most még nem tudni, ráadásul évad közben is változhatnak az erőviszonyok.

- Milyen reményekkel vág neki a gárda az új szezonnak?

- A vezetés részéről még semmilyen konkrét elvárást nem hallottunk, de van igényünk, igényességünk önmagunkkal szemben. Az lehet, hogy pont a tavalyi váratlanul jó eredmények miatt lesz némi nyomás a csapaton, de abban bízom, hogy ezt a helyzetet tudjuk kezelni, mert jó emberek alkotják a csapatot. Azt, hogy jó emberek, kettős értelemben gondolom, Egyrészt jók, mint játékosok, tehát tudásra, mésrészt a sportemberi tulajdonságokra, a mentalitásra egyaránt értem. A magam részéről abban reménykedem, hogy egy hazai pályán mindig domináló, de idegenben is veszélyes csapatunk lesz, amellyel számolni kell még a legerősebb riválisainknak is, és amely sok örömöt, vidám, boldog percet szerez majd a szurkolóinak.

- Várod már az új évadot, a feldobást?

- Nagyon. Mint már mondtam, szeretek edzeni. Annál egy dolgot szeretek jobban, játszani, versenyezni. Nagyon szeretem a versenyidőszakot, a meccseket, különösen a rájátszás időszakát, amikor sűrűn jönnek a meccsek. És nem azért, mert akkor kevesebbet kell edzeni.

Forrás - sakc.hu
Foto, Slide - Tóth Zsombor (sakc.hu)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus