Válogatott igazságok - Az első benyomások

2 magyar bajnoki cím, 2 lengyel bajnoki cím, 1 török bajnoki cím, 1 ukrán bajnoki cím, 1 Saporta Kupa döntő, 1 Európa Kupa döntő, 3 magyar kupa győzelem és 1 lengyel kupa győzelem. Emellett 228 magyar válogatott fellépés, egy Európa-válogatottság, valamint 89 meccs az Euroligában. Ez Gulyás Róbert és Németh István mérlege. Láttak már egy-két dolgot karrierjük során. Ha ők azt mondják, akkor az úgy van. Lássuk, mit mondanak!

 

A Falco csapata körül az elmúlt hetekben szinte izzik a levegő, gondolom ti is sok mindent hallottatok. Mi a véleményetek kialakult helyzetről?

G.R.: Érdekes helyzetben a Falco idén, olyan legendát pótolni, mint Kálmán Laci nem egyszerű dolog. Természetesen a kezdeti vereségek után a szurkolók bűnbakot keresnek, és persze az első mindig az edző. Olvastam a szurkolók egy részének az edzővel való konfliktusáról.  Az én véleményem az, hogy a szurkolóknak nemcsak a győzelmeknél kell a csapat mellé állni, hanem ilyen esetekben is ott kell lenni, és buzdítani őket, Összefogásra van szükségük nem veszekedésre.

N.I.: Nehéz folyamatok, változások vannak a Falconál. Nyáron az aktív játékkal (legalább is Szombathelyen) felhagyott a csapat egyetlen legendája, és hagyott maga után egy egyelőre betöltetlen űrt, hiszen a csapat magyar játékosai közül (még) egy sincs, aki vagy játéktudásban, vagy vezetői erényekben is versenybe kelhetne a pályája csúcsán, sőt a zeniten is túl lévő Kálmánnal. A távozásáért sokan sokakat vádoltak és minden bizonnyal voltak olyanok is akik csak a lehetőséget várták, hogy haragjukat kitöltsék .A sorozatos pár pontos vereségek és Bencze Tomi fészbuk-malőrje ezt megteremtették. Azt viszont észre kellene venni, hogy az ország legtehetségesebb fiatal garnitúrája van itt és fejlődik napról-napra. Nagyon remélem, hogy több és több lehetőséget fognak kapni és akkor a szombathelyi publikum egésze büszke lehet a csapatára.

Lement öt forduló a bajnokságból, kezdenek körvonalazódni az erőviszonyok. Szerintetek a tabella a csapatok valódi erősorrendjét tükrözi?

G.R.: Kevesen találták volna el a tabellát pár forduló után, szerintem olyan még nem is volt, hogy a feljutott csapat vezesse veretlenül a bajnokságot. Úgy gondolom kicsit még rendeződni fognak az erőviszonyok és valószínűleg több csapat is cserél légióst, ami döntően befolyásolja majd a játékerejüket.

N.I.: Egyelőre még mindig korai erről beszélni, hiszen a sorsolás miatt vannak, akik eddig relatíve könnyű meccseket játszottak. Ha a pontos helyezések egyelőre nem is, de a tabella első fele és második fele azért mutatja, hogy kikre lehet számítani a végjátéknál. A hétvégi ASE-KTE meccset nagyon érdekesnek tartom. Az megmutathatja, hogy mennyire is megérdemelt a Kecsó első helye. Eddig nagyon szép kosárlabdát játszottak és nyertek idegenben pár fontos találkozót. Egyelőre (bár eddig csak idegenben játszott) a Nyíregyháza utolsó helye teljesen helytállónak tűnik.

Melyik játékos nyújtott eddig olyan teljesítményt, amely - akár pozitív, akár negatív - meglepetéssel szolgált számotokra?

G.R.: Kevés mérkőzést láttam élőben és a statisztikák csalók egy kicsit. Nagyon örülök, hogy Hendlein Roli újra jó formában játszik és vezeti a VAL listát. Negatív listára írhatnék egy csomó külföldi játékost, de szerintem néhányuk nevét megtanulni sem lesz időnk és már állnak is tovább.

N.I.: Akik eddig nagyon jól játszottak azok Djerasimovic, Wittmann, Vaughn, Rakocsevics, Raivio, Kovács Ákos és a legmeglepőbb, Budimir. Ellenben eddig a várakozásaim alatt teljesít Thomas, Moore az MTE-ből, Summers, Hobbs és egy picit Timberlake is a statisztika ellenére. Plusz néhány magyar papírral rendelkező játékos, akik egyelőre nem bizonyítják, hogy érdemes fiatalok helyett őket idehozni (Oláh, Kusnyer)

Az Alba Fehérvár csapata három meccsen van túl a második számú európai kupában. Mennyire ítélitek hasznosnak a két meccs fényében a szereplésüket?

G.R.: Csak a második mérkőzésüket láttam, de az kifejezetten tetszett, bátran játszottak, és ha egy kicsit nagyobb szerencséjük lett volna akár nyerhetnek is. Hasznos mindenképp a szereplésük, megismerhetik a játékosok azt a légkört, amit eddig csak a válogatott, vagy a Szolnok tapasztalt tavaly. Remélem nem hagy alább a lelkesedésük és a szurkolók is mellettük maradnak egy-két vereség után is.

N.I.: Mindenképpen jó, hogy van magyar csapat a Eurocup-ban és mivel ezt tavaly az Alba érdemelte ki, így van ez rendjén. Biztos vagyok benne, hogy a tavalyi csapattal már nyert meccsük is lenne, mert az eddig acélosabbnak tűnik a mostaninál. Ennek ellenére jól játszanak a nemzetközi porondon, jobban, mint a helyi pontvadászatban ahol már becsúszott két kényelmetlen vereség és Szegeden se sok hiányzott hozzá. A játékstílus egy olyan "all-in" típus a letámadással és az egyszerű támadási szisztémákkal, amit a jobb csapatok egyelőre kíméletlenül kihasználnak. Végjátékban utolsó labdájuk volt kétszer is (Körmend, PAOK) ami Tóth Péter és Juhos használt el, ami azt mutatja, hogy a spanyol mester vagy bízik bennük, vagy még nem elég rutinos a brigád (edzőstül) a kiélezett szituációkban, hogy véghez tudja vinni az akaratát. Többé-kevésbé világosnak tűnik, hogy már csak 7 meccsük van a Eurocupban, de azt tökéletesen ki lehet használni tapasztalat szerzésre, hogy a magyar bajnokság második felében már ne akadjanak olyan problémák, mint eddig.

Neno Asceric a Cibona elleni vereség után azt nyilatkozta, hogy csapatának szüksége van még egy légiós leigazolására. Szerintetek mi lehet a megoldás, tényleg kell még oda ember?

G.R.: Ha egy csapat több helyen akar helyt állni, akkor sok játékos kell. De szerintem a Szolnok rendelkezik annyi játékossal, hogy nem lehetne ez gond. Magyar játékosaik a legjobbak között vannak. Az más kérdés, hogy minőségben megfelelők-e a légiósaik, olyanok kellenének, akik eldöntik a meccset akár az ABA Ligában is, én pedig egyelőre még nem érzem bennük ezt. De még nagyon az elején vagyunk a bajnokságnak, és ha összeszoknak, akkor lehet ez sokkal jobb is.

N.I.: A munkámból adódóan nem tartom etikusnak ennek a kérdésnek a megválaszolását. Természetesen, mint "civil" megvan a véleményem, de azt most megtartom magamnak

Köszönjük szépen a válaszokat, hamarosan újra találkozunk!

Képek: www.kosainfo.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus