Válogatott igazságok - Indul a szezon!

2 magyar bajnoki cím, 2 lengyel bajnoki cím, 1 török bajnoki cím, 1 ukrán bajnoki cím, 1 Saporta Kupa döntő, 1 Európa Kupa döntő, 3 magyar kupa győzelem és 1 lengyel kupa győzelem. Emellett 228 magyar válogatott fellépés, egy Európa-válogatottság, valamint 89 meccs az Euroligában. Ez Gulyás Róbert és Németh István mérlege. Láttak már egy-két dolgot karrierjük során. Ha ők azt mondják, akkor az úgy van. Lássuk, mit mondanak!

- Az idei szezonban öt magyar csapat is megméreti magát a nemzetközi kupában, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Mennyien válik ez hasznára a magyar kosárlabdának, illetve szerintetek ez most csak egyedi eset, vagy elindul valami ezen a téren?

G.R.: Személy szerint én nagyon örülök, hogy ennyi csapat indul nemzetközi kupákban. Remélem, ez nem csak egy évre fog szólni, hanem elindult valami, ami csak a hasznára válhat a magyar kosárlabdának. Sokkal könnyebb minőségi légiósokat igazolni, ha egy csapat indul kupában. De az egésznek csak akkor van értelme, ha a magyar játékosok is pályán lesznek és rutint szereznek a nemzetközi porondon.

N.I.: Csak remélni tudom, hogy ez a tendencia megmarad! Nagyon fontos lenne ez a magyar kosárlabdának. Az Albacomp Eurocup-os és a Szolnok ABA-ligás (+ Eurochallenge) szereplése a két legnagyobb nemzetközi visszhangot kiváltó tényezője, de az MTE, a Berény, a Paks esetleges továbblépése is pozitív irányba lökheti a magyar kosárlabdázást. Minőségi játékosok, sportvezetők, játékvezetők érkeznek az országba, és nem úgy tekintenek ránk, mint fehér foltra Európa kosaras térképén!

- A nyár folyamán Pécsett, Kecskeméten, Körmenden, Jászberényben, Szolnokon, Szegeden, Kaposváron, Fehérváron, Nyíregyházán is feltűnt egy-két honosított, vagy honosításra váró, ismerős vagy mindeddig ismeretlen kosaras. Szerintetek jó-e ez a magyar kosárlabdának, illetve milyen irányba visz ez a folyamat?

G.R.: Nem igazán tetszik nekem ez a dolog, szerintem a klubok az egyszerűbb megoldást választják. Könnyebb honosítani valakit, mint kinevelni. Sajnos ma nagyon kevés kiemelkedő tudású magyar játékos van, és bizony nagyon sok munka és idő kell a pótlásukra. Ami még zavaró ebben a kérdésben, hogy nem extra játékosokról beszélünk (természetesen tisztelet a kivételnek), hanem olyanokról akik csak a játékidőt veszik el a magyarok elől. A magyar kosárlabda szempontjából csak akkor lesz pozitív hatása, ha klasszis játékosok és igazi példaképek lesznek a honosított játékosok.

N.I.: Véleményem szerint nem jó irányba. Ennyi erővel lehetne 4 légiós is... Ez egy olyan téma, amit szóban is kb. 30 perc alatt tudnék kifejteni, de a lényege az lenne, hogy ennek valamilyen gátat lassan szabni kellene, mert akkor tényleg felesleges lesz utánpótlást nevelni. Legfeljebb egy 3 betűs mozaikszócska miatt...

- A múlt hét folyamán a szövetéség meghallgatta, majd kivétel nélkül elfogadta a válogatottak szakmai vezetőinek beszámolóját, köztük Sztojan Ivkovics férfi szövetségi kapitányét is. Véleményetek szerint is minden rendben volt a válogatott szereplésével, illetve hogy sikerült a beharangozott fiatalítás?

G.R.: A beszámolók elfogadása csak hivatali rutin a számomra. A válogatottak szereplését az eredmények tükrözik. Egy folyamatot pár meccs után megítélni fölösleges, de az biztos, hogy nehéz úgy fiatalítani, ha kevés játékosból lehet választani. Meg kellene találni az egészséges egyensúlyt az idősebb és a fiatalabb játékosok között. Idén nagyon sok olyan hiányzó volt, akinek kortól függetlenül ott lett volna a helye.

N.I.: Először is nem ismerem a beszámolók tartalmát, úgyhogy bajos lenne bármit is mondanom róluk. Másodszor pedig a szakmai bizottság reakcióját sem ismerem, így nem tudom, hogy csont nélkül vagy vitával együtt történtek-e ezek a meghallgatások. A felnőtt válogatott mérkőzéseinek nagyobb részét láttam én is, volt, amelyik jobban, volt, amelyik kevésbé jól sikerült. A fiatalításról meg annyit, hogy kb.15 éve fiatalítanánk, de korosztályonként 1, max. 2 nemzetközi szinten (néha még hazai szinten is) bevethető fiatalt tudunk kitermelni, a rengeteg magyar állampolgársággal rendelkező játékos közül pedig számításaim szerint 2 (!!!) tudna segítségére lenni a nemzeti csapatnak...

- Alig ért véget a legutóbbi bajnokság, amikor a Szolnok bejelentette Keller Ákos és Vojvoda Dávid, valamint a magyar állampolgársággal rendelkező Rakics és Ivosev leigazolását, majd a nyár közepén jött a hab a tortára: Lóránt is az Olajnál folytatja. Mennyire érzitek jó dolognak, hogy a kiemelkedő magyar játékosok nagy része egy csapatban pattogtat, illetve mire mehet ezzel a kerettel a Szolnok az Adria Ligában?

G.R.: A magyar bajnokságot színesebbé, izgalmasabbá teszi, ha minden csapatban vannak sztárok, akikért meccsre járnak a szurkolók. De a másik oldalról megközelítve az is örömteli, ha egy magyar csapat magyar játékosra akar építeni nemzetközi kupákban. A Szolnoknak a tavalyi év után nem lesz olyan nagy újdonság a sok utazás és mérkőzés, így mindenképpen azt várom tőlük, hogy jobb helyezést érnek el idén. Régebben is mindig volt 1-2 csapat, ahol több válogatott játékos volt, bár akkoriban ez nem volt ennyire feltűnő, mert sokkal több jó és meghatározó magyar kosaras volt. Ezen kívül a nemzeti csapatnak is jó tesz, hogy ha a játékosok ismerik egymás minden mozdulatát.

N.I.: Nem ismeretlen ez a magyar kosárlabdában az elmúlt 50 évben. Elég ha csak a Honvédra gondolunk. Vagy a 2000-es évek fordulóján háromszor bajnokságot nyerő Albacompra. Vagy az ezt követően a szinte teljes magyar válogatott kezdőjével felálló Paksra. Most Szolnokon van olyan lehetőség, ami vonzó a játékosoknak. Az anyagi biztonság nagyon fontos, de aki igazán versenyezni és fejlődni akar, az jobban megteheti a Partizan ellen 10 perc alatt és a saját bőrén érezheti az Euroleague játékosok sebességét, stílusát, intelligenciáját, mint mondjuk (nem akarok senkit megsérteni) 40 perc alatt a Debrecen ellen. A bajnokságnak lehet, hogy nem tesz jót, de ezzel együtt inspirálhat más csapatokat a még nagyobb erőbevetésre, játékuk magasabb szintre emelésére (lásd tavaly!). Sajnos (ez nem csak országunkban van így) a kis országok gazdaságai nem tudnak annyi és olyan minőségi sportegyesületet eltartani, mint szeretnénk, ezért szinte minden sportágban, minden európai bajnokságban ugyanaz a 2-3 csapat küzd a végén a bajnoki címért...

- Végezetül evezzünk egy kicsit szelídebb vizekre! A hét végén rajtol a bajnokság, sok csapat esetében jelentősen átalakult kerettel. Melyik csapat okozhat meglepetést az idén, illetve melyik négy csapatot várjátok a legjobb négy közé a végelszámolásnál?

G.R.: Érdekes lehet a bajnokság, most még nehéz jósolni, mert sok csapatnál még vannak kiadó légiós helyek. A légiósok személye egy-egy csapat esetében eldöntheti, hogy a tabella melyik részén fog tanyázni. A felkészülési mérkőzések eredményei is elég érdekesen alakultak, így ez sem könnyíti meg dolgomat. Tippem a legjobb négyre: ASE, Szolnok, Falco, Alba.

N.I.: Idén véleményem szerint még kiegyenlítettebb a mezőny, mint tavaly, úgyhogy nem hatalmas meggyőződéssel írom le a tippjeimet. ASE, Alba, Olaj, Sopron négyest várom előre, de ebbe bőven beleszólhat a Körmend, Szombathely, Kecskemét is. Ezek közé zárkózhat fel ismét kisebb meglepetést okozva a Pécs és a ZTE.

Köszönjük szépen a válaszokat, két hét múlva ismét találkozunk!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus