Világbajnokok ellen is játszott

Kétszer is részt vett a Michigan State University játékosaként az amerikai egyetemi bajnokság (NCAA) négyes döntőjén, s egyetemi évei alatt olyan kosarasok ellen is játszott Korie Lucious, a Soproni Sördögök csapatánál próbajátékon lévő amerikai irányító, akik tagjai voltak a napokban világbajnokságot nyert amerikai válogatottnak. Korie az egyetemi finálékon több mint hetvenezer ember előtt játszhatott. A soproniak jelenleg tesztelik a 24 éves kosarast, akinek, ha megfelel a próbajátékon, Sopron a második európai állomáshelye lehet.

- Milyen volt az utazás, hogy érzed magad? – kérdeztük Korie Lucioustól.

- Hosszú – felelte mosolyogva. – Millwaukee-ból jöttem, összesen vagy tíz órát töltöttem a levegőben, s az átszállásokkal együtt összesen úgy tizenhárom órát utazhattam, és akkor nem is aludtam.

- Ahogy kétszer az NCAA-ben, úgy az előző szezonban Lengyelországban is bejutottál csapatoddal a legjobb négy közé. Tavalyi csapatodról, a KS Rosa Radom nevű együttesről úgy gondoljuk, Magyarországon a te érkezésed kapcsán hallhatnak először az emberek, azaz Lengyelországon kívül nem túl ismert alakulat. Nagy siker volt előző ezzel a társasággal a lengyel bajnoki negyedik hely?

- Úgy éreztem, hogy igen, elégedettek voltak a vezetők és a szurkolók egyaránt. Az azt megelőző előző évadban nem jutott a csapat a rájátszásba, ahhoz képest ez bizony jelentős előrelépés volt, jó eredménynek, sikeres szereplésnek volt mondható.

- A lengyel szezonod után hogy látod, mi a különbség az amerikai egyetemi, illetve az európai kosárlabda között?

- Az NCAA-ban, úgy gondolom, nagyobb az iram, a játék sebessége, Európában viszont sokkal több a fizikai harc, az ütközés, a test-test elleni küzdelem. Mindez szerintem elsősorban abból adódik, hogy amíg az egyetemi bajnokságban nagyjából tizenkilenc és huszonhárom éves kor közötti fiatal játékosok játszanak, addig az európai felnőtt bajnokságokban sok a tapasztalt, fizikailag igen erős felépítésű, harminc év körüli kosaras.

- Az egyetemi bajnokságban két négyesdöntőn is játszottál. Az NBA jelenlegi sztárjai ellen is kosaraztál?

- Persze, több, most ott kiemelkedő játékos ellen is. Többek között a frissen világbajnokságot nyert amerikai válogatottban szereplő kosarasok közül a vb MVP-jének választott Kyrie Irving, valamint DeMarcus Cousins ellen.

- Mit tartasz erényednek a kosárlabdapályán és hogy látod, miben kell még fejlődnöd?

- Szinte mindenben. Azt mondják, gyors vagyok, de ez önmagában semmire nem elég. Előre kell lépnem irányítóként főleg a játék szervezésében, és sokat kell dobásbiztonságban is javulnom, szóval van hová fejlődnöm.

 

Még nem volt meggyőző

Korie Lucious hullámzó teljesítményt nyújtott a múlt hét végén rendezett Göcsej-kupán. A Soproni Sördögök vezetőedzőjét, Sabáli Balázst kértük, értékelje a próbajátékon lévő irányító teljesítményét: – Nem ideális, hogy egy játékos hosszú utazás után az érkezését követő naptól máris három napos tornán vesz részt, de nekünk ez így jött ki. Részben a hosszú út és időeltolódás miatt fáradt lehetett, részben pedig nem igazán ismerte a többieket. Az első napon keveset is játszott, a másodikon pedig nagyon gyengén “muzsikált”. El is volt keseredve rendesen, a távoli dobásai rendre rövidek voltak. Utána Patonay Imrével együtt hatszemközt beszélgettünk vele, s a bronzmeccsen már próbálta s hellyel közzel meg is csinálta, amit kértünk. Azt, amit egyébként a játékáról készült videókon láttunk, hogy gyorsaságát kihasználva agresszíven kosárra tör, de a távoli dobásai akkor sem “ültek”. Mondta, egyénileg edzett, viszont mérkőzést már vagy négy hónapja nem játszott, érződött is, hogy nincs igazán játékban. Voltak biztató villanásai, de összességében eddig nem volt meggyőző, s ezt ő is tudja, érzi. Azt mondta, pár nap és magára talál. A hét végi hazai rendezésű Krasznai-kupa után döntünk vele kapcsolatban.

Foto, Slide - Tóth Zsombor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus