Vojvoda: "Az egész sorozat legfontosabb meccse lesz a következő"

Vasárnap megkezdi az Eb-selejtezőket a magyar férfi kosárlabda-válogatott. Ennek apropóján nyilatkozott a válogatott egyik edzője, Pór Péter a felkészülésről, valamint az előttünk álló portugál meccsről, amelyről a nemzeti csapat egyik vezére, Vojvoda Dávid is megosztotta gondolatait.

A szolnokiolaj.hu-n megjelent cikket olvashatjátok az alábbiakban:

"Sinesben kezdi és Szolnokon fejezi be Európa-bajnoki selejtezősorozatát a magyar férfi kosárlabda-válogatott. A cél világos, mégis homályos. Hiszen ha ki is jut a csapat a tornára, annak helyszíne még nem ismert.

Még a múlt évezredben, 1999-ben szerepelt legutóbb Európa-bajnokságon a magyar férfi kosárlabda-válogatott. A franciaországi kontinenstornán a spanyoloktól kilenc, az oroszoktól egyetlenegy, a szlovénoktól pedig hat ponttal kapott ki a csapat és végzett a 13. helyen a tizenhat válogatott között. Azóta nem sikerült kijutni. A kvótaszerzés most sem lesz egyszerű, hiszen Csehország, Grúzia és Portugália ellen kellene kivívni az indulás jogát.

- Egy klubcsapat nyolc-tíz hetes felkészüléssel vág neki a bajnokságnak, a válogatottnak öt hete volt erre - válaszolta megkeresésünkre Pór Péter, a nemzeti csapat egyik edzője. - Nagyon jól be kellett osztani az időnket, szerintem ez sikerült is. Klasszikus értelemben vett alapozó edzéseket nem lehetett tartani, jellemzően taktikai jellegű foglalkozásaink voltak. A helyes arányokat kellett megtalálni: tartottunk futó- és súlyzós edzéseket is, de a védekezést és a támadójátékunkat kellett felépíteni. Nagyon hasznos volt a két felkészülési torna, hiszen játszhattunk például a portugálokkal is. Emellett nagyon sokat videóztuk leendő ellenfeleinket is.

A jelenleg legmagasabban jegyzett magyar kosárlabdázó, Hanga Ádám kihagyja a selejtezősorozatot, de a két szolnoki center, Lóránt Péter és Báder Márton sincs a csapatban, szintén sérülés miatt.

- Természetesen sajnáljuk, hogy nincsenek velünk, hármójukkal azért erősebbek lennénk. De akik itt vannak, ők most a magyar válogatott. Erre kár is több szót vesztegetni - mondta a Szolnoki Olaj KK legeredményesebb edzője. - Az első meccs mindig nagyon fontos egy ilyen sorozatban, hiszen egy esetleges győzelem nagy lökést tud adni. Papíron talán ez lesz az a találkozó, ahol a legtöbb esélyünk lesz idegenben is nyerni. A hazai pálya miatt a tét a portugálokat fogja nyomni.

A csapat péntek délután, indul Portugáliába. Szombaton edz a festői szépségű óceánparti kisváros csarnokában, vasárnap este fél nyolckor pedig feldobják a labdát.

- Mindannyian nagyon várjuk már - árulta el a Szolnoki Olaj játékosa, Vojvoda Dávid, aki huszonnégy éves kora ellenére a csapat kapitánya. - Szerintem az egész sorozat legfontosabb meccse lesz. Két-három hete szinte csak erre a találkozóra készülünk. A körmendi Ferencz Csabival és Witmmann Krisztiánnal mi hárman vagyunk az "öregek" a csapatban. Nekem ez a hatodik évem a válogatottban, amire nagyon büszke vagyok. A hangulat nagyon jó, de ez már a felkészülés első napján is így volt. A csapategységen biztos nem fog múlni a siker.

Egy hónap múlva derül ki, hol lesz jövőre az Eb

Az Európa-bajnoki selejtező második körében részt vevő 26 csapatot hét csoportba osztották be, a csoportgyőztesek mellett a hat legjobb második - összesen 13 gárda - jut ki a 2015-ös Eb-re. Tíz válogatott - Franciaország, Litvánia, Spanyolország, Horvátország, Szlovénia, Ukrajna, Szerbia, Finnország, Görögország és Törökország - az idei, spanyolországi vb-szereplésével már biztosította részvételét a kontinenstornán. A tavalyi, első selejtezőkörből csak Észtország szerzett kvótát. Egy éve a magyar válogatott egy győzelemmel és három vereséggel zárt Szlovákia és Fehéroroszország ellen.

Az Európa-bajnokságnak Ukrajna adott volna otthont, ám a feszült politikai helyzet miatt az európai szövetség júniusban elvette az ukránoktól a rendezési jogot, és várhatóan szeptemberben jelenti be az új helyszínt."

Forrás - szolnokiolaj.hu, Gutai István (Új Néplap)
Foto, Slide - szolnokiolaj.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus