Zagorac: a szlovéneknek is lenne mit tanulni a magyaroktól

Az SKC Európa-bajnok légiósa, Sasa Zagorac adott hosszabb interjút az origo.hu-nak - szerinte a magyar bajnokság közvetlenül a német és a lengyel mögött van, de a megítélésen javítani kellene - szóba került Luka Doncic és Goran Dragic, hogy miért igazolt pont Sopronba, hogy milyen volt átélni az Eb-t, mit vár a vb-selejtezőktől, illetve hogy mi lesz azután, hogy befejezi pályafutását.

Az origo.hu Sasa Zagoraccal készített interjújából egy részlet:
 

Mint a Sopron játékosa, követte a magyar válogatott teljesítményét az Eb-n?

Persze, sőt már előtte is, hiszen egy maribori felkészülési tornán játszottunk a magyarok ellen. Az első félidőben szenvedtünk, Vojvoda tarthatatlan volt. Aztán a másodikra összeszedtük magunkat, és sikerült nyerni. Ami az Eb-t illeti, egy részről a mi tornagyőzelmünk okozta az egyik legnagyobb meglepetést, másrészt viszont nálam a magyarok továbbjutása is az volt, hiszen a cseh válogatottat erősebbnek vélte mindenki, ráadásul a szerbek is megszenvedtek ellenük. Több kiváló játékosuk van, úgyhogy nemcsak a jövő, de a jelen is jól néz ki a nemzeti csapat szempontjából.

Mit gondol a magyar bajnokságról, a színvonalról, a szurkolókról?

Egyértelműen pozitívan csalódtam, jóval rosszabbra számítottam, hogy őszinte legyek. De most, hogy itt vagyok, látom a klubokat és a játékosokat, a minőségi légiósokat, valamint remek hazaiakat is, akik magas szintet képviselnek, de jó szakemberek is vezetik a csapatokat. Ami viszont a legjobban tetszik, és nekünk, szlovénoknak lehetne mit tanulni önöktől, az a hazai bajnokság megjelenítése, közvetítése, felkarolása. Itt például minden héten közvetít a tévé egy mérkőzést, Szlovéniában ez meg sem fordul a fejekben. De mondhatnám a meccseket követő sajtótájékoztatókat, vagy az interjúkat, mint amilyet most is csinálunk. Otthon ezek nem léteznek. Ezek is mutatják, hogy a magyar kosárlabda jó úton van. Európában rendkívül alábecsülik a magyar bajnokságot, pedig színvonalában ott van közvetlenül a német vagy a lengyel mögött, miközben a cseh, szlovák, bolgár, szlovén, román ligákat mind jócskán lehagyta. Ráadásul az összecsapásokra szép számmal látogatnak ki a nézők, ez pedig a játékosoknak is ad egy kis pluszt.

Rengeteg ország rengeteg csapatában játszott. Ön szerint mik azok a kulcspontok, amiben a magyar bajnokságnak fejlődnie kellene ahhoz, hogy utolérjen olyan ligákat, mint amiket említett?

Nehéz megmondani, játékosként ez kevésbé az én terepem. Amit én látok, hogy a bajnokság megítélésén kellene javítani. Sok külföldi azért nem jön ide, mert úgy tudják, hogy ez egy gyenge liga, pedig nem az. A jó légiósok pedig versenyt és folyamatos önfejlesztést kényszerítenének ki a magyar játékosokból, így a színvonal is nőne, valamint a válogatott is profitálhatna.
 

A teljes beszélgetést ezen a linken elolvashatjátok - ebben szóba került, hogy miért a Sopront választotta a nyáron, milyen megkeresései voltak, és nem bánja-e, hogy az Eb-győzelem előtt döntött, nem maradhatott ki természetesen a kontinenstorna, a közelgő vb-selejtezők, hogy hol szeretett leginkább játszani, illetve az sem, hogy mit csinál, ha befejezi karrierjét, de beszélt a szlovén válogatott két legnagyobb csillagáról, Luka Doncicról és Goran Dragicról is.

Forrás - origo.hu
Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus