A Cegléd-Újpest duó a tűzzel játszott, utóbbi meg is égette a kezét

Egylabdás meccsekkel indult az újév Zöld-csoport listavezetőinek, az ELITE megszorongatta a CKE-t, a Győr viszont be is fejezte a munkát az Újpest ellen. A MEAFC és a DEAC hozta a kötelezőt, a Vásárhely talán megindul felfelé, a Pénzügyőr legyűrte a Bonyhádot - a Piros-csoportban az NKA menetel, a MAFC simán verte a PVSK-t, a BKG pedig továbbra is a Nagykőrös mumusa. 

NBI/B. Piros-csoport, 14. forduló:

BKG Príma Akadémia – Nagykőrösi Sólymok KE 85-77

A BKG kiemelkedő teljesítményei: Nagy Botond (31 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 30 VAL), Nagy Benedek (13 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz, 20 VAL). 

A Nagykőrös kiemelkedő teljesítményei: Lakosa Ákos (15 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz, 20 VAL), Timkó Norbert (18 pont, 3 lepattanó, 20 VAL). 

Nem sikerült az évzárás TF-től és a Jászberénytől kikapó BKG-nak, a karácsonyi pihenő alatt igyekeztek rendezni a sorokat, míg a Nagykőrösnek kifejezetten rosszul jött a pauza, hiszen a MAFC-ot és a PVSK-t győzték le december közepén - a meccsre ezúttal a városmajori MTK-csarnokban került sor. A vendégek kezdtek jobban, Lakosa három gólpasszal szolgálta ki társait, akik közül különösen Mester Márk villogott, ráadásul nagy hangsúlyt fektettek Nagy Botond megállítására. A BKG ásza hat percig nem is szerzett kosarat, megtette viszont az extrát játszó Zsihla Zsombor, aki egál közelébe hozta fel övéit – a negyed végén Nagy is elkezdte megtalálni a dobókezét, erre válaszul a nagykőrösiek Timkó és Mácsai vezetésével a palánk közelében javultak fel (25-25). A Nagykőrös szerezte a második negyed első kosarát is, ezt követően azonban bedeszkázták a vendégek gyűrűjét – a BKG kihasználta a gyengélkedésüket, Halász, Szeleczki és Nagy Botond kosaraira és Nagy Benedek passzaira építve 8-0-s futással kerültek előnybe. A vendégeket Lakosa és Mester próbálta kirángatni a gödörből, de a Nagy-testvérek itt kézbe vették az irányítást, a befejezésben és az előkészítésben is jeleskedtek (46-37). 

A második félidőt is egy Nagy Botond-tripla vezette fel, de a Nagykőrös nem esett össze, Molnár Miklós felelt, miközben a vendégek védekezése elkezdett működni. A BKG hosszú percekig szinte képtelen volt betalálni, amit a Sólymok a remeklő Mácsai vezetésével kihasználtak és 51-49-re zárkóztak. A vezetést viszont nem tudták átvenni, a veszélyt érezve mindkét Nagy beszórt egy hármast, majd Nagy Botond közelebbről is elkezdett termelni, erre pedig nem igazán akadt válasza a vendégeknek (63-53). A negyedik negyedet is utóbbi hármasa nyitotta, amire Timkó ugyan 2+1-es játékkal reagált, de a Nagykőrös hiába védekezett jól ezt követően, ugyanezt megtette a BKG is, így a különbség nem nagyon mozdult el a tíz pont környékéről. A vendéglátók aztán a záró játékrész derekán gyorsan dűlőre vitték a dolgot, a Nagy-testvérek három hármast szórtak, Lakatos is betalált, a differencia pedig 16 pontra hízott. A nagykőrösiek még egyszer megpróbáltak visszakapaszkodni, de a rutinos szigetszentmiklósiak már nem engedték, hogy veszélyes közelségbe kerüljenek. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

TF-BP – NKA Pécs 67-95

A TF kiemelkedő teljesítményei: Szántó Dániel (17 pont, 11 gólpassz, 9 eladott labda, 4 szerzett labda, 26 VAL), Nagy Szabolcs (12 pont, 9 lepattanó, 23 VAL). 

Az NKA kiemelkedő teljesítményei: Bíró Levente (19 pont, 4/5 tripla, 5 gólpassz, 21 VAL), Kocsis Zalán (8 pont, 8 lepattanó, 4 szerzett labda, 3 gólpassz, 23 VAL), Nemanja Djordjevic (8 pont, 12 lepattanó, 3 gólpassz, 19 VAL). 

Az NKA zsinórban öt győzelemmel rakétázott fel a dobogó környékére, a csúcsformában kosarazó akadémisták az egész félszezonban hullámzóan teljesítő TF ellen is esélyesnek számítottak – utóbbiak az egyik alapember, Csík Richárd nélkül voltak kénytelenek kiállni. A hazaiak természetesen nem feltartott kézzel érkeztek, Tichov Dominik két hármasára építve 10-4-es futással nyitottak, ami lehetett volna több is, ha Djordjevic nem blokkolja Szántó közeli kísérletét. Itt fordult meg a meccs képe, a pécsiek Rátvay és Meszlényi révén elkapták a fonalat támadásban, míg a túloldalon szűk hét perc alatt összesen három pontot engedélyeztek – ráadásul a vendégcserék is sokat tettek hozzá (13-19). A kisszünetben igyekezett stabilizálni játékát a TF, Nagy, Szántó és Tóth révén rendre be tudtak találni, ugyanakkor a túloldalon támadópattanókat, ziccereket engedélyeztek, így a különbség nem csökkent. A negyed közepén a hazaiak kifulladtak, ismét akadt egy közel ötperces szakasz, amikor összesen két büntetőt értékesítettek, miközben a pécsieknél Bíró és Rátvay is felpörgött, az NKA pedig komoly ütést vitt be (24-39). 

A második félidő elején Bíró Levente két hármassal tovább mélyítette a TF gödrét – Tichov és Nagy ugyan próbált válaszolni, de Bíró és Meszlényi újabb hármasai bebetonozták a 20 pont körüli differenciát. A negyed közepén Szántó és Gémesi hármasai után úgy tűnt, hogy a TF még vissza tud kapaszkodni, de a negyed végén megint jött egy kisebb hazai összeomlás – 43-57 után összesen négy pontot raktak a táblára, miközben a vendégek Benke, Bíró és Váits vezetésével 15-öt, a végén kicsit el is szakadt a cérna a hazaiak kispadjánál (47-72). A negyedik negyed elején az NKA gyorsan 30 pontra növelte a különbséget, amit aztán már a cseresor is megőrzött – az NKA sorozatban hatodik győzelmével megérkezett a dobogóra, míg a TF lecsúszott a 8. helyre és egyre jobban kell figyelnie, nehogy kicsússzon a playoff-helyekről. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

MAFC – PVSK-CARGATE 105-74

A MAFC kiemelkedő teljesítményei: Bordács Soma (24 pont, 15 lepattanó, 36 VAL), Lakits András (14 pont, 8 gólpassz, 5 szerzett labda, 4 lepattanó, 30 VAL), Csapai Péter (17 pont, 7 kiharcolt fault, 22 VAL), Kovács Ádám (15 pont, 5 gólpassz, 2 blokk, 20 VAL). 

A PVSK kiemelkedő teljesítményei: Meleg Gergő (23 pont, 12 lepattanó, 3 gólpassz, 31 VAL), Goldring Gergő (23 pont, 6 gólpassz, 1/10 tripla, 18 VAL), Farkas Dániel (14 pont, 4/8 tripla, 8 lepattanó, 3 szerzett labda, 17 VAL). 

A MAFC számára nem zárult jól a 2021-es év, a 2022-es bajnoki nyitányon pedig Garai Péter vezetőedző nem állhatott a playoff-határon billegő csapat rendelkezésére, Nagy Krisztián vezényelte a műegyetemistákat. A PVSK is hullámzó hónapokat tudhat maga mögött, ráadásul a vezetőedző Andrija Csiricset végleg „elvesztették”, hiszen a pécsi legendát karácsony előtt kinevezték az A-csoportos csapat élére – Juhász Olivér vette át a B-csoportos alakulatot, akinek helyzetét nem könnyítette, hogy Popadic Miljan és Armaghani Ármin személyében két fontos láncszem is hiányzott. Az hamar kiderült, hogy Bordács Soma komoly problémát okoz majd a PVSK-nak, csapata első hét pontját szerezte, majd Lakits és Bíber is fellépett, 14-6-nál nem festett jól a meccs a vendégek szempontjából. Erdei Ádám három triplával igyekezett megtolni a pécsieket, majd Meleg Gergő is beindult, amivel sikerült stabilizálniuk a játékukat, ám Kovács és Csapai játékát már nem tudták ellensúlyozni (30-25). A kisszünetből a PVSK jött ki jobban, összeállt a védekezésük, elöl pedig Meleg és Goldring kosaraival pár perc alatt egalizáltak. Itt azonban megrázta magát a MAFC védelme is, hosszú percekre lehúzták a rólót, majd a kemény védekezésből lassan elkezdtek csordogálni a pontok is: Lakits és Csapai révén egy 10-0-s futással kerültek jó helyzetbe. Ismét Erdei segített, illetve Futó és Meleg is betalált, de annak nem örültek pécsi oldalon, hogy utóbbi összeszedte a harmadik személyi hibáját (46-41). 

Fordulást követően aztán a MAFC már nem kérdezett sokat: Bordács, Tóth és Csapai kosaraival pillanatok alatt 10 pont fölé növelték a különbséget. A vendégek Meleg és Goldring révén igyekeztek tartani magukat, de melléjük nem igazán tudtak fellépni a többiek, miközben az újbudaiak Pintér, Kovács és Polgárdy révén sokkal több lábon álltak. A negyed vége felé el is kezdett nyílni az olló, a pécsieknek a 15 pont körüli eredmény tartása is nagy erőfeszítésekbe került (77-63). A negyedik negyed elején aztán már nem volt pardon, Bordács parádéjára építve 8-0-val nyitott a MAFC, a vendégekben pedig már nem maradt erő, hogy megakadályozzák a hazai győzelmet, a fővárosiak a végén mindenkinek lehetőséget adva ütötték ki ellenfelüket. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

NBI/B. Zöld-csoport, 14. forduló:

 

DEAC U23 – Békési SzSK 89-63

A DEAC kiemelkedő teljesítményei: Pollák Balázs (16 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz, 3 szerzett labda, 32 VAL), Ságodi Róbert (21 pont, 5/10 tripla, 3 szerzett labda, 4 gólpassz, 25 VAL). 

A Békés kiemelkedő teljesítményei: Cvijin Patrik (20 pont, 16 lepattanó, 33 VAL), Vass Dominik (18 pont, 5/12 tripla, 6 lepattanó, 12 VAL). 

A DEAC-nak az ünnepek előtt sikerült kimozognia egy kisebb hullámvölgyet, így bár Kovács Ákos és Gáspár Mátyás sem állhatott rendelkezésre, bizakodva várhattak a Békés elleni meccset – a vendégek szépen felzárkóztak a playoff-helyek közelébe, és legutóbb a Ceglédet is megszorongatták, de most két alapemberük, Daniel Krstic és Milos Olic is hiányzott. A Békés az első percekben igazolta, hogy masszív csapat, a remeklő Cvijin Patrik mellett a többiek is rendre hozzá tudtak szólni, 11-15-re még ők vezettek. A DEAC ekkor kezdte el átvenni a játék irányítását, Neuwirth Bencével nem nagyon tudtak mit kezdeni a békési védők, majd Ságodi és Udemezue is beköszönt távolról, a negyed végére már egál volt az állás (21-21). A szünet nem tett jót a Békésnek, hosszú percekig egyetlen Csorba-kosarat jegyezhettek fel, miközben a debreceniek remekül járatták a labdát, de a labdaszerzéseket és a támadópattanókat is sorra kosárra váltották, 19-2-es futással robbantottak. Amikor úgy tűnt, hogy a Békés kicsit magára talál, jött egy hármas Szívóstól és Ságoditól (48-27). 

Fordulás után Pollák is beszórt egy debreceni hármast, de itt kicsit megállt a hazai csapat, Cvijin, Acimovic és Vass révén a negyed közepére 12 pontra dolgozta le magát a békési gárda. Pollák Balázs azonban ihletett formába került, három kosárral állította el a vérzést, majd a slusszpoént ismét Ságodi hármasa jelentette, amivel újra megnyugtató előnybe kerültek a vendéglátók (65-46). A záró negyed elején aztán a DEAC be is fejezte a munkát, Neuwirth jó percei végleg eldöntötték a csata kimenetelét, bőven 20 pont fölé kúszott a különbség, amivel már nem tudott mit kezdeni Balog Vilmos alakulata – a DEAC megerősítette dobogó környéki pozícióját, a Békés viszont egy időre elbúcsúzott a playoff-helyektől. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

MEAFC-Miskolc – KTE Duna Aszfalt U23 87-57

A MEAFC kiemelkedő teljesítményei: Tóth Bence (16 pont, 8 gólpassz, 27 VAL), Kozák Márton (10 pont, 7 gólpassz, 16 VAL). 

A KTE kiemelkedő teljesítményei: Takács Erik (11 pont, 5 lepattanó, 18 VAL), Velkey Géza (14 pont, 4 lepattanó, 15 VAL). 

A remek formába lendülő, zsinórban ötöt nyerő MEAFC csak Szögi Ádámot nélkülözte, így toronymagas esélyesnek számított az erősen tartalékos kerettel érkező KTE ellen. Tóth Bence és Cseh kosaraival 7-0-val nyitott a Miskolc, de a kecskeméti fiatalok jelezték, hogy ennyire azért nem lesz egyszerű, szívós csapatmunkával kapaszkodtak vissza Váradi Kornél fiai. 15-12-nél viszont összeállt a sűrűn rotáló MEAFC, Kozák mellett a cseresortól is elkezdtek jönni a kosarak, a hosszabb pad pedig az eredményen is éreztette hatását (25-16). A második negyed elején Sándor és Tóth hármasaival és Lajsz ziccerével pillanatok alatt 15 pontra nőtt a hazai fór, majd mielőtt a KTE felocsúdott volna, Pintér és Cseh is betalált. Velkey Géza azonban megrázta magát, a negyed derekán egy triplát és két duplát tett a helyére, amivel átmenetileg lélegzethez jutott a Kecskemét, a MEAFC nem tudott igazán nagy előnyt kiharcolni (46-35). 

A második félidő elején Cseh és Ragályi állt a miskolciak élére, Csák is beszórt egy hármast, de Tóth Barna, Tóth Patrik, majd Takács Erik révén tartotta magát a KTE. A negyed hajrája azonban már egyértelműen a vendéglátóké volt, összeraktak egy 8-0-t és végleg leszakították a bácsiakat (70-46). A negyedik negyed elején még próbálkozott a KTE, de húsz pontnál közelebb már nem jöttek, a végén pedig a mindenkinek lehetőséget adó MEAFC pár triplával nyomatékosította, hogy miért is áll dobogón – a borsodiak szezonbeli hetedik hazai meccsüket is behúzták. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli – SMAFC 1860 Kosárlabda Akadémia 93-80

A Vásárhely kiemelkedő teljesítményei: Varga Ákos (23 pont, 4/5 tripla, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 35 VAL), Varga Zalán (18 pont, 4/10 tripla, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 3 szerzett labda, 29 VAL), Pavlovic Vuk (15 pont, 9 lepattanó, 27 VAL). 

A SMAFC kiemelkedő teljesítményei: Schöll Richárd (23 pont, 11/14 mezőnyből, 6 lepattanó, 26 VAL), Csátaljay Barna (13 pont, 10 kiharcolt fault, 21 VAL), Hajnal Kristóf (17 pont, 5/6 tripla, 7 lepattanó, 21 VAL). 

A Vásárhely eddig idegenben nyeretlen, otthon viszont hat meccset hozott, most is erre készült annak ellenére, hogy légiós magasembere, Semin Burko nem játszhatott. A SMAFC alapemberét, a Zöld-csoport gólkirályát, Füzi Róbertet vesztette el, aki Veszprémbe igazolt, emellett több A-csoportos fiatal sem utazott el a gárdával. A soproniak nem foglalkoztak az előzményekkel, nekiestek ellenfelüknek: a Csátaljay-Schöll-Kovács sor parádésan dobott, miközben hátul sikerült elvenniük a vásárhelyiek játékait, nyolc perc után 12-23 állt az eredményjelzőn. A hazaiaknál a kispadról érkező Vejinovic-Borbáth duó lehellt életet a támadásokba, ennek köszönhetően sikerült visszajönniük 10 pont alá (20-27). A második negyed elején aztán összeállt a csongrádi védekezés, közel öt percig egyetlen mezőnykosarat engedtek a látogatóknak, támadásban pedig Varga Ákos és Varga Zalán vezérletével meg is fordították az állást. A negyed közepén egy-két soproni dobás is utat talált a gyűrűbe, de ezzel nem tudták megállítani a hazai hengert: Varga Ákos kosarai mellé érkezett két Bálint Erik-tripla is, a félidőt pedig Borbáth labdaszerzése és ziccere zárta (49-40). 

A fordulást követően egy klasszikus adok-kapokká változott a meccs képe: az egyik oldalon a két Varga, Bálint, Borbáth és Bodócsi szerezte a pontokat, de a túloldalon ugyanígy tett Schöll, Csátaljay és Hajnal Kristóf is, egyik csapat sem tudott nagyobb futást csinálni. A negyed végén viszont kicsit kifulladt a SMAFC, amit a hazaiak Pavlovic és Vejinovic révén azonnal büntettek (73-58). Pavlovic a negyedik negyed elején is extrát játszott, de a meccs legjobbja, Varga Ákos is beszórt egy távolit, amivel már 20 pont körül billegett a különbség. A játékrész közepén Hajnal két hármasa még egy pillanatra felcsillantotta a reményt, de Knyúr és Varga Zalán tripláira már nem érkezett érdemi válasz - a végén még a SMAFC becsületből kozmetikázott az eredményen, de összességében a Vásárhely az első negyed végétől átvette az irányítást és biztató játékkal talán megindult a playoff-helyek felé. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

ELITE Basket – Ceglédi KE 74-76

Az ELITE kiemelkedő teljesítményei: Láncos Krisztián (22 pont, 20 lepattanó, 2 blokk, 34 VAL), Hegedűs Attila (10 pont, 14 lepattanó, 4 blokk, 28 VAL). 

A CKE kiemelkedő teljesítményei: Herendic Dominik (19 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz, 9 kiharcolt fault, 34 VAL), Tóth Zoltán (23 pont, 4 lepattanó, 3 szerzett labda, 27 VAL), Csaba György (20 pont, 4 lepattanó, 3 blokk, 16 VAL), Csákvári Csaba (5 pont, 10 lepattanó, 5 szerzett labda, 2 blokk, 20 VAL). 

A listavezető Cegléd két vereséget követően karácsony előtt már legyűrte a Békést, most viszont teljes kerettel is kemény meccsre készülhettek az alsó régiókban tanyázó törökbálintiak ellen: a vendégek szezonját eddig tönkretette a rengeteg egészségügyi gond, de mostanra felépültek a maródiak, teljes kerettel pedig mindenkire veszélyesek lehetnek. Kicsit jobban kezdte a meccset a CKE, a hazaiak sokat hibáztak - Somogyfoki Szabolcs három kosárral nyugtatta övéit, de a remekül dobó Csaba György és Herendic Dominik vezetésével tartotta megszerzett előnyét a vendéggárda. A negyed vége felé Spiriev hármasa nagyon kellett az ELITE-nek, mert a túloldalon Tóth Zoltán is elkezdte a pontgyártást (16-26). A második negyedben aztán feje tetejére állt a meccs: Láncos közelről, Spiriev és Jilling távolról talált be a ceglédi gyűrűbe, majd Jilling két újabb hármassal sokkolta a vendégeket, akik szinte teljesen szétestek, egy 16-3-as rohanás után már a Törökbálint vezetett. A ceglédiek szerencséjére Tóth Zoltán higgadt maradt, szerzett néhány kosarat, amivel levegőhöz juttatta övéit. A hajrára azonban több kellett volna a társaktól, 35-35 után Spiriev és Láncos vezérletével újabb nagy rohamot vezetett az ELITE és nehéz helyzetbe hozta ellenfelét (47-37). 

A nagyszünet után aztán ismét fordult a kocka: a listavezető öt percig mindössze két Láncos-duplát engedett, a többieket teljesen kikapcsolták a játékból, támadásban a Csaba-Tóth-Herendic trió kosaraival nem csak felzárkóztak, de 53-54-nél már a vezetést is átvették és a negyed végéig meg is őrizték azt (57-58). A negyedik játékrész elején Tóth Zoltán kosarával már három ponttal vezettek, de ekkor Láncos 2+1-es játékkal, Jilling hármassal válaszolt, majd Tóth András és Hegedűs pontjaival 67-63-ra vezettek öt perccel a vége előtt. Egy kisebb kosárszünetet követően Láncos is fellépett Hegedűs mellé, 72-66-nál már a levegőben lógott a meglepetés, a Cegléd azonban nem hagyta annyiban: a következő bő két percben 9-0-s futást raktak össze, négy játékosuk is pontot szerzett. 72-75-nél az ELITE rutinos vezére, Jilling harcolt ki három büntetőt, azonban csak kettőt dobott be, majd akadt még egy dobása a győzelemért, de az is kimaradt, az idegbajos végjáték végén pedig Tóth Zoltán bedobta az első büntetőjét, a másodikat pedig visszaszedte Csaba György, így a Cegléd ha nyögvenyelősen is, de behúzta az újabb sikert - az ELITE viszont erre a játékra építve gyorsan elmozdulhat a kieső helyről. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC – Újpest-MT 75-72

A Győr kiemelkedő teljesítményei: Geiger Bálint (23 pont, 7 kiharcolt fault, 4 gólpassz, 27 VAL), Lógár Bence (15 pont, 10 lepattanó, 23 VAL), Berneczei László (14 pont, 10 lepattanó, 24 VAL). 

Az Újpest kiemelkedő teljesítményei: Katona Bence (26 pont, 4/8 tripla, 8 lepattanó, 11 kiharcolt fault, 39 VAL), Varga Dániel (25 pont, 8 lepattanó, 30 VAL). 

Az Újpest komoly győzelmi szériával zárkózott fel a második helyre, most pedig ott akarták folytatni, ahol tavaly abbahagyták, ráadásul szinte teljes kerettel érkeztek - eközben Győrben csőstül jött a baj, hiszen Horváth Ádámot valószínűleg egész szezonra elvesztették, egyik legjobb dobójuk, Kámán Bálint pedig még karácsony előtti vakbélműtétjéből lábadozik. A vendégek a Katona-Varga duó révén jobban kezdtek, 7-11 is állt az eredményjelzőn, de a hazaiaknál minden pályára kerülő játékos hozzá tudott tenni - 13-13-nál utolérték ellenfelüket, majd Geiger és Nagy hármasaival a vezetést is átvették. A vendégek támadópattanókból voltak eredményesek, Pollák hármast is szórt, de nem tudták visszavenni a kezdeményezést (23-19). A második negyed elején a vendégek rutinos centere, Horváth Márton rögtön összeszedte harmadik hibáját, de Katona két gólpasszt kiosztva tartotta csapatát látótávolságon belül, majd Varga is két ziccerrel jelentkezett - a vezetést viszont nem tudták átvenni, sőt lassan kinyílt az olló, mert előbb Bakon és Berneczei, majd Geiger és Lógár is megtalálta a dobókezét. 39-32-nél a győri Bakon is beszedte harmadik személyijét, ami megzavarta a hazaiakat, Pollák és Katona hármasaival egálra jöttek vissza a vendégek, ám a hajrát Berneczei és Geiger vezérletével ismét a Győr bírta jobban (46-42). 

A pontgazdag összecsapás egyik stábnak sem tetszhetett, a fordulás után ugyanis mindkét oldalon sebességet váltottak védekezésben - percekig egyetlen győri büntetőt jegyezhettünk fel, és utána sem indult be a ponttermelés. A győrieknél egy, az újpestieknél két mezőnykosár született összesen 10 perc alatt, a különbség pedig nem változott (55-51). A negyedik negyed elején Varga és Katona igyekezett felrázni az Újpestet, Pollák és Rosemond is szerzett kosarat, amivel átmenetileg sikerült átvenniük a vezetést. A Győrnél kipontozódott Bakon, több labdát is elszórtak, korán időt is kellett kérniük. Ez hatott, Geiger hármasa nagyon kellett, hogy felvegyék a fonalat, majd Kámán Kristóf és Berneczei kosaraival 66-63-ra fordítani is tudtak. Berneczei viszont hamarosan kipontozódott, Katona pedig 4/4 büntetővel visszavette az előnyt, úgy tűnt, hogy a győriek nem fogják végig bírni. Nem így történt, Geiger és Kámán is előkapott egy hármast, 72-67-nél az Újpest került bajba - Antóni Csanád azonban triplát dobott, majd Vargát szolgálta ki, 72-72-vel mentek a csapatok a végjátékba. Az idegek harcát végül a Győr, pontosabban Lógár Bence nyerte, aki hidegvérrel beszórta a győztes triplát - Antóni egyenlítőnek szánt kísérlete a legvégén célt tévesztett, így a foghíjas Győr az idei szezon egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatva legyűrte a Megyeri Tigriseket. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Pénzügyőr SE – Atomerőmű KSE Bonyhád 84-69

A Pénzügyőr kiemelkedő teljesítményei: Szekeres Ábel (16 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz, 30 VAL), Szálas Gábor (19 pont, 10 lepattanó, 2 szerzett labda, 24 VAL), Nemes Milán (15 pont, 3 gólpassz, 14 VAL). 

A Bonyhád kiemelkedő teljesítményei: Szalai Milán (19 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 28 VAL), Baki Sándor (17 pont, 8 lepattanó, 18 VAL), Pajor Dávid (16 pont, 6 lepattanó, 3 szerzet labda, 4 gólpassz, 18 VAL). 

A Bonyhád a középmezőnyben, a szezon közben sok gonddal küzdő Pénzügyőr a sereghajtók között foglalt helyet a mérkőzés előtt, most viszont a tolnaiaknál okozott problémát a rengeteg hiányzó (Frank, Karosi, Orgona) - a Baki-Szalai-Pajor trió végül 40 percet volt kénytelen játszani. A mérkőzés elején még nem érződött a fáradtság, jobban kezdtek a vendégek, a hazaiaknál Baranyit hamar le is kellett ültetni két hibával - a helyére beállt dr. Franczva Ádámmal viszont hirtelen elkezdett működni a PSE játéka: Franczva, Szálas, Szekeres, Nemes és Kiss egymást múlta felül, ami egy 17-0-s futásban manifesztálódott. A Bonyhád kicsit megroggyant, de nem ütötték ki, Szalai, Pajor és Tömösváry kosaraival, jó lepattanózásával 9-0-val válaszolt és visszajött a meccsbe (21-17). A második negyed elején a hullámvasút a Pénzügyőrt repítette magasra, Nemes egy, Horváth három hármast pörkölt be, tíz pont körüli előnyt építettek ki és úgy tűnt, hogy ezúttal meg is tartják azt. Elég volt azonban néhány figyelmetlenség, és a félidő hajrájában újra visszazárkózott a Baki, Pajor és Tömösváry húzta Bonyhád (44-40). 

A nagyszünetet követően pedig Szalai és Baki triplái után a vendégek hirtelen át is vették a vezetést, de csak átmenetileg. 45-47-nél összeállt a Pénzügyőr védekezése, ráadásul a vendégek triplái is elakadtak, a túloldalon pedig Horváth duplájával, majd Nemes, Szálas és Szekeres hármasával 11-0-s rohanást rendezett a vendéglátó. Baki és Tömösváry próbálta oltani a tüzet, de a hazaiaknál Nagy Joel, majd a negyed végén Kovács Marcell is triplát hintett, amivel nem tudtak mit kezdeni (67-54). A hazaiak a zárónegyed elején aztán gyorsan dűlőre is vitték a dolgot az egyébként tripla-duplával kacérkodó Szekeres vezetésével, a különbség itt már a 20 pontos határon billegett. A vendégek próbáltak közelebb jönni, de már nem tudtak újítani, csak szépíteni a vereség mértékén. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

fotó, slide, hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus