A Jászberény nyerte a BKG elleni rangadót, a TF megszenvedett a Bajával

A BKG egyik legjobbja nélkül is helytállt, a Baja javulást mutatott, az NKA és a Vasas sima győzelemmel zárta az évet, a Zöld-csoportban az Újpest gond nélkül verte az ELITE-et. 

NBI/B. Piros-csoport, 13. forduló:

Óbudai Kaszások - Vasas Akadémia 69-86

A Kaszások kiemelkedő teljesítményei: Czura Attila (16 pont, 3 lepattanó, 6 gólpassz, 22 VAL), Boinitzer Dávid (10 pont, 13 lepattanó, 5 szerzett labda, 23 VAL), Czirbus József (15 pont, 6 lepattanó, 18 VAL). 

A Vasas kiemelkedő teljesítményei: Bagó Martin (13 pont, 7 lepattanó, 2 blokk, 21 VAL), Radics Gerzson (17 pont, 6/10 mezőnyből, 2-2 szerzett labda és gólpassz, 20 VAL), Kelenföldi Domonkos (11 pont, 7 lepattanó, 2 szerzett labda, 15 VAL). 

Mostanában hullámzóan teljesít a Vasas, legutóbb az NKA-tól hazai pályán kapott ki szoros meccsen, míg az Óbuda dolgát komolyabb játékosmozgások és betegségek, sérülések nehezítették, zsinórban három vereségükkel a kiesőzóna felé közelítenek. A gondok elsősorban a Kaszások védekezésén hagytak nyomot, az első negyedben hiába termelt Fekete Viktor három triplát és 11 pontot, amire társai támaszkodhattak, a túloldalon nem tudták lefékezni Medve Mátét, Bagó Martint és Radics Gerzsont, a Vasas folyamatosan ment előre és kintről-bentről büntette a hiányosságokat (22-28). A második negyed elején Czirbus József igyekezett tartani a Kaszásokat, de nem akadt társa, a vendégek pedig nem lassítottak, Bagó és Medve mellett Farkas, Boros és Andrássy is felpörgött, itt 10 pont fölé növelték a vendégelőnyt. Czirbus mindent megtett, de a többiek csak hellyel-közzel tudtak betalálni, a vendégeknél pedig Kerkai és Kelenföldi is fellépett (40-53). 

A fordulás után egy darabig nem változott a különbség, a Vasas ugyan ritkábban, de rendre betalált, Radics és Boros révén tartották magukat. A Kaszások védekezése azonban szépen lassan elkezdett javulni, nyolc perc alatt egyetlen duplát engedélyeztek a vendégeknek, és bár elöl nem brillíroztak, lépésről lépésre jöttek közelebb Czura és Czirbus kosaraival (54-62). A kisszünetben azonban a Vasas rendezte a sorokat, Farkas és Kerkai másfél perc alatt dobott hét pontot, majd a többiek egy 10-0-s futást is összeraktak, amivel megtörték az Óbudát. A hazaiak még egyszer megpróbáltak felzárkózni, de a végjátékot már rutinosan menedzselte a Vasas - a vendégek ezzel megtartották helyüket az élmezőny mögötti tolongásban, a Kaszások viszont lassan berendezkedhet a kiesés elleni küzdelemre.  

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

NKA Pécs - Salgótarjáni KSE 89-67

Az NKA kiemelkedő teljesítményei: Nemanja Djordjevic (23 pont, 5/5 tripla, 9 lepattanó, 32 VAL), Benke Krisztián (21 pont, 4/6 tripla, 3 lepattanó, 4 gólpassz, 27 VAL), Kocsis Zalán (9 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 2 szerzett labda, 16 VAL). 

A Salgótarján kiemelkedő teljesítményei: Dragasevic Veljko (15 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 8 kiharcolt fault, 23 VAL), Takács András (18 pont, 5 lepattanó, 22 VAL). 

Az NKA zsinórban négy győzelemmel jött fel a tabella 3-5. helyére, hazai pályán e sorozat folytatására készültek - a Salgótarján ugyan továbbra is a kieső helyek környékén tanyázik, de az utóbbi időben több játékost is igazoltak és ha eredményességben még nem is, de játékban már fokozatosan javulnak. A pécsiek kicsit nehezen melegedtek be, hiába szereztek több labdát, nem tudták azokat pontokra váltani, a kemény játék azonban lassan megtörte a vendégek védekezését - Djordjevic és Benke hármasaira építve 10-0-s futással kerültek fölénybe. A túloldalon Takács és Nshimba is gyorsan beszórt egy távolit, de ezzel is csak lassítani tudták a felpörgő NKA-t - Scherer és Djordjevic hármasaival tartotta előnyét a hazai gárda (27-17). A Tarján a második negyed elején igazolta jó hírét, elég volt egy kisebb pécsi rövidzárlat, és a Nshimba-Takács duó azonnal egy labdára hozta fel a vendégeket. Benke Krisztián érezte a bajt, a negyed derekán két triplát és két duplát sülyesztett el, erre az extrára építve Váits és Meszlényi tovább növelte a fórt - a vendégeknél Molnár Marcell nagyon egyedül maradt ebben az időszakban (49-34). 

A harmadik játékrész elején aztán folytatódott a hazai henger, Djordjevic kettő, Benke egy hármast szórt be, ezzel a 9-0-s futással gyakorlatilag el is dőlt a meccs érdemi része. A Salgótarján nagyon sokat rontott ebben az időszakban, amikor pedig sikerült megoldaniuk a támadásaikat, a túloldalon Scherer lépett fel és tartotta a 25 pont körüli előnyt (72-47). A negyedik negyed már csak formalitásnak bizonyult, a pécsiek gyorsan visszaverték a tarjániak utolsó próbálkozását, a különbség inkább a 30-hoz, mint a 20-hoz volt közel, a vendégeknek csak a végén sikerült kicsit kozmetikázni a különbség mértékén. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Jászberényi KSE - BKG Príma Akadémia 79-66

A Jászberény kiemelkedő teljesítményei: Velkey János (20 pont, 5/10 tripla, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 24 VAL), Olasz Ádám (16 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 26 VAL). 

A BKG kiemelkedő teljesítményei: Nagy Botond (31 pont, 3-3 gólpassz és lepattanó, 10 kiharcolt fault, 25 VAL), Halász Ákos (10 pont, 5/5 mezőnyből, 4 szerzett labda, 17 VAL). 

A forduló rangadóján a második helyen álló Jászberény jó formában fogadta a 3-5. helyen tartózkodó BKG-t, akiknek azonban egy nagy gonddal kellett szembenézniük: a bajnokság egyik legjobb légiósa, Nick Allen nem sokkal a meccs előtt lebetegedett, nélküle kellett helytállniuk a palánkok alatt. Az első percekben jól működött a vendégek játéka, Nagy Botond két hármasára építettek támadásban, és a kezdeti bizonytalankodás után védekezésben is sikerült megoldaniuk a festék védését. A negyed derekán aztán felpörgött a JKSE, futottak egy 7-0-t, amivel sikerült ellépniük - Nagy Botond ide is tartogatott egy hármast, a többiek is kezdtek éledezni támadásban, de a túloldalon Olasz és Meleg egyre hatékonyabban dolgozott a palánkok közelében, Nagy Simon pedig két hármassal tolta meg a szekeret (23-16). A második negyed elején a BKG cseresora ráijesztett a hazaiakra, akik azonban gyorsan megoldották a nehézségeket és egy 8-0-s futással hamar 10 pontra növelték a fórt. Itt azonban a BKG váltott védekezésben, labdákat szereztek, elöl kiharcolták a faultokat és a Nagy-testvérek kosaraival 33-30-ra zárkóztak. Most a Berényen volt a sor, a hazaiak Meleg és Velkey tripláit kihasználva egy 13-3-as ütést vittek be, ami nem ízlett a vendégeknek (46-33). 

Fordulás után sem változott a játék képe, Velkey kintről bizonyult eredményesnek, Olasz és Rosic közelebbről, Lewis Chester pedig mindenben benne volt, 57-38-nál komoly problémákkal szembesültek a vendégek. Halász Ákos kosara törte meg a hazai showt, majd Nagy Botond rázta meg magát, több nagy dobást is elsüllyesztett, veszélyes közelségbe viszont nem tudtak kerülni a vendégek, erről Rakics és Velkey gondoskodott (64-51). A Nagy-testvérek mellé Lakatos nőtt fel a negyedik játékrész elején, itt 66-58-ra zárkózott a BKG, de Olasz és Meleg újra érvényesítette a berényi magassági fölényt. A végjátékban még egy pillanatra felcsillant a remény a vendégek előtt, de Velkey hármasa, majd Meleg labdaszerzése végképp eldöntötte a mérkőzést - a JKSE a második helyen várja az alapszakasz második felét, míg a BKG az ötödik helyen “telel”. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

TF-BP - Bajai Bácska FKE 99-94

A TF kiemelkedő teljesítményei: Tóth Kornél (14 pont, 15 lepattanó, 4-4 szerzett labda és gólpassz, 3 blokk, 36 VAL), Tichov Dominik (29 pont, 8 lepattanó, 11 kiharcolt fault, 29 VAL), Szántó Dániel (10 pont, 7 lepattanó, 10 gólpassz, 4 szerzett labda, 29 VAL). 

A Baja kiemelkedő teljesítményei: Kucsora Csaba (30 pont, 4/8 tripla, 5 lepattanó, 4 szerzett labda, 3 gólpassz, 35 VAL), Jakab Péter (28 pont, 11 lepattanó, 24 VAL). 

A TF igazi sötét ló az idei bajnokságban, pozitív és negatív értelemben is képesek nagy meglepetésekre - legutóbb például a BKG-t kapták el idegenben, de dobtak már 54 pontot is Nagykőrösön. A Baja őszét teljesen tönkretették a sérülések, eltiltások és átigazolások, nyeretlenül álltak az utolsó helyen - Pongó Martint és Nagy Dánielt most is nélkülözték. A vendégek azonban nem feltartott kézzel érkeztek, amit hamar nyomatékosítottak is: a Kucsora-Jakab páros mellett Virág Előd és Goldring Bence is remekelt, 20-21-nél még vezettek is. A hazaiaknál az első percek után Tichov Dominik és Tóth Kornél mellől elfogytak a társak támadásban, a hazaiak duója azonban védőernyőt tartott a TF feje fölé - az első negyed hajrájára Oroszi és Bartos is betalált, így sikerült kicsit meglépniük (28-23). A második negyed elején úgy tűnt, hogy a Baja kifulladt, Csík Richárd révén már 11 ponttal tartott előrébb a TF, de Jakab a legjobbkor szórt be egy-két hármast, majd Kucsora és Goldring is hozta a pontokat - előbb felzárkóztak pár pontra, majd utolérték, végül meg is előzték ellenfelüket. A félidő végére újra erőre kapott a hazai gárda, de a Jakab-Kucsora páros nem hagyta, hogy fordítani tudjanak (50-50). 

A második félidő elején az egyik oldalon Oroszi Bence, a másikon Kucsora Csaba villogott, úgy tűnt, hogy nem lassítanak a csapatok. 63-62-nél azonban kicsit elvesztette a fonalat a Baja. A TF-nél viszont Oroszi mellé felnőtt a két hármast vágó Magda, mire a vendégek észbe kaptak, már 75-62 állt az eredményjelzőn. Kucsora rántotta vissza csapatát a szakadék széléről, de így is tíz pont volt közte (79-69). A bajaiak nem adták fel, Kucsora mellett Végh fontos hármast szórt be a negyedik negyed elején, Jakab ziccere után pedig 83-77-re zárkóztak. Itt viszont megint jött egy menetrend szerinti gödör, amit kihasznált a TF és visszaállította a 10 pont körüli differenciát. Szűk négy perccel a vége előtt Tichov hármasával 94-84-re vezetett a hazai csapat, de a vendégek hosszú hajrát nyitottak, a kiegészítőik 96-92-re hozták fel Hosszú István csapatát. Magda Dávid azonban ide is tartogatott még egy triplát, ami szertefoszlatta a vendégek reményeit - a TF így megerősítette helyét a középmezőnyben, míg a Baja sikerélmény nélkül zárta az alapszakasz első felét. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Zöld-csoport, 13. forduló:

Újpest-MT - ELITE Basket 90-55

Az Újpest kiemelkedő teljesítményei: Steve Rosemond (19 pont, 4 gólpassz, 2 szerzett labda, 20 VAL), Katona Bence (13 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz, 20 VAL). 

Az ELITE kiemelkedő teljesítményei: Láncos Krisztián (18 pont, 15 lepattanó, 4 gólpassz, 2 szerzett labda, 29 VAL). 

A kezdeti rossz formát szépen lassan feledtette az Újpest, Horváth Mártonnal erősödtek centerben, zsinórban négy győzelmet arattak, legutóbb legnagyobb riválisukat, a Ceglédet gyűrték le - az ELITE eddigi szezonját a sérülések és betegségek határozták meg, de mostanra már közel teljes csapattal állhattak ki. A törökbálintiak jól is kezdték a meccset, Somogyfoki Szabolcs vitte a prímet, de Láncos Krisztián és Tóth András is hamar letette névjegyét, 11-12-nél még ők vezettek. Az Újpest azonban gyorsan megtalálta az ellenszert az ELITE játékára, mégpedig a hármasokban: Antóni kétszer, Pollák és Kelemen egyszer-egyszer talált be kintről, majd a negyed végén Steve Rosemond támadta eredményesen a vendéggyűrűt (23-19). A második negyed elején Puszta és Katona is beszórt egy újpesti triplát, utóbbi közelebbről is eredményes volt, gyorsan 10 pont fölé nőtt a különbség. A vendégek teljesen lefagytak támadásban, kilenc percig egy Jilling- és egy Láncos-duplát jegyeztek, amit kihasználtak a Tigrisek: Puszta, Bea, Antóni és Rosemond is kosarat szerzett, majd Szentirmai hármasával 20 pont fölé tornázták a fórt (47-26). 

A második félidő elején Láncos és Somogyfoki Szabolcs igyekezett megtolni az ELITE-et, de társaik nem akadtak, ezt gond nélkül kimozogta az Újpest - ők sem villogtak, de mindig akadt valaki, aki jól időzített egy-egy kosarat (58-37). A negyedik negyedben sem tudott igazán felpörögni a Törökbálint, Bea és Rosemond gond nélkül tartotta a különbséget, majd a visszatérő Pollák és Antóni hamar el is döntötte a maradék kérdéseket. A végjáték már csak formalitásnak bizonyult, az Újpest zsinórban ötödször is nyert, ráadásul játékban is nagyot fejlődött a szezonkezdet óta, ugyanakkor az ELITE joggal bízhat abban, hogy a bajnoki szünet alatt sikerül újra felépíteni a csapatjátékot és megindulni felfelé a táblázaton. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

fotó, slide: hunbasket.hu

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus