A JKSE rangadót nyert az NKA otthonában, megsérült a Salgótarján légiósa

A jászságiak egylabdás meccset húztak be Pécsett, az SKSE két játékosa is megsérült, amit nem bírtak el a Kaszások ellen. A Zöld-csoportban az ELITE a győriek, a KTE a bonyhádiak ellen védte meg a hazai pályát. 

NBI/B. Piros-csoport, 14. forduló:

Salgótarjáni KSE - Óbudai Kaszások 88-90 h.u.

A Salgótarján kiemelkedő teljesítményei: Charles Cooper (17 pont, 8/10 mezőnyből, 5 lepattanó, 5 labdaszerzés, 3 gólpassz, 28 VAL), Kuttor Gergő (12 pont, 12 lepattanó, 24 VAL), Molnár Dániel (20 pont, 3/6 tripla, 15 VAL), Molnár Marcell (18 pont, 4 gólpassz, 16 VAL). 

A Kaszások kiemelkedő teljesítményei: Czirbus József (19 pont, 15 lepattanó, 2 labdaszerzés, 30 VAL), Sedin Karavdic (25 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz, 25 VAL), Czura Attila (17 pont, 11 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 26 VAL), Fekete Viktor (24 pont, 6/12 tripla, 3 gólpassz, 20 VAL). 

A 14. fordulót pótolta a két, alsóházból elvágyódó gárda, igazi hatpontos meccsre volt kilátás - a Salgótarján legutóbb egy ilyet nyert meg Pápán, míg az újjászerveződő Kaszások legutóbb a TF otthonában kaptak ki. Mindkét csapat átérezte a meccs fontosságát, már az első percekben sem nagyon engedték el egymás kezét. A hazaiaknál Dragasevic Veljko és Molnár Marcell villogott, csapatuk első 16 pontjából 14-et jegyeztek, míg a túloldalon a Czirbus-Fekete-Karavdic trió dobta az Óbuda első 17 egységét. A negyed végén a hazaiaknál fellépett a Kuttor-Cooper páros, ez a kisebb extra pedig kisebb tarjáni előnyt eredményezett (26-19). A Kaszások gyorsan lefaragták a hátrányt, a második negyed elején Czura Attila pörgette fel a tempót, egál közelébe zárkóztak. A Tarján próbált újítani, a hajrára fordulva Cooper, Kuttor és Hargitai is kosarat szerzett, ezzel harcoltak ki kisebb előnyt (45-41). 

A második félidő elején Molnár Dániel percei következtek, az SKSE pedig megint kezdett elnyúlni, ugyanakkor 54-47-es állásnál elvesztette egyik vezérét, Dragasevic-et, aki egy betörésnél rosszul fogott talajt és térdsérülést szenvedett. Czura gyorsan be is vágott egy vendégtriplát, de itt fellépett Charles Cooper és átmenetileg megnyugtatta a hazaiakat, akiknél Hargitai és Molnár Marcell is fontos kosárral jelentkezett, a hazaiak előnye 10 pont körül állandósult (67-58). A negyedik játékrész Czura kosarával indult, de Cooper ismét villant. Hamarosan azonban a légiós hátvéd is kidőlt a salgótarjániaknál, súlyosnak tűnő bokasérülést szenvedett, ami megzavarta a vendéglátókat: Fekete és Czirbus kosaraival 76-74-ig zárkózott az Óbuda. Kuttor hármasa csak átmenetileg segített, Czirbus és Fekete hamar kiegyenlített, sőt Fekete hármasával 79-82-re már ők vezettek. Molnár Dániel mentette meg a Tarjánt, majd a végén mindkét csapat megnyerhette volna, de túl sokat hibáztak, jöhetett a ráadás (82-82). 

Itt aztán Fekete Viktor végleg eldöntötte a csatát, rögtön hármast szórt, majd később egy újabbat, ezt pedig már nem tudta kimozogni az SKSE, pedig összeszorított foggal még Dragasevic is visszatért a pályára - a Kaszások kisebb lélegzethez jutottak a tabellán, míg a Salgótarján bánhatja, hogy a sérüléseknek is köszönhetően ezt a győzelmet elszalasztotta. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

NBI/B. Piros-csoport, 15. forduló:

NKA Pécs - Jászberényi KSE 85-86

Az NKA kiemelkedő teljesítményei: Nemanja Djordjevic (21 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 31 VAL), Lados Erik (8 pont, 10 gólpassz, 3 labdaszerzés, 22 VAL). 

A Jászberény kiemelkedő teljesítményei: Velkey János (35 pont, 7/12 tripla, 11 lepattanó, 3 labdaszerzés, 8 kiharcolt fault, 43 VAL), Rosic Uros (20 pont, 4/11 tripla, 5 gólpassz, 22 VAL). 

Csúcsrangadóval zárult a 15. forduló, hiszen a második helyen álló JKSE látogatott a harmadik NKA-hoz, a csatának külön pikantériát adott, hogy a vendégek vezetőedzője, Földi Sándor évekig dolgozott a pécsi akadémistákkal. Az első percekben a csapatok nem spóroltak a lőszerrel, alig három perc után 9-8 állt az eredményjelzőn. A vendégek tartották fent tovább ezt a ritmust, Velkey János három, Rosic Uros két hármast is beszórt, a túloldalon Bíró Levente két hármasa mellé egy darabig nem jöttek az extrák. Legalábbis támadásban, mert védekezésben lassan összeállt a pécsiek játéka, az első negyed hajrájában kezdték elvenni a vendégek játékait, elöl pedig Scherer Bálint dobott két fontos kosarat (23-25). A kisszünet sem lassította le a pécsi fiatalt, újabb két kosarat szerzett, erre a pluszra építve pedig fordított is az NKA. Sőt, a Djordjevic-Bíró-Lados trió is felpörgött, ha nincs Meleg Károly a Berénynél, komolyabb előnyt is kiharcolhattak volna. A vendégek védekezésben igyekeztek javulni, de az előrejátékuk továbbra sem működött jól, a félidő végén pedig komolyabb gödörbe is kerültek, amit kihasznált a sok lábon álló NKA (44-34). 

A második félidőt a pécsi Benke hármasa vezette fel, de Rosic és Dukic háromszor adta vissza, majd Olasz duplája után pillanatok alatt 47-45-re zárkóztak a vendégek. A hazaiak Váits és Djordjevic révén igyekeztek lassítani ellenfelüket, ahol viszont előbb Várbíró Gergő lendült bele, majd Velkey szórt be két hármast, 56-58-nál már vezetett a JKSE. Meszlényi és Lados hármassal igyekezett hűteni a kedélyeket, de Meleg triplája nem engedte, hogy nagyon elhúzzanak (62-61). A rövid pihenő után is folytatódott az adok-kapok, Djordjevic és Scherer kosaraira Rosic, majd a hármasokat kettesével szóró Velkey felelt, 67-69-nél újra a berényieknél volt az előny. Itt mindkét csapat igyekezett szigorítani a védekezésén, azonban úgy tűnt, hogy Scherer révén az NKA szabadul ki a szorításból, 77-72-nél jól álltak a pécsiek. Elég volt azonban néhány figyelmetlenség, Olasz Ádám két ziccert dobott, majd Várbíró blokkja után Rosic büntetőivel visszajött a Berény. 79-80-nál Kocsis Zalán 3+1-es játéka villanyozta fel a hazai publikumot, de az utolsó perc már a Jászberényről szólt: előbb Rosic dobott kosarat, majd Velkey szerzett labdát, harcolt ki faultot és dobott két büntetőt, majd Olasz is labdát csent, amiből ismét Velkey állhatott vonalra, a meccs legjobbja pedig ekkor sem hibázott - a végén Kocsis ziccere már nem számított, sikerével a JKSE megerősítette második pozícióját, ráadásul azóta kiderült, hogy Kucsora Csaba személyében újabb kiváló játékossal erősödtek. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

NBI/B. Zöld-csoport, 15. forduló:

ELITE Basket - Agrofeed-Széchenyi Egyetem Győri KC 78-76

Az ELITE kiemelkedő teljesítményei: Láncos Krisztián (19 pont, 10 lepattanó, 2 blokk, 27 VAL), Jilling László (19 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 25 VAL), Somogyfoki Szabolcs (17 pont, 13 lepattanó, 24 VAL), Somogyfoki Péter (7 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés, 18 VAL).

A Győr kiemelkedő teljesítményei: Lógár Bence (17 pont, 5 lepattanó, 2 szerzett labda, 16 VAL), Berneczei László (9 pont, 12 lepattanó, 6 labdaszerzés, 22 VAL). 

AZ ELITE lassan kiegészül és szeretne elmozdulni a kiesőzónából, ebben viszont most hátráltatta, hogy Horváth Balázs vezetőedzőt az előző fordulóban kiállították és eltiltását töltötte - a győreiknél továbbra is több fontos játékos hiányzik, de így is legyűrték az Újpestet, viszont szűk keretüknek négy napon belül másodjára kellett játszania. A győriek nekiestek ellenfelüknek, Bakon. Lógár és Berneczei is rögtön kosarat szerzett, 3-7-re vezettek. A hazaiak azonban lassan bemelegedtek, előbb rendezték védekezésüket, majd Láncos, Spiriev és a két Somogyfoki kosaraival megfordították az állást - Lógár triplája a negyed végén csak szépségtapasz volt (18-13). Lógár a második negyed elején is egymaga igyekezett meccsben tartani a Győrt, de Spiriev és Jilling hármasaival a törökbálintiak folyamatosan nyitották az ollót. Hamarosan beállt egy 10 pont körüli különbség, majd egy kisebb győri rohamot visszaverve az ELITE Láncos és Jilling vezérletével komoly előnyt rakott össze a nagyszünetre (41-25). 

Fordulás után már 20 ponttal is vezettek a hazaiak, amikor előlépett Geiger és Nagy három trplával felezték a távolságot, majd újabb két Nagy-tripla érkezett, ezekre az extrákra nem igazán tudott reagálni az ELITE - Jilling, Láncos és Hegedűs időnként ugyan betalált, de a győriek kezdték átvenni a játék irányítását (56-50). Sőt, a negyedik negyed elején valósággal sokkolták ellenfelüket, Bakon Csanád két hármasára és egy duplájára építve 12-0-val nyitottak. A két Somogyfoki igyekezett megállítani a vendégrohamot, majd Láncos is megszórta magát. Geiger sokadik hármasa csak lassítani tudta az ellencsapást, Jilling büntetőivel 69-69-nél utolérte ellenfelét a Törökbálint. A hajrára fordulva azán Somogyfoki Szabolcs lépett elő, két borzasztó fontos kosarat szerzett, majd 2/2 büntetőt tett a helyére, ez az egyszemélyes 6-0 végleg eldöntötte a meccset. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

KTE Duna Aszfalt U23 - Atomerőmű KSE Bonyhád 82-78

A KTE kiemelkedő teljesítményei: Kucsera Dániel (20 pont, 6 lepattanó, 4 szerzett labda, 3 gólpassz, 25 VAL), Kiss Dávid (13 pont, 7 lepattanó, 18 VAL), Tóth Balázs (12 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz, 18 VAL), Lukács Döme (12 pont, 6 lepattanó, 18 VAL), Botka Botond (12 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz, 18 VAL). 

A Bonyhád kiemelkedő teljesítményei: Pajor Dávid (29 pont, 6/10 tripla, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 35 VAL), Tömösváry Máté (14 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz, 22 VAL), Szalai Milán (16 pont, 6 lepattanó, 14 VAL). 

A KTE az élmezőny mögötti bolyban, míg a Bonyhád nem messze tőle helyezkedett el a tabellán. A vendégek hamar jelezték is, hogy a céljuk a győzelem és a KTE utolérése: Pajor Dávid nyolc pontot, Tömösváry egy duplát jegyzett, három perc után 0-10 állt az eredményjelzőn. Botka és Tóth Balázs kosaraival éledezett a KTE, de Tömösváry és Heimann nem engedte, hogy igazán fel tudjanak pörögni (14-21). A kisszünetben rendezték a sorokat a hazaiak, Kiss, Kucsera és Botka kosaraival hamar feljöttek egyetlen kosárnyira, azonban mielőtt fordítottak volna, Heimann és Pajor tripláival megint megugrott a Bonyhád, majd Arnold Botond kosaraival már 10 pont felett járt a különbség. Kiss Dávid volt a Kecskemét megmentője, a félidő végén sorra brusztolta ki a kosarakat, miközben védekezésben is javultak a vendéglátók (37-43). 

Fordulás után ismét a tolnaiak kerültek fölénybe, Pajor és Szalai is triplát hintett, ismét 10 ponttal vezettek a vendégek. A kecskemétiek igyekeztek váltani támadásban, Botka, Kucsera, Ivkovic és Tóth Balázs is betalált, de Pajor két újabb triplája megakadályozta, hogy igazán ki tudják aknázni, hogy sok lábon állnak. A negyed végén Lukács Döme lépett fel, négy pontra szűkítette a hazai hátrányt, majd a negyedik negyed elején is beszórt egy hármast - Tömösváry és Arnold viszont itt még megállította a hazaiak nagy futását. 66-72-nél indult utolsó rohamra a KTE, Velkey tempót, Kucsera triplát és ziccert jegyzett, 73-72-re fordítottak a bácsiak. Szalai Milán még egy pillanatra visszahozta a vendégek reményeit, de ezután egy 8-0-s ütést vittek be a kecskemétiek, ami már sok volt a Bonyhádnak, innen már nem volt labdájuk az egyenlítéshez. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

fotó, slide: hunbasket.hu

 

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus