A MAFC a Vasas, a Békés a Vásárhely otthonában nyert rangadót

Tóth Péterrel nem tudott mit kezdeni a Vasas, zsinórban háromnál jár a Békés, a MEAFC simán verte a vezére nélküli Tiszaújvárost, a Győr túldobta a DEAC-ot, a Cegléd pedig továbbra is magabiztosan menetel. 

NBI/B. Piros-csoport, 9. forduló:

Vasas Akadémia – MAFC 79-82

A Vasas kiemelkedő teljesítményei: Andrássy Géza (18 pont, 7/10 mezőnyből, 6 lepattanó, 2 blokk, 7 kiharcolt fault, 31 VAL), Bagó Martin (11 pont, 5 lepattanó, 2 blokk, 19 VAL), Radics Gerzson (14 pont, 7 lepattanó, 14 VAL). 

A MAFC kiemelkedő teljesítményei: Tóth Péter (36 pont, 6/9 tripla, 4-4 lepattanó és gólpassz, 2 szerzett labda, 6 kiharcolt fault, 37 VAL), Bordács Soma (14 pont, 6 lepattanó, 22 VAL), Kovács Ádám (11 pont, 3/3 tripla, 4 gólpassz, 2 blokk, 12 VAL). 

Az előző fordulóban a Vasas óriási különbséggel nyert a PVSK otthonában, míg a MAFC ugyan kikapott Veszprémben, de három negyed után még egálra állt az egyik bajnokesélyes ellen – mindkét csapat a középmezőnyben foglal helyet, de szeretnének feljebb jönni, így borítékolható volt az izgalmas összecsapás. Hamar egymásnak is estek a csapatok, másfél perc után 7-7 állt az eredményjelzőn – az egyik oldalon Boros Márk, a másikon a Vasasban nevelkedett Bordács Soma villogott. A Vasas lassan rendezte a sorokat hátul, 10-10 után a MAFC mindössze 5 pontot dobott, míg a vendéglátók Kerkai Ákos kosarával, gólpasszaival el tudtak lépni (22-15). A második negyed elején Andrássy Géza villogott a hazaiaknál, azonban dupláira triplákkal válaszolt Németh és Polgárdy, majd 26-21 után érkezett a meccs későbbi hőse, Tóth Péter, aki egyszemélyes 8-0-val fordította meg az állást. Bagó, Radics és Medve igyekezett csökkenteni az okozott károkat, de a félidő végén Lakits András három gólpasszából Bordács egy ziccerrel és két zsákolással köszönt be, így MAFC-előnnyel mehettek pihenőre a felek (39-42). 

Andrássy kosarával, majd a fiatal Radics Gerzson megmozdulásaival kezdett a Vasas támadásban, többször kiegyenlítettek, de a túloldalon Polgárdy és Lakits is hármast szórt, majd Tóth Péter is hamar felvette a fonalat, 51-56-nál újra ellépett a MAFC. Moravcsik és Bagó kosaraival kapaszkodott a Vasas, de előbb Kovács Ádám, majd Tóth zúdított be egy újabb hármast, egálra hozva a harmadik negyedet (59-62). A Kovács-Tóth duó és Polgárdy a negyedik negyed elején is villant, többször is nyolc egységgel léptek el a vendégek. Radics, Moravcsik, Medve és Andrássy igyekezett szűkíteni a differenciát, de Kovács és Tóth mindig résen volt, amikor megindult volna a Vasas, mindig sikerült betalálniuk. 73-82-ről indult a hajrá, de a Vasas Boros és Andrássy révén még izgalmassá tudta tenni a végjátékot, 79-82-re zárkóztak fel, sőt Medve révén triplájuk volt az egyenlítéshez – ezt viszont Kovács Ádám blokkolta, Boros kétségbeesett kísérlete pedig már célt tévesztett. A MAFC győzelmével utolérte a Vasast a tabellán, 4-5-ös mérlegükkel a playoff határán egyensúlyoznak. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

NBI/B. Zöld-csoport, 9. forduló:

Agrofeed-Széchenyi Egyetem Győri KC – DEAC U23 91-82

A Győr kiemelkedő teljesítményei: Geiger Bálint (26 pont, 3/5 tripla, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 9 kiharcolt fault, 34 VAL), Kámán Bálint (25 pont, 6 gólpassz, 8 kiharcolt fault, 26 VAL), Lógár Bence (16 pont, 9 lepattanó, 4 szerzett labda, 22 VAL).

A DEAC kiemelkedő teljesítményei: Kovács Ákos Bence (36 pont, 2/3 tripla, 3 lepattanó, 2 szerzett labda, 36 VAL), Balázsi Soma (11 pont, 9 lepattanó, 23 VAL), Gáspár Mátyás (7 pont, 8 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 15 VAL), Neuwirth Bence (12 pont, 4 lepattanó, 14 VAL). 

Érdekes sormintát mutat a Győr idei szereplése, hiszen hazai pályán 3-0-s mérleggel rendelkeztek a meccs előtt, míg idegenben ötből egyet nyertek, legutóbb a Békés ellen kapituláltak. A DEAC fiataljai az ELITE otthonában diadalmaskodtak hosszabbításban, 5-2-es mérleggel a dobogó környékén tanyáztak – a Győr ellen viszont nem számíthattak első számú játékmesterükre, az ELITE ellen kerek 30 pontot termelő Pollák Balázsra. Nem is igazán találták a játékukat az első percekben, a győriek a Kámán-Horváth-Geiger trióra építve 12-4-re húztak el. Itt viszont Kámán Bálint két gyors faultot szedett össze, ami megzavarta a hazai gépezetet, a túloldalon pedig Balázsi Soma, Ságodi Róbert és különösen Kovács Ákos Bence lendült bele, a hajrában többször vezettek is, mielőtt Geiger Bálint hármasa le nem zárta a negyedet (23-20). A második játékrész egy Geiger-Neuwirth Bence kosárváltással kezdődött, de az A-csoportban is rendre szerepet kapó fiatal debreceni hamar összeszedte harmadik személyi hibáját, ez pedig a DEAC-ot kavarta meg – mire felocsúdtak, már 31-22-re vezetett a Győr. Amikor rendezték a sorokat, villámgyors 9-0-val jöttek vissza, és vezethettek is volna, ha Gáspár Mátyás jobban büntetőzik. Futásra futással válaszolt a Győr, de a visszatérő Neuwirth két hármassal megakadályozta, hogy ismét el tudjanak lépni, a félidő végén viszont azon bosszankodhatott a Debrecen, hogy Kovács Ákos Bence is összeszedte harmadik faultját (41-39). 

A második félidő elején sokáig nem tudtak elszakadni egymástól a csapatok, az egyik oldalon Geiger és Kámán, a másikon főként Kovács és Fábián Szabolcs villogott. A Győr került először gödörbe, ezt pedig Kovács és Balázsi kosaraival ki tudta használni a DEAC: 56-59 után zsinórban három triplát szórtak, a végén a hazaiaknak nagyon kellett kapaszkodniuk, hogy ne ússzon el a meccs. A DEAC vezetett, de a negyed végén egyik vezérük, Neuwirth Bence kipontozódott (60-68). A győriek hátul ki is használták, hogy eggyel kevesebb veszélyes játékosra kell figyelniük, elöl pedig Geiger Bálint egy 2+1-gyel, majd egy tripladobás közben kiharcolt 3 büntetővel hozta fel a csapatot, Kámán kosarával pedig 68-68-nál utol is érték a DEAC-ot. Kovács és Gáspár állította meg a hazai rohamot, de csak átmenetileg: Geiger szórt egy hármast, majd megint tripladobás közben faultolták, ez pedig sok volt a DEAC-nak. 75-75 után előlépett Lógár és Gosztola, majd Geiger és Kámán is betalált, 9-1-es futásukkal pedig komoly előnybe kerültek. Kovács és Gáspár nem adta fel, egy 6-0-val 84-82-re még visszahozták a debrecenieket, de itt volt a vége: a Győrnél Horváth Ádám bevágott egy kulcshármast, majd Lógár szerzett két labdát, a felzárkózás utolsó esélyét is elvéve a vendégektől. A Győr ezzel a győzelemmel stabilizálta playoff-helyét, a DEAC pedig még mindig az élmezőnyben foglal helyet, de jelenleg nincsenek jó formában Andjelko Mandics fiai. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

 

Ceglédi KE - Atomerőmű KSE Bonyhád 92-73

A CKE kiemelkedő teljesítményei: Csaba György (26 pont, 6 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 25 VAL), Tóth Zoltán (19 pont, 5 gólpassz, 3 szerzett labda, 5 kiharcolt fault, 24 VAL), Csákvári Csaba (10 pont, 13 lepattanó, 2 szerzett labda, 22 VAL), Herendic Dominik (12 pont, 5 lepattanó, 2 blokk, 6 gólpassz, 21 VAL). 

A Bonyhád kiemelkedő teljesítményei: Szalai Milán (21 pont, 5/8 tripla, 6 lepattanó, 24 VAL), Frank Áron (13 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 20 VAL). 

A veretlen Ceglédet kisebb egészségügyi gondok sújtották, a komoly A-csoportos múlttal rendelkező Mészáros Máté nem is állhatott a csapat rendelkezésére, de a MEAFC-ot és ELITE-et legyőző Bonyhád ellen így is ők számítottak esélyesebbnek. Ezt hamar nyomatékosították is, 6-0-val nyitottak - itt még Frank Áron igyekezett felpörgetni a Bonyhádot, de 11-6 után a több lábon álló, kiválóan védekező ceglédiek 10-0-s futással kerültek komoly előnybe. Szalai Milán igyekezett lassítani a hazai rohamot, de csak átmenetileg sikerült - a Tóth, Csaba, Hajdú, Herendic és Csákvári húzta vendéglátók 27-11-re hozták az első tíz percet. A második negyedre sikerült rendezni a vendégek sorait, és bár védekezésben továbbra sem voltak hibátlanok, elöl Frank, Pajor és Szalai kosaraival 35-23-ra zárkóztak. Mielőtt viszont veszélyes közelségbe kerültek volna, Csaba György és Tóth Zoltán is beszórt egy triplát - a különbség 15-20 pont környékén stabilizálódott, a Bonyhád ennél nem tudott közelebb jönni (54-35). 

A második félidő elején feljavultak a védelmek, hosszú percekig kevés kosár esett, de ezúttal is a hazaiak találták meg hamarabb a megoldást az extázisban dobó Tóth két triplájának és egy 2+1-es játékának képében. A differencia már 27 pontnál is járt, a vendégek azért kapaszkodtak, hogy ne nőjjön 30 pontra (77-53). A negyedik negyed elején Szalai Milán keze kezdett el sülni a Bonyhádnál, de a Cegléd Szabó és Micev tripláival gond nélkül visszaverte a próbálkozást, szűk négy perccel a vége előtt ismét 27 pontra hizlalva a fórt. A végén a tolnaiak még igyekeztek kozmetikázni az eredményen, de Cegléd újabb sikerét nem tudták megakadályozni - Tóth Tamás fiai 9/9-nél járnak az alapszakaszban. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:


 

MEAFC-Miskolc – Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK 84-44

A MEAFC kiemelkedő teljesítményei: Kozák Márton (19 pont, 4 szerzett labda, 4 gólpassz, 25 VAL), Pintér Dávid (18 pont, 4/9 tripla, 5 lepattanó, 3 gólpassz, 23 VAL), Tóth Bence (16 pont, 4 lepattanó, 5 szerzett labda, 26 VAL). 

A Tiszaújváros kiemelkedő teljesítményei: Asszú Áron (13 pont, 6 kiharcolt fault, 14 VAL). 

Múlt héten "centermozgás" történt a két gárda között, Lajsz Gergő igazolt Miskolcra, helyette pedig a légiós Dusan Zmijarevic-et szerződtette a Tiszaújváros - elsőre a MEAFC-nak nem jött be a váltás, kikaptak Bonyhádon, míg a a Tiszaújváros legyűrte a Vásárhelyt. Most viszont akkori legjobbjuk, a Miskolcon is jól ismert Drahos Gábor nélkül kellett pályára lépniük, és érződött is a hiánya. A MEAFC nekiesett ellenfelének, pontosabban Kozák Márton: csapata első 12 pontját szerezte, amire egyáltalán nem érkezett válasz a túloldalon. Zmijarevic törte meg a vendég gólcsendet, de amikor éppen kezdtek volna magukra találni a tiszaújvárosiak, jött Szögi Ádám két triplája. Az első negyedet újabb hazai hármas zárta, Pintér Dávid betalált kintről, majd a második játékrész elején is beszórt egyet, pillanatok alatt 20 pont fölé hízott a különbség (29-8). Gerőcs Bálint hármassal igyekezett oltani a hazaiak tüzét, majd Szilasi Bence is betalált távolról, Asszú Áron is pontokat szerzett, ekkor még visszajöttek a vendégek 10 pont közelébe. Ez volt azonban a maximum, a félidőhöz közeledve Lajsz Gergő elöl-hátul több jó megmozdulással jelentkezett ex-csapata ellen, erre alapozva pedig a MEAFC szinte átrohant ellenfelén (45-21). 

A második félidő elején semmi nem változott, az egyre magabiztosabb miskolciak állva hagyták ellenfelüket, a Szögi-Ragályi-Pintér trió vezérletével 14-2-es futással kezdtek, majd amikor Tóth Bence is "beszállt a táncba", a különbség 40 pontra nőtt, a meccs érdemi része pedig véget ért (70-30). A negyedik játékrész elején még a Miskolc két gyors kosárral 45-re hizlalta a fórt, amit a Tiszaújváros becsületből végül levitt 40-re, de ezen az estén nem volt egy súlycsoportban a két csapat. A MEAFC győzelmével megelőzte ellenfelét a táblázaton, és lassan közelít a playoff-helyek felé. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A mérkőzés felvétele:

 

Bodrogi Bau Vásárhelyi Kosársuli – Békési SzSK 79-81

A Vásárhely kiemelkedő teljesítményei: Semin Burko (15 pont, 11 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 27 VAL), Pavlovic Vuk (11 pont, 7 lepattanó, 12 gólpassz, 25 VAL), Varga Ákos (14 pont, 7 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 23 VAL), Varga Zalán (19 pont, 3/5 tripla, 3-3 lepattanó és gólpassz, 17 VAL). 

A Békés kiemelkedő teljesítményei: Balog Gábor (26 pont, 4/7 tripla, 5 szerzett labda, 4-4 lepattanó és gólpassz, 30 VAL), Cvijin Patrik (13 pont, 3/7 tripla, 12 lepattanó, 23 VAL), Daniel Krstic (13 pont, 9 gólpassz, 6 kiharcolt fault, 20 VAL). 

A korábban több egészségügyi gonddal küzdő Vásárhely eddig nem hozza azt, amit előzetesen vártak tőle, főként idegenben (0-5) kiábrándító a teljesítménye, ugyanakkor otthon 3-0-ra álltak a meccs előtt, most pedig szinte mindenki rendelkezésre állt. A Békés nagyon rosszul kezdte a szezont, de az utóbbi hetekben összeállt a játékuk, négy meccsükből hármat nyertek, csak a bajnokesélyes Újpesttől kaptak ki, így nem feltett kézzel érkeztek a szomszédba. Nem is teketóriáztak a csapatok, rögtön egymásnak estek, az egyik oldalon Varga Ákos, a három gólpasszt kiosztó Pavlovics Vuk, Varga Zalán és a triplát is vágó center, Semin Burko remekelt támadásban, azonban a túloldalon is gyorsan előléptek a tüzérek: Daniel Krstic, Milos Olic és Cvijin Patrik hármast szórt, Nemanja Acimovic pedig duplákkal segített. A negyed végén Okoh Kelechi Viktor lépett fel a Békésnél, de a vásárhelyi padról is jött egy-két kosár, így egállal mehettek pihenőre a csapatok (23-23). A második negyed eleje szöges ellentéte volt az elsőnek, három percig egyetlen Acimovic-ziccert jegyezhettünk fel, majd a vendégeknél Balog Gábor kezdett el bemelegedni. A Vásárhely is gyorsan reagált, tovább szigorított a védekezésén, próbálták átvenni a kezdeményezést - a hajrában viszont Olic-nak és Cvijinnek is engedtek egy hármast, csak Varga Ákoson múlt, hogy ne kerüljenek nagyobb hátrányba (37-38). 

A harmadik játékrész elején 40-40-nél robbantott a Békés, pontosabban Balog Gábor: két duplát, majd triplát jegyzett, közben Krstic is betalált kintről, hirtelen tíz pont közeli előnybe kerültek a vendégek. A Vásárhely támadójátéka szétesett, percekig képtelenek voltak betalálni, amikor pedig úgy tűnt, hogy meg tudnak indulni, Balog és Krstic újabb hármasokkal állította meg őket (50-59). A negyedik negyed elején úgy tűnt, hogy a Vásárhely is talál egy fiatal nyerőembert, a helyi kosárlabdában fogalomnak számító vezetéknevet viselő Borbáth Balázs egy 3+1-es játékkal és egy ráadás triplával tolta meg a hazai szekeret, 57-62-re hozta fel csapatát, majd Semin Burko percei következtek, három kosarat szerzett a légiós center. A Békés azonban nem zuhant össze, Cvijin Patrik és Balog Gábor válaszolt, majd amikor Burko leült pihenni és az addig parádésan osztogató Pavlovic pedig két büntetőt is kihagyott, Balog újra magához ragadta a kontrollert és 10 pontra növelte a békési fórt. 62-72-nél nem állt jól a vásárhelyiek szénája, de Varga Zalán, Varga Ákos és Pavlovic egy perc alatt futott egy 8-0-t, pedig Varga Ákos még büntetőt is rontott. Két perccel a vége előtt 70-72 volt az állás, amikor Cvijin lépett elő, triplájával megint egy kosáron kívülre került a Békés - Pavlovic hiába dobott kosarat, Balog és Acimovic büntetőivel győztesnek tűntek a vendégek, egy perccel a vége előtt hat ponttal vezettek. De még nem nyerték meg a meccset, Varga Ákos javított és 4/4 büntetővel hozta fel a Vásárhelyt, majd amikor a túloldalon Krstic rontott a vonalról, egy óriási hármassal ki is egyenlített 79-79-nél. A slusszpoán azonban Krstic-é volt, aki a legvégén két védővel a nyakán vágott be egy nagyon nehéz duplát, amivel kicsikarta a győzelmet a Békésnek - zsinórban harmadik sikerükkel már playoff-helyen állnak, míg a Vásárhely 3-6-os mérleggel csak 11. 

Részletes statisztika, nyilatkozatok

A győztes kosár:

fotó, slide: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus