Átigazolások: Indul az NB I B 2014-15-ös idénye!

Holnap rajtol a honi férfi másodosztály 2014-15-ös idénye is, ennek apropóján megnézzük, milyen változások történtek a mezőnyben, illetve számba vesszük az összes játékosmozgást klubonként, továbbá arról is értekezünk, hogy miért lesz érdemes követni az adott gárdát, s hogy milyen cél tűnik reálisnak a résztvevők esetében.

NYUGATI CSOPORT

Tovább izmosodott a Nyugati Csoport mezőnye. Egy igen erősnek ígérkező Oroszlány jutott fel az NB2-ből, majd a visszalépő soproni U23-as csapat helyett a Falco méltán dicsért fiataljai kaptak lehetőséget arra, hogy a másodosztályban fejlődjenek. A feltételezhető erőviszonyokat azonban nem lehet figyelembe venni a csoportbeosztásoknál, ahol az új csapatokat hátra kell sorolni a tavalyi helyezések szempontjából. Így vált végül szükségessé két-két budapesti csapat cseréje, melynek keretében a TF és a Budafok keletre került, míg helyettük a tavalyi ezüstérmes MAFC, (aki a Nagykőrös jogán szintén újnak számít) valamint a középházas Vasas érkezett.

Érdekesnek és izgalmasnak ígérkezik, hogy mind a három tavalyi dobogós nyugaton játssza az alapszakaszt.
 
Baja:
Érkezett: Franczva Ádám (Vasas), Koller Tamás (PEAC), Milosevic (), Szálas Gábor (Vasas)
Távozott: Hosszú Gergő (Németország), Piukovics Bálint (Kecskemét)

Hossszú István csapata idén is jelentős tényező lehet, annak dacára, hogy fia, a másodosztály egyik legjobbja, Hosszú Gergő külföldre igazolt. Érdekesség, hogy az érkező oldalon szinte csak bajai nevelésű játékosok találhatóak. Hosszú pótlását elsősorban Koller Tamásnak kellene megoldania, aki Pécsen egészen szép számokat tudott felmutatni. A palánk alatti szekció eddig sem volt gyenge, de idén a Mándity-Ágfalvi duót már a Vasasban rengeteget fejlődő Franczva is segítheti, így elsősorban ez a részleg tűnik nagyon erősnek.

Bonyhád
É: Baki Sándor (Paks)
T: Panta István (abbahagyta)

Bár az U20-as Baki Sándort leszámítva csak távozója van, a bajnok Bonyhád továbbra is az NB1/B első számú esélyese. Faragóék számára az lehet a kulcskérdés, hogy a mezőnyposztokon egészségesek és frissek tudjanak maradni, hiszen az alsó posztokon még Panta István hiányát is elbírják. A motivációval biztos nem lesz gond, hiszen a bajnokság megnyerése után mindig a cím megőrzése a legnagyobb kihívás.

FALCO II.:
É: Bus Iván (Sopron), Varga Márton (Nyíregyháza)
T: Bakk Krisztián (Sopron), Bán Tibor (Sopron)

A szombathelyi gárda várhatóan a tavalyi U18-as bajnokcsapat gerincére fog épülni, megspékelve pár idősebb, az „A” csapat keretével edző rutinosabb játékossal. Nagy kérdés, hogy az ott is számításba vett játékosok itt milyen gyakran kerülnek majd bevetésre, hiszen a Falco II. végső helyezését ezt döntően befolyásolhatja.

Győr:
É: Molnár István, edző (MTK)
T: Gáll Dominik (Veszprém), Helmeczi András (Nyíregyháza), Rátvay Tamás (edző)

Az MTK-tól érkező Molnár „Kicsi” István más típusú kihívás elé került, mint az utóbbi években. Győrben inkább az építkezés lesz a feladata, ahol vélhetően az eredmények sem olyanok lesznek, mint a törökbálintos időkben. Ennek némileg ellentmond, hogy a Gombás vezette gárda kifejezetten szép sikereket ért el a felkészülési találkozókon.

MAFC II.:
É: Koncz Péter (Alba), Mohay Péter (Vasas), Timkó Norbert (Alba)
T: Dinnyés Attila (edző, MAFC utánpótlás), Gorzsás Krisztián (Oroszlány), Vavra András (visszavonult, edző lett)

A tavalyi ezüstérmesből Vavrát biztos nem láthatjuk a pályán (ő meccselni fog), de Lakosa, Fekete, Fodor és Lakits sem „fér már bele” az U23-as kategóriába. Ez persze nem jelenti azt, hogy a MAFC gyenge lesz, hiszen a játékosok döntő többsége így is az „A”-s kerettel fog edzeni. Mint minden U23-as alakulat esetén, itt is sorsdöntő lesz, hogy ki játszik majd le és ki nem, hiszen Timkóék három fronton lesznek érdekeltek.

MTK:
É: Horváth Kristóf (Pápa), Jakab Péter (Nyíregyháza)
T: Fülöp Botond (Vasas?), Molnár István (edző, Győr), Szarvas Gábor (visszavonult, edző lett), Szinisa Ugrinics (Szolnok)

Szarvas Gábor továbbra is az MTK kulcsembere marad, csak mostantól a pálya széléről, öltönyben fogja dirigálni övéit. Két nehézsége akadhat, de mindkettő megoldódni látszik. Saját maga pótlására Jakab Péter lehet a gyógyír, míg az U20-as játékos kérdésében Horváth Kristófra, illetve az Elite-Basket fiataljaira támaszkodhat. Papíron ugyan gyengült a csapat, de valószínűleg így is ott folytatják majd, ahol tavaly abbahagyták.

Oroszlány:
É: Gorzsás Krisztián (MAFC), Kiss Kornél (Kaposvár)
T: Mikel Alberdi Anastagasti (Spanyolország)

Az Oroszlány ismét megérkezett a magyar kosárlabda térképére! Hajmássyékat már az NB2-ben is komoly szurkolótábor támogatta, így nem nehéz megjósolni, hogy kiváló hangulatú mérkőzések lesznek a Krajnyik „Akác” András Sportcsarnokban. Az eddig sem gyenge játékosállomány tovább erősödött, így minden bizonnyal folytatódik a „Bányász” újraírt sikersztorija.

Pápa:
É: Kutasi Gergely (Körmend), Simon László (Falco)
T: Kálmán László (visszavonult), Horváth Kristóf (MTK)

A pápai kosárlabda barátok biztosan hiányolni fogják Kálmán Lászlót, pedig a legendás játékos helyére az „A csoportban” is ismert játékosok érkeznek. Velük gyorsabb és „hosszabb” lehet a Pápa, így Henrikék minden bizonnyal idén is a legjobbak között lesznek.

Pécsi VSK U23:
É: Czukor Bence (SMAFC), Borisz Krnjajszki (Szerbia)
T:

Tavaly nagyon hullámzó volt a Pécs produkciója, mely elsősorban a hol játszó, hol nem játszó kulcsembereinek volt köszönhető. Hasonló szereplés várható idén is, hiszen a többi U23-as csapathoz hasonlóan, Pécsen is a fejlődés a legfontosabb cél. Ugyan a fővezér Halász Ákos már „kiöregedett”, a karmesteri pálcát Czukor Bence veheti át, aki tavaly Sopronban már a felnőtt mezőnyben is bontogatta szárnyait.

SMAFC:
É: Bálint Gergely (Soproni Tigrisek), Szekeres Zalán (Soproni Sportiskola), Török Balázs (Soproni Sportiskola)
T: Czukor Bence (Pécsi VSK), Kovács Benedek (Békés), Molnár Miklós (?), Ugaros Máté (Ausztria)

Az év második felére szépen összeálló és a rájátszás végén nagy hajrát bemutató SMAFC ellen senki sem mehet majd biztosra. A rutinos és fiatal játékosok ideális egyvelege jó szezonnal kecsegtet a soproni gárda számára, aki harcban lehet akár a felsőházért is.

Vasas:
É: Bános Csaba (Honvéd), Chekina Munanga (Kongó), Fülöp Botond ? (MTK), Markó Péter (Tiszaújváros), Mészáros Bence (Kaszások), Luhovtsov Kristian (Ukrajna), Tóth Bence (Kecskemét).
T: Buzsáki Bence (Kecskemét), Franczva Ádám (Baja), Lakosa Ákos (Spanyolország), Mohay Péter (MAFC), Moravcsik Áron (TF), Nagy Szabolcs (Spanyolország), Szálas Gábor (Baja), Török Balázs (visszavonult).

A Vasasban volt a legnagyobb játékosmozgás, ami a klub céljaiból adódik, azaz a fiatal játékosok fejlesztése és magasabb szinthez segítése. Idén is tehetséges játékosok alkotják majd a keretet, de a tavalyival ellentétben, idén nincsenek olyanok, akik legalább már a „B csoportban” bizonyítottak volna. Mindenesetre az biztos, hogy az U20-as játékos kijelölése nem fog gondot okozni Pasaréten.

Veszprém:
É: Farkas Attila (Körmend), Gáll Dominik (Győr), Kámán Tamás (ZTE), Meghan Popotte (Franciaország), Novák Patrik (Paks), Sipos Ádám (PEAC)
T:

A holtszezonban egyértelműen a Veszprém erősített a legjobban, Petőfi Áron együttese Kámánnal és Farkassal immáron a trónkövetelő favoritok táborát erősíti. Korábban a palánk alatt voltak gondjai a Pannon Egyetemnek, idén vélhetően már ott sem lesznek.

 

 

KELETI CSOPORT

Az átrendeződés nagy nyertese lehet a DEAC és a TF, mely a tavalyi felsőházi rájátszásban már megmutatta, hogy nagy erőkkel épít egy-egy feljutásra is esélyes alakulatot, de a Kaszások és a Honvéd erősítései is azt sejtetik, hogy a nyugati csoportéhoz hasonlóan nagy lesz itt is a tülekedés a legjobb helyekért, pláne, ha a Kecskemét három fiatal válogatott játékosa is rendszeresen játszik ezen a fronton. Az erőviszonyok elég markánsan átrendeződhetnek, s itt lehetnek olyan csapatok is, melyek akár korán le is szakadhatnak, így talán picit más jellegű versenyfutás alakulhat ki, mint a másik oldalon.

Békés:
É: Koma Dániel (ZTE), Kovács Benedek (SMAFC)
T:

Az NB II-ben évek óta az élmezőnyben szereplő és idén az NB I A-csoportjának létszámbővítése miatt egy osztállyal lejjebb helyet is kapó békésiek összeszokott, masszív csapatukat két rutinos harcossal, a Sopronból érkező Kovács Bendekkel és az élvonalban is több évet lehúzó Koma Dániellel erősítették meg, de így sem lesz könnyű dolguk, ha ezen a fronton el akarják kerülni, hogy a bennmaradásért kelljen küzdeniük, ám hazai környezetben veszélyesek lehetnek bárkire.

Bp. Honvéd:
É: Angyal Tamás (Nagykőrös), Anton (Spanyolország), Mácsai Károly (Nagykőrös), Sinkovits Dániel (TFSE, NB II)
T: Bános Csaba (Vasas)

Puskás Artúr alakulata óriási létszámmal kezdte meg a felkészülést, melynek a sok szűkítés után is az lett az eredménye, hogy szépen kibővült a Honvéd érdemi rotációja. A palánk alatt és irányítóban is erősödött annyit a rekordbajnok, hogy a csoport legjobb négy helyezésére is esélyesnek tekintsük az előszezon meccsei alapján félelmetesen szervezett csapatvédekezéssel operáló budapestieket.

Budafok:
É: Dani Zoltán ? (Hódmezővásárhely), Hartai Tamás (edző, Radobasket)
T:

Hartai Tamás vezetőedző érkeztével kicsit talán feljebbi sebességfokozatba kapcsol a tavaly újoncként a bennmaradásért alaposan megküzdő Budafok, melynek eddig fő gondja az edzéshiányban rejlett. Otthon pár nagyobb csapatnak is gondot jelenthetnek Drevenkáék, de hatalmas meglepetés lenne, ha ott lennének a legjobb nyolc között ebben a mezőnyben.

DEAC:
É: Erdei Ádám (Eger)
T: Balogh András (Tiszaújváros)

A DEAC úgy ahogy egyben maradt, sőt, Erdei Ádám visszaérkeztével még talán erősödött is, így az egész osztály egyik favoritjaként beszélhetünk Nagy Botondékról, akiknek elsősorban a kiegyensúlyozottságukon kell javítaniuk, ha fel akarnak jutni az A-csoportba már ebben a szezonban.

Eger:
É: Szabó Péter (Szlovákia)
T: Erdei Ádám (DEAC), Garamvölgyi Ákos (Nyíregyháza), Zsemlye Sándor (?), Szerdahelyi Ádám (?)

Az Eger fontos távozói dacára is kellemetlen ellenfél lesz minden rivális számára, de ez a névsor már nem egy Top 4-re pályázó alakulatot sejtet, mindenesetre a Magyarországra visszatérő Szabó Péter akár az MVP címért is harcban lehet a hevesiektől, így a külső sorral nem nagyon lesznek gondok, de a palánk alól távozók pótlása egyelőre megoldhatatlan feladatnak látszik házon belülről.

Hódmezővásárhely:
É: Kelemen Balázs (Zenta), Takács Gergely (TFSE, NB II)
T: Dani Zoltán (Budafok?)

A Vásárhelyi Kosársuli amúgy is rutinos, összeszokott kerete folytathatja a tavaly megkedzett úton, mely ha nem lesz sérülések által nehezített, akkor a hátsó négyesbe ragadástól vélhetően nem kell félniük Mócsaiéknak, ám a Top 4 részükről is erőn felüli produkciónak minősülne.

Kecskemét:
É: Buzsáki Bence (Vasas), Piukovics Bálint (Baja)
T: Kohári Norbert (?), Tóth Bence (Vasas)

Mivel a kecskemétiek A-csoportos csapata sokat erősödött, így a Pongó-fivérek és Mészáros Máté továbbra is számottevő lehetőséget kaphatnak a fiókcsapatban, ami tavalyhoz hasonlóan elég lehet a felsőházi rájátszás eléréséhez, de velük kapcsolatban is kiszámíthatatlan, hogy éppen mikor kerettel állnak ki, ám a Forray-tanítványok számára elsősorban a játéklehetőség és a rutinszerzés a fő feladat továbbra is.

Óbudai Kaszások:
É: Csernák Ádám (PEAC), Sebők Tamás (Salgótarján)
T: Aleksander Rac (?), Mészáros Bence (Vasas), Mészáros Csaba (visszavonult), Mészáros Csaba (abbahagyta)

Az egész mezőny egyik, ha nem a legtöbbet erősödő gárdája az óbudai, mely leginkább centerben, a 18 esztendős Peringer Balázs ugrásszerű fejlődésének köszönhetően válhat komoly tényezővé és a rutinos Sebők Tamás Salgótarjánból való visszatérése, valamint Krasznai Tibor felépülése által kerülhet olyan pozícióba, mellyel akár a szezon dobogós helyezéseiért is harcban lehet Kertész István extrán motivált alakulata, melyben a fiatal tehetségek és a rutinrókák tökéletes elegye is nagyban segíti az előrelépést.

Salgótarján:
É: Bojan Sormaz (Szerbia), Papp Iván (Szerbia), Dusan Tutus (Szerbia), Papp Attila (vezetőedző, Szerbia)
T: Hartvich Tamás (?), Sebők Tamás (Óbudai Kaszások), Kis Sándor (vezetőedző)

A Salgótarjánnak nem lesz könnyű dolga, ha vissza akar kerülni a Top 4-be, de Dusan Tutus hatalmas fogás lehet és Jaroszlav Gorszik megtartása is fontos lépés volt a nógrádiak számára ezen a nyáron. A nem kevés kettős-állampolgár által a délszláv mentalitás sokat segíthet a kisebb generációváltáson áteső SKSE-nek, a Honvéddal és a korábbi tarjáni vezérrel, Sebőkkel felálló Kaszásokkal vélhetően nagy harcot vívnak majd az évad során, de a DEAC és a TF papíron nehezen előzhető a Papp-legénység számára a jelenlegi információk ismeretében.

Szolnok U23:
É: Ugrinic Sinisa (MTK)
T:

A szolnoki fiatalok célja a hátsó négy pozíció elkerülése lesz most is, ám a Tiszaújváros és a Budafok mellett ehhez másokat is meg kéne előznie a magyar bajnok fiókcsapatának, ami elvben sem tűnik egyszerűnek a jelenlegi játékosanyaggal, bár elsősorban Tóthék számár is a tapasztalatszerzés a prioritás.

TF:
É: Moravcsik Áron (Vasas), Papp Márk (Paks), Szekeres Ábel (Soproni SI)
T:

A TF a Kaszások mellett a másik nagy erősítő, hiszen a korábbi vezér, Moravcsik Áron visszatért és a Paks nem csak tehetséges, de igen magas játékintelligenciával rendelkező U18-as ászát, Papp Márkot is elhozta a Mehmedovics-alakulat, s utóbbi az U23-as bajnoki nyolcasdöntőn meg is mutatta, miért várhatnak tőle sokat a fővárosban. Tóth Szabolcs érkezése már tavaly év közben is markáns erősítés volt a palánk alatt, a TF folytatva az építkezést szívós védekezésével és csapategységével könnyen a dobogón végezhet és ebben a csoportban elvárás is vele szemben a legjobb négybe jutás.

Tiszaújváros:
É: Balogh András (DEAC), Kovács Bence (Nagykőrös), Kilyen Örs (Erdély)
T: Lajsz Gergő (Nyíregyháza), Tóth Tamás (visszavonult)

A Tiszaújváros nagyon sokat gyengült, s bár több rutinos ászt is szóba hoztak Brunyánszki István alakulatával kapcsolatosan, egyelőre rejtély, hogy miként tudja majd felvenni a versenyt ez a keret az osztály legjobbjaival, illetve középmezőnyével a távozók névsorát elnézve, bár otthon továbbra ismasszív gárda a borsodi csapat.

Fotó: streetballnet.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus