Az Újpest elintézte a DEAC-ot, az átalakuló Vasas legyűrte a Nagykőröst

A Cegléd újabb sikerével továbbra is hibátlan a Zöldben, de az Újpest felzárkózott mögé, a Győr legyőzte a Tiszaújvárost, a Békés Törökbálinton nyert, a Vasas pedig egyik legjobbja nélkül verte a gödörben lévő Sólymokat. 

NBI/B. Piros csoport, alapszakasz, 7. forduló:

Vasas Akadémia – Nagykőrösi Sólymok KE 73-64

A Vasas kiemelkedő teljesítményei: Kerkai Ákos (10 pont, 2/2 tripla, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 19 VAL), Moravcsik Áron (11 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 14 VAL), Bagó Martin (8 pont, 9 lepattanó, 2 blokk, 5 kiharcolt fault, 14 VAL), Kelemen Ádám (8 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 14 VAL).

A Nagykőrös kiemelkedő teljesítményei: Lakosa Ákos (22 pont, 4 lepattanó, 4 kiharcolt fault, 17 VAL), Molnár Bence (15 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz, 15 VAL), Mácsai Károly (8 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 14 VAL). 

Legutóbb Jászberényben szenvedett vereséget az idén eddig hullámzóan teljesítő Vasas, ráadásul egyik legjobbjuk, Andrássy Géza talpsérülését meg kellett operálni, hosszabb időre kiesett a jó kezű magasember. A Nagykőrös sorozatban három vereségből igyekezett felállni, amiből kettőt hazai pályán szenvedett el a Kaszások és a Veszprém ellen. A kézsérüléséből lassan felépülő Boros Márk kosaraival jobban kezdtek a vendéglátók, a hátvéd csapata első 17 pontjából 9-et szerzett, Moravcsik és Kelemen hármasánál pedig előkészített, az ő lendületes játékát csak némileg tudta ellensúlyozni a főállásban a Vasas utánpótlásedzőjeként dolgozó Lakosa Ákos, illetve Mácsai Károly. Az első negyed végén fellépett a Vasas cseresora, Kerkai és Farkas kosarat szerzett, hátul Bagó osztott ki egy blokkot, ezzel léptek el a hazaiak (24-15). A második negyed elején a triplavetők léptek elő, az egyik oldalon Kelenföldi, Kerkai és Moravcsik, a másikon Mester Márk, Molnár Bence és Fehér Péter is bevert egy távolit, a Vasas őrizte 10 pont körüli fórját - amikor a félidő végén megindult volna a Nagykőrös, akkor Bagó szórt be két kosarat, megállítva a kisebb futást (43-33). 

A Nagykőrös aktívan kezdett a második félidő elején támadásban, de Kelemen egy, illetve Medve Máté két hármasa ekkor még nem engedte, hogy ebből igazán profitálni tudjanak. Molnár Bence előlépése segített a nagykőrösieken, triplát, duplát és büntetőt dobott, majd testvére, Molnár Miklós is betalált, 55-52-nél úgy tűnt, hogy valamire rátaláltak vendégoldalon. A Vasas játéka nem működött ebben az időszakban, de előbb Farkas Attila, majd Radics Gerzson is fontos pillanatban talált be kintről, így a Sólymok nem tudták átfordítani a meccset (63-56). A negyedik játékrész elején még egy Moravcsik-hármas is érkezett, amivel 10 pontra nőtt a differencia, majd a 35. percben már 14 volt közte - a nagykőrösiek szűk öt perc alatt egyetlen kosarat jegyeztek fel. Bár a végén Lakosa még mindent megpróbált, a többieket jól levédte a Vasas, így bár a vendéglátók utolsó öt percben mindössze két pontot dobtak, győzelmük nem forgott veszélyben - sikerükkel ők mozdultak el a középmezőny felé. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

NBI/B. Zöld csoport, alapszakasz, 7. forduló:

 

Ceglédi KE – MEAFC-Miskolc 83-69

Részletek később.

 

Újpest-MT – DEAC U23 82-73

Az Újpest kiemelkedő teljesítményei: Steve Rosemond (14 pont, 8 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 31 VAL), Varga Dániel (22 pont, 9/14 mezőnyből, 7 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 27 VAL), Puszta Dávid (19 pont, 4/5 tripla, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 25 VAL), Katona Bence (14 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz, 15 VAL). 

A DEAC kiemelkedő teljesítményei: Gáspár Mátyás (9 pont, 8 lepattanó, 2 blokk, 19 VAL), Pollák Balázs (13 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz, 7 kiharcolt fault, 18 VAL). 

A Zöld csoport két élcsapata találkozott, hiszen a szezont két vereséggel kezdő Újpest zsinórban négy győzelemmel rángatta ki magát a gödörből, míg a DEAC szintén négy győzelemmel a háta mögött érkezett, közte az akkor még veretlen KTE legyűrésével. Kiegyenlített, kemény csatára volt kilátás, ezt viszont keresztülhúzta az Újpest agresszív kezdése, ami meglepte a fiatal vendégeket: Antóni Csanád, Puszta Dávid és Katona Bence is rögtön szórt egy hármast, hátul is nagyon kapartak. Pillanatok alatt 12-3-ra húztak el, de nem álltak le - Rosemond, Meződi és Varga kosaraival 23-7 is állt már az eredményjelzőn. A 17 éves Ságodi Róbert beállása segített a DEAC-nak, a 3X3-ban Eb-bronzérmes hátvéd elöl-hátul sokat tett hozzá, ezzel sikerült kicsit lefékezni a hazai gyorsvonatot (30-16). A második negyed eleje kiegyenlítettebb játékot hozott, majd a játékrész közepén Gáspár Mátyás vezetésével picit közelebb tudtak jönni a debreceniek - de amint benéztek 10 pont alá, Steve Rosemond rögtön csinált egy 2+1-et, majd Varga dobott két fontos kosarat, Puszta pedig egy triplával zárta a félidőt (48-33).

Fordulás után 17 ponttal is vezetett az Újpest, de a vendégek Neuwirth Bence és Pollák Balázs vezetésével lassan elkezdték faragni a különbséget, a negyed közepén újra 10 pont közelébe kerültek - jöhettek volna közelebb is, de büntetőket rontottak és elég sok labdát is eladtak. Az Újpest nem igazán találta a támadójátékát ebben az időszakban, ráadásul a negyed végén ezúttal a DEAC pörgött fel, Kiss Kolos és Balázsi Soma Bence hármasaival hét pontra kapaszkodtak (62-55). A negyedik negyed elején leginkább egymás hibáiból éltek a csapatok, a különbség nem nagyon változott, majd a 34. percben Rosemond passzából Meződi talált be kintről, visszaállítva a lélektani, 10 pontos újpesti fórt. Ságodi és Kovács Bence itt még megpróbált összerakni egy DEAC-futást, de Puszta Dávid mindig résen volt, több fontos kosarat szerzett, így a vendégfordításra már nem maradt lehetőség - az Újpest egymás után ötödször győzött és megérkezett a listavezető Cegléd mögé. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

Agrofeed-Széchenyi Egyetem Győri KC – Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK 95-86

A Győr kiemelkedő teljesítményei: Kámán Bálint (31 pont, 7/10 tripla, 4-4 lepattanó és szerzett labda, 28 VAL), Horváth Ádám (18 pont, 4/8 tripla, 9 lepattanó, 3 blokk, 28 VAL), Geiger Bálint (13 pont, 10 gólpassz, 6 kiharcolt fault, 26 VAL), Lógár Bence (13 pont, 6 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 17 VAL), Gosztola Donát (4 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 19 VAL).

A Tiszaújváros kiemelkedő teljesítményei: Gerőcs Bálint (22 pont, 3/4 tripla, 6 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 29 VAL), Drahos Gábor (26 pont, 5/10 tripla, 5 gólpassz, 5 kiharcolt fault, 28 VAL), Lajsz Gergő (19 pont, 10 lepattanó, 28 VAL).

A 3-3-mal érkező Győr legutóbb egyetlen ponttal kapott ki Bonyhádon, a Tiszaújváros viszont az ELITE ellen megszerezte második győzelmét, így ők is nyerési esélyekkel érkeztek. A meccs elején viszont csúnyán beragadtak a vendégek, a Győr Geiger Bálint vezetésével 8-0-val nyitott, majd Bakon Csanád hármasával már 11-2-re is vezettek. Ekkor indult be a tiszaújvárosi triplagyár, gyors egymásutánban Molnár Bence, Drahos Gábor és Gerőcs Bálint is betalált a félköríven túlról, 11-11-nél utolérték ellenfelüket. Sőt, le is hagyták, mert Drahosban és Molnárban maradt még egy-egy tripla. Geiger Bálint fújt riadót győri oldalon, visszahozta övéit egál közelébe, de a negyed vége Gerőcs, Drahos és Lajsz kosaraival a vendégeké volt (20-27). Az addig csendes tüzér, Kámán Bálint fellépése változtatott a meccs képén, rögtön a második tíz perc elején elkezdte termelni a pontokat, és bár Gerőcs és Lajsz igyekezett lassítani a hazaiak futását, amikor Bakon Csanád és Kámán Kristóf is beszállt a táncba, arra nem igazán tudtak reagálni a vendégek, így nagyszünetre fordult a kocka (40-38). 

A második félidő eleje igazi dobófesztivált hozott, az egyik oldalon Kámán Bálint és Horváth Ádám, a másikon Drahos és Molnár szórta meg magát, de a hazaiak párosa a folytatásban sem lassított, ez pedig sok volt a Tiszaújvárosnak, a győriek öt perc alatt komoly ütést vittek be (56-46). Drahos és Kovács Zoltán igyekezett tompítani a hatásokat, de csak a negyed végére sikerült némileg stabilizálniuk a védekezésüket (67-60). Ez azonban csak átmenetinek bizonyult, a negyedik negyed elején hiába szórta meg magát Lajsz, Drahos és Molnár, a túloldalon a Kámán-Horváth páros állta a sarat. A játékrész közepén is hiába talált be kintről Gerőcs és Drahos, a túloldalon két perc alatt négy hármassal jelentkeztek Kámánék, ebből a szőnyegbombázásból pedig már nem állt fel a Tiszaújváros - a hazaiak lemenedzselték a hátralévő időt és fontos sikerrel léptek egyet közelebb az élmezőnyhöz. A Tiszaújváros maradt az alsóbb régiókban, hiába dobtak 13 hármast, 17-et kaptak, ráadásul ugyanennyi eladott labdát is vétettek, Siska János vezetőedző is ezekben látta a vereség fő okait. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

ELITE Basket – Békési SzSK 70-79

Az ELITE kiemelkedő teljesítményei: Jilling László (18 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz, 8 kiharcolt fault, 23 VAL), Somogyfoki Szabolcs (21 pont, 6 lepattanó, 5 kiharcolt fault, 20 VAL), Hegedűs Attila (8 pont, 14 lepattanó, 4 blokk, 6 kiharcolt fault, 21 VAL).

A Békés kiemelkedő teljesítményei: Balog Gábor (15 pont, 3 szerzett labda, 6 gólpassz, 7 kiharcolt fault, 27 VAL), Daniel Krstic (21 pont, 5/16 tripla, 8 lepattanó, 6 kiharcolt fault, 25 VAL), Cvijin Patrik (7 pont, 12 lepattanó, 2 szerzett labda, 15 VAL). 

Az 1-4-es mérleggel érkező törökbálintiak szezonját eddig tönkreteszik az egészségügyi problémák, Horváth Balázs vezetőedző nyilatkozata szerint már "csak" három fontos játékosuk hiányzik, amikor ők csatlakoznak a kerethez, akkor kezdődik számukra a bajnokság - ettől függetlenül nyerni szerettek volna hazai pályán a megfiatalított, szintén 1-4-gyel rendelkező Békés ellen. Az első percekben jól is játszottak, Somogyfoki Szabolcs dupláival, majd Tóth András három triplájával mentek előre, azonban hátul nem voltak ilyen masszívak, Daniel Krstic két hármast vágott, mellé pedig több békési is fel tudott lépni. 13-12 után futottak is egy 9-3-at a vendégek, az itt megszerzett előnyt pedig meg is tartották (20-26). A második negyed elején az ELITE be is ragadt, majdnem három percig nem szereztek pontot, technikait kaptak - a Békés sem játszott jól, de időnként sikerült betalálniuk, amivel 10 pont fölé tornázták előnyüket. Tóth András sokadik hármasával igyekezett berúgni a hazai motort, majd Somogyfoki Szabolcs állt a sereg élére, de amikor elkezdtek közelebb érni, érkezett egy-két tripla Vass Dominik és Olic Milos "tollából", amivel előbb megállították a rohamot, majd át is vették a kezdeményezést (35-46). 

A második félidő elején úgy tűnt, a Békés dűlőre is viszi a dolgot, Krstic, Cvijin Patrik, majd Balog Gábor kosaraival három perc után 17 ponttal vezettek, majd Balog újabb találataival 39-59-nél megvolt a közte húsz is. Ekkor lépett fel a hazaiak rutinos játékosa, Jiling László, aki kilenc pontot szerzett, védekezésben is sikerült feljavulniuk, így látótávolságon belül tudtak maradni (50-63). A Békés viszont rendezte a sorokat, Krstic és a rutinos Csorba Szabolcs kosaraival elállították a vérzést, és 10 pontnál közelebb már nem nagyon engedték ellenfelüket. A hazaiak Jilling 3+1-es játékából még megpróbáltak erőt meríteni, de a békésiek kíméletlenül kihasználták a hibáikat, három perccel a vége előtt ismét 14 volt közte - innen pedig már megoldották és megszerezték második győzelmüket, amivel távolodtak kissé a kiesőzónától. 

Részletes statisztika, edzői nyilatkozatok

 

fotó, slide: hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus