Bajnokokhoz méltó ütközet - soproni sikerrel

Káprázatos, magas színvonalú, végig kiélezett, fordulatos, izgalmas csatát hozott az NB II négyes döntőjében a nyugati és a keleti bajnok összecsapása Sopronban. A végjátékban Lakatos Péter rutinja fontos pontokat jelentett a hazaiaknak, akik hatalmas küzdelemben nyerték meg a szenzációs hangulatú találkozót.

Casino Soproni Tigrisek - Békési SzSK 91-86   (21-23, 31-19, 22-28, 17-16)

A Sopron legjobb dobói: Pethő 30/15, Lakatos 20/3, Sallay 18, Bálint 11.
A Békés legjobb dobói: Szolevics 27/12, Zsíros 20/9, Kiss 11/3, Risimics 8.

A békésiek semmit nem akartak a véletlenre bízni, már a négyes döntőt megelőző napon megérkeztek Sopronba, s edzettek is a Krasznai-csarnokban. A nyitó mérkőzésre a hazaiak és a viharsarkiak, a nyugati és a keleti bajnokcsapat összecsapására még közel félszáz szurkoló érkezett Békésből - az országot átutazva - Sopronba. Szenzációs hangulatban kezdődött a négyes döntő.

Büntetőkkel a vendégek szereztek vezetést, majd Zsíros talán NBA-szinten is 3 pontot érő dobása után már 0-5-öt mutatott a tábla. Közel 2 perc elteltével Pethő triplából szerezte az első hazai kosarat. A görcsösen kezdő hazaiaknál oldódott a feszültség, kemény küzdelemben a 4. perc végén Bálint ügyes, belépés után szerzett találatával ledolgozta kezdeti hátrányát a hazai együttes. 7-7 után másfél percig nem esett kosár, majd Lakatos betörés után a soproniaknak szerzett vezetést, sőt a bónusz büntető után 3 pontra nőtt a különbség. Elkezdtek potyogni a trojkák, Szolevics hármasára Pethő dobott triplát. majd Szolevics még egyet "bevert", duplája után pedig ismét a viharsarkiak vezettek. A szerb fiú 10-et vállalt csapata első 15 pontjából. A szakasz végén Szolevics újra villant, a túloldalon Erdősi kosár plusz büntetős játéka és Sallay kosara után 2 pontos békési vezetést mutatott a tábla.

A második negyed elején Szolevics megkapta 3. személyijét. Folytatódott az ő és Pethő pontpárbaja, 25-25-nél 16-13-ra e külön versenyben a békésiek szerb játékosa vezetett. Kapott egy kis pihenőt a két dobógép, váltott vezetéssel haladtak a felek. A szakasz közepén Sallay és Bálint villanásaival ellépett 5-tel a Tigrisek. Lakatos, majd Halász is bedobott egy-egy triplát, s 12 soproni pontra mindössze egy Zsíros ziccer volt a válasz békési részről, akikhez vissza is tért Szolevics. Az ő és honfitársa, Risimics villanásaival fel is jött 5 pontra a Békés, amikor Pethő is jelezte visszatérését egy újabb triplával. Azt követően Sallay ragadt elől egy viharsarki támadásnál, amely sikertelenül végződött, s társai a "lesen" maradó centerhez játszottak, aki könnyed ziccerrel 10 pontosra növelte a Tigrisek előnyét, s ez meg is maradt szünetig.

Center kosarakkal indult a második félidő. Risimics találatára Sallay felelt. Tartotta 10 pont körüli előnyét a soproni gárda, amikor zónára állt át a Békés, Pethő villant újabb triplával. A vendégek reményeit Zsíros triplája élesztette, ám Erdősi kosár plusz büntetős akcióval felelt. Sok volt a szabálytalanság, vontatott a játék. 10 pontos soproni vezetésnél Lakatos kapott technikait. 6 pontra feljött a Békés. Lakatos dobott ekkor duplát, s ez úgy tűnt, átlendítette a holtponton a hazaiakat. Utána Posch betörésből talált be, ráadásul az akciónál Szolevics megkapta a 4. hibáját. A bónusz kimarat, a túloldalon viszont Kiss triplája beesett. A negyed hajrájában Posch is megkapta a 4. személyijét, Szolevics 3 büntetőjével ismét feljött 6-ra a Békés. Sőt, Kiss büntetőivel a negyed végén 4-re zsugorodott a soproni előny, s ezt felezte meg betörés után a magára találó Kiss Gergő. Sallay sportszerűtlen hibája után nem tudott fordítani a Békés, Zsíros egy büntetőt értékesített.

Halász is a túloldalon, majd labdát szerzett, Pethő pedig kosarat. Kiss tartotta versenyben a Békést, bajnokokhoz méltó, izgalmas volt a meccs. Bálint kosár plusz büntetős akciója után Posch kipontozódott. Szolevics előbb 3 büntetőből 2-t beemelt, majd vagy 9 méterről egy triplát is - átvette a vezetést a Békés. Bálint büntetői után újra fordult a kocka. Fogcsikorgató, elkeseredett volt a küzdelem, Risimics támadó pattanó utáni kosarával 105 másodperccel a befejezés előtt ismét viharsarki vezetést mutatott a tábla, Sallay horga után azonban megint a Tigriseknél volt az előny. Risimics büntetőket rontott, de a hazaiak sem találtak be, 36 másodperccel a vége előtt, 86-85-nél jöhetett a hátrányban lévő Békés. De Lakatos minden rutinját összeszedve labdát, majd kosarat szerzett. Utána pedig még bedobott 4 büntetőt, s ezzel eldőlt a remek mérkőzés.

Fotó: kosarinfo.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus