Beharangozó - B csoport 1. forduló

Tegnap este három mérkőzéssel útjára indult a labda a honi másodosztályban, az első kosárnak Nagykőrösön tapsolhattak a kilátogató szurkolók. A B csoportban ritkának számít, hogy (majdnem) teljes fordulóval kezdjék meg a bajnokságot, de az előttünk álló hétvégén csupán két együttes, a Törökbálint és a PTE-PEAC nem lép pályára a nyitókörben.

Keleti csoport:

Nagykőrösi SKE - EKF-Eger-Hész SE 69-75 (25-17, 11-20, 16-28, 17-10)

Jól kezdett a hazai együttes, hiszen kiegyenlített játékot követően az első negyed hajrájában 8 pontos előnyt alakítottak ki maguknak a meccs előtt valamivel esélyesebbnek tartott Eger ellen. A második negyed közepén elfogyott azonban az előnyük, onnantól kezdve minimális vendég vezetéssel, de nagyjából fej-fej mellett haladtak a felek. A nagyszünetet követően azonnal villámrajtot vett a Garamvölgyi vezette egri alakulat, akik 11-0-ával nyitották a második félidőt, ezzel ki is alakították azt a távolságot, amelyet egészen a végjátékig tartani tudtak. Itt talán kicsit hamar nyugodtak meg, visszaengedték ellenfelüket négy pontra, de ennél közelebb nem jutott a Nagykőrös, a vendégek diadalmaskodtak.

A hazaiaknál a két pont- és pattanófelelős, Modzinger és Mácsai mellett csak a 10 gólpasszig jutó Tóth Viktort lehet kiemelni, míg a túloldalon Garamvölgyi mellett Máté is szállította a pontokat, Zsemlye a pattanózásával vált fontos szereplővé, míg Erdei öt eladott labdája ellenére a játék minden pozitív elemében is hozzá tudott tenni csapata sikerének érdekében.

Óbudai Kaszások - Konecranes-Salgótarjáni KSE (szombat, 17:00)

A fővárosiak megfiatalított kerettel vágnak neki a versengésnek, a tapasztalat hiánya pedig végzetes lehet a fél tucat, minden hájjal megkent öreg rókát felsorakoztató nógrádiak ellen. A hazai pályán kívül nem sok mindenben bízhat az óbudai alakulat, szerkezetben sokkal jobb az idén is bajnoki címre törő Salgótarján, és ha ezt érvényesíteni is tudja, akkor könnyed első meccse lehet a tavalyi ezüstérmesnek.

DEAC - MAFC (szombat, 17:00)

Nem maradunk nagy derbi híján már a mostani hétvégén sem, a MAFC már tavaly is megráncigálta az élmezőny bajszát, míg a debreceniek nyári igazolásaikkal kerültek a bajnokesélyes csapatok közé. Tippelni gyakorlatilag lehetetlen, mindkét gárda felkészülése jól sikerült, így bízhatunk egy remek kis összecsapásban és egy hajszállal talán esélyesebb hazai győzelemben.

Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia - Tiszaújvárosi Tisza TV Phoenix KK (vasárnap, 17:00)

Kecskemétről jó pár tehetséges fiatal került ki az utóbbi években, akik idén az élvonalbeli együttesben is nagyobb szerepet kaphatnak, de a B csoportban mindenképp húzóemberek lesznek. Nem lesz tehát könnyű dolguk a borsodiaknak a Hírös Városban, de az évek óta együtt tréningező Tiszaújváros Sitkuval a fedélzeten képes lehet legyűrni a vendéglátó fiatalokat, én mégis hazai sikerre számítok.

MKB-Euroleasing Vasas - Budapesti Honvéd SE (vasárnap, 18:00)

Két fiatal fővárosi gárda néz farkasszemet egymással Pasaréten, ahol a tavaly jobb szezont futó Honvéd nem feltétlenül esélyesként lép majd pályára. A rekordbajnoktól távozott a csapat motorja, Tursics Krisztián, míg a házigazdák pont ezen a poszton erősödtek Moravcsik Áron és Lakosa Ákos érkezésével. Rajtuk kívül a tavaly a Factumot erősítő Helmeczi Andris is a Vasast választotta, így talán joggal várhatunk a tavalyinál jobb szereplést a pasarétiektől.

EnterHód Vásárhelyi KS - Szolnoki Olaj KK U23 (vasárnap, 18:00)

Odahaza mindenképp nagyobb esélyt látok egy vásárhelyi sikerre, mivel a Szolnok U23-a egyelőre rejtély számomra, nem tudom mit várhatunk a csapattól. A visszatérő Drahos biztos, hogy nem fogja hagyni, hogy egykori sikerei színhelyére kudarccal térjen vissza tétmérkőzésen, de a keret erőssége nem is predesztinálja őket erre, otthon be kell húzniuk a két pontot.

Nyugati csoport:

Motax Concordia KC Pápa - Tehetséges Fiatalok-Budapest 72-58 (17-18, 17-11, 18-12, 20-17)

Fej-fej mellett haladtak a csapatok a mérkőzés első negyedében, egyik alakulat sem tudott nagyobb előny kialakítani. A második felvonás közepén Keresztes vezérletével kezdett meglépni az újonc Pápa, amely tudta is tartani a félidőig öt pontos előnyét. Fordulás után egalizált a vendég együttes, de Kálmánék robbantottak, és 10 pontos előnyt alakítottak ki maguknak, amit nemcsak ebben a negyedben, de a záró játékrészben is sikerült tartaniuk, végül 14 egységgel bizonyultak jobbnak, győzelemmel mutatkoztak be az NB1 B csoportjában.

A pápaiaknál természetesen ott volt Kálmán a legjobbak, legponterősebbek között Keresztessel és Henrikkel együtt, míg a túloldalon Beák és Katona 3-3 triplát süllyesztettek el, és Debreceni is jól játszott, a mai estén azonban erősebbek voltak a hazaiak, és meggyőző különbséggel fektették két vállra ellenfelüket.

SMAFC-NYME - B-Beton Bonyhádi KSE 49-58 (19-17, 13-7, 6-23, 11-11)

A soproniak a mérkőzés első félidejében jól küzdöttek - bár csak a 10. percben szerezték meg a vezetést, a második negyedben teljesen leálló vendégekkel szemben tartani tudták, sőt, növelték előnyüket, nyolc ponttal álltak jobban a félidőben (32-24). Fordulást után érvényesült a papírforma. A Bonyhád a Lukács, Faragó, Tömösváry hármasnak köszönhetően hengerelt a harmadik felvonásban, 8 pontos hátrányukat 9 pontos előnnyé változtatták, ezt a különbséget pedig még tovább növelték a záró játékrész nagy részében, végül maradt a 9 pontos fórjuk a lefújáskor.

A hazaiaknál öten jutottak el legalább 7 pontig, de a legeredményesebb Vesztergom Zsolt is csak 10-et jegyzett. A Bonyhádnál egyértelműen a fentebb említett hármas vitte a prímet 15, 14, illetve 12 pontjukkal, hiszen az utánuk következő legjobb, Jilling mindössze 5 egységig jutott. Ezúttal utóbbi felállás volt a nyerő.

PVSK - Kronosz Kiadó - Gyõr-Szol Széchenyi Egyetem (szombat, 14:45)

Teljesen lutri összecsapás, a győri igazolásokról ugyan többet tudunk, de a csapat még így sem számít abszolút favoritnak a csoportban,
a Pécs pedig bármire képes lehet odahaza. Nehéz az első forduló előtt jósolni, ezért csak egy kiélezett összecsapásban bízhatunk, többesélyes forgatókönyvvel kombinálva.

Budafoki KK - Bajai Bácska FKE (vasárnap, 17:00)

Két "újonc" csap össze Budafokon, csak míg a házigazdák az NB 1 ritmusát szokják, addig az eddigi keleti élcsapat Baja nyugaton debütál vasárnap. A bácskaiknak nem okozhat komolyabb fejtörést vendéglátóik két vállra fektetése, a felek között (egyelőre) osztálykülönbség van.

Sopron KC-Sportiskola - Veszprémi Egyetem (vasárnap, 19:00)

Érdekes derbi elé néz  a soproni közönség, a hazaik pár rutinrókával erősítettek a holtszezonban, míg a veszprémiek a tavalyi csalódást keltő év után ezúttal nem aprózták el az új igazolásokat. Semleges pályán a (mostani) vendégek mellé tenném le a voksomat, de így egy szoros derbire számítok, ahol sikerülhet a hazai együttesnek meglepnie ellenfelét.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus