Beharangozó: NB I B - 8. forduló

Ezúttal Keleten számíthatunk izgalmasabb hétvégére, a Salgótartján-Vásárhely, és a Vasas-Kecskemét derbi is nagy csatát hozhat, míg a másik csoportban Bonyhád-Győr a slágermeccs.

Keleti csoport:

Szolnoki Olaj KK U23 (7., 3-3) – DEAC (9., 3-4) (szombat, 14:30)

Nehéz a szolnoki fiatalságon kiigazodni, bravúrgyőzelmek mellett ugyanis kötelezőnek tűnő derbiket buknak el a Tisza-partiak, míg a DEAC úgy látszik mégsem váltja be a hozzá fűzött (év eleji) reményeket és nem tud egyelőre csak egy erős középcsapattá avanzsálni. Talán az időjárástól függ majd, hogy éppen melyik arcát mutatja a két fél, így a meccs megnyerésére csak a hazai pálya miatt lehet nagyobb esélye a Szolnoknak, miután a hajdúságiak csupán a gyengécske Nagykőrös otthonából tudták eddig elhozni a két pontot.

EKF-Eger-HÉSZ SE (2., 6-2) – Tiszaújvárosi Tisza TV Phoenix KK (11., 1-6) (szombat, 16:00)

Az Egernek csak U23-as csapatoktól van veresége a bajnokságban, így könnyedén mondhatjuk, hogy a Tiszaújváros ellen nincs mitől tartania, pláne, hogy a borsodiak látótávolságon kívül vannak a hevesiektől a tabellán, és az élvonalbeli Nyíregyháza szombati mérkőzése miatt nagy eséllyel Sitku nélkül utaznak a borvárosba. Egy szoros meccs is nagy tett lenne a vendégektől, az Eger tovább folytathatja jó szereplését. 

MAFC (3., 5-2) – Óbudai Kaszások (12., 0-7) (szombat, 16:00)

Bár volt idő, amikor a két fővárosi klub nagy rangadókat játszott egymással a másodosztályban, most mégis sima hazai találkozónak ígérkezik az összecsapás, miután az óbudaiak idei szezonja felettébb alulmúlja a várakozásokat. Bővebb rotációval és – bár ők is elég fiatalok - rutinosabb játékosokkal rendelkezik a MAFC együttese, aminek négy negyed alatt ki kell ütköznie a Hauszmann Alajos utcában.

Budapesti Honvéd SE (8., 4-4) – Nagykőrösi SKE (10., 1-6) (szombat, 16:00)

Növelheti győzelmei számát a Honvéd a Dózsa György úton, de sétagalopp nem lesz a Nagykőrös vendégszereplése, a Lakosa fiúk ugyanis már a MAFC pályáján is meghúzogatták az oroszlán bajszát, és bár a siker ott elmaradt, ugyanazzal az erőbedobással és mentalitással lelhet keresnivalójuk most is. Ezzel együtt is Puskár Artúr ”honvédjait” tartom a találkozó esélyeseinek, nagy kérdés, hogy az általuk diktált iramot meddig bírja a Nagykőrös. 

Konecranes-Salgótarjáni KSE (5., 4-2) – EnterHód Vásárhelyi KS (4., 5-2) (szombat, 19:00)

A forduló egyik rangadója, melyben a kisebb hullámvölgybe került Salgótarján, a makulátlan szezonrajt után immár zsinór két zakónál tartó Vásárhelyt fogadja. Két tapasztalt had néz farkasszemet egymással a nógrádi katlanban, amely ebben az évben talán nem annyira félelmetes már, mint az elmúlt időszakban volt, de Sebőkékkel továbbra is számolni kell a szokásosnál gyengébb forma ellenére is. A csongrádiaknál sem minden fenékig tejfel, a MAFC otthonában elszenvedett vereség még a magyarázható kategóriába tartozik, de az Eger elleni hazai lyukra futás (22 pontos vereség) már nehezen emészthető. A győzelemre égető szüksége van mindkét gárdának, mivel egyre sűrűbb a mezőny az élbolyban, nagy csata van készülőben, egy hajszállal esélyesebb házigazdákkal.

MKB-Euroleasing Vasas (6., 4-3) – Mercedes Benz Gyár KA (1., 6-1) (vasárnap, 16:00)

Kelet másik nagy derbije, noha a szezonkezdet előtt kevesen tippeltek volna erre. A Vasas egyre nagyobb elismerést vív ki ellenfeleiben, kiegyensúlyozottan teljesít az utóbbi hetekben, míg a Kecskemétről nem kell többet mondani annál, hogy az U23-as csapat, csak úgy, mint tavaly a ”felnőtt” együttes, hét fordulót követően vezeti a tabellát. A vasárnap Pasarétre kilátogatóknak igazi csemegében lehet részük, amennyiben mindkét fél hozza a tőle megszokott nagyiramú, agresszív védekezéssel társuló, tempós kosárlabdát, amin leginkább a közönség nyerhet, no meg szerintem a Kecskemét.

Nyugati csoport:

Motax Concordia KC Pápa (4., 5-2) – PVSK – Kronosz Kiadó (7., 3-4) (péntek, 18:00)

Egy idegenben még nyeretlen PVSK látogat a stabilan jól teljesítő Pápához, amely ugyan a veretlen Bonyhádnak kénytelen volt feje hajtani odahaza már, de a korábbi szombathelyi legendák húzta csapat így is a csoport élmezőnyébe számít és így abszolút esélyese a forduló nyitó derbijének.

SMAFC-NYME (9., 2-5) – Tehetséges Fiatalok-Budapest (6., 4-3) (péntek, 19:00)

A fővárosiak a Törökbálint után a legjobb idegenbeli mérleget tudják felmutatni nyugaton (4-1), ami nem sok pozitív előjellel kecsegtet az amúgy is harmatosan muzsikáló SMAFC-nak, még ha a Krasznai csarnok történelme képes is megbénítani jó néhány ellenfelet. Most nem számítunk hasonlóra, a fiatalos pimaszság kellő önbizalommal utazhat Sopronba a győzelem reményében, de nem temetem a SMAFC gárdáját, mert eddigi mindkét sikerüket odahaza érték el.

MTK Törökbálint (2., 6-1) – Veszprémi Egyetem (10., 2-5) (szombat, 17:00)

Fix egyes, sokat találgatni nem kell, a házigazdák ismét stabilan ott vannak az élbolyban magabiztos teljesítménnyel, és hétről hétre bebizonyítják, hogy bizony idén is éremért szállnak harcba Wehnerék. A Veszprém dicső évei elmúltak, mostanság az alsóházban vitézlik az együttes, szombaton is legfeljebb a tisztes helytállás lehet a célja.

Bajai Bácska FKE (3., 5-2) – PTE-PEAC (11., 1-6) (szombat, 17:00)

Nem nagyon zavarta meg a ”konferencia” váltás a bajai alakulatot, a bácskaiak az ”ország másik felén” is szebbik arcukat mutatják, így nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy előrevetítsük, a hármas győzelmi széria tovább fog gyarapodni az utolsó előttihelyen tanyázó PEAC ellen is.

B-Beton Bonyhádi KSE (1., 7-0) – Győr-Szol Széchenyi Egyetem (8., 3-4) (szombat, 18:00)

Nyugat legnagyobb összecsapásának ígérkezik a Győr bonyhádi vendégjátéka. A veretlen tolnaiaknak akadt már nehezebb hazai meccse a Győrnél papíron gyengébb csapat ellen is, míg a Rátvay legénység ismét bejelentkezett a sötét ló titulusért, a Törökbálint elleni teljesítményük elég lehet a Bonyhád ellen is, de a PVSK elleni nyitófordulós baki már kevésbé…

Budafoki KK (12., 0-7)– Sopron KC Sportiskola (5., 4-3) (vasárnap, 17:30)

Nem látok reális esélyt rá, hogy a Budafok a soproni fiatalok ellen szerzi meg első győzelmét, a hosszabb kispad, a nagyobb iramú kosárlabda egyaránt a vendégek malmára hajtja a vizet, a hazai környezet kevés lesz most is a sikerhez.

Fotó (slide és 1.): agriasport.hu

Fotó (2.): mtkbasket.com

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus