Beharangozó: NBI/B – 15. forduló

Nagyüzem lesz a héten a másodosztályban, egyetlen csapat kivételével mindenki pályára lép, a Piros csoportban a Nyíregyháza fővárosi vendégjátéka ígérkezik rangadónak a Honvéd pályáján.

Piros csoport

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 14-0) – Knipl Kft. Bonyhádi KSE (14., 2-12) (csütörtök, 18:00)

Bíztatóan indult a Bonyhád éve, a miskolci siker magabiztosságot adhat a gárdának a sereghajtó pozíciójából történő elmozdulásra, és a Veszprém ellen sem kell feltartott kézzel pályára lépniük, odahaza is derekasan tartották magukat a bajnokesélyes bakonyiak ellen. Ráadásul meg-megingott mostanság a hibátlan Mérész legénység hajója, Nagykőrösön és a Budafok elleni Hepp Kupa negyeddöntőben is rezgett a léc, de végül így is nyerni tudtak Szabó Péterék. Odahaza ritkán hibázik az éllovas, most sem valószínű a szorosabb derbi, a Bonyhádnak sem ezt a meccset kell feltétlenül behúznia, meglátjuk a MEAFC legyőzése mekkora lendületet adott nekik.

MTK Törökbálint (8., 5-9) – MAFC (2., 13-1) (csütörtök, 19:15)

Az odavágón sokáig megnehezítette a zóna védekezést csak sokára feltörő MAFC dolgát Bódi Ferenc együttese, várhatóan a saját közönsége előtt is sokszor nyúl majd ehhez a taktika fegyverhez az MTK. A vendégek kiváló formában várhatják a találkozót, bő rotációjukból gyakorlatilag mindenki játékban van és remekül teljesít is, a palánk alatt és mezőnyben is nehéz gyenge pontot találni náluk, hiszen a cserepadról is minőségi alapanyagból válogathat Hencsey mester. A kérdés bírja-e 40 percig az MTK a MAFC rohamait, ha igen, akkor lehet meglepetés, papírforma szerint azonban a vendégek sikere várható.

OSE Lions (3., 12-2) – Nagykőrösi Sólymok KE (11., 4-10) (péntek, 19:00)

Lakosa visszatérésével tovább bővült a Nagykőrös amúgy is ütőképes mezőny sora, még a Veszprémnek is okoztak izzasztó perceket, eddig azonban a mezőny első fele ellen még nem jött ki idegenben ez a teljesítmény. Az OSE is szépen összekapta magát a kisebb év végi hullámvölgyet követően, ők is bővebb rotációval operálhatnak a Sólymok főként kezdőkre támaszkodó felállásával szemben, nem lehetetlen, de nagy meglepetés lenne egy esetleg vendég siker.

BUDAFOK (9., 5-9) – Vasas Akadémia (7., 7-7) (péntek, 19:30)

Égető szüksége van mindkét gárdának egy sikerélményre, a Budafok négy, a Vasas három meccs óta nem tudott nyerni, így pedig az utolsó rájátszást érő helyekért kerültek hirtelen versenybe. Képességeik alapján odaérhetnek akár mindketten is a végére, ehhez nem árt egy egészséges és teljes keret, ami egyik fél számára sem állt végig rendelkezésre az elmúlt hetekben. Két tétmeccset vívtak eddig egymás ellen, az odavágón a Vasas érvényesítette a hazai pálya előnyét, ám a Hepp Kupában már nem sikerült ugyanez nekik, akkor a Budafok fölényes sikerrel távozott a Kamaraerdőből. Abszolút kétesélyes derbi, Tursics remek formája talán kicsit a házigazdák felé billentheti a mérleg nyelvét, de a Vasas fiataljai bármikor okozhatnak meglepetést.

Budapesti Honvéd SE (5., 9-5) – Nyíregyháza Blue Sharks (6., 8-6) (szombat, 15:30)

A forduló rangadóját a Dózsa György úton rendezik, a két fél már az őszi nyitányon is nagy csatát vívott egymással, akkor a Nyíregyháza örülhetett a végén. Ráadásul a Hepp Kupa elődöntőjében is összekerült a két gárda, így duplán pikáns összecsapás elé nézünk szombaton. Vendég részről Czura pályára lépése és az új amerikai irányító beépítése a nagy kérdés, míg hazai oldalon szintén a sérültek szerepeltetése okozhat némi fejfájást. Nagy iram és kőkemény fizikális csata várható, teljesen nyílt összecsapással, a pillanatnyi forma fog csupán dönteni.

OMNIA Pub & Food Békés (13., 2-12) -  BKG-Príma SE (4., 11-3) (szombat, 17:00)

Bár Baján megégett a BKG a Hepp Kupában, a bajnokságban, pláne egymás után kétszer nem valószínű, hogy hibázni fog a gárda, úgy, hogy egy jóval lassabb tempóban kosárlabdázó Békéshez kell látogatniuk. A rutinos mag azért megkeserítheti a vendégek dolgát, de négy negyeden keresztül bravúr lenne, ha bírnák a tempót Kertészék a szűk rotációjukkal, egy rossz BKG dobóforma segíthet csupán nekik.

PVSK-Kronosz Kiadó (12., 2-12) – MEAFC-Miskolc (10., 4-10) (vasárnap, 15:00)

Vészharangot nem kell kongatni Miskolcon, de mindenestre össze kell újra raknia csapatát Drahos Gábornak, hiszen a visszatérőkkel (Tóth Viktor, Galló) és az újabb hiányzókkal más ritmusban, illetve felállásban kell megtalálni a győzelemhez vezető receptet. A PVSK ráadásul szépen jött fel az év vége felé a lassú kezdést követően, a győzelmi rovatban ugyan nem szaporodtak a rovátkák, de már nagyobb ellenállást tudtak kifejteni Juhász Olivér legényei. Pláne hazai pályán lehetnek továbbra is veszélyesek, egy sok sebből vérző Miskolcot akár el is kaphatnak, de ha észnél vannak a borsodiak, akkor ők húzhatják ki magukat a kisebb hullámvölgyből.

 

Zöld csoport

Agroffed Széchenyi Egyetem Győri KC – DEAC U23 103-97 (22-13, 32-22, 21-35, 28-27)

http://hunbasket.hu/merkozes/x1819/hun2b/hun2b_262

Még a 14. fordulóból rendezték hét közben a két fél összecsapását, melyen a remekül kezdő Győr már 20 ponttal is ment az első félidő során, köszönhetően a Rátvay Tamás (23/6 pont, 6 lepattanó), Rátvay Balázs (18 pont, 6 lepattanó, 2 szerzett labda, 4 eladott labda), Domsitz Márton (19 pont, 5 lepattanó), Geiger Bálint (18/6 pont, 4 lepattanó) alkotta kvartettnek. A fordulást követően azonban felszívta magát a DEAC, Omenaka (25 pont, 17 lepattanó, 3 eladott labda), Tóth Bence (30/12 pont, 3 eladott labda, 11 kiharcolt fault, 8 gólpassz) és Kozák Márton (25 pont, 6 eladott labda) vezérletével már a vezetést is átvette a negyedik negyedben a vendég együttes és csak a végjátékban dőlt el a találkozó sorsa. Itt 97-97 után többször megremegtek a debreceni kezek, a büntetőket biztos kézzel értékesítő Győr pedig behúzta a derbit.

Legjobb dobók:

Győr: Rátvay T. 23/6, Domsitz 19, Geiger 18/6, Rátvay B. 18, Csaba 12

DEAC: Tóth B. 30/12, Omenaka 25, Kozák M. 25

Újpest-MT (8., 5-7) – Óbudai Kaszások (3., 9-4) (szombat, 16:00)

Az újonnan átadott újpesti csarnokban még nem hibázott az újonc, igaz mindössze egyszer lépett ott parkettre, másik két ”hazai” meccsét pont mostani riválisa, a Kaszások otthonában vívta, felemás sikerrel. Egy remek formában lévő Óbuda érkezik Surmannékhoz, fiatal együttesük pörgős stílusa sok csapatnak okozott már fejtörést, most sem lesz ez várhatóan másként, bár ha sikerült még jobban összerázni a szezon közben sokat változó újpesti keretet, akkor a házigazdák bizakodva várhatják az évnyitót.

Bajai Bácska FKE (2., 9-4) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (5., 8-5) (szombat, 17:00)

Óvatosan kell fogalmaznunk a Baja kapcsán, egy meglepő tiszaújvárosi vereséget követően kiverik az esélyesebb BKG-t a Hepp Kupából, rögtön visszaállítva a renoméjukat. Hazai pályán és a keret erőssége alapján persze továbbra is ott vannak az elsőszámú bajnokesélyesek között, papíron a Győr ellen is érvényesíteniük kell az erőfölényüket, habár a vendégek egészen versenyképes keretet hoztak össze az idei szezonra, amivel képesek lehetnek bravúrra is idegenben.

KTE-Duna Aszfalt (11., 5-8) – Concordia Motax KC Pápa (7., 6-7) (szombat, 18:00)

A Hepp Kupa negyeddöntőn Murai is kidőlt a sorból pápai oldalon, így pedig nehéz dolguk lesz idegenben az odahaza (is) roppant összeszedett és egyre kiegyensúlyozottabb kecskeméti fiatalok ellen. Nem esélytelen a Pápa, de kell egy jó Cook és a többiek előrelépése, különben sima hazai győzelem lehet belőle.

Vásárhelyi Kosársuli (1., 10-3) – Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (12., 4-9) (szombat, 18:30)

A Baja legyőzésével megkezdheti felzárkózást a Tiszaújváros, amennyiben most is sikerrel járnak, akkor már csak idő kérdése lesz az alsó házból történő elmozdulásuk. Egyelőre huszáros hajrá kell Szendrey Zsombor csapatától, igaz, csak két meccsre van a rájátszást érő nyolcadik hely. Vásárhelyen bravúr bárkinek is meccset rabolni, egyedüliként őrzik hazai veretlenségüket a csongrádiak, nem lesz sétagalopp a légióssal megerősödő Tiszaújváros, de ha nagy csatában is, hozniuk kell ezt (is) Molnár Bencééknek.

Alba Fehérvár (9., 5-8) – EKE Eger KOK (4., 8-5) (vasárnap, 15:00)

Ősszel még a Fehérvár egri bravúrjáról számoltunk be, de azóta megváltozott a két csapat pozíciója, az Alba menetelése abbamaradt, míg a hevesiek összekapva magukat egészen a top 4-ig kúsztak fel. Otthon bárki ellen esélyesek a fehérvári fiatalok, de továbbra is a teljes keret szükséges ehhez, ha az Egernél nem lesz hiányzó, akkor könnyen visszavehetik az odavágón elvesztett két pontot.

DEAC U23 (10., 5-8) – SMAFC (13., 3-10) (vasárnap, 16:00)

A SMAFC mellett a héten pihenő Salgótarján nem nyert még meccset idegenben, nem is nagyon jártak közel ehhez egyszer sem (talán az Újpest ellen), most sem ők az esélyesek. A mostanra megfelelő szerkezetben is pályára lépő, nagy iramot diktáló hajdúsági gárda akár a rájátszásra is odaérhet, nem okozhat gondot nekik az idegenben súlytalan soproniak két vállra fektetése.

 

Fotó: Budapesti Honvéd Kosárlabda Akadémia facebook oldala

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus