Beharangozó: NBI/B – 16. forduló

Nyíregyházára látogat az OSE, míg a Veszprém és a PVSK idegenben zárkózhat tovább az oroszlányiakra. A zöld csoportban a Baja-Salgótarján a slágermeccs.

Piros csoport

MEAFC (7., 7-8) – Vásárhelyi Kosársuli (13., 4-10) (péntek, 17:30)

Szeptemberben Szögi nélkül, de az azóta a csapatot csak az oldalvonal mellől szemlélő Gallóval a fedélzetén alulmaradt a vásárhelyi dobópárbajban a MEAFC, ezzel szerezte meg első sikerét a bajnokságban a csongrádi együttes. A miskolciak korábban rettegett egyetemi körcsarnoka ebben a szezonban korántsem szállítja a győzelmeket a házigazdáknak, ami esélyt adhat az idegenben még nyeretlen Szabó Péteréknek. Egy kosarakban gazdag mérkőzés most is benne van a pakliban, de Gajicra nem biztos, hogy lesz megfelelő védője a palánk alatt a MEAFC-nak, meglátjuk mezőnyben hogyan tudják ezt kompenzálni Drahosék.

Knipl KFT. Bonyhádi KSE (14., 4-11) – PVSK-Kronosz Kiadó (4., 8-6) (péntek, 19:30)

Nincs a legjobb formájában a korábbi kétszeres bajnok Bonyhád, hiába tért vissza Tömösváry, ezúttal a hátvédeknél hiányzott legutóbb a Jilling-Gombos páros, márpedig egy teljes haddal felálló PVSK-val szemben mindenkire szükség lenne a gödörből való kilábaláshoz. A fiatal pécsi együttes így esélyesként utazhat a tolnaiakhoz, egy magas fordulatszámú mérkőzésen le is győzhetik rutinosabb vendéglátójukat.

Nyíregyháza Blue Sharks (3., 11-4) – OSE Lions (1., 13-1) (szombat, 16:30)

A Nyíregyháza jobb egymás elleni mérleggel bír a Veszprém ellen, de ez csak az alapszakasz végén számít, addig a kosárkülönbség a mérvadó holtverseny esetén, így csak emiatt szorul a harmadik helyre Siska János alakulata. A szezon végi összesítést figyelembe véve tehát a bajnokság ”első két” helyezettje randevúzik szombat délután az odahaza még mindig veretlen Kék Cápáknál. Tűzerőben nincs hiány egyik oldalon sem, a házigazdáknál pattogtat a csoport két legjobb dobója (Czura és Stojanovic – utóbbi egyel kevesebb meccset játszott a minimális nyolcnál, ezért nincs a listán, egyébként vezetné azt), míg az OSE-nél az egyre ponterősebb Spagnolo mellett a Madár-Kiss-Illés trió jelenthet majd komoly fenyegetést a triplavonalon túlról is. Nagy taktikai csatára számíthatunk, a hazai pálya mindenképp segítheti Busékat, de a listavezető eddig egyik oroszlánbarlangban sem okozott csalódást, parázs mérkőzésre van kilátás.

Calle Pubfood Békés (11., 6-9) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (2., 11-4) (szombat, 17:00)

Egyedül a MEAFC tudott a szezon elején gálát rendezni Békésen, a miskolciakon kívül azonban csak az OSE távozott két ponttal a hazai pályán 90 dobott pont felett átlagoló Kertészéktől. A teljesítmény index (VAL) kategóriát vezető Koma Dani szembenézhet a másik MVP esélyes Körtélyesivel, bár valószínűbb, hogy center poszton a testesebb Hegedűssel kell majd megbirkóznia a házigazdák kiválóságának. Mind a két oldal egy szűk, rutinos magra támaszkodik, veszprémi oldalon talán picit nagyobb játékerővel megtoldva, de került már hullámvölgybe korábban a nagy győzelmi szériákat futó bakonyi együttes.

Budapesti Honvéd SE (12., 4-10) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (8., 6-8) (vasárnap, 17:30)

Tovább zárkózhat a Honvéd, miután a bajnokság első felében főleg idegenben kellett pályára lépnie a rekordbajnoknak, hazai környezetben megkezdheti a győzelmek gyűjtögetését, eddig kettőnél járnak sorozatban Puskás Artúr fiai. Ráadásul a feljutásra pályázó OSE-Veszprém kettőssel már oda-vissza megmérkőztek a fővárosiak, így akár egy hosszabb sikerszériával tovább kavarhatják az állóvizet az amúgy is szoros középházban. A Győr kerete az egyik legerősebb a mezőnyben, de idegenben eddig nem jött ki nekik a lépés, ezúttal is lesz keresnivalója az időközben régi-új mesterével, Csaplár-Nagy Ervinnel készülő együttesnek, kell is a győzelem, mert nagy a verseny a rájátszást érő helyekért.

 

Zöld csoport

Motax-Pápai KC (13., 3-13) – Ford Ivanics-Budafok (2., 14-1) (péntek, 18:00)

Cook érkezése lendíthet a pápaiak jelenlegi helyzetén, az amerikai irányítóval jóval több opció és tűzerő áll a Veszprém megyeiek rendelkezésére, más kérdés, hogy a Budafok ellen ez kevés lehet egyelőre, jóval több lábon áll a bajnokaspiráns. Voltak azonban megingásai a bajnokságban Károly Máté együttesének, ha Pápán is beleszaladnak egy hullámvölgybe, akkor a Kálmán-Keller-Cook trió veszélyeztetheti a vendégek győzelmét.

Bajai Bácska FKE (5., 10-4) – Salgótarjáni KSE (3., 12-3) (szombat, 18:00)

Hazai győzelem esetén beérheti a tarjániakat a bácskai alakulat, más kérdés, hogy az őszi, 26 pontos különbség ”ledolgozása” nem tűnik reálisnak a csoport rangadóján. Mándity és Vukicevic őrzése komoly feladat lehet a centerposzton az Olasz-Csapai párosnak, itt előnyre tehet szert a házigazda, és ha a hátvédeknél a Pongó-Nagy-Délity trió elbír a Rackley-Jakab-Burai-Sonyák tengellyel, akkor a bácskaiak megszerezhetik sorozatban hatodik győzelmüket is.

Falco KC Szombathely U23 (10., 4-11) – BKG-Príma SE (1., 15-0) (vasárnap, 16:00)

Szigetszentmiklóson egy félidőt bírtak a Falco fiataljai, de odahaza ennél is veszélyesebbek lehetnek a menetelő listavezetőre, a Budafok-SMAFC-Tiszaújváros trió is csak tíz ponton belüli győzelemmel tudott távozni Vas megyéből. Persze a BKG mindhármukat ellentmondást nem tűrően intézte el, idegenben azonban talán megingatható hosszabb-rövidebb ideig Nagy Ágoston legénysége, ehhez egy jó dobóforma is szükséges hazai oldalon a triplákat futószalagon szállító éllovas ellen.

EKE Eger KOK (11., 3-11) – Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (6., 9-6) (vasárnap, 17:00)

Hazai pályán minden nyerhető mérkőzésért küzdeni fog az Eger, a Tiszaújváros ellen sem esélytelenek, de a legjobb formájukra és 40 percnyi koncentrált játékra lesz szükségük a tabella első felében tanyázó borsodiakkal szemben. Jackson és Piukovics kikapcsolása lehet a kulcs, ha ők hozzák magukat a vendégeknél, akkor extra kell hazai oldalon.

MAFC II. (9., 6-9) – Sopron KC-Sportiskola (8., 6-9) (vasárnap, 18:00)

Izgalmas mérkőzés előtt áll a két U23-as gárda, minden poszton remek párosítások alakulhatnak ki. A Vasastól érkezett Katona Bence megállítása a soproni győzelem egyik kulcsa lehet, de mellette még a Bordács-Siklós párosra is nagy teher hárul, ha őket nem tudja megállítani a vendég gárda, akkor csak egy ki-ki mérkőzésen lehet keresnivalója.

Óbudai Kaszások (12., 3-11) – Alba Fehérvár (14., 3-13) (szerda, 18:30)

Hétközi meccs révén kérdéses, hogy milyen csapattal áll fel a Fehérvár, mivel egyértelműen látszik, hogy Brbaklic visszatérése lendített a gárdán, ami a győzelmek számában is megmutatkozik. A Kaszások Budafokon megmutatták, hogy a negatív széria ellenére képesek jó játékra Nagy Bálint fiai, most egy feltörekvő fiatal együttes ellen mozdulhatnak el az alsóházból.


Fotó: szon.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus