Beharangozó: NBI/B – 18. forduló

A Veszprém-MAFC csúcsrangadó a hétvége slágermérkőzése, összecsap a Piros csoport két éllovasa.

Piros csoport

OSE Lions – PVSK-Kronosz Kiadó 87-65 (23-15, 21-20, 24-17, 19-13)

Több hiányzó kulcsjátékosa nélkül is helytállt a Dragasevic (20/6 pont, 6 lepattanó, 3 szerzett labda, 2 eladott labda, 4 gólpassz) fémjelezte PVSK, amely azonban a lepattanóharcban (40-25) és a dobások pontosságában (48 ill. 33 %) jócskán elmaradt más célokat dédelgető vendéglátójától. Hazai részről az Abell (14/3 pont, 5 lepattanó, 2 szerzett labda), Illés (13/3 pont, 6 gólpassz) hátvédpáros volt az OSE vezérhajója, de szinte az egész csapat produktív játékkal tudott hozzájárulni a negyedről negyedre nagyobb nyomást kifejtő oroszlányiak győzelméhez.

Legjobb dobók:

OSE: Abell 14/3, Illés 13/3

PVSK: Dragasevic 20/6, Olasz 11, Berkics 10/6

MEAFC-Miskolc (9., 5-12) – BKG-Príma SE (4., 13-4) (péntek, 17:30)

Egy-egy hazai bravúr segíthet a miskolciaknak közelebb férkőzni a rájátszáshoz, sok gondja volt ebben a szezonban a MEAFC-nak, de a körcsarnok közönsége még mindig képes a legjobbat kihozni a főként a fiatalokra támaszkodó gárdából. A BKG ellen szükség is lesz erre, mert mind szerkezetben, mint rutinban jóval előrébb jár a vendég gárda, Nagy Ágoston csapataihoz híven stabilak is a bajnokságban, bár az igaz, hogy a borsodiak mögött található Törökbálint és a Bonyhád otthonában is meg kellett szenvedniük az előzetesen papírformának ígérkezett idegenbeli sikerért.

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 17-0) – MAFC (2., 16-1) (péntek, 18:00)

A veretlen éllovas a legjobb formában lévő gárda ellen. A Veszprém nem kezdte olyan lendülettel az új esztendőt, ahogy befejezte azt, de a sorsolás szerencséjének köszönhetően így is tovább tudta gyűjteni a győzelmeit az alacsonyabban rangsorolt csapatok ellen. A túloldalon a MAFC a mezőny második leghosszabb sikerszériájával (12 győzelem) utazik riválisához, egyetlen vereségét értelemszerűen a Veszprém ellen szenvedte el hazai környezetben egy öt perces rövidzárlat, meg egy Madár parádé miatt, de azóta bombaformában pattogtat a Hencsey legénység. Körtélyesiéknek az első hat-hét emberük nagyon erős, így nekik kell főkánt hozni a mérkőzést, mert a MAFC kispadja sokkal hosszabb és minőségibb, ami a legnagyobb esélyt kínálhatja az idegenbeli visszavágásra.  

OSE Lions (3., 15-2) – OMNIA Pub & Food Békés (14., 2-15) (péntek, 19:00)

Tovább tapadhat az éllovas duóra az OSE, amíg két legfőbb riválisa egymást gyűri a hétvégén, addig rájuk egy könnyedebb békési derbi vár. Nincs egy kategóriában a két gárda, a Békésnél egyre nagyobb teher hárul a szűk rutinos magra, ami egy OSE szintű csapat ellen komoly reményekre nem jogosíthat.

Knipl Kft. Bonyhádi KSE (13., 2-15) – BUDAFOK (8., 6-11) (péntek, 19:00)

A Bonyhád javuló formája most akár egy (újabb) győzelem formájában manifesztálódhat, mert, hogy a Budafok legutóbb ugyan összekapta magát odahaza, de idegenben sosem tud teljes kerettel kiállni, ami gyengítheti a teljesítményüket. Károly Máté legénységnek a mezőny alsó felében lévő gárdák elleni fellépéseiket kulcsfontosságú lenne hozni, hogy jó pozícióban maradjanak a szinte már csak egyetlen kiadó rájátszás helyért, így más céljuk nem is lehet, mint a győzelem a tolnaiak otthonában.

PVSK-Kronosz Kiadó (12., 3-14) – Budapesti Honvéd SE (6., 11-6) (vasárnap, 18:00)

A pécsiek fejlődése lassan odáig ér a szezon során, hogy odahaza ismét eséllyel léphetnek fel az előrébb rangsorolt csapatok ellen, ez pedig óva intheti a Honvéd gárdáját. Tapasztaltabb és bővebb a fővárosiak rotációja, még a sérültjeik ellenére is bízhatnak ebben, illetve, hogy képesek sebességben is felvenni a versenyt a fiatal gárdákkal, ami nagy fegyver lehet Pécsen. Egy jól játszó PVSK nehezítheti meg a Honvéd dolgát, a hullámvölgyeket azonban büntetni fogják Horváth Ákosék.

Nagykőrösi Sólymok KE (11., 4-13) – Vasas Akadémia (7., 9-8) (vasárnap, 19:00)

Hét mérkőzés óta nyeretlen a Nagykőrös együttese, és ha valahol, akkor hazai pályán bízhatnak a sorozat megszakadásában, de a Vasas kiegyensúlyozottabb teljesítménye nem enged erre következtetni. Az eredmények nem féltetlenül jöttek mindig a pasarétieknél, de a játékuk képe akkor is stabilnak volt mondható, ez pedig már elég lehet bőven a Sólymok otthonában is, akiknél ismét a kezdőktől kellene extra az újév első győzelméhez.

Nyíregyháza Blue Sharks (5., 11-6) – MTK Törökbálint (10., 5-12) (kedd, 17:00)

A megfelelő légiós megtalálása óta jobban kell figyelnünk az élbolyban a nyíregyháziakra, akik odahaza nem ismernek kegyelmet a kötelező összecsapások terén. Az MTK roppant szimpatikusan hozza ki a legtöbbet a szezonból és szorongat meg előrébb taksált gárdákat, most is várhatunk tőlük egy-egy impresszívebb szakaszt, de összességében a hazaiak sebessége, otthoni dobóformája, magassági fölénye ki kell, hogy ütközzön.

 

Zöld csoport

Concordia Motax KC Pápa (7., 8-8) – Vásárhelyi Kosársuli (1., 12-3) (péntek, 18:00)

Abszolút kétesélyes mérkőzés, főleg a Pápa miatt, ha szebbik arcát mutatja saját pályáján a veszprémi gárda, akkor bárki ellen képes lehet jól teljesíteni, a 4-4-es otthoni mérleg azonban óvatosságra intheti őket az éllovas ellen. Mert, hogy a Vásárhely talán a mezőny legkiegyensúlyozottabb gárdája a szezon kezdete óta, így tőlük most is egy jó meccset várhatunk, a kérdés, mennyire nő fel ehhez a hazai alakulat.

SMAFC (13., 3-13) – Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (12., 4-12) (péntek, 19:00)

Nem várhat tovább a Tiszaújváros, ha nem is hazai pályán, de most már meg kell indulnia fölfelé, ha még dédelget álmokat a rájátszásról. A sereghajtó vendégeként össze kell kapnia magát Szendrey Zsombor legénységének, mert a keret többre lehet képes a mostani helyezésnél, de ha Füziék ismét kifognak egy jobb dobóformát, akkor nagy bajban lehet a borsodi együttes.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (5., 9-6) – Salgótarjáni KSE (4., 9-6) (péntek, 19:00)

A csoport egyik rangadóját Győrben rendezik, ahová az egyre jobban összeálló Salgótarján utazik. Sérültek ide vagy oda, a nógrádiak könnyen ráijeszthetnek az odahaza általában magabiztos kisalföldiekre, Herendic formája egészen biztosan kulcskérdés lesz a találkozón, ha ő diktálja az iramot a vendégeknek, akkor a többiek is felnőhetnek mellé és meglephetik a Győrt.

EKE Eger KOK (6., 8-7) – Óbudai Kaszások (3., 10-5) (szombat, 17:00)

Régen is nagy rangadókat vívott egymással a két klub, most főként a fiatalokra támaszkodva ugorhatnak ismét egymásnak. Három vereség után egy hazai rangadó behúzása segíthet a hevesieknek kikecmeregni a kisebb hullámvölgyből, de a Kaszások nem nagyon inognak meg ebben a bajnokságban, így akár egy egylabdás meccs is kerekedhet belőle. 

Újpest-MT (8., 7-8) – DEAC U23 (9., 7-9) (vasárnap, 17:00)

Folytathatja a zárkózást az újonc, a ráadásul mostani ellenfelét szakíthatja kicsit le magáról a rájátszásért folyó versenyfutásban, ha megszerzi sorozatban harmadik sikerét is. Egyre jobb formába lendülnek az újpesti húzóemberek, a hazai pálya is segítheti őket, de a DEAC sem muzsikál rosszul, teljes kerettel meglephetik vendéglátójukat.

Alba Fehérvár (10., 6-10) – Bajai Bácska FKE (2., 12-4) (vasárnap, 19:15)

A szezont bombaformában kezdő Fehérvár egyre csak távolodik a rájátszástól a Baja pedig kezd fokozatosan kiegyensúlyozottabbá válni. Odahaza persze összekaphatja magát az utánpótlás játékosaira építő Alba, szerkezetben és sebességben okozhatnak gondot a bácskaiaknak, de ha észnél lesznek Pongóék és kitart továbbra is a kulcsjátékosok formája, akkor tovább nyújthatják győzelmi szériájukat.

 

Fotó: veszpremkosar.hu

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus