Beharangozó: NBI/B – 19. forduló

Idegenben lép pályára a Piros csoport első három helyezettje, míg a zöldeknél Budafok-Salgótarján és Baja-BKG rangadókat rendznek.

Piros csoport

Vásárhelyi Kosársuli (14., 4-14) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (2., 13-4) (péntek, 17:00)

A tabella első öt helyezettjéből négy már győzni tudott Vásárhelyen, most a Veszprémen (lehet) a sor, de nem lesz könnyű dolguk Körtélyesiéknek, a csongrádiak csarnokában még a mezőny első fele is csak szoros csatában tudott felülkerekedni. A házigazdáknak égető szükségük lenne egy bravúrra, hogy meginduljanak felfelé a sereghajtó pozíciójából, erre odahaza minden esélyük meg is van, a támadással nem is lehet gond, kérdés, védőoldalon hogyan tudják megfékezni a magasabb szerkezetű vendégeiket!?

Budapesti Honvéd SE (10., 7-11) – Calle Pubfood Békés (11., 7-11) (szombat, 16:00)

Szoros a mezőny a rájátszást érő helyek környékén, így az itt tanyázó együtteseknek kardinális kérdés lesz az egymás elleni mérleg az alapszakasz végeztével. A Honvéd jó pozícióban van, mivel messze nekik a legkedvezőbb a sorsolásuk (hat hazai és csupán két idegenbeli meccsük van még), ráadásul a formájuk is egyre javuló a fővárosiaknak, a Békés ellen egy tíz pont feletti siker jelenthetne megnyugvást. A vendégek idegenbeli nyeretlensége ne tévesszen meg senkit, nagyon erős és rutinos maggal rendelkeznek Kertészék, csak a Vasas-Veszprém duó pályáján betliztek nagyobbat, egyébként minden házigazdájuknál partiban tudtak lenni.

Tehetséges Fiatalok Basketball Players (4., 12-6) – Knipl Kft. Bonyhádi KSE (12., 6-12) (szombat, 16:00)

A mezőny második leghosszabb győzelmi sorozatával (hat meccs) rendelkező együttese nem botolhat hazai környezetben, a Bonyhád kerete is többre hivatott ebben a kiegyenlített csoportban, de egyelőre csak Tolna megyében tudott kikecmeregni a gödörből. Vendégként ráadásul eddig csak akkor volt esélye, amikor közel 90 pont környékén dobtak Bakiék (Vásárhely, Békés), 70 alatt nem sok keresnivalójuk volt, márpedig a TF pályáján kevés csapatnak szakadt ki a gólzsák.

MTK Törökbálint (9., 7-11) – Nyíregyháza Blue Sharks (3., 12-6) (szombat, 17:00)

Bódi Ferencnek sincs könnyebb dolga, mint elődjének, az MTK ugyanis október vége óta (Vasas) nem győzött le rájátszást érő helyen lévő gárdát, sőt, ha kicsit szigorúbban vesszük, akkor csak a TF-t tudta elkapni még szeptemberben, mivel a pasarétiek a meccs idején még 1-6-os mérleggel szerénykedtek a tabella alján. A Nyíregyháza ellenben egy Hepp Kupa ezüsttel a tarsolyában önbizalommal érkezhet Törökbálintra, ahol bár sosem könnyű győzni, de jobban egyben van a keretük riválisukénál, ami esélyesebbé teszi őket a feldobás előtt. A motivációval egyik oldalon sem lesz probléma, a Kék Cápák a harmadik helyüket próbálják őrizni az őket üldöző TF előtt, míg az MTK a rájátszást érő helyekért van nagy harcban.

Nagykőrösi Sólymok KE (8., 7-10) – OSE Lions (1., 17-1) (szombat, 17:00)

A csoportban egyedüliként az OSE biztosította már a helyét a rájátszásban, és a Hepp Kupa elhódítása is plusz lökést adhat az amúgy is remek formában lévő együttesnek, ami még az egyre veszélyesebb Nagykőrös otthonában is győzelmet érhet. Veszprémben csak nagy csatában adta meg magát a tartalékos Sólymok gárdája, odahaza teljes kerettel már esélyesebbek lesznek még egy előrébb rangsorolt együttessel szemben is, nagy kérdés mennyire lesz fáradt a pihenő hét nélkül érkező OSE.

 

Zöld csoport

EKE Eger KOK (13., 3-14) – DEAC U23 (9., 6-10) (péntek, 18:00)

Két közvetlen riválisa (Kaszások, Pápa) egymás ellen mérkőzik a hétvégén, így egy hazai sikerrel lépést tarthatna a kiesés ellen menekülő csapatokkal az Eger gárdája, ehhez a fiatal, de roppant ambiciózus DEAC-on keresztül vezethet az útja. Hevesi fellépéséin többször is csak egy hajszálon múlt Váczi Péter legénységének a győzelme, most az újonnan igazolt Papp Bendegúzzal és a remélhetőleg visszatérő Varga Imrével jó esélye kínálkozik a rossz széria (hat vereség) megtörésére.

Ford Ivanics-Budafok (2., 17-1) – Salgótarjáni KSE (3., 13-4) (péntek, 19:00)

Az őszi, hazai vereség revansáért száll harcba az azóta átalakult kerettel operáló Salgótarján, nincsenek már a csapattal a Surmann-fivérek, érkezett viszont Rackley, Burai és legutóbb Drevenka Dávid, akinek külön pikantériát ad a derbi, hogy egykori harcostársai ellen léphet pályára először bajnokin a nógrádiak színeiben. A meccs esélyese a Budafok, kulcsemberein azonban sok fog múlni, tőlük mindenképp kiegyensúlyozott teljesítmény kell, csakúgy, mint a hullámzó játékra képes salgótarjániaktól, a vendégeknek talán egy pörgősebb és hosszabb mezőnysorral lehet keresnivalójuk.

DEAC U23 (9., 6-10) – SMAFC (5., 11-6) (szombat, 16:00)

Odahaza bárkire veszélyes lehet a DEAC fiatal és tehetséges gárdája, a kérdés, hogy a sorozatterhelés – a csapat egy része a junior és az U20-as bajnokságban is játszik az NB1-n kívül – milyen hatással lesz a csapat magjára. Amennyiben frissek tudnak maradni, úgy az esélyesebb SMAFC-ra nehéz 40 perc vár, de ha tudják érvényesíteni akaratukat Berneczeiék, akkor megszilárdíthatják helyüket az élmezőnyben.

Bajai Bácska FKE (4., 12-6) – BKG-Príma SE (1., 18-0) (szombat, 18:00)

Majdnem 94 pontot átlagol idegenben a BKG együttese, egyedül a Tiszaújváros tudta egy emészthetőbbnek tűnő 76-on megállítani Nagy Botondékat, a győzelemre persze ez sem volt elég. A Pongóval megerősített Baja hazai pályán megráncigálhatja ugyan a listavezető bajszát, de annyival magasabb sebességi fokozaton játszik jelenleg a BKG, hogy reálisan nézve még egy rivális gárda otthonában sem lehet kérdéses az újabb győzelmük.

Óbudai Kaszások (14., 3-14) – Motax-Pápai KC (11., 4-14) (szombat, 18:00)

Alsóházi rangadó Óbudán, mindkét gárda a bennmaradásért vív élet-halál harcot, ezúttal egymással. A Pápa hazai pályán megtörte rossz sorozatát, most idegenben kell tovább vinnie a lendületet a tíz meccs óta nyeretlen Kaszásokkal szemben. Prophet és Cook csatája külön érdekesség lehet a derbin, de valószínűleg nem ők, hanem a társak fogják eldönteni a derbit, a rutinos Kálmán vezette Veszprém megyeiek vagy a házi gólkirály, Vámos fémjelezte fiatalabb fővárosiak. 

Falco KC Szombathely U23 (10., 5-13) – Sopron KC-Sportiskola (8., 7-11) (vasárnap, 14:00)

Jó iramú derbire van kilátás Szombathelyen a két utánpótlás csapat találkozóján, kiegyenlített csatára számíthatunk, de hazai környezetben a Falco fiataljai eddig jobban érvényre tudták juttatni akaratukat, a Sopron főleg a tiszaújvárosi sikerből táplálkozhat egy jó idegenbeli szerepléshez.

Alba Fehérvár (12., 4-14) – SMAFC (5., 11-6) (vasárnap, 16:00)

A DEAC-hoz hasonlóan duplázik a SMAFC is a hétvégén, Debrecen után ”hazafelé” Fehérváron van jelenésük, ahol az utóbbi időben egyre markánsabb teljesítményt mutató Nshimbáék ellen kellene ismét idegenben legyőzniük egy tehetséges fiatal csapatot. Nem irigylésre méltó feladat, azonban nem is lehetetlen egy jó formában lévő SMAFC-nak, ám alighanem a széles támadóarzenállal rendelkező házigazdáknak is lesz ehhez egy-két szavuk. Náluk mindig kérdés ki bevethető egy-egy adott bajnokin, ha több, A-csoportos kerettag is rendelkezésre áll, akkor reális esélyük lehet egy újabb hazai sikerre.

 

Fotó: vasarhelyikosarsuli.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus