Beharangozó: NBI/B – 19. forduló

Rangadó akad a mostani hétvégére is: a MAFC az OSE-t fogadja, míg a Veszprém a BKG vendége lesz.

Piros csoport

Nyíregyháza Blue Sharks – MTK Törökbálint 73-66 (21-21, 26-12, 15-19, 11-14)

A nyíregyházi nevelésű Jakab Péter kitűnő dobóformájával (29/15 pont, 4 lepattanó, 3 szerzett labda) megszorongatta esélyesebb házigazdáját az MTK együttese, csak a második negyedben tudtak ellépni a triplákat a nagyszünetig 60 %-al értékesítő Kék Cápák. Bazsó (16/9 pont, 12 lepattanó, 2 szerzett labda) és Harmon (17/9 pont, 4 lepattanó, 3 eladott labda) vezérletével potyogtak a kinti kosarak, de miután a fordulást követően Tóth Gergelyt elvesztették kisebb sérülés miatt a hazaiak, a Törökbálint pedig jól védekezett a periméteren, elvéve a külső dobásokat, kezdett szorosabbá válni a találkozó. A hátsó alakzatával a Nyíregyházának sem volt gondja, ez segítette át őket a kisebb holtpontokon, és bár közeledett az MTK a fordításra nem volt reális esélye.

Legjobb dobók:

Nyíregyháza: Harmon 17/9, Bazsó 16/9

MTK: Jakab P. 29/15, Bihari 16/3

BUDAFOK (8., 7-11) – PVSK-Kronosz Kiadó (12., 4-14) (péntek, 19:30)

A pécsiek épp a Budafok ellen kezdték meg a győzelmeik gyűjtögetését még odahaza, azóta pedig egyre csak javuló formát mutat Juhász Olivér együttese, legutóbb már egy nagyobb fogás, a Honvéd is a horgukra akadt. Óvatosnak kell lennie a házigazdáknak, egy teljes kerettel felálló PVSK az első idegenbeli sikerére sem esélytelen, de ha a budafoki kulcsemberek hozzák magukat, akkor tovább lépdelhetnek a rájátszás felé Károly Máté legényei.

Budapesti Honvéd SE (6., 11-7) – OMNIA Pub & Food Békés (14., 2-16) (szombat, 16:00)

Az odavágón nagyon sima fővárosi siker született (69-82), és akkor még az azóta távozó Boinitzer-Csabák duó volt a békésiek két leghatékonyabb játékosa, mostanra már csak a megszokott rutinos mag maradt ”hírmondónak”. Kertészéket így sem szabad azért leírni, tavaly hasonló kerettel kergették őrületbe (és ezáltal hosszabbításba) a Honvédot saját pályáján, de ha érvényesíti bővebb rotációját és ezáltal a nagyobb sebességét a házigazda, akkor sima meccsel hangolódhat a Hepp Kupa négyes döntőjére.

MAFC (2., 16-2) – OSE Lions (3., 16-2) (szombat, 17:30)

Ez a hétvége sem marad csúcsrangadó nélkül, ráadásul ha minden ”papírforma” szerint marad az egyenes kieséses szakaszig, akkor ez a két gárda akár az elődöntőben is összefuthat, akkor viszont nagy súlya lesz a hazai pálya előnyének. A MAFC hat pont fórral indul neki a visszavágónak, az őszi ütközet főleg a két amerikai légiós dobópárbajáról szólt, akkor (is) Washington volt a fővárosiak nyerőembere. Két kellően mély és tapasztalt keret néz farkasszemet egymással, az OSE kapja jelenleg a legkevesebb pontot a bajnokságban, a MAFC átlagolja viszont a második legtöbbet, érdekes lesz látni melyik jut érvényre szombaton.

Vasas Akadémia (7., 10-8) – Knipl Kft. Bonyhádi KSE (13., 2-16) (szombat, 18:15)

A pozícióját stabilan tartó Vasas hazai kötelező előtt áll, még ha a Bonyhád legyőzése mostanra nem is lett annyira könnyű feladat, mint a szezon első felében. A fiatalokra bátran építő pasarétieknek muszáj a nagyobb iramot diktálniuk, a statikus, felállt védelem elleni játék inkább a tolnaiaknak kedvezhet, akiknél a húzóemberek együttes jó játéka kellene a győzelemhez és ezzel az előrelépéshez.

Nyíregyháza Blue Sharks (5., 11-6) – Nagykőrösi Sólymok KE (11., 4-14) (vasárnap, 16:30)

Egy erősen feljövőben lévő Nyíregyháza fogadja a mezőny leghosszabb nyeretlenségi szériájával rendelkező (nyolc mérkőzés) Nagykőröst. Nincs egy kategóriában a két együttes, más célok is lebegnek a csapatok szeme előtt, a Kék Cápák – hasonlóan elődöntőbeli ellenfelükhöz, a Honvédhoz – egy könnyedebb mérkőzéssel készülhetnek a Hepp Kupa végjátékára.

BKG-Príma SE (4., 13-5) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 18-0) (vasárnap, 18:00)

Újabb nehéz összecsapás vár az éllovasra, azon kívül, hogy vélhetően mindenki el akarja venni Szabó Péterék veretlenségét, most ráadásul egy odahaza masszív (7-2), senkitől sem megijedő BKG otthonába látogatnak. Meglepő vereségbe szaladt bele a szigetszentmiklósi együttes múlt héten Miskolcon, a javításhoz mindenképp kell az akkor hiányzó két magasember, Tanács és Szeleczky a pályára, hogy szerkezetben is fel tudják venni a versenyt a bakonyiak kezdőötösével. Nagy iramú találkozóra van kilátás, ennél is nagyobb taktikai harcra, az odavágó sem volt sétagalopp a Veszprémnek, újabb bravúr kellene a makulátlan mérleg megőrzéséhez.

MTK Törökbálint (10., 5-12) – MEAFC-Miskolc (9., 6-12) (vasárnap, 19:15)

Ha nem is az élboly csapataihoz hasonló kaliberű, de mindenképp rangadónak számító csata vár a felekre Törökbálinton, hiszen mindkét együttes harcban van a rájátszást érő hely(ek)ért. Féltenünk egyik csapatot sem szabad, mindkét gárda előszeretettel dobja mélyvízbe fiatal játékosait is, ami esetenként sok hibához, de mindenképp egy jó tempójú mérkőzéshez vezethet. A hazai pálya az MTK felé billenti a mérleg nyelvét, az élcsapatok is megizzadtak Bihariék vendégeként, de a Miskolc múlt héten bebizonyította, hogy tartalékosan is képes nagyhalat fogni (BKG), így abszolút nyílt találkozó elé nézhetünk. 

 

Zöld csoport

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (12., 4-13) – Concordia Motax KC Pápa (7., 8-9) (péntek, 18:00)

Negatív tiszaújvárosi széria ide (négy vereség zsinórban), hullámzó pápai idény oda, nehéz okosnak lenni a két gárda összecsapása előtt. A borsodiakban ugyanúgy benne van hazai pályán, hogy a jó erőkből álló Pápát simán két vállra fektetik, de ha nem tudták levetkőzni az elmúlt hetek csalódást keltő szereplését, akkor a Sonyák-Cook duó fémjelezte vendégek kíméletlenül büntetni fognak.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (5., 9-7) – SMAFC (13., 4-13) (péntek, 19:00)

Ha a rutinos Csaplár-Nagy idegenbe is elkíséri a csapatot, akkor Kovács Benedekkel karöltve a palánk alatt kellemetlen kihívás elé állíthatja az éppen Sopronból (kis kitérővel) Győrbe költöző Rátvay Balázst, illetve a másik magasembert Domsitzot. Mélyebb a házigazdák kerete, egy nagy iramú mérkőzés nekik kedvezne, de a SMAFC zónája okozhat azért meglepetést nekik.

Salgótarjáni KSE (4., 10-6) – EKE Eger KOK (6., 8-8) (szombat, 18:00)

Sokkal pofásabb lett mostanra nem csak a Salgótarján kerete, hanem maga a teljesítménye és a játék képe is, ha egyszer mindenki egészségesen áll Ughy Albert rendelkezésére, akkor komolyan kell számolnunk velük az éremcsatáknál, illetve a feljutásnál is. Északi rangadóval folytathatják jó szereplésüket a nógrádiak a rossz passzban (négy vereség) lévő Eger ellen, kisebb hullámvölgyből persze állt már fel korábban is a hevesi gárda, bravúrt is ért már el idegenben, így nem lenne a vendégek sikere sem meglepetés.

Vásárhelyi Kosársuli (1., 13-3) – Alba Fehérvár (11., 6-11) (szombat, 18:30)

Nem a legjobb előjelekkel utazik a listavezetőhöz az Alba, bár a fő hangsúlyt az utánpótlás nevelésre, illetve a minél több játéklehetőségre helyező fehérváriaknak nem az eredmény az elsődleges, a másod (illetve harmad) osztályban azért már beszélnünk kell arról, hogy legutóbbi 11 mérkőzésükből tízet elbukott a fiatal együttes. A Vásárhely ezzel szemben hazai pályán még nagyon meg se izzadt, a legszorosabb győzelme 12 pont volt (a Pápa ellen) és átlag 96 ponttal szórja meg ellenfeleit, óriási meglepetés lenne a vendégek sikere.

Óbudai Kaszások (3., 11-5) – KTE-Duna Aszfalt (10., 6-10) (vasárnap, 17:00)

Két fiatal gárda, talán a házigazdáknál némiképp több tapasztalattal és egy kiegyensúlyozottabb idénnyel, nagyobbra törő célokkal. A Vásárhely ugyan nyerni tudott már Óbudán, de rajta kívül igazán a végjátékig éles meccse nem volt a fővárosiaknak, míg a Kecskemét csak a sereghajtó SMAFC pályáján aratott egy pontos sikert eddig idegenben. A párosításokat nézve akár egy szorosabb meccs is alakulhat belőle, de a hazai pálya minden előnyét kihasználva hoznia kell ezt a derbit az Armaghani legénységnek.

Újpest MT (9., 7-9) – Bajai Bácska FKE (2., 13-4) (kedd, 19:00)

Messze ugyan nincs a rájátszástól, de nehéz helyzetbe kerülhet egy újabb vereséggel az újpesti együttes. Nárai érkezésével tovább bővült a rotációjuk és szerkezetben is javultak eleget, hogy felvegyék a versenyt akár a Bajával is, rutinban sincs hiány, a kezdő ötösére épít főleg mindkét fél, a két hasonló profilú csapat ütközetén nüanszok dönthetnek majd, akár egylabdás találkozó is lehet belőle.

 

Fotó: hunbasket.hu - OSE-MAFC

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus