Beharangozó: NBI/B – 24. forduló

Kezdődik a nagy matekozás, jön az alapszakasz hajrája, mindkét csoportban több nyitott kérdéssel.

Piros csoport

BUDAFOK (8., 9-14) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 22-1) (csütörtök, 18:00)

Három nehéz ellenfél vár a Budafokra (Veszprém, OSE, Honvéd) az alapszakasz végéhez közeledve, viszont ebből kettőt hazai pályán fogadhat, ahol hagyományosan jól teljesít a gárda. Ráadásul a Veszprém ”tavaszi” szezonja sem fáklyás menet eddig, hozták ugyan a győzelmeket, de a korábbi dominancia alábbhagyott, a Budafoknak pedig fekszik a bakonyiak stílusa, kétszer is megszorongatták már őket idegenben. Ehhez jön még, hogy hazai pályán Tursics is bevethető náluk, így pedig elég tűzerejük lehet, hogy felvegyék a versenyt a listavezető rutinos játékosaival. Nagyon kell egy győzelem Károly Máté fiainak, mivel az MTK és a MEAFC is egy hajszállal ”barátságosabb” sorsolással üldözi őket az utolsó rájátszást érő helyért.

Vasas Akadémia (6., 13-10) – MEAFC-Miskolc (10., 8-15) (szombat, 16:00)

A Vasas számára már csak az maradt nyitott kérdés, hogy a mostani hatodik, vagy eggyel hátrébb csúszva, a hetedik pozícióban kezdik-e meg a playoff küzdelmeit. Két roppant nehéz hazai fellépésük is van még (MEAFC, OSE) a mérleg javítására, míg a miskolciaknak a maradék három meccsen kettővel több győzelmet kellene hozniuk, mint a Budafok és legalább eggyel, mint az MTK. Az újjáéledt MEAFC képes lehet erre a bravúrra, de nem csak a saját kezében van a sorsa.

MAFC (2., 21-2) – Nagykőrösi Sólymok KE (12., 7-16) (szombat, 17:30)

Az OSE múlt heti vereségével a MAFC már csak előre mozdulhat a tabellán, ehhez viszont már nem hibázhat, közben pedig a Veszprémnek kétszer is el kellene hasalnia (Budafok, Nyíregyháza idegenben, Vasas otthon). A fővárosiaknak a képlet első fele nem okozhat gondot, utolsó hazai meccsükön nagy valószínűséggel fel fogják őrölni a Nagykőrös gárdáját, és a Bonyhád-Pécs idegenbeli túra is hozhatónak ígérkezik. Az utóbbi hetekben a triplákat futószalagon szállító Sólymok nehéz helyzetben vannak, bár matematikai esélyük még a rájátszásra is van, két élcsapat (MAFC, Nyíregyháza) vendégszeretetét is élvezhetik, hazai pályán pedig a BKG-t fogadják. Ennek tükrében már a biztos bennmaradást érő 9-10. hely megszerzése is bravúr lenne a Nagykőröstől, a pályaelőnyük így is megvan az alsóházi keresztjátékra.

Budapesti Honvéd SE (7., 12-11) – OSE Lions (3., 18-5) (szombat, 18:00)

Az elmúlt fordulókban elszenvedett négy veresége ellenére többször megvillantotta oroszlánkörmeit a Honvéd együttese, a BKG és a Veszprém otthonában is reális győzelmi esélyei voltak Puskás Artúr tanítványainak. A képlet náluk is ugyanaz, mint a Vasasnál, a hatodik vagy a hetedik helyen mennek-e be a rájátszásba, a jobb pozícióért eggyel több győzelmet kell szerezniük a hátralévő bajnokikon, mint pasaréti riválisuk, mivel egymás elleniben jobban állnak náluk. Az OSE-nek még egy kicsit kaparnia kell a harmadik helyért, feledtetniük kell a törökbálinti produkciójukat, különben a Honvéd a szoros végjátékai után megtréfálhatja Mohácsiékat.

Nyíregyháza Blue Sharks (5., 16-7) – BKG-Príma SE (4., 16-7) (vasárnap, 16:30)

A két csapat menetrendjét fürkészve akár azonos mérleggel is zárhatnak az alapszakasz végén, de ehhez a Nyíregyházának hoznia kell a mostani fellépését, mivel a BKG nehezebben fog hibázni a Bonyhád-Nagykőrös duó ellen, míg Busékra a Veszprém és egy miskolci túra vár még. A Kék Cápáknak ráadásul a különbségre is figyelniük kell, három ponttal maradtak alul Szigetszentmiklóson, ami nem életbiztosítás Nagy Ágoston legénységének sem, de legalább vereség esetén akár így is megelőzhetik riválisukat. Nagy kérdés, hogy a nyírségiek két, korábban sérüléssel bajlódó kulcsembere, Tóth és Bazsó mennyire lesz egészségesen bevethető a derbire, nélkülük a vendégeknek több lehetőségük nyílik a két pont megszerzésére.

PVSK-Kronosz Kiadó (11., 7-16) – MTK Törökbálint (9., 8-15) (vasárnap, 18:00)

Három hazai találkozóval zár a pécsi együttes, ami nem jó hír a rájátszásért hajtó ellenfelek számára, pláne, hogy minden versenyben lévő csapattal szemben jobb az egymás elleni mérlege (Budafok, MEAFC, Nagykőrös), vagy jobb lehet (MTK) a mostani hétvége után. Az OSE legyőzősére mindenki felkapta a fejét az MTK kapcsán, egyértelműen ott szeretnének lenni Bihariék is a legjobb nyolcban, ehhez legalább azonos mutatóval kell zárniuk a Budafokkal vagy a MEAFC-al, mivel mindkettőnél jobb az egymás elleni eredményük. Pécsen nem lesz könnyű megtenni az első lépést, de a múlt hétvége után senkitől nem kell tartania Bódi Ferenc együttesének.

 

Zöld csoport

Vásárhelyi Kosársuli (2., 15-6) – KTE-Duna Aszfalt (11., 7-14) (csütörtök, 18:30)

Nagy versenyfutás lesz az első kiemelési pozícióért, a három, azonos mérleggel álló gárda (Baja, Vásárhely, Kaszások) gyakorlatilag az utolsó három forduló alapján dönti majd el a sorrendet. Kedvező helyzetben van a Vásárhely, kettőt is otthon játszik, de Debrecenbe, az utóbbi időben mutatott idegenbeli forma alapján már korántsem esélyesként utazik majd. Először azonban a Kecskemét elleni, kötelezőnek ígérkező hazai derbit kell hoznia, akik már nincsenek versenyben a felsőházi rájátszásért.

Újpest-MT (7., 10-11) – Concordia Motax KC Pápa (5., 12-10) (csütörtök, 18:30)

Bár nagy halakat is fogott (Baja, Vásárhely) hazai pályán az Újpest együttese, beleszaladt váratlan vereségbe is (DEAC), amely némi reményt adhat a Pápa gárdájának egy idegenbeli bravúrhoz. Sok még a nyitott kérdés az utolsó rájátszást érő helyekért a csoportban, a fővárosiak részéről azonban előnyös, hogy kétszer lépnek még pályára saját közönségük előtt. A Pápa kis szerencsével még a Salgótarjánt is megelőzheti, jobb is az egymás elleni mérlegük, ehhez viszont már nem hibázhat a hátralévő két idegenbeli mérkőzésén.

Óbudai Kaszások (3., 15-6) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (6., 11-10) (szombat, 17:00)

Az Óbuda sorsolása talán a legemészthetőbb az élboly csapatai közül, két nehéz, de hozható hazai találkozó (Győr, Pápa) mellett Sopronba utaznak még, így pedig surranó pályán akár az első helyre is odaérhetnek. A Győr egyenlete egy kicsit bonyolultabb ennél, ott több változó is nehezítheti még a végkifejletet, egy biztos, egy idegenbeli bravúr megkönnyítené a számolgatást Domsitzéknak.

Alba Fehérvár (10., 8-14) – Salgótarjáni KSE (4., 14-7) (vasárnap, 15:00)

Halvány esélye a Fehérvárnak is van odaérni a legjobb nyolcba, ehhez minimum hoznia kell a két hazai találkozóját, az Újpestet ráadásul legalább 14-el verve, miközben a riválisok már nem nyerhetnek mérkőzést. Ehhez persze a Salgótarjánnak is lesz még egy-két szava, amelynek van még sansza elcsípni az első három hely valamelyikét is, de piszok nehéz dolguk lesz, kétszer mennek idegenbe (Fehérvár, Újpest) és fogadják a Baját.

Bajai Bácska FKE (1., 15-6) – DEAC U23 (8., 10-11) (vasárnap, 17:00)

A jelenlegi első pozíciójuk még komoly veszélynek lesz kitéve, habár első lépésként nem panaszkodhat a Baja, a DEAC fiatal, ambíciózus gárdája hazai környezetben verhető ellenfélnek tűnik, hiába okozott már meglepetést korábban a cívisvárosi együttes. A debreceniek legegyszerűbb sikerreceptje, ha maguk mögött tartják az egrieket, velük szemben ugyanis jobb az egymás elleni mérlegük, viszont két topcsapat (Baja, Vásárhely) mellett az odahaza mindig erős Tiszaújvárossal találkoznak még.

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (12., 7-14) – EKE Eger KOK (9., 9-12) (vasárnap, 18:00)

A matematikai esély mellett a borsodiak malmára hajtja a vizet, hogy sokak által irigyelt finisük van, három hazait játszanak a nyerhető kategóriába tartozó Eger-KTE-DEAC trió tagjaival. Kellene persze a riválisok bukása is, hogy megmaradjon az apró sansz a rájátszásra, ráadásul az Egernek reális esélye van odaérni a legjobb nyolcba, a sorsolásuk sem vészes, a tiszaújvárosi fellépés mellett két hazai vár még rájuk (Győr, SMAFC).

 

Fotó: szon.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus