Beharangozó: NBI/B – 25. forduló

Veszprém-OSE és BKG-Budafok csúcsderbiket rendeznek a hétvégén, de minden találkozónak óriási tétje van két fordulóval az alapszakasz vége előtt.

Piros csoport

Nyíregyháza Blue Sharks (3., 16-8) – MEAFC (8., 11-13) (péntek, 16:30)

A Nyíregyházának két hazai mérkőzése van, hogy bebiztosítsa a harmadik kiemelést a rájátszásban, sőt, még halvány esélye a második pozícióra is mutatkozik, de ahhoz a Veszprémnek az OSE elleni csúcsrangadót és a győri vendégszereplést is buknia kellene. Utóbbira kevesebb sansz mutatkozik, de a hullámzó szezont hozó miskolciak ellen bebiztosíthatja előkelő helyezését, a Continental Arénában ugyanis eddig csak az oroszlányiak ellen hasalt el (akkor is csak egyetlen ponttal) Siska János alakulata. A MEAFC egyelőre a rájátszást érő nyolcadik a csoportban, de az őt üldöző Nagykőrös, valamint a Honvéd ellen is rosszabb az egymás elleni mérlege, így a borsodiak csak előre menekülhetnek, a szintén nem túl magas szerkezetű Kék Cápák ellen még feküdhet is a rotációjuk, de piszok nehéz dolguk lesz a szintén motivált nyírségiek otthonában.

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (2., 18-6) – OSE Lions (1., 20-4) (péntek, 17:00)

Mindkét gárdának egy-egy győzelem kell a jelenlegi pozíciójuk bebiztosításához, amennyiben ez nem sikerül, a Veszprémnek még Győrben, az OSE-nek pedig hazai pályán az MTK ellen lesz esélye. Várhatóan legerősebb összeállításában feszülhet egymásnak a bajnoki cím két legnagyobb várományosa, a bakonyiak az elképesztően magas szerkezetük, a listavezető pedig a rendkívül mély minőségi rotációja miatt emelkedik ki a mezőnyből és kovácsolhat előnyt belőle a rangadóra. Tippelni is nehéz, egyik gárda sem volt túl kiegyensúlyozott az utóbbi hetekben, de a rájátszást közeledtével várhatóan legjobb arcukat mutatják majd, így pedig a hazai környezet előny lehet Körtélyesiéknek.

Budapesti Honvéd SE (10., 10-14) – Vasas Akadémia (5., 14-10) (péntek, 19:30)

A Honvéd-Vasas párharc presztízsmeccsé nőtte ki magát az utóbbi években, ráadásul több a közös vonás a két gárda között, idén közel azonos pályát futottak be, rossz szezonkezdet után lépdeltek egyre feljebb a tabellán és néhány rutinos játékos mellett a fiatalokat is igyekeznek előtérbe helyezni. A Vasas feljebb már nem tud menni a csoportban, viszont vigyáznia kell az őt követő PVSK-MTK duóval, mivel mindkettő ellen rosszabb az egymás elleni mérlege és már csak idegenben lép pályára Faragó Péter együttese. A Honvédnak még küzdenie kell a rájátszásért (és a biztos bennmaradásért is), de mindkét hátralévő meccsét a Dózsa György úton játssza és csak a mezőny első négy csapatának van jobb hazai mérlege Puskás Artúr alakulatánál, így pedig akár be is előzheti az egyelőre előtte lévő MEAFC-Nagykőrös párost. Kőkemény fizikális csatára van kilátás, egy-egy egyéni villanás eldöntheti a találkozót, de elsősorban csapatként erős mindkét gárda, roppant kiegyenlített ütközetre számíthatunk.

Knipl Kft. Bonyhádi KSE (14., 6-18) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (12., 7-17) (szombat, 16:30)

Nagy kavarodás lehet még az alsóházban is, itt elsősorban a bennmaradás szempontjából roppant fontos első körös pályaelőnyért megy a harc, a körbeverésnél is cifra dolgok jöhetnek még ki, így egyelőre nem matekozunk. A Bonyhádnak a csarnokavatóján lehet esélye a papíron erősebb kerettel rendelkező (és már idegenben sem nyeretlen) Győr ellen, viszont a kisalföldiek egy esetleges győzelemmel akár be is biztosíthatják a roppant fontos pályaelőnyt. Az alsóházi rájátszást már egyikőjük sem tudja elkerülni, de a helyezésekben még lehet változás a hátralévő két körben.

Calle Pubfood Békés (11., 8-16) – Tehetséges Fiatalok Basketball Players (4., 16-8) (szombat, 17:00)

Unalomig ismételt fáma, de Békésen tényleg meg kell dolgoznia mindenkinek a sikerért, a TF-nek sem lesz könnyű dolga, bár az egész pályás letámadásuk jó fegyver lehet a rutinos kulcsembereire építő házigazdával szemben. Komáéknak még van némi reményük a biztos bennmaradást érő tizedik hely megszerzésére, bár ehhez a Honvédnak hazai pályán egyet sem szabad nyernie, míg nekik kettőből kettőt kell hozniuk a TF és a MEAFC ellen. A pályaelőny elérhetőbb célnak tűnik, ehhez egy győzelem elegendő is nekik.

MTK Törökbálint (7., 12-12) – Nagykőrösi Sólymok KE (9., 11-13) (szombat, 17:00)

Újabb kiélezett csata a rájátszásba jutásért, az MTK hazai pályán tehet pontot igencsak hektikus alapszakaszának végére, míg a Nagykőrös tíz pontos idegenbeli siker esetén beelőzné törökbálinti riválisát jobb egymás elleni mérlegük miatt. Bódi Ferenc fiai jó eséllyel azonban nem fogják kiengedni a lehetőséget a kezükből, javuló formát mutatnak fordulóról fordulóra, Oroszlányban már kevesebb sanszuk lesz lezárni a nyitott kérdéseket. A Nagykőrösnek a TF vagy Békés pályáján nyújtott performanszukra lesz szükség a két pont elorozásához.

PVSK-Kronosz Kiadó (6., 13-11) – Vásárhelyi Kosársuli (13., 6-18) (vasárnap, 17:00)

A pécsiek is még mozoghatnak le-föl a tabellán, a Vasas egy győzelemmel, viszont rosszabb egymás elleni mérleggel van előttük, míg mögöttük az MTK-MEAFC-Nagykőrös trió fenyeget, bár még négyes holtverseny esetén sem pottyanhatnak már ki az első nyolcból. A Vásárhely az alsóházi csapatok sorsával küzd, menekülniük kell a pályaelőny megszerzéséért, pláne, hogy csak a Győr ellen tudnak jobb mérleget felmutatni, így Pécsett kellene bravúrt elérniük, hogy aztán hazai pályán elkaphassák a Nagykőröst.

 

Zöld csoport

SMAFC (6., 13-11) – Salgótarjáni KSE (3., 18-6) (péntek, 17:30)

Jó eséllyel akár a rájátszás első körében is összejöhet ez a párharc, így a helyezés szempontjából hiába tét nélküli a Salgótarján számára a találkozó, biztosan nem fogja könnyen adni magát Ughy Albert jó formában lévő alakulata. A SMAFC számára azonban még nem lefutott a szezon, kis eséllyel még akár előrébb is léphetnek (bár ez már nem csak az ő kezükben van), de inkább a velük azonos mérleggel álló MAFC miatt kell aggódniuk, akik már ”csak” két U23-as gárdával néznek farkasszemet.   

Motax-Pápai KC (12., 6-18) – EKE Eger KOK (10., 7-17) (péntek, 18:00)

A nemrég még a tabella vége felé kullogó Eger akár meg is válthatja jegyét a jövő évi Zöld csoportos tagságra, ehhez egy pápai győzelem mellett a riválisok botlása kell a hevesieknek, amire még lehet is esélyük, mivel a Falco és a Fehérvár is idegenben vív U23-as rangadót. A házigazdák ezt biztosan nem fogják hagyni, mivel még a Veszprém megyeieknek is van némi sanszuk elkerülni az alsóházat, ehhez első lépésként legalább négy ponttal kell jobbnak lenniük az Egernél.

Sopron KC-Sportiskola (8., 10-14) – Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (4., 15-8) (szombat, 16:00)

Soproni siker vagy a DEAC veresége szükséges, hogy kialakuljon a legjobb nyolc mezőnye, ugyanis már csak egy 3/3-as debreceni hajrával módosulhat a felsőházi csapatok listája. A Tiszaújvárost azonban kitartóan üldözi a Baja, és bár jobb az egymás elleni eredményük, a bácskaiak sorsála egy hajszállal könnyebbnek tűnik.

DEAC U23 (9., 7-16) – Falco KC Szombathely U23 (11., 6-18) (vasárnap, 16:00)

Falco, Tiszaújváros odahaza, Óbuda idegenben, nem lehetetlen feladat a DEAC számára mindegyik skalpot begyűjteni, de közben az odahaza szebbik arcát mutató Sopron bukásáért is szorítania kell. Bravúr lenne a nyolcba jutás, a Falcot hazai környezetben le tudják győzni, ráadásul az alsóház elkerülése nem motiválja annyira a vasiakat, mivel U23-as gárda nem eshet ki a B csoportból.

Óbudai Kaszások (14., 4-20) – Bajai Bácska FKE (5., 15-9) (vasárnap, 18:00)

A Kaszások sorsa (az alapszakaszra) már az előző körben eldőlt, ők mindenképp pályahátrányból kezdik a kiesés elleni küzdelmeket, de egy hazai siker a jó formában lévő Baja ellen kellő önbizalmat adhat az élet-halál párharcokra. A Baja nagy valószínűséggel a Tiszaújvárossal kezd a felsőházban, a kérdés itt is a pályaválasztó jog, papíron hozhatóbb meccsi miatt akár meg is csíphetik a negyedik helyet Pongóék.

BKG-Príma SE (1., 24-0) – Ford Ivanics-Budafok (2., 23-1) (vasárnap, 18:00)

A Zöld csoportra is jut egy csúcsrangadó, a két bajnokesélyes gárda Szigetszentmiklóson csap össze, a Budafoknak 19 ponttal kellene győznie a veretlen éllovas BKG vendégeként, hogy helyet cseréljen riválisával a tabellán. Erre kevés esély mutatkozik, de mivel várhatóan ez a két gárda néz majd farkasszemet a döntőben is, egy idegenbeli siker pikánssá teheti az aranycsatát is, hogy a pályaelőnyt birtokló együttes ne dőlhessen hátra.

MAFC II. (7., 13-11) – Alba Fehérvár (13., 6-18) (vasárnap, 18:00)

Jó sorsolása van az alapszakasz hajrájára a MAFC-nak, két U23-as riválissal kell megküzdenie és még a hatodik helyet is megszerezheti a gárda, papíron a negyedikre is van esélye, de ahhoz nagyon együtt kell állniuk a csillagoknak. A Fehérvár a Falcohoz hasonló cipőben jár, elkerülheti még az alsóházat, de tét már számára sincs, maximum a kiesés ellen küzdők dolgát nehezítheti meg a legvégén.

DEAC U23 (9., 7-16) – Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (4., 15-8) (kedd, 16:00)

Feljebb szót ejtettünk a DEAC felsőházba jutási lehetőségeiről, de ne feledjük, hogy akár lejjebb is csúszhat a gárda, pláne, ha a Tiszaújváros kellően motivált lesz, hogy idegenben tegyen lépést a negyedik pozíció megszerzéséért.

 

Fotó: veszpremkosar.hu

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus