Beharangozó: NBI/B – 26. forduló

MTK-MEAFC versenyfutás az egyetlen kiadó helyért a rájátszásban, de ezen kívül is változhat még a tabella mindkét csoportban, végigvesszük milyen forgatókönyvek lehetségesek a záró fordulóban.

Piros csoport

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (12., 7-18) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (2., 19-6) (szombat, 18:00)

A Veszprém helyzete itt nagyon egyszerű, Körtélyesiék mindenképp másodikként zárnak az eredménytől függetlenül, így akár pihentethetik is többször sérüléssel bajlódó kulcsembereiket, ez pedig nagy lehetőséget kínálhat a Győrnek. Merthogy a kisalföldiek a 11-14. hely között még bárhol végezhetnek, és a bennmaradás szempontjából létfontosságú, kuparendszerben lejátszandó első körös párharcban aranyat érhet a jobb kiemelési pozíció. Győzelem esetén nem kell számolgatniuk, úgy biztosan a 11-12. hely egyikén végeznek, ha a Békés veszít, akkor előrébb lépnek, ha nyer, maradnak jelenlegi pozíciójukban. Hármas holtversenynél (Bonyháddal) is jók a győriek az egymás elleni gólarányukkal, és a tolnaiakkal szembeni összevetés is nekik kedvez. Vereség esetén lehetnek nagy bajban, akkor ugyanis egy bonyhádi siker, vagy a Vásárhely hazai győzelme (és a Bonyhád bukása) csúszást jelentene a tabellán, és még akár az utolsó helyre is visszaeshetnének Rujákék.

Budapesti Honvéd SE (10., 10-15) – Knipl Kft. Bonyhádi KSE (13., 7-18) (szombat, 18:00)

A Honvéd számára gyakorlatilag tét nélküli az összecsapás, a rájátszásba jutási esélyeik az előző hétvégén elúsztak, a kieső zóna nem fenyegeti őket, a kilencedik helyre léphetnek még előrébb, ha nyernek és a MEAFC veszít hazai pályán. A Bonyhád számára érdekesebb a derbi, először is meg kellene törniük idegenbeli nyeretlenségüket, hogy egyáltalán beszélhessünk a pályaválasztói jog megszerzéséről az első körre, de még ekkor sem a saját kezükben lenne a sorsuk. Ebben az esetben ugyanis vagy a Győrnek kellene elhasalnia a Veszprém ellen, vagy ha a kisalföldiek nyernek, akkor a Békésnek kellene megadnia magát Miskolcon a hármas holtversenyhez, amiben a második legjobb lenne (és így előrébb lépne) a Bonyhád. Vereség esetén egyszerűbb a képlet: maradnak jelenlegi pozíciójukban, akárhogy is alakul a többi mérkőzés.

MEAFC (9., 11-14) – Calle Pubfood Békés (11., 8-17) (szombat, 18:00)

Miskolcon mindkét fél számára téttel bír az összecsapás, a MEAFC a 7. és a 10. hely között még bárhol végezhet. A rájátszásba jutáshoz először is nyerniük kell hazai környezetben, de ezen kívül ”szurkolniuk” kell az OSE-nek, hogy a számára tét nélküli zárófordulóban még legyőzze odahaza az MTK-t. Ha meglepetés születik Oroszlányban, akkor a borsodiak lemaradnak a playoff-ról, a Nagykőrös ellen ugyanis rosszabb az egymás elleni mérlegük, viszont ha hármas holtverseny alakul ki (MEAFC, MTK, Nagykőrös), úgy a hetedik helyet is megcsíphetik. Vereség esetén a Honvédra kell figyelniük, ha a fővárosiak győznek odahaza, akkor 10-ikként zárnak Drahosék. A Békés is győzelmi kényszerben lép pályára, náluk három lehetséges végkimenetel van: idegenbeli siker esetén megtartják jelenlegi pozíciójukat; kikapnak, de a Győr nyer, akkor helyet cserélnek a tabellán; kikapnak és a Győr mellett a Bonyhád is nyer, egészen a 11-ik helyig zuhannak.

Nyíregyháza Blue Sharks (3., 17-8) – Vasas Akadémia (5., 15-10) (szombat, 18:00)

Éles derbi várható a két, már biztos rájátszás résztvevő ütközeténél, a Nyíregyháza hazai pályán biztosíthatja be a harmadik kiemelési pozíciót, míg a Vasas az ötödik helyét igyekszik megóvni az őt üldöző pécsiektől. Érdekesség, hogy a két gárdát veszélyeztető TF-PVSK duó is pont egymás ellen küzd a záró körben, a képlet pedig egyszerű, nyerniük kell, különben az üldözők győzelme esetén helycsere történik a tabellán.

OSE Lions (1., 20-5) – MTK Törökbálint (7., 12-13) (szombat, 18:00)

Az OSE már alapszakasz bajnokként fogadhatja az MTK-t, emiatt elképzelhető, hogy az amúgy is bő rotációval rendelkező Vavra legénység kiülteti néhány kulcsjátékosát, esélyt adva a törökbálintiaknak a győzelem és ezzel együtt a rájátszás elérésre. Merthogy a Miskolc hazai fiaskójára kevesebb esélye mutatkozik, így pedig győzelmi kényszerben lesznek Bihariék, hogy a saját kezükbe vegyék a sorsukat. Ha mégsem sikerül a bravúr, akkor még mindig izgulhatnak a Békés sikeréért, mivel a hármas holtverseny sem kedvez nekik (MEAFC, Nagykőrös, MTK), az egymás elleni mérlegük ugyanis az utolsó helyre rangsorolja őket. 

Tehetséges Fiatalok Basketball Players (4., 17-8) – PVSK-Kronosz Kiadó (6., 14-11) (szombat, 18:00)

A két gárda közül csak annak lesz esélye javítani helyezésén, melynek közvetlen riválisa elbukik Nyíregyházán, így egy győzelemmel beelőzheti a TF a nyírségieket, vagy a PVSK a Vasast. Minden más esetben marad a mostani pozíció a rájátszásra.

Vásárhelyi Kosársuli (14., 6-19) – Nagykőrösi Sólymok KE (8., 12-13) (szombat, 18:00)

A Nagykőrösről már megénekeltük, hogy nincs miért izgulnia utolsó fellépésén, mert a legrosszabb forgatókönyv szerint is ott van a rájátszásban a csapat. Az MTK ellen ugyan rosszabb a mérlege, de csak akkor lenne veszélyben, ha a MEAFC nyer odahaza, viszont a miskolciakkal szemben jobb eredményt tudnak felmutatni Lakosáék, a hármas holtversenynél pedig a törökbálintiak zúgnának ki, nem ők. A Vásárhelynek nagyobb a tét, nekik halvány reményük van még megszerezni a pályaválasztói jogot a bennmaradásért folyó első körös párharcra, de ehhez a győzelmük mellett a Győr és a Bonyhád együttes bukása is szükséges.

 

Zöld csoport

DEAC U23 - Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub 74-81 (18-17, 22-24, 15-25, 19-15)

http://kosarsport.hu/game/hun2b/x1718/hun2b_120

Sorozatban harmadik sikerével bebiztosította a negyedik helyet a tabellán a Tiszaújváros együttese, így pályaelőnyből kezdheti a rájátszást (a már biztos ötödik) Baja ellen, míg a DEAC ezzel a vereséggel lemondhat a rájátszás eléréséről. Nem feküdt az alacsony szerkezettel operáló debreceniek játékstílusa a borsodiaknak, meg is kellett dolgozniuk a Kozák Márton (20 pont, 9 lepattanó, 4 szerzett labda, 4 eladott labda) vezette hajdúságiak ellen a győzelemért, de a Gáspár (23/3 pont, 13 lepattanó, 6 szerzett labda), Jackson (17 pont, 10 lepattanó, 3 szerzett labda, 3 eladott labda, 6 gólpassz) duó remeklésének köszönhetően végül behúzták a két pontot. Pedig a 35. percben még csak egy egység volt a tripla-dupla közelében pattogtató Tóth Bencéék (12/3 pont, 10 lepattanó, 9 eladott labda, 7 gólpassz) hátránya, ám ekkor nyolc tiszaújvárosi pontra egy sem érkezett válaszul hazai oldalon, így a vendégek még a tragikusnak mondható, 23%-os (7/30) büntetőzésüket is elbírták.

Legjobb dobók:

DEAC: Kozák M. 20, Asszú 12/6, Tóth B. 12/3
Tiszaújváros: Gáspár 23/3, Jackson 17

Alba Fehérvár (13., 6-19) – Ford Ivanics-Budafok (2., 23-2) (vasárnap, 18:00)

A Fehérvár semmilyen opcióban nem kerülheti el az alsóházat, sőt előre is csak akkor mozdulhat, ha a Pápával kerül holtversenybe (és a Falco kikap), ellenük jobb a gólarányuk ugyanis egyedül. A Budafok biztos másodikként utazhat a királyok városába, a találkozót is esélyesként várja, így jó eséllyel a Fehérvár kezdi rosszabb pozícióból az alsóházi rájátszást.

Bajai Bácska FKE (5., 16-9) – Motax-Pápai KC (11., 7-18) (vasárnap, 18:00)

A Baja még beérheti a Tiszaújvárost, viszont az egymás elleni derbiket mindkétszer a borsodiak nyerték, így előzni már nem tudnak a bácskaiak. A Pápa helyzete már ennél bonyolultabb. A legegyszerűbb képlet, ha Kálmánék nyernek, az Eger viszont nem, akkor ők maradnak biztosan benn jövőre is a másodosztályban, de ugyanez a helyzet, ha mindketten sikert aratnak, és még előttük a DEAC is győztesen távozik Óbudáról, ekkor az egymás elleniben egy ponttal jobbak lennének a Veszprém megyeiek. Ha alulról a Fehérvárral (hárman) vagy esetleg négyes holtverseny esetén a Falcóval is ugyanolyan mérleggel zárnak, akkor szintén a pápaiak örülhetnek a végén. Nem ilyen jó a helyzet, ha az Eger-Falco vagy felfelé tekintve az Eger-DEAC duóval állnának ugyanúgy (ebben az esetben ugye ők is és a hevesiek is nyerik a záró kört, míg a debreceniek nem), mert mindkét hármasból ők húzzák a rövidebbet, és lecsúsznak a tizedik helyről.

Falco KC Szombathely U23 (12., 6-19) – MAFC II. (6., 14-11) (vasárnap, 18:00)

Ennél a párosításnál egyszerűbb a helyzet, a MAFC győzelme esetén biztosan hatodik, és a Salgótarjánnal kezdi a rájátszást, ugyanez a helyzet, ha kikap, de a SMAFC is elbotlik Tiszaújvárosban, ha viszont nyerni tudnak Berneczeiék Borsod megyében, akkor fővárosi fiaskónál helyet cserélnek a tabellán. A Falco már nem mozdulhat az alsóházból, egyetlen kérdés, hogy 12. vagy a 13. helyen végez-e, győztes alapszakasz-zárás esetén biztosan a jobbik pozíciót kaparintja meg, de még vereség esetén is jobb az egymás ellenije a Fehérvárnál, így ha riválisa botlik, úgy is maradhat előtte a csoportban.

Óbudai Kaszások (14., 4-21) – DEAC U23 (9., 8-17) (vasárnap, 18:00)

A Kaszások már korábban elszálltak, ők készülhetnek az első körös (nagy valószínűséggel a bennmaradásról döntő) alsóházi párharcra, míg a DEAC lecsúszott a felső nyolc lehetőségéről a Tiszaújváros elleni vereségét követően, lejjebb pedig már nem kerülhet. Egyetlen esetben változna mostani pozíciójuk, ha a hajdúságiak kikapnak Óbudán, a Pápa pedig Baján, míg az Eger megnyeri utolsó mérkőzését, így a hevesiek a jobb egymás elleni mérleg miatt előznének.

Salgótarjáni KSE (3., 19-6) – BKG-Príma SE (1., 25-0) (vasárnap, 18:00)

Tét nélküli rangadó, Salgótarjánban nem is lehet esélytelen a már biztos alapszakasz győztes BKG ellen Ughy Albert legénysége, pláne, ha tovább tudják menteni az utóbbi hetekben mutatott formájukat. Önbizalom növelés szempontjából jól jönne a házigazdáknak a veretlen éllovas két vállra fektetése, bár az is igaz, hogy papírforma szerint nem a Nagy-fivérek, hanem a Budafok ellen kell majd kiharcolniuk a feljutást.

Sopron KC-Sportiskola (8., 10-15) – EKE Eger KOK (10., 7-18) (vasárnap, 18:00)

Soproni részről nincs tétje a derbinek, a DEAC hétkőzi vereségével az utolsó rájátszást érő hely is elkelt Váradi Kornél fiai számára, az Egernek ellenben annál jobban kell a győzelem. A hevesieknek ugyanis vagy nyerniük kell, míg a Pápa veszít Baján, vagy hármas holtversenyben kell végezniük a DEAC-Pápa vagy a Pápa-Falco párossal. Utóbbi két esetben jönnének ki ugyanis jobban a körbeverésből az egriek, minden más forgatókönyv a Pápának kedvez.

Tiszaújváros Phoenix Kosárlabda Klub (4., 17-8) – SMAFC (7., 13-12) (vasárnap, 18:00)

A legtöbb utolsó fordulós összecsapáshoz hasonlóan Tiszaújvárosban is csak az egyik félnek van tétje a mérkőzésnek, a házigazdák debreceni sikerükkel már biztosították negyedik helyüket a rájátszásra. A SMAFC-nak ellenben javítania kellene nem túl fényes idegenbeli mérlegén (4-8), hogy megmaradjon az esély a MAFC megelőzésére, bár ehhez a vendégek győzelme mellett a fővárosiak botlása is szükséges.

 

Fotó: meafc.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus