Beharangozó: NBI/B – 26. forduló

Szövevényes utolsó fordulóval zárul a másodosztály alapszakasza, a PVSK és a Budafok hajrázik még az egyetlen kiadó rájátszás helyért.

Piros csoport

PVSK-Kronosz Kiadó (8., 9-16) – MAFC (2., 23-2) (szombat, 18:00)

A MAFC számára már nincs tétje az összecsapásnak, bár alighanem nem fognak a két hetes bajnoki szünet előtt nagyon tartalékolni és komolyan veszik a találkozót, más kérdés, hogy valószínűleg a kevesebbet játszókkal és a fiatalokkal is partiban lennék a pécsiek otthonában. A PVSK-nak a legegyszerűbb forgatókönyv a rájátszásba jutáshoz, ha nyer saját pályáján, mivel mindkét egymás elleni meccsét megnyerte a Budafokkal szemben, így egyenlő mérleg esetén is Juhász Olivér tanítványai jutnának be. Hazai fiaskónál már szurkolnia kell a Honvédnak az idegenbeli győzelemhez, csak úgy tud ugyanis azonos mutatóval zárni, és még az alulról jövőkkel szemben is (MTK, MEAFC) jobb lenne egy mini tabellás összevetésben.

Vasas Akadémia (7., 14-11) – OSE Lions (3., 19-6) (vasárnap, 18:00)

Itt is csak az egyik fél számára van tétje a derbinek, a Vasasnak mindössze egy győztes alapszakasz zárással lehet még esélye visszavenni a hatodik pozíciót (amivel újra az OSE-val találkoznának a rájátszásban), a Honvédnak jobb ugyanis az egymás elleni mérlege. Nem lehetetlen feladat ez a pasarétiek számára, az oroszlányiak legutóbbi két idegenbeli fellépésüket (MTK, Honvéd) is elbukták és se előre, se hátra nem mozdulhatnak már a tabellán.

BUDAFOK (9., 9-16) – Budapesti Honvéd SE (6., 14-11) (vasárnap, 18:00)

Itt még mindkét félnek éles a derbi, a hazai környezetben ”hagyományosan” jobban teljesítő Budafoknak be kell húznia a zárófordulót, hogy megcsípje a nyolcadik helyet és közben izgulnia, hogy a PVSK nehogy bravúrt érjen el a MAFC ellen. Ez az egy esélye van Károly Máté együttesének, minden más forgatókönyv a pécsieknek kedvez, sőt, még a hátrébb is szorulhatnak vereség esetén. A Honvéd a Vasassal van versenyben még, a tét nagyjából az, hogy ki kezd a roppant kiegyensúlyozott MAFC-al, és ki a mostanság hullámzóan teljesítő OSE-val, utóbbihoz vagy nyerniük kell Puskás Artúréknak, vagy egy esetleges zakónál a tavalyi döntősnek is hasonlóan kell végeznie.

OMNIA Pub & Food Békés (13., 3-22) – MTK Törökbálint (10., 8-17) (vasárnap, 18:00)

A Békés nagy valószínűséggel a Nagykőrössel kezdi a kiesés elleni párharcot, de még ez sem 100 %, az MTK-nak viszont a biztos bennmaradás múlik az utolsó idegenbeli túráján. A sokszor bravúrosan szereplő Bódi legények győzelme garantálná a kilenc-tizedik pozíció egyikét, míg vereségnél a MEAFC-on múlik a helyzetük, a miskolcinak is ki kellene ugyanis kapniuk odahaza, hogy az MTK-nek legyen tét nélküli a rájátszás.

BKG-Príma SE (5., 17-8) – Knipl Kft. Bonyhádi KSE (14., 2-23) (vasárnap, 18:00)

Nagy esélylatolgatásba itt nem kell bocsátkoznunk, ha számítana is bármit a mérkőzés, akkor is toronymagas esélyes lenne a BKG, a Bonyhád viszont felhasználhatja a találkozót, hogy lemodellezze milyen idegenben masszív teljesítményt nyújtani, ami a bennmaradáshoz kell majd neki.

Nyíregyháza Blue Sharks (4., 18-7) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 24-1) (vasárnap, 18:00)

Nem rejti véka alá a Veszprém, hogy kimondottan tartalékolni fog az utolsó fordulóban, az ő esetükben ez érthető is, bajlódtak kisebb sérülésekkel, ráadásul rengeteg időt töltenek a pályán a kulcsemberek. Megadni azért nem fogja magát az alapszakasz bajnoka, de ha a hazai pálya presztízsét komolyan vevő Nyíregyháza teljes kerettel vonul harcba, akkor könnyedén belekergetheti második vereségükbe a bakonyiakat.

MEAFC-Miskolc (11., 8-17) – Nagykőrösi Sólymok KE (12., 7-18) (vasárnap, 18:00)

Első körben a Miskolcnak hoznia kell az utolsó hazai bajnokiját, de lehet ez sem lesz elég a biztos bennmaradást érő kilenc-tizedik hely megszerzéséhez. Ha mindenki nyer ugyanis előtte, akkor maradnak 11. pozícióban, egyedül akkor van sanszuk előrébb lépni, ha elhasal az MTK Békésen, vagy négyes holtverseny alakul ki a PVSK-BUDAFOK-MTK trióval karöltve, mivel ott Puszta Dávidék csúsznának leghátulra. Nagy ijedtségre egyébként semmilyen formában nincs oka Drahos Gábor legénységnek, jelenlegi formájukkal és keretükkel ugyanis könnyedén megváltanák az alsó keresztjátéknál is a helyüket a jövő évi szezonra. Halvány esélye van még a Nagykőrösnek a korai bennmaradásra, de ehhez 11-el kell győznie a Miskolc vendégeként, és az MTK-nak ebben az esetben is ki kellene kapnia, hármas holtversenynél ugyanis jobb lenne a gólkülönbségük. Még egy forgatókönyvnél változna a jelenlegi pozíciójuk, ha az MTK nyer, a Sólymok pedig 13-al bizonyulnak jobbnak a MEAFC-nál, akkor a Békés helyett a Bonyháddal kezdik a keresztjátékot.

 

Zöld csoport

Tiszaújváros Pheonix Kosárlabda Klub (9., 9-14) – DEAC U23 (8., 11-12) (péntek, 19:00)

Kicsit nyitottabb a Zöld csoport helyezkedése még, ebben a párharcban a DEAC csak győzelem esetén mozdulhat előrébb, de ehhez az Újpest veresége is kell. A Tiszaújvárosnak nincs már izgulnivalója, kerülhet még ugyan hátrébb, de a bennmaradás már megvan a borsodiaknak.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (6., 12-11) – KTE-Duna Aszfalt (12., 7-16) (szombat, 18:00)

A Győr szerencséje, hogy a közvetlen rivális Pápa idegenben játszik, így akár meg is előzhetik Sonyékákat a kisalföldiek, vereség esetén azonban figyelniük kell hátrafelé, főleg az Újpestre, akinek mindkettejükkel szemben jobb az egymás elleni mérlege. A KTE marad, ahol van, se előre, se hátra nem mehet már Váradi Kornél együttese.

EKE Eger KOK (10., 9-14) – SMAFC (13., 6-17) (vasárnap, 18:00)

Nincs több apelláta Egerben, hozniuk kell az alapszakasz záró meccsét, különben a meccset sem játszó Alba beelőzi őket, és mehetnek keresztjátékot játszani a kiesés ellen. Nagyon félniük azonban nem kell, ugyanis a mezőny egyetlen, idegenben nyeretlen csapat látogat hozzájuk, amely hiába gyűjtött bravúrokat Sopronban, vendégként nem tudta ezt (még) megismételni.

Újpest-MT (7., 11-12) – Salgótarjáni KSE (4., 15-8) (vasárnap, 18:00)

Otthon gyűjtögeti azért a ”skalpokat” a rutinos Újpest, valószínűleg ez is motiválni fogja őket az utolsó hazai bajnokijukon, de a Surmann fivéreknek és Nárainak valószínűleg amúgy is plusz motivációt jelent majd egykori kenyéradójuk ellen pályára lépni. Ahogy korábban írtuk, lépdelhet még felfelé a fővárosi együttes, de ugyanígy a Salgótarján is előzhet, ők a Kaszásokat foghatják be, mivel jobb az egymás elleni eredményük.

Óbudai Kaszások (3., 16-7) – Concordia Motax KC Pápa (5., 12-11) (vasárnap, 18:00)

Ehhez azonban veszítenie kellene az Óbudának hazai pályán, ami nem sűrűn történt meg idén velük (csak a Vásárhely tudott nyerni náluk), előreláthatólag a Pápa is meg fogja nehezíteni a dolgukat, de akár magabiztosan is hozhatják az összecsapást. Előrébb már nem mehetnek a III. kerületiek és csak vereség estén csúsznának eggyel hátrébb, míg a Pápa még akár két helyet is zuhanhat, ha nem tud nyerni a záró körben.

Vásárhelyi Kosársuli (2., 16-7) – Bajai Bácska FKE (1., 17-6) (vasárnap, 18:00)

Méltó zárása a Zöld csoportnak a két éllovas ütközete, amely egyben az első kiemelési pozíció sorsásról is dönt. 19-el nyert odahaza a Baja, ebből 18-at kellene megtartania, de ez mit sem számít, ha a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a Kaszások győzelmével hármas holtverseny alakulna ki, mivel így a Vásárhely – gólkülönbségtől függetlenül – vinné az alapszakasz bajnoki címet, miután a két riválissal szemben a legjobb, 3-1-es mérleget tudná felmutatni.

 

Fotó: pvsk-panthers.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus