Beharangozó: NBI/B – 5. forduló

Összecsap a Veszprém és a MAFC gárdája, a két veretlen együttes a fővárosban néz farkasszemet egymással, de a Zöld csoportban is akad csemege a hétvégére, a két hibátlan éllovas, a Baja és a Fehérvár találkozik a bácskaiak otthonában.

Piros csoport

Nyíregyháza Blue Sharks – Vasas Akadémia 70-50 (23-14, 18-10, 17-15, 13-11)

Felőrölte az első félidőben a tavaly a rájátszásban őt búcsúztató Vasast a Nyíregyháza, fizikálisan nem volt egy súlycsoportban ezen a játéknapon a két együttes, és ez a lepattanók terén (52-31, közte 27 támadó a hazaiaknál) is megmutatkozott. Ehhez jött hozzá egy extra Czura (32/21 pont, 88 % mezőny, 8 kiharcolt fault) produkció, a többiektől nem is kellett most kiugró teljesítmény, az új légiós, Locke is szolid performansszal (7 perc, 7/3 pont) debütált.

Legjobb dobók:

Nyíregyháza: Czura 32/21

Vasas: Boros 12/3

OMNIA Pub & Food Békés (11., 1-3) – OSE Lions (2., 4-0) (péntek, 17:00)

Nem reális az OSE megszorítása a szerényebb rotációval bíró Békés részéről, egy-egy negyedig jók lehetnek Kertészék, de az Oroszlány formáját elnézve nem most fog megtörni a győzelmi sorozatuk. Ha a kezdőknek nem is megy éppen aznap a játék, a cserepadról is minőségi játékosokat tudnak csatasorba állítani, egyelőre nem is látszik, hogy kulcsszituációkban kikre építhetnek majd, mivel nem is volt erre szükségük.

MTK Törökbálint (12., 0-4) – Nyíregyháza Blue Sharks (7., 2-2) (péntek, 19:00)

Az otthon látott védekezését (64 és 50 kapott pont) kellene végre idegenben is előhúznia a Nyíregyházának, mert távol az otthonától eddig 88 (Budafok) és 104 (OSE) kapottnál jár a csapat. Nem csak most ütötte fel a fejét ez a probléma, tavaly is már a vendégként lejátszott meccsekkel volt nagyobb gondja Siska János alakulatának, és bizony hiába számít esélytelenebbnek az MTK, odahaza nem írhatóak le Bódi Ferenc fiai. A nyáron szerződtetett, korábbi állomás helyén rendre húzóembernek minősülő Vámos-Bernecezei duónak kellene előrelépnie és sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt hoznia, hogy ezzel a Törökbálinttal még komolyabban számolhassunk, de így is partiban lehetnek csapategységüknek és szervezettségüknek köszönhetően.

BUDAFOK (8., 2-2) – Knipl Kft. Bonyhádi KSE (13., 0-4) (péntek, 19:30)

Az elmúlt két fordulóban már egy oroszlánkörmeit bontogató Bonyhád futott ki a pályára, igaz, a Veszprém és a Honvéd ellen sem ért még ez győzelmet hazai pályán, de a mutatott játék bizakodásra adhat okot Morgen Frigyes együttesénél. Budafokra sem esélyesként utaznak, a házigazdák eddig bizonyítják, hogy abszolút a rájátszás lebeg a szemük előtt, és ráadásul a nagykőrösi fiaskó után szeretnének otthon javítani a mérlegükön. Extra nap kell a tolnai kulcsemberektől a bravúrhoz, egy kiegyensúlyozott Budafok hozhatja a mérkőzést és a két pontot.

Vasas Akadémia (9., 2-2) – Nagykőrösi Sólymok KE (10., 1-2) (szombat, 16:00)

Akadt némi gond a Vasasnál Nyíregyházán, de még ezzel együtt is meglepetés lenne, ha a Nagykőrös megszorítaná a lendületesebb kosárlabdát játszó pasarétieket. Bravúr volt a Budafok legyőzése odahaza a Sólymoktól, idegenben egyelőre nem várható tőlük ugyanaz a felfokozott lélekállapot, amivel odahaza képesek lehetnek jónéhány csapatot elkapni. A gyorsabb, fizikálisabb, sok betörésre építő Vasas stílusa nem fog ízleni a vendégeknek, nagyon be kell deszkázni a gyűrűt hazai oldalon, hogy ebből ki-ki meccs legyen.

MAFC (3., 4-0) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 4-0) (szombat, 17:30)

Bánhatunk óvatosan a jelzőkkel, de abszolút szuperrangadó következik a Gabányiban a két feljutásra pályázó favorit között. A Veszprém kerete talán a legminőségibb a mezőnyben, tele A-csoportot megjárt, és/vagy a másodosztályban évek óta húzóembernek számító spílerrel, míg a másik oldalon a MAFC rendkívül mély rotációs lehetősége és szervezettsége emelkedik ki a csoportból (az OSE-ról természetesen nem feledkeztünk meg, amely mindkét aspektusban elől jár, de ők most nem szereplők). Érdekes lesz látni, hogy vajon a bakonyiak méregfogát is ki tudja-e húzni úgy a Hencsey legénység, ahogy tették a BKG tripláival, itt jóval több opcióra kell felkészülniük. Magas színvonalra számíthatunk, érdemes lesz kilátogatni a rangadóra, megtippelhetetlen a végkimenetel.

Budapesti Honvéd SE (5., 2-1) – PVSK-Kronosz Kiadó (14., 0-4) (vasárnap, 16:00)

Idén is a szezon nagy részében ”albérletben” játszik majd a Honvéd együttese, a jól megszokott Dózsa György úti csarnokuk helyett a Ludovika Campus vadonatúj arénájában fogadják majd a csapatok többségét. A PVSK ellen debütálnak, amely ugyan mutatott fejlődésre utaló jeleket, de reális győzelmi esélye még nem volt egyetlen derbin sem. Papíron nem a fővárosban fog ez a sorozat megszakadni, a Honvéd játékosállománya és eddigi eredményei alapján abszolút favoritnak számít a találkozón, hibátlan játék kellene a pécsiektől a házigazdák legyőzéséhez.

BKG-Príma SE (4., 3-1) – MEAFC-Miskolc (6., 2-2) (vasárnap, 18:00)

Odahaza továbbra sem tudják megszorítani a BKG gárdáját és közben pótolták a gyorsan távozó Thronton helyét a légiós poszton, honfitársa, Seth Berger érkezett az újonchoz. A Miskolc ráadásul továbbra sem számíthat Tóth Viktorra, úgy tűnik a rutinos erőcsatár térdsérülése hosszabb kihagyást vesz igénybe. Ennek ellenére bíztató lehet a vendégek számára, hogy két hasonló stílusú, gyors kosárlabdát játszó fél találkozik egymással, viszont rutinosabb és több ideje együttjátszó maggal bír a hazai együttes, ami előbb-utóbb ki fog ütközni a mérkőzésen.

 

Zöld csoport

Vásárhelyi Kosársuli (3., 3-1) – Concordia Motax KC Pápa (7., 2-2) (péntek, 18:30)

Meglepő vereségbe szaladt bele Sopronban a Vásárhely, emiatt hazai pályán egészen biztosan javítani szeretnének a csongrádiak, viszont egy idénre igencsak masszív csapattá váló Pápával kell megküzdeniük ezért. Sonyákék a Bajától sem rettentek meg az előző fordulóban, igaz, idegenben más tészta rangadót játszani, viszont ha meg tudják fogni a házigazdák rohamait és statikusabb játékra kényszeríteni őket, akkor lehet egy szoros derbi a találkozóból. 

Salgótarjáni KSE (10., 1-2) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (8., 2-2) (péntek, 19:00)

Cubela mégsem kapta meg a kosárlabda-magyar státuszt a szövetségtől, így a két horvát játékos közül csak egy szerepelhet mindig a mérkőzéseken, ami nagyban nehezíti a Salgótarján dolgát, jó hír viszont, hogy Piukovics Bálintra ismét számíthatnak a nógrádi hívek. A Győr kemény falat lesz még hazai pályán is nekik, akadtak gondok a játék képében az előző mérkőzéseken, ha ezeket sikerült orvosolni, akkor egy jól szervezett támadó és védőegységgel otthon tarthatják a két pontot, ellenkező esetben a nemrég az ifjú Rátvay Balázzsal a palánk alatt megerősödő kisalföldiek örülhetnek a lefújáskor. 

Óbudai Kaszások (4., 2-1) – EKE Eger KOK (5., 2-1) (szombat, 17:00)

Éveken át nagy derbiket vívott egymással a két együttes, igaz, akkor még a Keleti csoport élmezőnyében, tele, azóta visszavonult rutinos spílerekkel. Most két fiatal, ambíciózus gárda néz farkasszemet, egyaránt javuló formával, ami parázs derbihez vezethet. Otthon magabiztosan hozta a meccseit az Óbuda (Újpest, Salgótarján), de talán most ütközik majd a legnagyobb ellenállásba, és ha az Eger ismét megtalálja a dobásait, akkor korántsem lesz diadalmenet a 40 perc a vendéglátók számára. 

Bajai Bácska FKE (1., 4-0) – Alba Fehérvár (2., 4-0) (vasárnap, 17:00)

Kevesen gondolták volna a sorsolás pillanatában, hogy ez a párosítás lesz a forduló slágermeccse, pedig a két veretlen listavezető randevúzik Baján. Izgalmas lesz látni, hogy mire megy az eddig mindenkit meglepő, tehetséges fehérvári had az előzetesen biztos feljutónak várt bácskai rutinrókák otthonában. Megilletődni biztosan nem fognak, a pápai produkció biztosan kevés is lesz Pongóéktól, de saját pályáján azért összeszedettebb játék várható tőlük. A hazai környezet és a nagyobb múlttal felvértezett játékoskeret a Baja sikerét vetíti előre, de nem fogadnék a minden bizonnyal bravúrra készülő Fehérvár ellen.

DEAC U23 (12., 0-4) – Újpest-MT (13., 0-3) (vasárnap, 18:00)

Ha megfelelő szerkezettel tud felállni a DEAC, akkor a jelenlegi Újpestnek még fiatalabb házigazdája ellen sem lesz győzelmi esélye, ha viszont ismét ”small ballt” kell játszaniuk a hajdúságiaknak, akkor lehet keresnivalójuk Surmannéknak. Odahaza kemény dió mindenki számára a debreceni legénység, lendületes játékstílusuk nem fekszik mindenkinek, lassítaniuk kellene a játékot a fővárosiaknak, de még így is inkább a DEAC nyeretlenségi szériája szakadhat meg hamarabb.

 

Fotó:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus