Elutasították a DEAC óvását

Az MKOSZ Versenybizottsága elutasította a DEAC óvását, amelyet az NBI/B-s bajnoki döntő utolsó, harmadik meccse után adtak be.

A B csoport bajnoka, a B-Beton Bonyhádi KSE facebook oldaláról:

Mint ismeretes, a DEAC csapata óvást nyújtott be a mérkőzés után a megismételtetett büntető miatt, melyet Takács kihagyott. Következőképpen indokolta az MKOSZ Versenybizottság a döntést.

Indokolás

Az óvásban előadottak és a mérkőzés hivatalos személyeinek jelentése alapján megállapítható, hogy a 40. percben, 56-57 állásnál a DEAC csapata két büntetődobásra volt jogosult. Az első büntető kimaradt, a második dobáshoz a labda a játékos rendelkezésére állt, amikor a játékvezető a sípjába fújt, és mutatta az óra állj karjelzést. A játékos ezt nem észlelte, és sikeresen befejezte a büntetődobást. A játékvezetők a sípszó után eldobott büntetőt érvénytelenítették, és újra dobását rendelték el, mert a karzaton helyet foglaló szurkolók mozgásba hozták a palánk tartószerkezetét. A megismételt büntető sikertelen volt. Ezt követően a hazai csapat sikeres távoli dobásával két ponttal megnyerte a mérkőzést.

Az óvásában a sportszervezet a fentieken túlmenően előadta, hogy álláspontja szerint mindkét, Bonyhádon lejátszott mérkőzés második félidejében többször mozgásba hozták a palánk tartóját, azonban a hivatalos személyek jelentéséből kiderült, hogy ezt feléjük hivatalos úton nem jelezte a csapat képviselője, a fenti játékhelyzetben is a játékvezető maga észlelte a problémát.

A Vb megállapította, hogy a kérdéses büntetődobásnál a labda a Nemzetközi Kosárlabda Játékszabályok 10.§ alapján a sípszó pillanatában holttá vált, mert a labda még nem hagyta el a dobó játékos kezét. Tekintettel arra, hogy holt labdával nem lehetséges érvényes kosarat elérni, ezért a játékvezetőnek az érvényteleníteni kellett. Az újradobásra azért került sor, mert a játékvezető közbeavatkozását a hazai csapat szurkolóinak magatartása tette szükségessé.

Azzal kapcsolatban, hogy a palánk tartójának mozgásba hozása többször is megtörtént a Vb megállapította, hogy ez nem került megfelelő formában jelzésre a hivatalos személyek felé. Ebben az esetben lehetőség lett volna – a vitatott esethez hasonlóan – még a mérkőzés során közbeavatkozni, szükség esetén a nézőtér ezen részének kiürítését elrendelni.

A mérkőzés rendezésével kapcsolatos hiányosságok és az óvásban előadott játékvezetéssel kapcsolatos felvetések kivizsgálása érdekében a Versenybizottság megkeresi az MKOSZ illetékes bizottságait.

Forrás, Foto, Slide - B-Beton Bonyhádi KSE hivatalos facebook-oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus