NB I B: A Honvéd kiszállt, a Vásárhely versenyben maradt

Amolyan vízválasztó fordulót rendeztek az NB I B-ben, ahol a Honvéd megmérkőzött a Salgótarjánnal és a Debrecennel is, de hiába küzdött jól Puskás Artúr csapata, mindkétszer elvérzett idegenben, s így már nincs esélye a felsőházi rájátszásra, viszont a Vásárhelyi Kosársuli életben maradt, az Eger pedig elverte a listavezető MAFC-ot. Nyugaton a Baja majdnem csodát tett, de végül a Bonyhád nyerte a déli derbit, a Kálmán László vezette Pápa pedig újabb vereséget szenvedett el. Jöjjenek a részletek!

Kelet

Salgótarján – Bp. Honvéd 72:70 (24:22, 14:21, 21:13, 13:14)

A rutinos centert, Szeleczky Istvánt képtelen volt tartani a tarjáni Nemanja Mitics. Lecserelése meglepő hasznot hozott a hazaiaknak, Schéda Martin tíz pontja kellett ahhoz, hogy a Honvéd ne vezessen az első negyed végén. Ami múlik, nem késik, Máté Márk harmadik hárompontosa indította el a vendégek 16:4-es futását. Tíz ponttal vezettek a Tüzér utcaiak (28:38), de a Salgótarján elkezdte a felzárkózást, a félidőre megfelezte a hátrányát, a harmadik negyed vége előtt pedig a mínusz ötből plusz öt lett (59:54).

Az utolsó negyed kiélezett védekezési csatát hozott. Háromperces gólcsend után és szűk tarjáni előnnyel érkeztek el a végjátékhoz a csapatok (62:61). Innen Máté Márk büntetőivel többször is megfordította az eredményt a Honvéd, de hiába vonták ki a forgalomból egész meccsen a két tarjáni öreget, Sebők Tamás a tizenharmadik helyzetéből megszerezte első mezőny gólját, Gorszkij Jaroszlávnak pedig ugyan helyzete se nagyon volt, de tizennégy lepattanója és a büntetői bebiztosították a győzelmet, ám ezt megelőzte Szollár két elrontott büntetője egy egységnyi budapesti hátránynál, tehát mondhatjuk, hogy a Puskás-legéénységnek kezében volt a saját sorsa.

Salgótarján: Schéda (19/9 pont), Czuprák (14/3 pont), Madár (10/3 pont), Gorszkij (7 pont és 14 lepattanó).
Honvéd: Máté (22/9 pont), Kwame (13 pont), Szeleczky (12 pont és 9 lepattanó), Kovács (12/3 pont és 7 lepattanó).

 

Eger – MAFC 67:65 (17:16, 12:15, 28:22, 10:12)

Az első és a második találkozott Egerben, és ahogy várható volt, a védekezés dominált a mérkőzésen. A hazaiaknál Garamvölgyi Ákos újult erővel tért vissza sérüléséből, míg a vendégeknél az előző heti betegségek miatt Fodor Kristóf és Misek Levente csereként kezdett, míg Gorzsás Krisztián el se tudott utazni a csapattal.

Az első negyedben elején Lakosa Zsolt pontjaival tartotta a lépést a listavezető MAFC, de messze nem volt olyan gördülékeny a játékuk, mint az Erdei Ádám vezette Egernek. Ezért is meglepő, hogy a parázshangulattal nem bírtak a hazaiak, majd megítélt technikai után láthatóan a játékvezetők veszítették el a fonalat. Vavra András joggal reklamálta, hogy amikor már minden fault után büntető jár, akkor nem szabad alkalmazni az előny-hátrány szemléletet, de stílusa szintén technikait ért volna.

Fodor Kristóf becserélésével sikerült stabilizálni a vendégvédelmet, majd a második negyed elején az ő hárompontosaival meg is tudott lépni hét ponttal a MAFC (19:26). Az Eger azonban pótolni tudta vezérének hiányát, Csabák Balázs és Garamvölgyi Ákos kosaraival újra szoros lett mérkőzés a nagyszünetre (29:31).

A második félidőt imponálóan kezdték az egriek, tiszta betörés-leosztás szituációkból folyamatosan helyzetet tudtak kialakítani. A MAFC védelme nemcsak azért volt gyenge, mert képtelen volt az elzárás szituációkat és a betöréseket levédeni, hanem az is komoly kritika, hogy ebben a negyedben a hazaiak kilenc támadólepattanót szedtek, amelyből tizenegy pontot szereztek! A vendégek annak is örülhettek, hogy az Eger mindössze négy pontos előnyt tudott kicsikarni (57:53).

Az utolsó negyed újra a kemény védekezésről szólt mindkét oldalon. Öt perc alatt egy-egy mezőnygólt tudtak a csapatok összehozni. Ekkor lendült be a mafcos Lakosa Zsolt, aki két gól-jó-plusz-faulttal már a MAFC-ot jutatta vezetéshez. Kirobbanó teljesítménye reményt adott a fővárosiaknak, de mások nem tudtak felnőni hozzá támadásban, míg a hazai csapatból többen is betaláltak. Kétpontos egri vezetésnél még a MAFC támadhatott, de már igazi helyzetre sem futotta.

Mindkét csapat biztos résztvevője a rájátszásnak. A kérdés az, hogy a keleti elsők mire képesek a nyugati elsők ellen. Az Eger akkor kerülhet bajba, hogy ha az egyedüli játékszervezőt, Erdei Ádámot kiveszik a játékból, míg a MAFC-nál két-három ember extra védekezése láthatóan kevés az olyan támadógépezetek ellen, mint a Bonyhád és a Törökbálint.

Eger: Máté (15/3 pont), Zsemlye (14 pont és 12 lepattanó), Erdei (13/3 pont és 8 kiharcolt fault), Garamvölgyi (10 pont és 8 lepattanó).
MAFC: Lakosa (18 pont), Vavra (15 pont), Fodor (14/9 pont).

 

DEAC – Bp. Honvéd 71:62 (18:19, 24:18, 17:9, 12:16)

Az első negyedben nem engedte el egymást a két csapat. A kisszünet után a Honvéd pár triplával próbálta meg lerázni magáról az ellenfelét, majd ugyanezt szerette volna a DEAC is, de egyiknek sem sikerült. A hazaiaknak negyed óra kellett, az első hárompontos dobáskísérlethez, de az rögtön be is ment (34:29). Innen még fordított is a Honvéd, de végül a debreceniek mentek előnnyel a szünetre.

A vendég Honvéd „lekéste” a második félidőt, Pék Dávid távoli dobásaival már tizenegy ponttal vezetett a DEAC (50:39). Puskás Artúr időkérése csak lassította a hazaiakat, de jelentős változást nem hozott, a Tüzér utcaiak nem nagyon tudtak gólt dobni. Az utolsó negyedben voltak vendégoldalon szárnypróbálgatások, de időtlen idők óta nem találtak be a hárompontos vonalon túlról, így pedig Nagy Botondék végig tartották a tíz-tizenöt pont körüli előnyüket.

A Honvéd a mostani két vereségével már nem érheti el a felsőházat, de a játékerejüket tekintve az is nagy szó, hogy sokáig volt rá esélyük. Ezzel szemben a DEAC kerete szebb reményekre adott okot szezon elején annál, hogy ez a győzelem jelentsen újabb előrelépést a rájátszás felé. Pénteken ugyan Vásárhelyre látogatnak a debreceniek, de az egymás elleni eredmény miatt még egy vereség esetén is előnyben vannak, de utána már nem hibázhatnak.

DEAC: Nagy Bo. (21 pont és 7 kiharcolt fault), Takács (15 pont és 8 lepattanó), Vas (10 pont).
Honvéd: Kovács D. (16/5 pont és 8 lepattanó), Kwame (16 pont és 7 lepattanó), Máté (10/3 pont).

 

MKB-Euroleasing Vasas – Hódmezővásárhely 73:76 (24:20, 19:21, 15:15, 15:20)

A vendég vállát – a négy közé jutásért folyó küzdelem miatt – győzelmi kényszer nyomta, a fiatal Vasas pedig abban reménykedhetett, hogy sok szoros meccs után végre elkap otthon egy élcsapatot. A Vásárhely kezdett jobban, de a gyors hazai időkérés jót tett a Nagy Szabolcsot továbbra is nélkülöző Pasarétieknek. Sokáig fej-fej mellett haladtak a szemben álló felek, bár többnyire a hazaiak vezettek. A harmadik negyedre fel is építettek egy – az eddigiek láttán tetemesnek tűnő – nyolc pontos előnyt, de Czibere Zoltán meglepően gyorsan lerombolta a homokvárat, perceken belül egálra hozta a vendégeket.

A záró negyed közepéig újra kéz a kézben korzóztak a csapatok. Ekkor lépett meg először a Vásárhely, kihasználva azt, hogy a Vasas mesterlövészei jó ideig nem találtak be. A 39. percben már 69:62-re mentek, de még így is maradt némi izgalom, a későn ébredő Lakosa Ákos vezérletével két pontig zárkózott a fordítani már nem tudó Vasas.
A rutinos Vásárhelyi Kosársuli alaposan megszenvedett a sikerért, de ezzel sikerült életben tartania – egyre fogyó – reményeit.

Vasas: Mohay (14 pont, 14 lepattanó), Lakosa Á. (18/9 pont), Boinitzer (14 pont, 7 lepattanó), Moravcsik (10 pont, 7 kiharcolt fault).
Vásárhely: Czibere (22/18 pont), Vejinovics (11/3 pont, 7 gólpassz), Gruda (6 pont, 10 lepattanó).


Tiszaújváros – Nagykőrös 84:48 (22:21, 11:6, 23:2, 28:9)

Öt vereségből álló sorozatot adott át a múltnak a Tiszaújváros. Ezzel el is mozdultak az utolsó előtti helyről, és csapat valódi erejét mutatja, hogy a velük egy kalapban lévő Nagykőröst tetemes, 36 pont különbséggel verték meg. A vendégek harmadik negyedbeli produkciójára nehezen lehet szavakat találni.

 

Szolnoki Olaj U23 – Nagykőrös 79:65 (16:14, 21:16, 16:16, 26:19)

Alsóházi rangadón találkoztak a szomszédvárak, amelyen mindkét félidőt hét ponttal nyerte meg a Szolnok. Az első negyed még szoros volt, de Mándoki Tamás tripláival lassan, de biztosan építették fel előnyüket a Tisza-partiak a nagyszünetre (37:30). A harmadik negyed újra kiegyenlített küzdelmet hozott, de a negyedik negyedben kezdődött a parádé. A szolnoki tüzérség öt triplával kezdte az utolsó negyedet, míg a nagykőrösiek csak büntetőkből és közelikből tudott hét pontot összekaparni (68:53). A kialakult különbség lényegesen már nem változott a meccs végéig.

Szolnok: Mándoki (16/12 pont), Csákvári (13 pont és 7 lepattanó), Zsíros (12/12 pont), Élő (11/3 pont és 8 lepattanó).
Nagykőrös: Mácsay (17 pont és 7 kiharcolt fault), Jurászik (11/3 pont), Rácz (10/6 pont).

 

Mercedes-Benz – Óbudai Kaszások 85:55 (19:13, 26:8, 14:14, 26:20)

Nem sok esélyt adtak a kecskeméti U23-asok a sereghajtó Kaszásoknak. Nyolc percig tudták magukat tartani a vendégek, utána jött a darálás. A harmadik negyed közepére már le is körözték a Kaszásokat (57:26), és később csak a hazai cseresor ellen tudták a fővárosiak kozmetikázni az eredményt. Ezt is csak ideiglenesen, ráadásul a Kaszásokkal nem először fordul elő, hogy kevesebb védőlepattanót szednek, mint az ellenfél támadót.

Ezen a mérkőzésen is megdőlt az a közhiedelem, hogy rutinos játékosok egy sok csatát megélt mester keze alatt jobb teljesítményt nyújtanak, mint motivált fiatalok egy ambiciózus edzővel. Szemmel láthatóan vérfrissítésre lenne szüksége a Kaszásoknak, akiknek a saját utánpótlásukra kellene támaszkodniuk néhány idősebb, de példamutató játékossal.

Kecskemét: Kuntics (18/6 pont és 9 lepattanó), Mészáros M. (13/3 pont és 7 lepattanó), Pintér (11/3 pont), Kohári (10 pont).
Kaszások: Kováts R. (12 pont), Nagy B. (11/3 pont).

 

Nyugat
 
B-Beton Bonyhád - Bajai FKE 101-98 (27-21, 31-23, 12-24, 31-30)

Káprázatos, kosarakban gazdag összecsapást játszott egymással a két gárda. Az első félidőben egyértelműen a remekül dobó hazai együttes akarata érvényesült, pedig a Baja is jól játszott, 44 pontot dobott - mégis 14 pontos hátrányban volt félidőben.

A harmadik negyed óriási fordulatot hozott, a szakasz közepén egy 9-1-es rohammal szorossá tette a meccset a Baja. Nem ültek a bonyhádi triplák, a negyed hajrájában 1 pontra olvadt a hazai előny, ekkor esett be egy trojka Faragótól. A záró szakasz nagy dobópárbajt és izgalmas üldözőversenyt hozott. Sűrűn estek a kosarak,  hol ellépett 7-tel a Bonyhád, hol pedig - mint a 39. percben - feljött 1-re - a Baja. A végén Lukács büntetőivel biztosította be győzelmét a Bonyhád. Érdekesség, hogy az összesen 26 triplát hozó összecsapáson a bajaiak jobban dobták a triplákat (12/19, 63,15%), mint a büntetőket (18/29 62%)... Érdemes még  kiemelni Faragó illetve Hosszú igen erős dupla-dupláját.

Bonyhád: Faragó (22/15 pont, 13 gólpassz), Lukács (22/9 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz), Tömösváry (11 pont, 7 lepattanó), Rutkai (10/3 pont), Kovács B. (9/3 pont, 4 gólpassz), Panta (9/3 pont, 3 lepattanó)
Baja:  Hossző (28/18 pont, 13 gólpassz, 7 lepattanó), Mándity (22 pont, 5 lepattanó), Piukovics (19/9 pont, 4-4 lepattanó és gólpassz), Nagy D. (11/6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz (9/3 pont, 5 lepattanó).


Budafoki KK - Győr SZOL Széchenyi Egyetem 62-84 (7-16, 20-13, 19-22, 16-33)

Idegesen kezdtek a csapatok, több, mint 3 percen át nem esett kosár, az első akcióból született találatra pedig több, mint 4 percet kellett várni. A Győr kapott hamarabb lábra, Horváth és Gombás vezérletével már 12-2-re is vezettek a vendégek. A második negyed közepéig tartotta 10 pont körüli előnyét a Győr, ám a félidő végén Károly Máté zsinórban 8 pontot szerezve szünetig 2 pontra hozta föl a hazaiakat.

A második félidő elején rövid időre át is vette a vezetést a Budafok, ám ezt követően Helmeczi lépett elő a vendégeknél, vezérletével újra előnyhöz jutottak a vendégek. No, nem nagyhoz, minimálishoz, mert a hazaiak Vajda ponterős játéka révén tapadtak a győriekre. A negyed végén 5-tel ellépett a vendégcsapat. Amely a záró szakasz elején egy 12-2-es rohammal eldöntötte a meccset a maga javára. Kis "csemege" a statisztikából: a vesztes budafoki együttes 46-30-ra nyerte a lepattanóharcot, s a gólpasszok tekintetében is 15-6-ra nyertek, de eladott labdák tekintetében is övék a nagyobb érték, itt 16-9-re "múlták felül" a győrieket.

Budafok: Károly (19/3 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz), Vajda (19/12 pont, 15 lepattanó, 6 eladott labda), Takács (10 pont, 15 lepattanó), Tiba (8 pont, 8 lepattanó)
Győr: Horváth G. (24/9 pont, 4 lepattanó, 3 blokk), Gombás (22/6 pont,  8 lepattanó, Helmeczi (21/3 pont, 8 lepattanó).

 

VeszprémI ESC - Pápai KC 79-77 (24-15, 24-24, 22-22, 9-16)

Az egyik kulcsemberét, Henrik Istvánt nélkülöző pápai csapat kezdett jobban, Kálmán és Keresztes vezérletével 8-5-re vezettek a vendégek. A negyed közepén azonban Vertetics vezérletével egy 14-2-es "száguldást" mutatott be a Veszprém. Az ekkor szerzett előnyüket tartani tudták a második negyedben.

Szünet után 14-4-gyel kezdett, s fordított a Pápa. Gyorsan visszaszerezte a vezetést a hazai csapat, s a negyedet egy Kováts vezette 6-0-s futással befejezve a szakasz végére visszaállította a félidei 9 pontos különbséget. A záró szakasz elejét nagyon "megnyomta" a Pápa, pontosabban Kálmán. Vezetésével egy 14-2-es futással fordított a vendég együttes. Az izgalmas végjátékban Kováts triplával egyenlített, majd Hoffmann és Keresztes kosarai után továbbra is egál volt az állás. Az utolsó szó Hoffmann büntetői révén a hazaiaké volt, akik érdekes, izgalmas meccsen kerekedtek ellenlábasuk fölé.

Veszprém: Hoffmann (21/6 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz), Vertetics (18/6 pont, 5-5 lepattanó és gólpassz), Kováts (18/12 pont, 3-3 lepattanó és szerzett labda)
Pápa: Keresztes (25 pont, 13 lepattanó), Kálmán (24/9 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz), Ács (12/3 pont, 5 lepattanó).
 

MTK Törökbálint - Tehetséges Fiatalok Budapest 61-54 (21-17, 10-8, 13-16, 17-13)

Amint az várható volt kőkemény küzdelmet, fogcsikorgató csatát hozott a talán a forduló rangadójának is titulálható összecsapás. A fővárosiak agresszív védekezése ellen igazán az amúgy meglehetősen erős "támadó potenciállal" bíró törökbálintiak sem tudtak igazán kibontakozni. Jobbára a hazaiak vezettek de megnyugtató előnyt nem voltak képesek szerezni, a szívós vendég együttes végig ott lihegett a hazai gárda sarkában.

Jól jelzi a vendégcsapat hatékony védekezését, hogy a hazai játékosok mindössze - írd és mondd - 5 gólpasszt osztottak ki egymásnak, ugyanakkor az eladott labdákban nem volt túl nagy különbség, ez viszont a törökbálintiak fegyelmezettségére utal. E vonatkozásban 11-9-re "nyertek" a hazaiak, bár a TF ellen nem ritka, hogy 20 fölötti a rivális eladott labdáinak száma. Döntő fontosságú volt, hogy a lepattanóharcot 36-29-re nyerte az MTK.

MTK-Törökbálint: Wehner (18 pont, 9 lepattanó), Bódi (13/3 pont, 8 lepattanó). Szarvas 10/3 pont), Spiriev (8/3 pont), Bihari, Baross (6-6 pont, 7-7 lepattanó).
Teh. Fiatalok Bp.: Szobi (14/6 pont, 4 gólpassz), Tóth S. (12 pont, 6 lepattanó), Beák (10/6 pont, 3-3 lepattanó és eladott labda), Katona (9/6 pont, 5 lepattanó, 3 szerzett labda).
 

Sopron KC-Sportiskola - SMAFC-NYME 63-67 (8-17, 20-17, 12-14, 23-19)

A soproni városi rangadón nyitó szakasz közepén 10-0-ra, nem sokkal később pedig 15-3-ra vezettek a "vendégek". Ekkor kezdtek éledezni a tompán kezdő fiatalok. A második negyed elején  tartotta 10 pont körüli előnyét a SMAFC. A negyed közepén egy 8-0-s rohammal 3 pontra feljött az SKC-Sportiskola. A félidő végén felváltva estek a kosarak, szünetben 6  ponttal vezetett a SMAFC.

Ahogy a meccset, a második félidőt is az egyetemiek kezdték jobban, 6-0-s repülőrajtjukkal ismét 10 pont fölé növelték előnyüket. Nárai triplával próbált faragni a "csikócsapat" hátrányán. Állandósult a 10 pont körüli SMAFC-vezetés.

A befejező negyedet Török vezérletével 9-2-vel indítva nem egészen 3 perc alatt szorossá tette a meccset a vendéglátó, ekkor a rutinos Szlávik dobott triplát. A szakasz közepén Szekeres Ábel révén a fiatalok beérték az egyetemieket. Izgalmas volt a végjáték, a 39. percben Bus triplájával átvették a vezetés a fiatalok. Az utolsó percben Herczeg triplája után újra a SMAFC-nál volt az előny. És az egyetemiek már nem is adták ki a vezetést a kezükből.

SKC-Sportiskola: Szekeres (13/3 pont), Török (12/6 pont, 10 lepattanó), Bus (12/3 pont, 4 eladott labda, 3 gólpassz).
SMAFC:  Balogh G. (12 pont), Herczeg (11/3 pont), Csaplár-Nagy 8 pont, 11 lepattanó).
Statisztika:

 

PVSK - Kronosz - PTE-PEAC 85-66 (18-15, 24-18, 17-22, 26-11)
A pécsi városi - alsóházi - rangadón a végig vezető fiatalok előnye a záró szakasz előtt csupán 4 pont volt a szívósan harcoló sereghajtóval szemben. A záró szakaszban aztán a Somogyfoki-Bödör duó vezérletével egyértelművé tette sikerét a pályaválasztó együttes a végére a jelek szerint erejükkel elkészülő egyetemiekkel szemben.

PVSK-Kronosz: Bödör (26 pont, 11 lepattanó), Somogyfoki (21/3 pont, 11 lepattanó), Büki (13/6 pont, 5 lepattanó, 7 eladott labda, 6 gólpassz), Pascu (12/6 pont).
PTE-PEAC: Sipos (12/3 pont, 9 lepattanó, 3-3 eladott labda és gólpassz), Szabó R. (12 pont), Pongó (11/3 pont, 7 lepattanó), Koller (11/9 pont).

A KÉT CSOPORT ÁLLÁSA ERRE  A LINKRE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Fotó: szuperinfo.hu

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus