NB I B: Jön fel a TF, körvonalazódik a döntő!

Nincsen forduló meglepetés nélkül a felsőházban, de az igazi nagy durranás elmaradt. A DEAC és a Pápa csak ráijeszteni tudott a listavezetőkre, a TF zsinórban a negyedik meccsén menetel, a Törökbálint pedig tarolt.

Felsőház

Adós a jó teljesítménnyel a MAFC

A keleti bajnok Pápán vendégszerepelt. A hazaiaknak eltiltás miatt két emberük is hiányzott, mégis lestartolták a bajnoki döntőre pályázó MAFC-ot. A hetedik percben Henrik István triplájával már tíz (19:9), majd a menetelést folytatva a második negyed elején már húsz pont volt a különbség (32:12).

Harci kiáltások a hazai, falfehér sápadt arcok a vendégoldalon. Egy hosszabb gólcsend következett, utána kezdte ledolgozni hátrányát a nagyszünetre a MAFC (41:28). Zsinórban ez már a harmadik mérkőzés, amikor a fővárosiak első félidője tragikusra sikeredik.

A pihenő után tovább kapaszkodtak a vendégek. Fekete Csaba zsákolásával már tíz ponton belülre kerültek, Misek Levente gól plusz büntetőjével pedig már a vezetést is átvették a fővárosiak (46:48).

Annak ellenére, hogy Vavra Andrásék hat perc alatt tizennyolc pontot vertek az ellenfelükre, csere nélkül ők is elfáradnak, a pápaiak pedig vissza tudták venni a vezetést a negyed végére (54:52). Ez azért is volt bravúr, mert ekkor a hazaiak létszámgondja súlyosbodni látszódott, hiszen négy embernek is három-négy faultja volt.

Az utolsó negyedben úgy tűnt, hogy a MAFC a papírformának megfelelően el tudja dönteni a mérkőzést (62:68). Keresztes Rafaelék viszont a maradék három percben fault nélküli játékkal hosszabbításra mentették a mérkőzést (70:70). A ráadásban a MAFC addigi gyatra dobóteljesítményét kihasználva házikó-védekezésre rendezkedett be a Pápa. Az első öt támadásból öt triplát emeltek el Tursicsék, ebből mindössze egy esett be. Nem lehetett panaszuk a játékvezetésre a pápaiaknak, a negyedik negyed elejétől mindössze csak egyet faultoltak, míg a hosszabbításban sorra kapták az ajándékbüntetőket.

A MAFC-nak iszonyatos nagy mázlija, hogy az ellenfél nyolc büntetőjéből csak kettőt tudott bedobni! Tursics Krisztián pontjai megmentették Dinnyés Attila csapatát, pontszegény hosszabbításban a MAFC tudott nyerni (74:76).

Nehezen megítélhető a MAFC teljesítménye. Az a tendencia, hogy az első félidőben komoly mínuszokat szednek össze, nem feljutásra esélyes csapathoz méltó. Tény, hogy nagy a nyomás a csapaton, de ezzel a többiek sincsenek másképp. Valakit ez felpörget, valakit korlátoz az izgalom. Utóbbit viszont nehezen lehetne ráragasztani a MAFC-játékosokra, hiszen sokadjára bizonyították, hogy nagyon nagy mélységekből is meg tudnak fordítani egy meccset, amit sok élvonalbeli edző is megirigyelne.

Pápa – MAFC 74:76 (27:12, 14:16, 13:24, 16:18, 4:6) - hosszabbítás után

Pápa: Ács (23/3 pont, 6 kiharcolt fault), Keresztes (20 pont, 7 lepattanó, 6 kiharcolt fault), Jarosevits (20 pont, 7 lepattanó, 5 kiharcolt fault), Henrik (13/9 pont).
MAFC: Vavra (27/6 pont, 7 lepattanó, 7 kiharcolt fault), Misek (15/3 pont), Lakosa Zs. (10/3 pont), Fodor (10/3 pont).

 

A listavezető otthona bevehetetlen

A rájátszásban menetelő DEAC látogatott Bonyhádra. A hazaiak hamar el akarták dönteni a mérkőzést, a harmadik percre már jelentős előnyre tettek szert (13:2). Innentől kezdve viszont már nem volt kiharcolt faultjuk a tolnaiaknak, a DEAC pedig szép lassan lebontotta a Bonyhád előnyét, sőt, a negyed végére már vezetett is (21:22). A második játékrész közepén megint robbantottak Faragó Péterék, és három hárompontossal már újra nagyobb előnyben voltak (40:32). Azonban a debreceni oldalon sincsen gond a tüzérekkel, egy 12:0-s futással a nagyszünetre újra átvette a vezetést Nagy Ágoston csapata (40:44).

A félidő után folytatódott a trend. A Bonyhád kezdett jobban, vissza is vette a vezetést (49:47), majd a Debrecen megrázta magát, és újra a hazaiak voltak gondban (49:58). Ebben az időszakban nemcsak a támadásban mondtak csődöt a tolnaiak, de védőlepattanót sem szedtek, míg a DEAC négyszer tudta visszarakni a saját rossz dobását (49:58).

Az utolsó negyedben Takács Dániel pontjaival tudta tartani öt-hat pontos előnyét DEAC. Ezután viszont sikertelen hárompontosok sora következett, amit megfejelt Kaluha Csaba technikai hibája. Lukács Attila élt a kínálkozó lehetőséggel, négy büntetőjével már újra a Bonyhád vezetett (75:72). Összeomlottak a vendégek, a hazaiak pedig minden támadásukat sikerrel fejezték be, így a végén megérdemelten húzták be ezt a rangadót is.

Bonyhád – DEAC 85:75 (21:22, 19:22, 13:17, 32:14)

Bonyhád: Lukács (30/6 pont, 7 lepattanó), Faragó (16/12 pont, 5 gólpassz), Tömösváry (11/3 pont, 10 lepattanó).
DEAC: Takács D. (22 pont, 13 lepattanó), Nagy Bo. (17/15 pont, 6 gólpassz).

 

Izgalmas derbit játszott a TF és az Eger

Mi sem jelzi jobban a mérkőzés tétjét, hogy a csapatok faultokkal és eladott labdákkal kezdtek, és csak elvétve estek gólok. A TF tudott hamarabb megnyugodni, és nagyobb előnyt épített fel a negyed közepére (11:4). Ekkor viszont Tóth Szabolcsot le kellett cserélni a harmadik faultja miatt, az alacsony szerkezettel szemben pedig az Eger hamar fel tudott zárkózni (13:11). Fordult a kocka, Zsemlye Sándort is ültetni kellett a személyi hibái miatt, a TF pedig egy 12:0-s futással meglépett a kisszünetre (25:11).

A második negyed ugyan hazai góllal kezdődött, de ez után eladott labdák tömege jött, az egri főiskolások pedig visszajöttek a mérkőzésbe (27:20). Tóth Szabolcs pályára lépése után először felváltva estek a kosarak, majd a center trojkája elindított egy 10:2-es futást, így a TF visszaállította a tíz pont feletti különbséget a félidőre (41:29).

A pihenő után kapart az Eger, hogy utolérje a TF-et, de Erdei Ádámék góljaira mindig jött válasz (59:43). Eközben a játékvezetők is beindultak, húsz faultot (!) fújtak a harmadik negyedben. Ez tulajdonképpen meg is gyilkolta a játékot, aminek főképp a hevesiek örülhettek, akik javuló büntetőzéssel fel is zárkóztak (64:56).

Az utolsó játékrészben négy ember kezdett négy faulttal, de ez nem sokáig maradt így, a TF csapatkapitánya, Beák Gábor kipontozódott. Muszáj volt kiharcolni egy technikai hibát is, hátha a játékvezetők észreveszik magukat. Ez a régi trükk olyan jól sikerült, hogy ezután már nem is nagyon fújtak a sípjukba, a vendégek pedig nem tudták tovább bontani a hátrányukat. Három perccel a vége előtt Marko Rakocsevics triplája megpecsételte az egri főiskolások sorsát (75:66). Innen már csak bravúrral sikerülhetett volna feltápászkodni, de Merim Mehmedovics legényei erre nem adtak esélyt.

Tehetséges Fiatalok – Eger 84:69 (25:11, 16:18, 23:27, 20:13)

TF: Katona (21/9 pont, 9 kiharcolt hiba), Szobi (16/3 pont, 7 lepattanó, 6 kiharcolt fault), Beák (14/6 pont), Tóth (11/3 pont), Debreczeni (10 pont, 12 lepattanó).
Eger: Zsemlye (17 pont, 7 lepattanó, 7 kiharcolt fault), Erdei (12/3 pont), Csabák (10 pont), Máté (6 pont, 14 lepattanó).

 

Hengerelt a Törökbálint

Az első percekben még meghúzta az oroszlán bajszát a Kecskemét (5:9), de utána Wehner Zoltánék egy 14:0-s futással egyértelművé tették, hogy ki az erősebb (19:9). Nem maradt meg a tízpontos előny a negyed végére, pedig a hazaiak minden támadás végén büntetőzhettek. Spiriev Olivér ekkor már öt kiharcolt faultnál tartott. A két csapat közti különbséget jól jelzi, hogy az MTK kereken hatvan, Kovács Barnabásék pedig csak harminc százalékkal dobtak mezőnyből. Ez a továbbiakban sem változott, ráadásul az MTK a kihagyott dobásaiból több támadólepattanót szedett, mint vendégek védőt. Nem is csoda, hogy Bódi Ferencék a negyed közepére már húsz ponttal vezettek (38:18), majd a félidőre már majdnem megduplázták a Kecskemétet (53:27).

A harmadik negyedben már több mint harminc ponttal is vezetett a MTK (66:34), de Tóth Bence még képes volt picit faragni a hátrányból (76:48). Az utolsó etapot egy 12:2-es futással indították Szarvas Gáborék, a Kecskemétnek pedig nem maradt más, mint hogy örüljön, hogy negyven ponton belül végzett. A nyugati alapszakasz-bajnok talán visszanyerte régi formáját, de nem lesz könnyű dolga a következő fordulóban Debrecenben.

MTK Törökbálint – Mercedes-Benz 98:61 (23:16, 30:12, 23:21, 22:13)

MTK: Spiriev (23 pont, 11 kiharcolt fault), Szarvas (19/15 pont, 9 gólpassz), Wehner (18 pont), Bíró (12 pont), Bódi (11 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz).
Kecskemét: Kohári (16 pont), Tóth B. (13 pont, 7 kiharcolt fault), Jakab (10/6 pont).

ERRE A LINKRE KATTINTVA LEHET MEGTEKNTENI A B-CSOPORT TABELLÁIT!

Fotó: tf-budapest.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus