NB I B: Kezdődik a döntő és a bronzcsata is!

A helyosztók következnek a másodosztályban. A dobogós helyekért két győzelemig megy a csata, az ötödik és a hetedik hely pedig kuparendszerben, oda-visszavágón dől el. Pénteken az első bronzmeccs vezeti fel a szombati bajnoki finálé első mérkőzését.

MTK Törökbálint – TF-Budapest (péntek, 18:00)

Mivel az MTK lett március végén a nyugati alapszakasz bajnoka, ezért akár kudarcnak is tekinthető, hogy „csak” a bronzéremért játszanak. Rögtön a középszakasz első mérkőzésén a DEAC megrendítő pofont adott Törökbálinton, és amire magukhoz tértek Bódi Ferencék, addigra már el is úszott a bajnoki döntő. A debreceni egyetemistákat éppen a TF állította meg, és érte el a legnagyobb bravúrt az utóbbi két hónapban: Merim Mehmedovics tanítványai hat győzelmet arattak a középszakaszban!

Az elmúlt hetek eredményei alapján nehéz megmondani, hogy ki a bronzpárharc esélyesebbje, de egy-két tényező a törökbálintiak sikerét vetíti előre. Az egyik, hogy az MTK hiába kezdte rosszul a középszakaszt, az utolsó mérkőzésen imponáló játékkal győzték le a finalista MAFC-ot. A második fontos tényező a pályaelőny. A TF ugyan hazai pályán bárkire veszélyes lehet, de ez az ellenfelükre is igaz. Ezeken túl leginkább az szól a Szarvas Gábor irányította MTK mellett, hogy rutinban és fizikailag is erősebbek Beák Gáboréknál.

Mercedes-Benz – Pápa (péntek, 18:00)

A középszakasz utolsó fordulójában éppen Pápán játszottak a kecskeméti U23-asok. Egy hete több kecskeméti csillagnak kopott volt a fénye, míg a pápaiak bebizonyították, hogy a lenyugvó napnak is van ereje. A 35 pontos különbséggel végződött mérkőzés egy alapos oktatásnak is megfelelt. Most a hetedik helyért küzdenek a csapatok, és kevés esély van rá, hogy a tanítvány diktáljon a mesternek.

Bonyhád – MAFC (szombat, 19:00)

Eljött a legfontosabb csata ideje. A bajnoki döntő első mérkőzését Bonyhádon rendezik, miután a MAFC a középszakasz utolsó fordulójában elbaltázta a pályaelőnyét. A fővárosiak hiába gáláztak a Hepp Kupa-elődöntőjében Faragó Péterék ellen, és hiába jobb az egymás elleni eredményük a bajnokságban, most két győzelemig megy a párharc, tehát a pályaelőnynek hatalmas szerepe lehet. Márpedig a Bonyhád otthon bombaerős, mindössze az MTK tudott nyerni náluk egész évben. Piszok nehéz dolga van tehát a MAFC-nak!

Több szempontból is az ellentétek harca lesz a bajnoki finálé. Egyrészt a Bonyhád a bajnokság egyik legidősebb csapata tele olyan játékosokkal, akik éveket húztak le az A csoportban. A nagy veteránok nem egy komoly csatát megéltek már, és ez a rutin egy bajnoki döntőben sokat jelenthet. Ezzel szemben a MAFC tele van fiatal játékosokkal, akiknek a korukból adódva kevesebb tapasztalatuk lehet. Viszont ha a dolgok mélyére nézünk, akkor lehet, hogy mégsem szenvednek hiányt ezen a téren: a MAFC összes játékosa nyert utánpótlásban bajnoki döntőt, tehát a receptet ők is ismerik.

A MAFC-nak az alacsony sora erősebbnek tűnik, a Bonyhád viszont a palánk alatt van túlerőben. A fővárosiaknál ugyan (a már edzőként is sikeres) Vavra András a center, de a tolnaiaknál Tömösváry Máté teljesítményére sem lehet panasz, ráadásul olyan izomtömeg cseréi vannak, mint Panta István vagy Hegedűs Attila. Alacsony poszton kevesebb a variációs lehetőség a bonyhádiaknál, Faragó Péter és Lukács Attila egyértelműen kiemelkedik a többiek közül. Ezzel szemben a fővárosiaknak 1-2 poszton nemcsak A-kaliberű játékosai vannak, de bőven van cseréjük is. A Fodor-Misek tengely biztosítja a MAFC fojtogató védekezését, amiben a leginkább bízhatnak Bonyhádon is.

DEAC – Eger (vasárnap, 17:00)

Két keleti csapat játszik az ötödik helyért. A DEAC sokáig menetelt, és úgy nézett ki, hogy a bronzcsatára is odaérhetnek. A TF ellen oda-vissza megcsúsztak, de a középszakaszban öt győzelem szép eredmény egy olyan csapattól, akik éppen beestek a felsőházba. Velük szemben az Eger keleti másodikként jó kilátásokkal kezdhette meg a rájátszást, de az ezt követő öt vereség már inkább kínos. Bár az alapszakaszban az egri főiskolások jobbak voltak, mint a debreceni egyetemisták, mostanra fordult a kocka. A DEAC jobb formában van, és az is mellettük szól, hogy – a tabella alapján gyengébb csapatként – hazai pályán kezdhetik a párharcot.

 

Fotó: kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus