NB I/B: Fókuszban Nyíregyháza és Szigetszentmiklós

14 mérkőzéses, teljes forduló jön a B-csoportban, az MTK, a Budafok és BKG számára újabb komoly erőpróba következik.

Piros csoport:

Nagykőrösi Sólymok KE - MAFC (szerda, 17:00)
A MAFC sorozatban hatodik idegenbeli fellépésére készül, méghozzá egy kellemetlen, MTK elleni vereséget követően, így egyértelmű, hogy újra Tóth Péterrel és Csapai Péterrel a fedélzeten szeretné minél hamarabb döntésre vinni a dolgokat az eddig a várakozásoknak megfelelően teljesítő Nagykőrös otthonában. Lakos Zsolt távollétében egyelőre nem jönnek a bravúrok az évek óta felülteljesítő kiscsapattól, de a Hepp-kupában a Zöld csoportot vezető Rátgéber Akadémia ellen azért arattak egy (hosszabbításos) győzelmet, ami adhat nekik némi lendületet erre a meccsre - a Hencsey-tanítványok szintén továbbmentek a kupában, ahol a Honvéd-Ludovika NB II-es együttesének otthonában nyertek majdnem 50 ponttal.

Vasas Akadémia - PVSK-CARGATE U23 (péntek, 16:00)
A Vasas hiába játszik nagyon jól a legtöbb fellépésén, egyelőre a győzelmek nem a megszokott ütemben jönnek Moravcsik Áronék számára, de ez egy igazi kötelező lesz számukra, amit ha a megszokott koncentrációval vesznek, akkor Juhász Olivér fiaitól nagyon komoly extrák kellenének, hogy épp a Sport11-ben szerezhessék meg első idei bajnoki győzelmüket.

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém - MEAFC-Miskolc (péntek, 18:00)
A Veszprémnél fordulók óta rezeg a léc, míg a MEAFC vélhetően már kiegészül Austin Thorntonnal, így pedig ha nem kapcsol feljebb Mérész Csaba legénysége, akkor a súlyos sérülést szenvedő Szabó Péter távollétében nagyon megszenvedhet a győzelemért hazai pályán is. Egyelőre idegenben bizonyítani kell Drahos Gábor alakulatának, mert sokkal jobban teljesítenek saját közönségük előtt (Nyíregyházán nagyon csúnyán kikaptak). A forduló egyik legkiszámíthatatlanabb párosítása ez tehát, ahol azért sokkal inkább Völgyi Marcellékon van a nyomás.

Bajai Bácska FKE - Budapesti Honvéd SE (szombat, 17:00)
A Baja a teljes mezőny egyik legkellemesebb meglepetése - nem csak azért, mert otthon nagyon erősnek látszik, hanem abból fakadóan is, hogy idegeben is hoztak már szép győzelmeket Pongó Martinék. A Honvéd a top csapatok ellen nagyon felszívta eddig magát, de győzni még nem tudott és nyeretlenként komoly bravúr lenne tőle a győzelem idegenben, pláne, hogy még mindig Halász Ákos nélkül kénytelenek pályára lépni Horváth Ákosék, de a fiatal Kármán Domonkos visszatérésének pontos időpontja is kérdéses még. A hétvége egyik legjobb meccse lehet viszont ebből a párosításból, mely egyben a tavalyi Hepp-kupa bronzmérkőzés visszavágója is - akkor Puskás Artúr tanítványai örülhettek a végén.

TF-BP - Salgótarjáni KSE (szombat, 17:30)
A TF-BP hosszabb pauza után lép újra parkettre, ami sokat érhetett Timkó Norberték számára, hiszen lehetett idejük gyakorolni a később kezdett közös alapozás után, a tarjániak pedig nem úszták meg a törökbálinti túrájukat és jó szezonrajtjuk után megint egy érdemi erőmérő következik Sztevan Csupics fiai számára. Izgalmas meccset várhatunk, ahol nagy kérdés lesz, mennyire áll vagy nem áll elő kombinatívabb kosárlabdával az SKSE, mely viszonylag kiegyensúlyozott kerete ellenére még mindig nagyon "kétfejű" a Herendic - Sömenek páros "kimaxolásával". Czura Attila visszatérése kulcs lehet a hazaiaknál, akik egy Salgótarján elleni győzelemmel érdemben is megindulhatnának felfelé. A TF-BP időközben megvált két hátvédjétől, Vida Zoltántól és Tóth Pétertől, így egyre inkább megvan az az alap csapat náluk, akikkel az óriási átalakulás után harcolhatnak a rájátszásért az idei kiírásban.

HÜBNER-Nyíregyháza BS - MTK-Elite Basket (vasárnap, 16:30)
Két, egymással holtversenyben álló csapat méri össze tudását Nyíregyházán, az MTK ráadásul legyőzte már a MAFC-ot és a Salgótarjánt is, mégis kötelező meccs ez Siska János fiai számára, hiszen egészen más lehetőségekkel és célokkal rendelkező gárdákról beszélünk, ráadásul az alapszakaszt két vereséggel kezdő Blue Sharks óriási formába lendült és egyelőre a teljes mezőny leghatékonyabb kosárlabdáját produkálva demonstrálja erejét. Az Elite biztosan nem adja könnyen a bőrét idegenben sem, de a legnagyobb bravúr lenne tőlük ha akárcsak szoros végjátékig húznák Tóth Gergelyék csarnokában.

BKG-Prima SE - Budafoki KK (vasárnap, 17:00)
A BKG vesztett otthon a Baja ellen legutóbb, s most a ligaelső Budafok látogat hozzájuk - mondani sem kell, hogy ez lesz a forduló kiemelt rangadója, ahol igen hasonlóak az esélyek, ráadásul mindkét gárda szempontjából mérvadó meccs megmérettetés ez, amiből vélhetően sokat le lehet majd szűrni a folytatásra vonatkozóan is. Kovács Soma számára különleges lehet majd ez a fellépés, hiszen ő tavaly még a Prima játékosa volt, most pedig a bajnokság egyik MVP-jelöltjeként viszi hátán a Budafokot. A derbi szakmailag is igazi csemege lesz a két, totálisan eltérő stílusú és szerkezetű csapat összecsapásán.

A Piros csoport állása és egyéni ranglistái IDE kattintva tekinthetők meg!


Zöld csoport:

Ceglédi KE - Vásárhelyi Kosársuli (péntek, 18:30)
A Cegléd az újpesti veresége után muszáj, hogy javítson hazai pályán, de nem veheti könnyelműen a sereghajtó Hódmezővásárhely elleni meccsét, ugyanis Tóth Tamás alakulata visszakapta korábbi sérültjeit és a SMAFC ellen önbizalom növelő győzelmet szerzett. Azért minden tényezőt egybevéve abszolút favorit itt Vavra András legénysége, de a vendégek könnyed győzelmén kívül szinten minden lehetőség benne van ebben a párosításban - a kiütéses ceglédi erődemonstrációtól kezdve a vásárhelyi meglepetésig.

SMAFC - Concordia Motax KC Pápa (péntek, 19:00)
A SMAFC megingott jó kezdése után, most viszont egy hozzá hasonló szintű gárdával mérkőzhet egy hazai pályán, ahol eddig sokkal erősebbnek tűnik, mint idegenben. Azért is érdekes lehet ez a meccs, mert a pápaiak hiába vették el legutóbb az addig makulátlan pécsi fiatalok veretlenségét és arattak nagy győzelmet (majd estek ki tisztes meccs után a Veszprém ellen a Hepp-kupában), mert így is van mit kijavítaniuk az eddigi, meglepőbb vereségeik után, hiszen nekik egyértelműen céljuk a magasabb osztályba kerülés, ehhez pedig nem fér bele náluk több botlás a közeljövőben. Az esélyek igencsak hasonlóak, sokat számíthat a Burai - Hódi páros dobóformája, ahogy mindig is.

Szolnoki Olajbányász U23 - Knipl Kft. Bonyhádi KSE (szombat, 15:30)
Mostanában már nem játszik "le" Rudner Gábor az Olajbányásznál, viszont Pallai Tamás és Samuel Taiwo kiváló formának örvendenek, s bár Arnóth Zoltán sem lehet ott Szarvas Gábor csapatában, mégis egyértelmű esélyesnek tűnik a Szolnok - amennyiben legalább a Pallai, Frank, Taiwo hármast beveti ezen a derbin. A Bonyhádnak megvan közben a második győzelme, de mivel ők a mezőny legkevesebbet együtt készülő együttese, így idegenben, egy sokat edző, lendületesen és keményen játszó, fiatal ellenféllel szemben nem tekinthetők esélyesnek.

Óbudai Kaszások - Újpest-MT (péntek, 17:00)
A Zöld csoport kiemelt rangadója lesz ez, ahol a Kaszások meglepő vereség után, míg az Újpest a bajnoki osztály csúcsderbijének megnyerését követően lép parkettre. Az előző kiírásban valamiért nagyon feküdt Saeed Armaghani csapatának a Megyeri Tigrisek, ami most azért változhat, pláne, hogy a rutinos mester egykori tanítványa, Surmann Péter is bevethető már az újpestieknél. A légiósok külön párharca óriási csemege lehet, Rosemond és Rackley is óriási formában vannak - viszont magas poszton erősebbnek tűnik a Mladenovics-had, ez pedig könnyen döntő faktor lehet a vendége javára.

OMNIA Pub & Food Békés - KTE-Duna Aszfalt U23 (vasárnap, 17:00)
Nagy győzelmet aratott idegeben a Szabó Norberttel kiegészülő Békés, mely talán Osiyemi Adebayót is visszakaphatja erre az összecsapásra. Kulcskérdés lesz, hogy Lewis Chester és Kucsera Dániel elutaznak-e erre a meccsre a kecskemétiekkel, hiszen amennyiben a két, az A-csoportban is rendszeres játéklehetőséget kapó, ebben az osztályban pedig a top játékosok közé tartozó vezérével együtt érkezik a KTE, úgy nem kevésbé esélyes Koma Dánielék ellen idegenben sem. Itt is tehát sok a kérdőjel, de az biztos, hogy nagy lendületet adhat a Békésnek, hogy nyerni tudott idegenben a sok kínos vereség után.

DEAC U23 - Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (vasárnap, 18:00)
A Győr a mezőny egyik leghullámzóbb csapata eddig, de ez sok dolog miatt igaz valamennyire a DEAC-ra is. Itt is az határozza meg a dolgokat, hogy a Tóth Bence - Godwin Omenaka páros vagy annak bármelyik tagja lesz-e a debrecenieknél, mert ha mindketten pályára lépnek, akkor talán esélyesebb is a DEAC. Főleg magas posztokon tartogathat csemegéket ez a párosítás, ahol Rátvay Balázs távozása után is igen erősnek és sokszínűek tűnik a Győr.

Tiszaújvárosi Phoenix KK - EKE Eger KOK (vasárnap, 18:30)
A szezon előtt a kiesés szempontjából ezt a két gárdát láttuk a leginkább veszélyeztetettnek, s ezt eddig az eredmények is igazolják többé kevésbé, bár a borsodiaknál még nem teljes a kép, hiszen extrém nehéz sorsolással kezdtek és rutinos vezérük, Tóth Viktor is alig állt eddig a rendelkezésükre, így szinte mindent Jake Martinnak, a légiósuknak kellett megoldania. Otthon muszáj nyernie Szendrey Zsombor csapatának, mivel ha nem tud, óriási lépéshátrányba kerül az Egerrel szemben, ami könnyen lehet végzetes is a lebonyolítási rendszer miatt. Az Ungi Kevével kiegészülő hevesiekkel szemben semmiféle hiányérzetünk nem lehet eddig, hiszen már két meccset is nyertek és tartják a lépést a középmezőny végével, itt pedig nagy esélyt kapnak arra, hogy le is szakítsák papíron legfőbb ellenfelüket.

A Zöld csoport állása és egyéni ranglistái IDE kattintva tekinthetők meg!

Fotó - hunbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus