NB I/B: Három derbivel rajtol ma a Piros csoport

Ma este rendezik az alapszakasz első három meccsét a második vonalban, Budafokon, Miskolcon és Törökbálinton is pikáns párosítások lesznek.

(Szolgálati közlemény: A jövőhéten jelentkezünk a csapatok főbb változásit bemutató szezont felvezető beharangozónkkal, ugyanis a menetrend egyediségéből fakadóan több csapat csak két hét múlva kezdi az alapszakaszt - várakozásaink és információink szerint pedig a következő napokban is előfordulhatnak jelentősebb változások több együttesnél is.)

 

MEAFC-Miskolc - BKG-Príma SE (17:30)

Az előző kiírásban a borsodiak végül lemaradtak a felsőházi rájátszásról, míg az egy éve újoncként szereplő szigetszentmiklósiak a teljes mezőny egyik legkellemesebb meglepetését szállították azzal, hogy a hatodik helyre futottak be - több élcsapatot is legyőzve, megszorongatva. Külön érdekességként említhető, hogy az előző idényt a BKG játékosaként megkezdő Austin Thornton az utolsó három hónapban a MEAFC színeiben, 40 VAL-os átlaggal az egész bajnokság egyik legjobbja volt, őt meg is tartotta 2019/20-ra Drahos Gábor együttese, nála biztosan nem lesz gond az extra motivációval korábbi csapata ellen.

A tavaly a Zöld csoportban, az Óbudai Kaszásokban játszó Meleg Károllyal magas poszton, míg a hátvédeknél az Oroszlánnyal bajnokságot nyerő Bán Tiborral (akinek a játéka még kérdéses/nem valószínű ezen a derbin) erősítő vendégek első ránézésre nem esélytelenebbek, mint a magjukat egyben tartó, de két fiatalt, Szanyi Róbertet (Salgótarján) és Gonda Zsombort (olasz Serie C) elvesztő hazaiak, akiknél az előző szezon közben reaktivált Szögi Ádám - dr. Fazekas Csaba duó sincs a keretben, a sérülések miatt alig játszó Tóth Viktor pedig már szintén nem a miskolciak játékosa. Jött viszont a debreceni Kozák-testvérpár, akik a felkészülés alatt megmutatták, hogy fontos láncszemei lehetnek a MEAFC-nak ebben az évadban.

A dr. Nagy Ágoston által felkészített Prima légióst cserélt, Seth Berger helyett érkezett Nick Allen, magas posztra pedig a korábban a Bonyháddal bajnokságot nyerő Hegedűs Attila jött a Budafokra távozó Kovács Soma pótlására, így a neveket tekintve gyengébb nem lett a Kaluha Csabát és Tanács Attilát visszavonultató BKG Prima SE. Halász Ákos azonban már nem számít "fiatalnak", ami a szabályrendszert illeti, így az egyetlen komolyabb dilemma egyelőre Nagy Botondék háza táján az, hogy miként orvosolják ezt a problémát a szezon során. Mindkét csapat minimum jó eséllyel pályázik idén a rájátszásba jutásra, de Nagy Benedek és társai biztos, hogy titkon legalább a legjobb négybe vágynak.

Budafoki KK - Budapesti Honvéd SE (18:00)

A Budafok ugyan elvesztette az NB II-es Dunaharasztihoz igazoló Tursics Krisztiánt, illetve az Újpestre szerződő Mészáros Csabát, de utóbbi helyett érkezett Egerből ikertestvére (!!!), Mészáros Bence, míg az univerzális, karrierje során 1-5 posztig már mindent játszó Kovács Soma is Károly Máté csapatához igazolt. A Budafok igencsak hullámzó Piros csoportos újonc szezonon van túl, de idén ők is egyértelműen a rájátszásért küzdhetnek - amiről tavaly pont a Honvéd ütötte el Puszta Dávidékat.

A felkészülés alatt úgy vert élcsapatokat (Veszprém, MAFC) a Budafok, hogy Horváth Mártont, Mészáros Bencét és legjobb fiataljukat, Lados Eriket is több alkalommal nélkülözték. Azzal, hogy Puszta Dávid (is) játszik náluk irányítóként, szerkezetben az egyik "match-up nightmare" lettek a teljes mezőnyt tekintve, és a jelenlegi állapotokat tekintve picit talán esélyesebbek is, mint az őket tavaly oda-vissza verő Puskás-legénység.

Hogy miért is?! Nem elsősorban azért, mert a 33-szoros magyar bajnok, 17-szeres kupagyőztes, tavaly Hepp-kupa bronzig és bajnoki ötödik helyig menetelő Honvéd 8 játékosától búcsúzott el, hanem mert a komoly A-csoportos múlttal rendelkező Halász Ákos, valamint az U18-as válogatott Kármán Domonkos sem öltözhet be erre a derbire, nélkülük pedig az amúgy is nagyon megfiatalodott fővárosi együttes 2002-es és 2003-as újoncokat avathat ezen az estén - ergo borzasztó rövid - ilyen szintű tapasztalattal rendelkező - rotációra számíthat ma a Puskás-Mócsai-Wehner edzőtrió.

Az NB II-es Keresztúrból az NB I/B-be visszaigazoló Kovács Doma érkezett még a felnőtt válogatott kerettag Valerio Vincentet (Atomerőmű SE) és a Veszprémhez igazoló Mucza Tamást elvesztő, Debreceni Dánieltől (Vasas Akadémia), Martinez Ralftól (Egis Körmend), Hargitai Krisztiántól (Vásárhelyi Kosársuli), a visszavonuló Kováts Róberttől és a játékot az NB II-ben folytató Steier Roland - Szalay Ákos párostól pedig elköszönő BHSE-hez. A Honvédnál üde színfolt lehet a 2002-es születésű Tanoh András fel/beépítése a távozó tehetségek után, Horváth Ákosék pedig idén is próbálnak előre lépni, amit ma is igyekeznek majd bizonyítani idegenben egy szintén ki-ki meccsnek tűnő párosításban.
 

MTK-Elite Basket - TF-BP (19:15)

Az MTK edzői poszton is változtatott, hiszen a női NB I/A-s Csatához távozó Bódi Ferenc helyét a Vasas Akadémia tavalyi segédedzője, Horváth Balázs vette át. Ezzel együtt a törökbálintiak karaktere minden bizonnyal hasonló marad, bár a klub legendájának számító Bihari Máté (NB II - Dunaharaszti) pótlása biztos, hogy nem fog könnyen menni akkor sem, ha tudjuk, hogy a posztjára a tavalyi Zöld csoport egyik legjobb játékosát, az Óbudai Kaszásoktól érkező Takács Andrást vitte az Elite. Érkezett a még fiatalként is játszatható Farkas Dániel, akinek az előző évadban volt a Zöld csoportban 9 (!) triplás meccse is volt. A nyíregyházi nevelésű, de tavaly már az Óbudai Kaszások húzóembereként játszó bedobó szintén komoly erősítésnek tekinthető. Az U20-as bajnok Szatmári Zsombor is csatlakozott a gárdához, mely sokak szerint a bennmaradásért küzd majd ebben a kiírásban - erre viszont a felkészülési meccseken már próbált rácáfolni a hajtós, szívós együttes benyomását keltő MTK.

A TF-BP-nél már komplikáltabb a helyzet. Az előző évet az NB I/A-ban töltő fővárosi gárda Beák Gábor kivételével az összes felnőtt játékosát (Szobi Dániel - Nyíregyháza, Filipovics Stefán és Kozma Gergő - Körmend, Buzás Bence - Jászberény, Meleg Gergő - Rátgéber Akadémia, Krnjajszki Borisz - Kaposvár) elvesztette, így pedig egy csapatnyi új embert kellett igazolniuk Sárkány Ritáéknak. A Nyíregyházáról érkező Czura Attila igazi első opció lehet ebben a csapatban, a Bonyhádról Budapestre kerülő Somogyfoki Péter pedig nagyot léphet előre karrierjét tekintve, hiszen itt egy lényegesen erősebb csapat alappillére lehet. Igaz ez a Miskolcról a fővárosba szerződő Kopasz Mártonra és az Oroszlány korábbi játékosára, Kiss Ádámra, valamint a Bajával a Zöld csoportot megnyerő shooterre, Kovács Barnára is. Hátvédben érkezett még Tóth Péter az NB II-es Ceglédből és Vida Zoltán Újpestről, magas posztokon pedig az egyéves veszprémi kitérő után visszaigazoló Kerkai Ákos és az NB II-es Gödöllőből jövő, de A-csoportos tapasztalattal bíró Timkó Norbert jelenthet még erősítést - a 2001-es születésű Pintér Mátéval pedig "fiatal poszton" is erős lehet a szerb vezetőedzőt (Vladimir Vlaski) hozó TF-BP, mely szintén esélyes a Top8-ba jutásra idén.

A derbi esélyese inkább a vendég gárda a nevek alapján, bár a hazai pálya és az összeszokottabb mag/hamarabb megkezdett közös felkészülés könnyen Nagy Szabolcsék oldalára billentheti a mérleg nyelvét.

 

Fotó - meafc.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus