NB I/B: Veszprémbe látogat a Nyíregyháza

A Piros csoport listavezetője ellen kéne kilábalnia a gödörből a Mérész-legénységnek - teljes forduló jön a másod- és harmad vonalban.

Piros csoport:

BKG-Prima SE - MTK-Elite Basket (péntek, 17:00)

A szigetszentmiklósiaknak kötelező a győzelem, ha be akarnak jutni a rájátszásba idén, ahhoz pedig, hogy a legjobb négyre is legyen még esélye Dr. Nagy Ágoston csapatának, egyszerűen már nem is hibázhat az olyan mérkőzéseken, melyeken otthon játszik a top3-on kívüli ellenfelekkel. Ez a fajta nyomás eddig mindig inkább segítette őket, ebben a szezonban viszont botlottak már hazai környezetben a Baja és a Miskolc ellen is. Az MTK helyzete sem egyszerű, mert még mindig a PO-ért hajt Horváth Balázs együttese, mely a közvetlen riválisokat eddig magabiztosan verte, így nem fenyegeti az a veszély, hogy egy esetleges play-outot pályahátrányból kéne kezdenie, ráadásul több bravúrt is bemutatva érdemben is versenyben vannak még a legjobb nyolcba jutásért. A két gárda őszi ütközete igen parázsra sikeredett és csak hosszabbításban dőlt el, ezért is biztosra vehetjük, hogy nem feltett kézzel utazik a Törökbálint a BKG-hoz.

Budafoki KK - PVSK-CARGATE U23 (péntek, 18:00)
Kötelező meccs ez a hazaiaknak, akiknek nagyon jókor jön egy olyan csata, amit akár könnyedén be is húzhatnak, bár tavaly mumusa volt az akkor még lényegesen erősebb keretet magáénak tudó PVSK a Budafoknak. Itt most egyszerűen nem lehetnek kérdések, a Károly-had sem hibázhat, ha komolyan gondolja, hogy a legjobb négyben akar végezni az alapszakasz végén, de még a rájátszásért folyatott harcban is túl nagy gondot jelentene, ha buknának otthon a kieső helyen álló pécsiek ellen. A vendégeknél minden egyes bravúr aranyat ér, hiszen csak egy lépésre vannak a Vasastól és így attól, hogy egy esetleges play-outot ne pályahátrányból kelljen kezdeniük, de az év meglepetése lenne, ha itt nyerni tudnának.

Budapesti Honvéd SE - Salgótarjáni KSE (szombat, 15:30)
A Honvéd számára a tét az ötödik hely visszavétele az eddig egy meccsel kevesebbet játszó, de a Veszprémet nem kis bravúrral legyűrő SKSE ellen - s bizonyára fűtheti is a visszavágási vágy Horváth Ákosékat, hiszen egyetlen ponttal, drámai végjátékban kaptak ki a nógrádiaknál, a hét közben pedig megtört nyolcas győzelmi szériájuk a MAFC otthonában. Elvileg nem lesz hiányzó egyik oldalon sem, de azért otthon esélyesebbnek mondható a fővárosi gárda az egyébkénet önbizalomtól duzzadó Szabó-legénységel szemben.

Nagykőrösi Sólymok KE - TF-BP (szombat, 17:00)
A Nagykőrös egyszerűen nem tudja levetkőzni, hogy a szoros meccsek hajráit elbukja, pedig nekik is továbbra is ott az esély, hogy legalább a play-out pályahátrányát elkerüljék, de ehhez most már bravúrokra lesz szükségük az eddigi eredmények alakulásának fényében. A TF-BP miután kikapott Baján, többet nem hibázhat, ha a legjobb nyolcba vagy esetleg a legjobb négybe akar kerülni az alapszakasz végén, mégpedig Ivosevvel a fedélzeten nem is lehet más a célja a tavaly még az élvonalban versenyző gárdának. Az esélyek azért a vendégek mellett szólnak, de szinte minden erősebb csapatot nagy erőbedobásra és koncentrációra késztetett már ebben a kiírásban Lakosa Zsolt együttese, kerekedhet ebből a párosításból egy izgalmas derbi és nem lehet leírni Mácsai Károlyékat.

MAFC - MEAFC-Miskolc (szombat, 17:30)
A MEAFC nagy sorozata is megszakadt Budafokon a hét közben, a MAFC pedig a mezőny jelenlegi legjobb formában lévő együttese zsinórban megszerzett három diadalával és a Honvéd magabiztos legyőzésével, de ennek ellenére benne van a pakliban egy kiélezett derbi, hiszen Thorntonnal a fedélzeten még a kieső Homoki Donát nélkül is masszív csapat a miskolci. Otthon már egyszer nagy meccset játszott a Drahos-had Katona Bencéékkel, de most még nagyobb bravúr lenne, ha győzni is tudnának, ugyanakkor egyelőre hiába javul a forma a budapestieknél, a kiegyensúlyozottságot és a stabilitást még Hencsey Tamás legényei is keresik.

Vasas Akadémia - Bajai Bácska FKE (vasárnap, 16:00)
A Vasasnak nyernie kell, ha akar még valamit a play-out elkerülése kapcsán, de a rájátszásba jutás már most látótávon kívülinek látszik Boros Márkék számára. A bajaiak nagy sikert arattak a TF-BP elkapásával, főleg mivel ezt az akkor eltiltott, de most már bevethető Jakab Péter nélkül hozták össze, úgyhogy bizonyosan nagy lendület hajtja majd őket idegenben is. A délieknél simán nyert anno a Cservék-had, de itt eléggé egyenlőnek tűnnek az esélyek, játékerőben legalábbis minimum közel van az eddig a győzelmek begyűjtésével nagyon megszenvedő Faragó-legényég Pongó Martinékétól.

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém - HÜBNER-Nyíregyháza BS (vasárnap, 18:00)
A forduló kiemelt rangadóját Veszprémben rendezik, ahol zsinórban szerzett három vereség után kell javítania a Mérész-alakulatnak, így óriási a nyomás a hazaiakon, akik ráadásul tavasszal Nyíregyházán is kikaptak. A korábbi és a jelenlegi listavezető csatáját a pillanatnyi forma fogja eldönteni, de az is fontos faktor lehet, hogy a még biztosan nem játszó Szabó Péter mellett kell-e nélkülöznie a sérüléssel bajlódó Mucza Tamást is a hazaiaknak, hiszen fiatal "poszton" nélküle nagyon instabilak egyelőre. Nem szabad még temetni Madár Andrásékat, az egyértelmű, de nagyon gyorsan ki kell mászniuk a gödörből, ha nem akarnak a másodiknál rosszabb helyen zárni az alapszakaszban és ez által a feljutásért folytatott harcban akár már egy esetleges elődöntőben pályahátrányból küzdeni, de ehhez épp ideális lehet a mezőny jelenleg legmagasabb játékszintjét és legstabilabb teljesítményét nyújtó szabolcsiak legyőzése. A palánk alatt könnyen fölénybe kerülhet a Siska-had, ám szerkezetben nagyon más a két együttes, pikáns derbi következik tehát szakmai szemmel is.

A Piros csoport állása és egyéni ranglistái IDE kattintva tekinthetők meg!

 

Zöld csoport:

Ceglédi KE - EKE Eger KOK (péntek, 18:30)

A Cegléd először lép pályára ebben a naptári évben, így nagyon sok ideje volt pihenni, majd készülni és nem lebecsülve az Egert, de ez egy papíron egész jó "visszarázódó" meccs lehet számukra. A hevesiek az utóbbi időben nem csak, hogy elszakadtak, de a rájuk jellemző, megalkuvást nem tűrő küzdelmet és harcosságot is nélkülözték legutóbb hazai környezetben is, az pedig az év meglepetése lenne, ha nyerni tudnának a feljutásra talán leginkább esélyes gárda csarnokában. Palánk alatt elképesztő fölénye van elvben a Vavra-legénységnek, amit muszáj is realizálniuk.

SMAFC - Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (péntek, 19:00)
A soproniak szépen kikecmeregtek a kisebb gödörből és stabilizálták játékukat, amihez azért az is kellett, hogy a keretük nevesebb játékosai folyamatosan bevethetőek legyenek. A Győr is megtalálta saját stílusát illetve játékát és ez egy igazi észak-nyugati regionális rangadó lesz a szó minden értelében, ahol nincs egyértelmű esélyes és nem biztos, hogy olyan sokat számít a hazai pálya. A forduló egyik, ha nem a legjobb meccsét ettől a párosítástól várjuk, ahol két, egyértelműen a rájátszásba jutásért küzdő alakulat veszi fel a harcot egymással.

OMNIA Pub & Food Békés - Concordia Motax KC Pápa (szombat, 16:00)
A Békés is nagy bajban az eddig mutatottak alapján, hiszen holtversenyben az utolsó előtti helyen tanyáznak és már több, papíron nekik álló hazai meccset is "elengedtek", így tehát győzelmekre és lassan már bravúrokra van szükségük ahhoz, hogy elkerüljenek a veszélyzónától. A betegséggel küszködő Burai Róbert játéka nagyon fontos lenne a vendégeknek, hogy valóban favoritként léphessenek fel, de hiába nagy a két gárda aktuális helyezései közt a különbség, itt azért játékerőben hasonló erők küzdelme várható - a hazai pálya miatt pedig nem kevésbé esélyesek Koma Dánielék.

Újpest-MT - Vásárhelyi Kosársuli (szombat, 17:30)
A Vásárhely nagy nehezen odaküzdötte magát a PO-helyek közelébe, de idegenben még mindig csak egy győzelmük van (igaz, azt az év zárása előtt szerezték meg, így egy komoly gát is átszakadhatott a fejekben ezzel kapcsolatosan), ezért semmiképp sem beszélhetünk reális esélyekről náluk az egyre inkább összeérő Újpest ellen. Viszont vigyáznia kell a tavalyi alapszakasz-győztessel a Megyeri Tigriseknek, pláne mivel itt mindenki őket kezeli favoritként, viszont kaliberben nem PO-n kívüli együttes Tóth Tamásé, mely teljes felállásban biztos, hogy próbál is majd bravúrt elérni és ezért minden követ meg is mozgat majd.

Óbudai Kaszások - Knipl Kft. Bonyhádi KSE (szombat, 19:00)
A Kaszások számára egy olyan derbi következik a Papp Pétert már nem a keretében tudó Bonyhád ellen, amit muszáj megnyernie ahhoz, hogy elállítsa a vérzést és visszanyerje elvesztett önbizalmát. A kecskeméti fellépése alapján sok hibát javítani tudott már az Armaghani-legénység, de a tolnaiak, akik először lépnek pályára több hetes szünet után, rutinban erősek és ez nem mindig fekszik Ondima Olivéréknek idén - a Békés ellen is kikaptak otthon. Azért az edzettségi állapot a hazaiak mellett szól, aki anno nagy csatában verték Baki Sándorékat idegenben.

DEAC U23 - KTE-Duna Aszfalt U23 (vasárnap, 15:00)
A legtöbb kérdőjel ezt a csatát övezi, hiszen mindkét gárda kerete kérdéses, hogy milyen erősségű lesz, Tóth Bence és/vagy Godwin Omenaka a hazaiak, míg Lewis Chester és/vagy Kucsera Dániel bevetése a vendégek javára billentheti a mérleg nyelvét. Teljes felállásban hasonló erők küzdelme lenne ez, de egyelőre valószínűbb, hogy ilyen a vendégeknél lesz, a DEAC még csak néhány meccsen állt fel a két, már stabilan az A-csoportos együttessel készülő és ott néha pályára is kerülő tehetséggel.

Tiszaújvárosi Phoenix KK - Pécsi NKA U21 (vasárnap, 18:00)
A pécsiek nem nagyon hibáznak az ilyen fellépéseiken idegenben sem, de a Tiszaújváros, mely próbál elkerülni a kieső hely közeléből, s egy Rátgéber Akadémia elleni bravúrral óriási lépést is tenne ez felé. Amennyiben Dobrijevics felépül a betegségből vasárnapig, úgy sok esélyes papíron nem lesz a borsodi alakulatnak, ám nélküle azért nem feltététlenül annyira domináns a palánk alatt Ivica Mavrenszki legénysége, hogy biztosra tudjon menni, láthattuk ezt a Győr ellen is, bár a Meleg - Rátvay pároshoz hasonlója sem igazán van a hazai gárdának magas posztokon.

A Zöld csoport állása és egyéni ranglistái IDE kattintva tekinthetők meg!

Fotó - hunbasket.hu

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus