NBI/B – Itt a piros, hol a zöld

A hétvégén új lebonyolítási rendszerben rajtol el (megint) a honi másodosztály mezőnye, ezúttal két 14-es csoportra osztva feszülnek egymásnak a csapatok.

A tavalyi szezonban végre a középházi rájátszásnak is volt tétje, a feljutó DEAC után ugyanis a legjobb 13 csapat az élvonaltól visszalépő Vasassal kiegészülve alkotják idén az úgynevezett Piros csoportot, ami gyakorlatilag a második vonal lesz a mostani kiírástól kezdődően. Ennek a bajnoka vívja ki az A-csoportos indulási jogot, míg az utolsó két helyezett kiesik a harmadosztálynak megfelelő Zöld csoportba. Élvonalbeli csapat tartalék gárdája nem juthat fel, ez idén csak a PVSK-t érinti.

Az alsó 14-ből az első két helyen végző gárda kvalifikálja magát a Piros csoportba, míg az utolsó, nem U23-as gárda kiesik az NB1-ből, így akár a 9. helyezett csapat is búcsúzhat tavasszal.

Az alapszakasz során nem változott a lebonyolítás, a csapatok oda-visszavágót játszanak egymással, majd ezután az 1-8. helyezettek két nyert mérkőzésig, illetve kuparendszerben küzdenek meg egymással.

Az U23-as gárdák csak 1995. január 1-én vagy utána született játékosokkal állhatnak fel, míg a többi csapatnál marad a ”fiatal” szabály, melynek értelmében legalább egy, 1997. január 1-én vagy utána született játékosnak végig a pályán kell tartózkodnia. 

Az átigazolási körkép mellett nézzünk egy rövid esélylatolgatást az előttünk álló szezonra!

 

Piros Csoport

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC

Érkezett: Csaba György (Újpest-MT (NB II)), Domsitz Márton (Inter Bratislava, Szlovákia), Balázs Bodó (Kaposvári KK), Geiger Bálint (Rátgéber Akadémia (U18)), Gáll Dominik (Zalakerámia ZTE KK), Bukics Zsolt (ZTE NK, női NB I/A, - edző)

Távozott: Kovács Soma (Veszprém), Hegedűs Gergely (Cegléd (NB II)), Zábó Dániel (TF-Budapest), Csaplár-Nagy Ervin (edző), Olasz Ádám (érkezett Oroszlányból, majd a felkészülés előtt távozott Salgótarjánba), Kozma Tamás (érkezett, majd a felkészülés előtt távozott)

Bonyhádi KSE

Érkezett: Faragó Péter (Vasas), Jilling László (Veszprém), Gombos Ádám (Honvéd), Somogyfoki Péter (Alba Fehérvár), Somogyfoki Szabolcs (TF-Budapest), Morgen Frigyes (Atomerőmű SE)

Távozott: Sömenek Martin (OSE), Gulyás Milán (kölcsönből vissza ASE), Filip Dumic

Budapesti Honvéd SE

Érkezett: Drevenka Dávid (Budafok)

Távozott: Kerpel-Fronius Gáspár (Szeged), Weisz András (MTK), Sebők Bence (Kaszások), Gombos Ádám (Bonyhád), Kiss Ádám (OSE), Répási Richárd, Haris Róbert, Bános Csaba

Calle Pubfood Békés

Érkezett: Hajdú Márton (Szolnok), Papp Bendegúz (Tiszújváros), Piukovics Patrik (Baja), Osiyemi Adebayo (Kozármisleny (NB II)), Zrínyi Viktor (Kaszások)

Távozott: Zsíros Gábor, Csorba Szabolcs, Kovács Barnabás (Baja), Schéda Martin (Veszprém)

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém

Érkezett: Hegedűs Gergely (Kecskemét), Kovács Soma (Győr), Pável Dániel (TF), Schéda Martin (Békés)

Távozott: Kámán Tamás (visszavonult), Oltárczy Máté (visszavonult), Naményi Márk (Kaszások), Nebojsa Pavlovic, Kálló Nándor, Hegedűs Attila (Pápa), Jilling László (Bonyhád), Lakosa Ákos (érkezett a Kaszásoktól, majd a felkészülés alatt távozott)

MEAFC

Érkezett: Timkó Norbert (Újpest), Béres Dávid (Salgótarján)

Távozott: Endrész Tamás (Tiszaújváros), Tóth Gábor (másodedző), Zach Price

MTK Törökbálint

Érkezett: Nagy Szabolcs (Kaszások), Weisz András (Honvéd), Horváth Barnabás (Falco), Simon Nándor (edző – Honvéd)

Távozott: Horváth Kristóf (Kecskemét), Szántó András, Szarvas Gábor (edző – Szolnok)

Nagykőrösi Sólymok KE

Érkezett: Dobos László (Kecskemét), Fehér Péter (Kecskemét), Dusan Markovics

Távozott: Jurászik László

Nyíregyháza Blue Sharks

Érkezett: Vida Zoltán, Czinger Zoltán (ZTE)

Távozott: Fazekas Csaba (DEAC), Emani Gant, Gáspár Balázs (Tiszaújváros), Varga Márton

OSE Lions

Érkezett: Sömenek Martin (Bonyhád), Illés Máté (ASE), Bödör Bence (Pécs), Kiss Ádám (Honvéd)

Távozott: Wehner Zoltán (Budafok), Horváth Márton (Budafok), Olasz Ádám (Győr, majd Salgótarján), Sonyák Béla (Salgótarján), Varga Dániel (Budafok), Jestin Lewis, Ughy Albert (másodedző, Salgótarján), Tanács Attila (BKG-Príma), Blaskovits Balázs (érkezett a Salgótarjántól, majd a felkészülés alatt távozott Kecskemétre)

PVSK-Kronosz Kiadó

Érkezett: Benke Krisztián (Rátgéber Akadémia (U18))

Távozott: -

Tehetséges Fiatalok-Budapest SE

Érkezett: Molnár Levente (Körmend), Adegbite Dennis (Alba Fehérvár), Zabó Dániel (Győr), Csabák Balázs (Eger), Krecska Dominik, Nas Botond

Távozott: Somogyfoki Szabolcs (Bonyhád), Pável Dániel (Veszprém), Szabó Domokos, Karagity Milán (TFSE), Tóth Dávid (Falco U23), Francva Ádám (Újpest-MT (NB II), Barócsi Ádám (Vasas Akadémia)

Vasas Akadémia

Érkezett: Barócsi Ádám (TF), Sólyom Botond (Vasas Akadémia (U18)), Kovács Bálint Benedek (Vasas Akadémia (U18)), Láng-Miticzky Dániel (MAFC U23 - kölcsönből vissza) 

Távozott: Ronnie Taylor, Sam Thompson (Libanon), AJ Pacher (Reggio Calabria (olasz második liga), Ryan Wright (ausztrál második liga), Horváth Ákos (Zalakerámia ZTE KK), Garamvölgyi Ákos (Atomerőmű SE), Faragó Péter (Bonyhád), Surmann Péter (Salgótarján), Surmann Gábor (Salgótarján), Katona Bence (MAFC), Lewis Chester (NCAA - amerikai egyetemi bajnokság), Somogyi Ádám (Madrid (spanyol U18)), Pálinkás András (Eger), Pálinkás Tamás (Eger)

Vásárhelyi Kosársuli

Érkezett: Nemanja Gajic (Szerbia), Szarka Dávid (DEAC), Bálint Erik (Rátgéber Akadémia (U18))

Távozott: Momir Genal, Nemes Péter (Cegléd (NB II)

 

Egyet szögezhetünk le biztosan, kimondottan bajnokesélyes csapat egyelőre nincs a ”szuper B-ben”. Az OSE kacérkodott már többször is az elmúlt idényekben a feljutás gondolatával, élvonalbeli csarnokuk és fanatikus szurkolótáboruk meg is van hozzá, a játékoskeret viszont markáns változásokon esett át, de velük mindenképp az érem várományosok között számolhatunk. Az élvonaltól elköszönő Vasastól távoztak az ”aranyévek” meghatározó játékosai (legalábbis játékosként), Faragó Peti és a Surmann testvérek nélkül egyértelműen a fiatalokra pórbálnak inkább építeni, stabil csapatnak tűnnek, de a feljutás nem lehet elvárás számukra.

A tavalyi ezüstérmes Veszprém is jelentős veszteségeket szenvedett el a nyáron, a Kámán-Hegedűs-Jilling-Pavlovic kvartett elhagyta a bakonyiakat, és bár Hegedűs Gergely személyében egy A-csoportos rutinnal felvértezett játékost igazoltak, plusz Kovács Soma és Schéda Martin megszerzése is jelentős erősítésnek számít, egyelőre a bajnoki cím távolinak tűnik számukra. A MEAFC ellenben a stabilitásra helyezte a hangsúlyt, centerposzton erősítettek, a távozó Price-Endrész duó helyett jött a Timkó-Béres páros, a mezőnysoruk ellenben változatlan maradt, ami amúgy is a legnagyobb fegyverük volt a múlt évben. A miskolciakat dobogóra várom, de mindenképp a közelébe, ha bevállalnak egy légióst is, akkor még a fináléig is elmenetelhetnek…

A korábbi kétszeres bajnok Bonyhád robbanthat még idén, nekik jól sikerültek az erősítéseik, a Faragó-Jilling hátvédpárossal meglehet a hiányzó láncszem, amivel visszatérhetnek az élmezőnybe. A Nyíregyháza-MTK duó a közvetlen üldözőbolyba érhet oda, kevés változtatás mindkét oldalon, egy jól összeszokott mag, egy-egy tehetséges fiatal elvesztése (Fazekas, illetve Horváth), azonban mindketten biztosan hozhatják a rájátszást érő helyeket. A Vásárhely azon kevesek egyike, amely légióssal vág neki a szezonnak, az állandóság a csongrádiaknál is fontos tényező lehet, a karmesteri pálca továbbra is Szabó Péter kezében van, ezzel a kombinációval pedig akár dörömbölhetnek is a playoff kapuján.

A Honvéd sem változtatott sokat az uborkaszezonban, Drevenka Dávid érkezése volt az egyetlen nyári igazolásuk, vele azonban egy egész rutinos kis mag kezd formálódni, amely kiegészülve az utánpótlásból érkező játékosokkal, szintén odaérhet a legjobb nyolcba az alapszakasz végén. Újabb jelentkező akad azonban a rájátszást érő helyek egyikére a TF személyében, amely évek óta a fegyelmezett játékáról és ellentmondást nem tűrő védekezéséről vált kellemetlen és veszélyes ellenféllé. Tavaly valami félrecsúszott a Hepp Kupa elhódítása után, de idén ismét számolni kell velük, ha éremért nem is, a rájátszást érő helyekért versenyben lesznek.

A végére hagytam a négy ”sötét lovat”, ami nem jelenti azt, hogy őket tartanám a kiesésre esélyes csapatoknak, csupán lutri, hogy mit várhatunk tőlük. A Győr kulcsjátékosokat vesztett a holtszezonban, náluk benne van a visszaesés veszélye, bár elég rutinos emberük maradt így is és azért vérfrissítésen is átesett a keret, a tavalyi jó szereplést azonban véleményem szerint nem fogják megismételni. A Békés próbálta bővíteni a rotációját a nyáron, ami kardinális probléma volt náluk az elmúlt években, de amíg két évvel ezelőtt ez még megoldható volt, tavaly már nem tudtak azon a szinten teljesíteni.

A mögöttünk álló szezon meglepetéscsapata, a Nagykőrös a centerposztot igyekezett megerősíteni Dobos László igazolásával, az ő megszerzésével akár előre is léphet a gárda, a rájátszás talán távolinak tűnik, de egyszer már rám - meg az egész mezőnyre - cáfoltak a Pest megyeiek. A PVSK a tavalyi évben megvédte az U20-as bajnoki címét, az NB1-es csapat gerincét most is az a társaság adja, náluk Demeter Attila szerepeltetését látom kulcskérdésnek, ha a fiatal pécsi tehetség szerepet kap az élvonalban, akkor a másodosztályban nehezebb menetelés elé néznek a baranyaiak.

 

Zöld Csoport

Alba Fehérvár II.

Érkezett: Filipovity Márkó (kölcsönből vissza - Szedeák), Brbaklic Aleksa (kölcsönből vissza - Jászberény), Polster Attila (ZTE (U18))

Távozott: Somogyfoki Péter (Bonyhád), Adegbite Dennis (TF-Budapest), Bakos Miklós (Óbudai Kaszások)

Bajai Bácska FKE

Érkezett: Kovács Barnabás (Békés)

Távozott: Piukovics Bálint (Tiszaújváros), Piukovics Patrik (Békési SzSK)

BKG Príma SE

Érkezett: Kaluha Csaba, Debreceni Gergő (Salgótarján), Tanács Attila (OSE), Szelecki István (BKG-DSE), Czakó Tamás (BKG-DSE), Ben-Kane Dávid (DEAC)

DEAC U23

Érkezett: Fekete Viktor (Zalakerámia ZTE KK), Godwin Omenaka (Rátgéber Akadémia (U18)), Kósa Tamás (DEAC (NB I/A-ból lejátszhat)), Velkey János (DEAC (NB I/A-ból lejátszhat), Tóth Bence (DEBKA (U18)), Opre Roland (NB I/A-ból lejátszhat)

Távozott: Ben-Kane Dávid (BKG-Píma), Szarka Dávid (Hódmezővásárhely)

EKE Eger KOK

Érkezett: Mészáros Bence (Budafok), Kiss Bálint (Vasas Akadémia), Pálinkás András (Vasas Akadémia), Pálinkás Tamás (Vasas Akadémia)

Távozott: Jakab Zsolt, Tóth Zoltán (Szolnok), Csabák Balázs (TF)

Falco KC Szombathely II.

Érkezett: Kucsora Csaba (MAFC), Tóth Dávid (TF-Budapest), Durázi Krisztofer (Falco KC Szombathely (lejátszhat az NB I/A-ból)

Távozott: Kozma Gergő (NCAA)

Ford Ivanics-Budafok

Érkezett: Horváth Márton (OSE), Varga Dániel (OSE), Wehner Zoltán (OSE), Tursics Krisztián (Újpest), Halász Ákos 

Távozott: Drevenka Dávid (Honvéd), Tiba János, Mészáros Bence (Eger), Senkár László

MAFC II.

Érkezett: Katona Bence (Vasas)

Távozott: Pápai Máté (USA – egyetem), Joó Tamás (Salgótarján), Kucsora Csaba (Falco), Molnár Marcell (Jászberény), Láng-Miticzky Dániel (Vasas Akadémia - kölcsönből vissza)

Motax KC Pápa

Érkezett: Hegedűs Attila (Veszprém), Magyari Viktor (OSE)

Távozott: Szanati Mátyás, Nikola Majics

Óbudai Kaszások

Érkezett: Naményi Márk (Veszprém), Sebők Bence (Honvéd), Varga István

Távozott: Lakosa Ákos, Nagy Szabolcs (MTK), Zrínyi Viktor (Békés), Gorzsás Krisztián (visszavonult)

Salgótarjáni KSE

Érkezett: Ughy Albert (OSE, edző), Surmann Péter (Vasas Akadémia), Surmann Gábor (Vasas Akadémia), Olasz Ádám (OSE), Sonyák Béla (OSE), Joó Tamás (MAFC), Kovács Dénes (ZTE KK (U18))

Távozott: Dash Harris, Molnár István (edző), Blaskovits László (Kaposvár), Blaskovits Balázs (Kecskemét), Béres Dávid (MEAFC), Debreceni Gergő (BKG-Príma), Tóth Richárd, Kolarics Dániel

Sopron KC Sportiskola

Érkezett: Werner Viktor (SMAFC), Papp Barna (SMAFC), Polgárdy Ádám (SMAFC)

SMAFC-NYME

Érkezett: Czukor Bence (Mattersburg (Ausztria - Másodosztály), Rátvay Tamás (edző)

Távozott: Werner Viktor (Sopron KC), Papp Barna (Sopron KC), Polgárdy Ádám (Sopron KC)

Tiszaújvárosi Phoenix KK

Érkezett: Endrész Tamás (MEAFC), Denzel Jackson, Kiss Balázs (Miskolc), Bjokovics Tamás (Baja), Gáspár Tamás (Nyíregyháza), Piukovics Bálint (Baja)

Távozott: Papp Bendegúz (Békés), Benőcs Dávid, Magyar László, Jaywuan Hill, Mayer Ákos

 

A Pirossal ellentétben a Zöld csoportban már ké egyértelmű bajnokaspiráns gárdát is találhatunk, a Salgótarján és a Budafok is csak egy évet szeretne eltölteni az alsóbb ”osztályban”. A nógrádiak visszacsábították a közönségkedvenc Surmann fivéreket, erősítettek Oroszlányból, és a bajnokság alakulásának függvényében véleményem szerint egy légiós érkezése is várható náluk, amennyiben ezzel a kerettel nem tudnának az első két hely valamelyikén menetelni a rájátszásig, az komoly meglepetés lenne. A korábban csak a lesajnált csapat szerepkörét eljátszó Budafok robbantotta a legnagyobbat a nyár folyamán, bár legjobbjuk, Drevenka Dávid elhagyta a klubot, az igazolásokkal így is bombaerős keret áll Károly Máté vezetőedző rendelkezésére. A Horváth-Wehner-Tursics-Varga négyesfogat ebben a mezőnyben akár dominálhat is, a bajnoki cím talán legnagyobb esélyesének tűnnek az első feldobás előtt.

Aki még beleszólhat a feljutók csatájába, az az újonc BKG Príma SE. Az alapvetően szigetszentmiklósi székhelyű klub az elmúlt szezonban Debrecenben is indított egy csapatot korábbi DEAC kulcsemberekkel a fedélzetén, ami kifizetődőnek bizonyult, az NB2 ezüstérmével el is érték a feljutást. A Szeleczki-Czakó centerpáros érkezett az ”anyaklubtól”, Kaluha Csaba visszatért egykori harcostársaihoz, Tanács Attila Oroszlány után húz újra mezt az NB1-ben, a Nagy testvérekkel kiegészülve pedig ez egy ütőképes rotáció lehet a fél tucatnyi fiatal gárda között, pláne, hogy a Salgótarjánból "hazacsábított" Debreceni Gergő is ott lesz náluk a palánkok alatt, továbbá megtartották jókezű orosz légiósukat is.

A Baja tavaly éppenhogy megmenekült a kieséstől, hivatalosan ők végeztek a legrosszabb helyen a nem U23-as gárdák közül, de az NB2-ből végül nem az onnan feljutásra ácsingózó csapatokat kérték fel az indulásra, s felkérték a bácskaiakat, akik örömmel vállalták is a szereplést. Náluk a sérülések lesznek kulcskérdések, Mándity és Ágfalvi is sokat hagyott ki az elmúlt években, ha viszont egészségesek tudnak maradni, akkor akár az élbolyba is odaférhetnek, rutinban nem lesz hiány náluk sem. Tiszaújvárosban nagy volt a jövés-menés, már a tavalyi szezon közben is sok volt a távozó, egy alaposan megfiatalított csapat épült a borsodiaknál, de az eredményeik bíztatóak voltak a tavaszi szereplés alkalmával. Légióscsere mellett az Endrész-Piukovics páros jelenthet pluszt számukra, a feljutásra nem érzem esélyesnek őket, annál erősebb a Budafok és a Salgótarján állománya, de az éremcsatákba akár bele is szólhatnak.

A Pápa az örök kérdés számomra, voltak bízató keretei az elmúlt években, de nem tudták kihozni belőlük a maximumot, most Szanati nélkül, de a blokkológép Hegedűs Attilával a fedélzeten kellene csodát tenniük. Az Eger tovább fiatalodott, de mindig is egy egységes csapat benyomását keltették, erre építhetnek ezúttal is, a középmezőny biztos számukra, de akár feljebb is kúszhatnak az élbolyra. A Kaszások és a SMAFC van szerintem a legnehezebb helyzetben, őket fenyegeti leginkább a kiesés veszélye, gyengült a keret mindkét helyen, de az első pár forduló után már okosabban bocsátkozhatunk jóslatokba.

Az U23-asok maradtak a végére, róluk eleve kevesebb információval rendelkezünk, náluk a kulcsemberek szerepeltetése az egész bajnokságot befolyásolhatja, mivel ha lehetőséget kapnak az A-csapatnál, akkor értelemszerűen kevesebb alkalommal fognak pályára lépni az alsóbb osztályban, csökkentve ezzel csapatuk győzelmi esélyeit. A MAFC-nál volt sok a távozó, ott szinte minden kulcsember klubot váltott, illetve a soproniak igazoltak városon belül U18-as válogatott játékosokat, a Fehérvár-Falco-DEAC trióról viszont még korai lenne jelentősebb megllapításokat tennünk. A fehérváriakra előre láthatóan nem vár könnyebb szezon a tavalyinál, a szombathelyiek a bronzérmes U20-as gárdájukra építhetnek, míg a DEAC-nál várhatóan a junior korú játékosok is lehetőséget kapnak majd - ám amennyiben játszatják a számukra (korban) rendelkezésre álló ifjakat, úgy könnyen elkaphatják a bajnokaspiránsokat is egy-egy mérkőzésen.

 

Fotó (1., slide): oselions.hu
Fotó (2.): veszpremkosar.hu
Fotó (3.): ICT Europe

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus