NBI/B - 20. forduló: Nyugaton csak az első hely biztos

A Veszprém bebiztosította az első helyet, a Tarjánnak két rangadóból egyet kell nyernie - a felsőházi pozíciókért tűzijáték várható

 

Keleti csoport

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK - MEAFC 95-84 (21-16, 19-22, 27-25, 28-21)

Igazi hullámvasút-meccset játszott két, azonos mérleggel álló középcsapat, ahol a tét az volt, hogy melyikük léphet fel a tabella 5. helyére. Ez végül a hazaiaknak sikerült, de a MEAFC nem adta olcsón a bőrét. A vendégek kezdtek jobban, de a hazaiak gyorsan magukhoz ragadták a kezdeményezést, és jobb palánk alatti teljesítményüknek köszönhetően fordítottak. Ekkor feléledtek a vendégek rutinos játékosai, Drahos Gábor és Szojka Gábor vezérletével visszajöttek a meccsbe. A 3. negyed kiegyenlített játéka után aztán az utolsó játékrész elején megrázta magát a hazaiak végig extrát játszó (11/14 kétpontos) húzóembere, Mohay Péter, akire már nem volt válasza a fáradó vendégeknek. A Tiszaújvárosnál Mohay mellett mindenképp ki kell emelni a négy triplát hintő Magyar Lászlót és a nagyon aktív Olekszandr Osnach-ot (17 pont, 7 pattanó, 8 kiharcolt fault) – bár a hazaiak triplázása nem volt jó, a gyűrű közelében sokkal jobban dolgoztak, támadópattanókból például 13 második esélyt teremtettek maguknak. A MEAFC kezdőötöse jól muzsikált, de a kispadról most nem érkezett az a plusz, ami kellett volna a győzelemhez.
 

Bp. Honvéd - Vásárhelyi Kosársuli 76-71 (23-18, 18-20, 16-14, 19-19)

A középházi rájátszásba jutás szempontjából kulcsfontosságú találkozót rendeztek a fővárosban, hiszen a meccs előtt mindkét csapat 8-11-es mérleggel állt az Egerhez hasonlóan – ugyanakkor hármójuk közül csak kettőnek juthat hely a középházban. Ennek megfelelően kiegyenlített, nagy csatát láthattak a nézők, ahol jobbára a hazaiak voltak előnyben – köszönhetően a szemtelenül fiatal Kerpel-Fronius Gáspárnak, aki 40 perc alatt 39 VAL-lal zárt, gyakorlatilag kintről-bentről tarthatatlannak bizonyult (24 pont, 7 gólpassz, 6 lepattanó, 2 blokk, 5 kiharcolt fault). A palánk alatt dupla-duplázó Stefán Dávid (14 pont, 10 pattanó, 7/9 mezőnyből), valamint Szalay Ákos (16 pont, 5/6 kétpontos) jól dolgozott az alig 17 és fél éves Kerpel-Fronius alá, így a vendégeknek nem volt reális esélyük arra, hogy megfordítsák a meccset. A végig jól játszó Varga Dániel (20 pont, 8/12 mezőnyből, 8 pattanó, 7 kiharcolt fault) mellé csak időszakosan tudott felnőni valamelyik csapattársa, a legnagyobb gond viszont az volt, hogy mindössze 2/17-tel dobták a triplákat a vendégek, így a végjátékban is hiába voltak közel az egyenlítéshez, fordítaniuk nem sikerült.
 

Békési SZSK - Óbudai Kaszások 101-95 (20-18, 27-30, 29-27, 25-20)

Amikor a karácsony előtti hétvégén a Békés sima, 14 pontos sikert aratott a fővárosban, kevesen gondolhatták, hogy a márciusi visszavágó már két olyan csapat között zajlik majd, melyek biztosították helyüket a felsőházi rájátszásban. A Kaszások kilences győzelmi sorozata azonban megszakadt Békésen, a hazaiak ezzel a győzelemmel nagyot léptek előre az 1-2. hely felé. Nem volt persze könnyű szülés, a vendégek a palánk alatt Kováts Róbertre (19 pont, 8 pattanó, 6 kiharcolt fault) támaszkodhattak, kintről pedig Takács Dániel hat, Sebők Tamás 4, Tóth Bence 3 triplát pörkölt be, összesen 13 trojka esett be a vendégeknél. A hazaiaknál szokás szerint megoszlottak a terhek, a K-trió (Kertész-Koma Krstic) 49 pont mellett 19 faultot harcolt ki, mindezt Kertész 10 gólpasszal spékelte meg – de rajtuk kívül még Molnár és Farkas is elérte a 10 pontot, sőt Kovács és Gruda is kilencig jutott. A végjátékban aztán a rengeteg kiharcolt fault játszotta a főszerepet: Koma Dániel előbb Szeleczky-t, majd Kovátsot pontozta ki az utolsó két percben, ezzel akasztva meg a vendégek utolsó felzárkózási kísérletét.
 

MAFC II - Microsec Budafok 67-61 (18-14, 26-11, 11-14, 12-22)

A tabella alján helyet foglaló két csapat összecsapása nem hozott magas színvonalat, de óriási küzdelmet igen. A MAFC II. a két ifjonc, a 19 éves Iványi Kristóf (22 pont, 5 pattanó, 24 VAL) és az alig 17 éves Nagy Gergő (21 pont, 5 pattanó, 29 VAL) vezérletével állva hagyta ellenfelét a 2. negyedben, a nagyszünetben 44-25-öt mutatott az eredményjelző. Még a 4. negyed közepén is 16 ponttal vezettek, ekkor azonban talán elhitték, hogy megszerzik 3. győzelmüket – Fehér Csaba (12 pont, 7 gólpassz) pedig megérezte a vérszagot, és Debreceni Gergővel együtt öt pontra felhozták csapatukat. Iványi Kristóf triplája sem állította meg őket, 63-61-nél a vezetésért támadhattak – a triplakísérlet azonban kimaradt, Fehér kipontozódott, a MAFC pedig innen már nem hibázott.
 

KTE Duna Aszfalt - DEAC 69-97 (14-20, 21-22, 11-29, 23-26)

A hazaiaknak nem lehetettek vérmes reményeik a győzelmet illetően, de egy percig sem adták fel, az első félidőben partiban voltak tapasztaltabb és erősebb ellenfelükkel szemben. Jakab Péter 30 pontot szerzett, mellette Piukovics (15 pont) és Fehér (11 pont, 5 kiharcolt fault) villogott, fordulás után viszont az okosan rotáló vendégek (kilenc játékos játszott 14 és 29 perc között) a 3. negyedben egy nagy futással megrogyasztották a kecskeméti fiatalokat, és végül sima sikert aratva őrizték meg keleti harmadik helyüket. A DEAC-nál négyen (Nagy Benedek, Patkovic Filip, Kiss Lajos, Vas Viktor) érték el a 14 pontos határt, a vendégek igazi örömjátékot mutattak be: tizenegy (!) játékosuk szerzett legalább egy mezőnykosarat, így feledtetve valamelyest a hétközi egri kisiklást.
 

Konecranes Salgótarjáni KSE - EKF-Eger KOK SE 96-71 (21-14, 21-25, 27-18, 27-14)

Az Eger szállította a hónap egyik szenzációját, hiszen hétközi meccsen legyőzték a bajnoki címre aspiráló DEAC-ot – a listavezető Salgótarján oroszlánbarlangjában azonban ezúttal ők játszották az áldozati bárány szerepét. Végig nyomasztó palánk alatti fölényben játszott a Tarján (lepattanók: 41-25), az Eger így kiszorult a periméterre. Ifj. Tóth Zoltán be is pörkölt öt triplát, de mellette nem igazán akadt senki, aki huzamosabb ideig veszélyes lett volna a gyűrűre. A második félidőben teljesen elfogyott az Eger, a hazaiak a félidei három pontos előnyt már a 3. negyed végére kétszámjegyűre növelték, a végén pedig sima győzelmet ünnepelhettek. A Tarjánt Madár András vezette (26 pont, 5 pattanó, 4 gólpassz), de rajta kívül még hárman (Helmeczi András, Schéda Martin és Nikola Tutus) elérték a 20 VAL-t, így önbizalommal telve várhatják a Kaszások és a Békés elleni rangadókat az utolsó két fordulóban.

Nyugati csoport

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém – Concordia Motax KC Pápa 81-65 (18-12, 26-23, 25-17, 12-13)

Noha nem pörgött fel úgy erre a derbire a Mérész-legénység, mint ahogy az eddigi rangadóira, mégsem férhetett kétség a dupla duplázó Takács András (14 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) húzta veszprémiek diadalához. 73-55-nél már felsejlett a kiütés réme is, ám a remek formában lévő Keresztes Rafael (19 pont, 15 lepattanó) adott némi tartást övéinek és nem hagyta, hogy nagyobb legyen a szakadék a felek között. Kámán (16 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és Körtélyesi (15 pont) nem kellett, hogy túl sokat vállaljanak, a Szanati-ügy következményeként három 20-0-s vereséget elkönyvelő Pápa így maradt az utolsó helyen és készülhet a bennmaradásért folytatott küzdelmekre, míg a Veszprém ezzel a diadallal egy lépésre került az első kiemelés biztosításához.
 

MTK Törökbálint – Vasas Akadémia 78-85 (22-29, 23-12, 13-30, 20-14)

A két gárda közös múltjára való tekintettel is tudható volt, hogy parázs csata várható, ám az egyre élesedő harc a felsőházi rájátszásért még magasabbra tette a lécet a két főváros(közel)i gárdánál. Sokkal jobban kezdett a nagyon intelligens csapatjátékkal előrukkoló Vasas, mely korán elszakadóban volt (8-15), ám a 20 pontos, 5 lepattanós Bihari Máté főszereplésével gyorsan elállította a vérzést az MTK. Mégis sokkal jobb szájízzel mehetett az első negyed végén pihenőre a Sárosi-legénység, hiszen Faragó Péter (28 pont, 5/7 tripla) félpályás dobásával visszaállt a hét egységnyi különbség. 

A félidő zárása viszont sokkal jobban sikerült a törökbálinti együttesnek, mely nagyon koncentrált játékkal állt elő a második negyedben, így néggyel ment a nagyszünetben a Szarvas-had. A folytatásban sem álltak le Horváth Kristófék, akik rendelkeztek már kétszámjegyű előnnyel is, ekkor viszont feljebb kapcsolt a Vasas és előbb fordítani tudott, majd Faragó négy, egyre távolabbról értékesített triplájával egy 12-2-es futással zárta le a játékrészt, s 13-as fórral várhatta a záró etapot. Jakab Péter (13 pont, 5 gólpassz) még egyszer megtolta a hazaiak kissé beragadt szekerét, ami arra volt elég, hogy három egységnyire még fel tudjon jönni az MTK, ám végül célba értek Garamvölgyiék (14 pont, 7 lepattanó, 3 szerzett labda) és ezzel gyakorlatilag biztossá tették felsőházi rájátszás szereplésüket, az MTK pedig élet-halál derbit kénytelen majd vívni a Bonyhád otthonában.


Bajai Bácska FKE – SMAFC-NYME 83-77 (21-19, 18-22, 16-17, 17-14, 11-5)

A Baja nagyon közel volt ahhoz, hogy nagy meglepetésre otthon kapjon ki a több nagyon dicséretes fiatal-teljesítményt felvonultató soproniaktól, ám a 39 pontos Mándity Máté megmentette "a haza becsületét" és a legutóbbi, 3-25-ös Veszprém elleni negyedik negyedbeli leolvadást követően most csak öt pontot engedélyezett a SMAFC-nak, így borzasztó nehezen, de behúzta a kötelező győzelmet saját közönsége előtt és készülhet a középházi küzdelmekre. A Meszlényi-legénységnél ki kell emelnünk, hogy a '99-es születésűek közül Füzi Róbert 26 pontos karriercsúccsal jelentkezett, míg Werner Viktor a maga 7 lepattanójával és 6 szerzett labdájával védekezésben volt extra. A rutinosabbak közül pedig Török Balázs (19 pont, 11 lepattanó) mutatta meg, hogy milyen potenciál van még benne.
 

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC – Metal-Work Bonyhádi KSE 73-84 (17-21, 24-27, 12-13, 20-23)

A Bonyhád is saját kezében tartotta a sorsát, s ezzel az értékes idegenbeli diadallal lépéselőnybe is kerültek az MTK-val szemben - ha belevesszük, hogy otthon fogadhatják a közvetlen riválist, akik ellen akár már ezen a héten biztossá is tehetik felsőházi rájátszásban való részvételüket. 21-33-nál már úgy tűnt, nyeregben van a 20 pontnál megálló Jilling László irányította vendég gárda, ám ekkor jött Kovács Somáéktól (24 pont, 11 lepattanó, 3 gólpassz) egy 11-0-s roham, ami után minden nyílt lett. Egészen addig, míg a fiatal Papp Péter (14 pont) és a mindig jókor triplát dobó Jan Pavlik (15 pont, 3/4 távolról) főszereplésével 15 pontos fórt nem épített a Ruttkai-had, melynek a hajrában már nem is kellett izgulnia Náraiék (21 pont, 8 lepattanó) ellen.


OSE Lions – Alba Fehérvár-DKKA 119-67 (26-17, 35-20, 33-15, 25-15)

Miután Székesfehérváron óriási kiütésben részesítette az Oroszlány az Alba fiataljait, Vavra Andrásnak sikerült ezen a találkozón is végig jól motiválnia a tripla dupláról éppen csak lemaradó Nikola Vujovicsot (17 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz) és társait, akik közül leginkább Sonyák Béla (15 pont, 6 gólpassz) stabil teljesítménye lehet üdvözítő a rájátszás felé haladva. A csata nagyon korán eldőlt, így mindenki kaphatott bőven lehetőséget mindkét oldalon, a fehérváriaknál viszont most is Filipovity Márkó (20 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Czirbus József (19 pont, 9 lepattanó) vitték a prímet. A hazaiaknál Wehner Zoltán (16 pont, 6/7 mezőnyből) és Gorzsás Krisztián (17 pont, 8 lepattanó) is átlag feletti produkciót nyújtottak.
 

Tehetséges Fiatalok-Budapest – PVSK-Kronosz Kiadó 57-59 (6-9, 11-18, 20-23, 20-9)

A szezon második felére darabszámban nagyon megfogyatkozó, főleg a palánk alatt elfogyó TF-Budapest harcmodorából nem vesztett ugyan (6-9-es első negyed és hatalmas feltámadás a hajrában), ám így sem tudta legyőzni Buzás távollétében a magát nagyon felszívó pécsi U23-as gárdát. Hogy mennyire verte szét a két gárda a másik csapatjátékát, arról a 7-5-ös gólpassz arány árulkodik a legjobban, s hiába volt 10-zel több eladott labdája a 14-14 ponttal záró Antóni - Demeter páros húzta baranyai gárdának, ezekből támadásban nem tudott elég pontot szerezni a Mehmedovis-legénység, melyben a Beák (18 pont, 6 lepattanó, 4 szerzett labda), Szobi (15 pont) páros mellett Barócsi (11 pont, 6 lepattanó) is dicsérhető volt egyénileg. Érdekesség, hogy az apró termetű Tóth Dávid 15 lepattanós karriercsúcsot szállított.
 

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém – Vasas Akadémia 94 - 82 (30-18, 22-20, 29-23, 13-21)

A Veszprém egy Vasas elleni győzelemmel már az első kiemelését is biztosíthatta a rájátszásra, míg a pasarétiek számára az előzés esélyének megtartása lehetett a cél, ám nagyon gyorsan kiderült, hogy ez nem az a nap volt, amelyen a Sárosi-legénységnek lehet reális esélye a magasabb szerkezetű és mezőnyből 55 százalékkal tüzelő hazaiak ellen. Körtélyesi Gergely (24 pont, 14 lepattanó, 5 szerzett labda, 4 gólpassz) és Kámán Tamás (22 pont, 6 lepattanó) mellett a kulcs Vertetics Ádám (20 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) gyorsasága és agresszivitása volt. A hat bajnoki diadal után először kikapó pasarétiek nem tudták hozni azt a lendületet, illetve keménységet, ami Hepp-kupa győzelemig repítette őket, ráadásul egyéni teljesítményeik közül is csak Faragó Péteré (22 pont, 10 kiharcolt fault) volt igazán kiemelkedő, s az U18-as válogatottban lévő fiatalok távollétében másoktól nem jött érdemi segítség a saját nevelésű ifjoncok közül sem. A találkozó nagyon korán eldőlt, a hajrában pedig már csak az volt a kérdés, hogy nagyarányú veszprémi diadal születik, vagy meg tudja őrizni tartását a Vasas. Utóbbi történt, így az alapszakasz bajnoka a Mérész-had!

Az aktuális tabella ide kattintva érhető el

 

Fotó: foto24.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus