NBI/B - 22. forduló: a Kaszások jutottak a rájátszásba

Egri sikerének köszönhetően az Óbudai Kaszások csípték meg a negyedik helyet a Keleti csoportban, ezzel teljessé vált a rájátszás mezőnye. Az abszolút első helyet a Salgótarján szerezte meg, miután körömrágós végjátékban, egy időn túli büntetővel tudott győzni a Békés otthonában. Hasonlóan izgalmasra sikeredett a másik csoportgyőztes, a Veszprém utolsó fellépése is, a TF vendégeként csak a hosszabbításban tudták bebiztosítani a győzelmet.

Keleti csoport

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK - DEAC Kamilla Gyógyfürdő 81-93 (22-19, 19-31, 21-25, 19-18)

Nem sikerült utolsó hazai alapszakasz meccsét is behúznia a Tiszaújvárosnak, a két rutinos játékosát, Erdei Ádámot és Takács Dánielt is nélkülöző DEAC a második negyedben el tudott lépni vendéglátójától, összetörve a borsodiak felsőházról szőtt álmait. A Nagy-fivérek repítették a debreceniek szekerét, Benedek a mezőnyben volt aktívabb (15/3 pont, 6 lepattanó, 3 szerzett labda, 3 eladott labda, 6 kiharcolt fault), míg bátyja, Botond a triplákat szállította futószalagon, a végén hatnál állt meg a 30 pontot hintő játékmester. Tiszaújvárosban ”híresen” kevés gólpasszt osztanak a csapatok (3-5 most), de ezúttal a lepattanócsata sem hozott nagy küzdelmet (22-20), ami köszönhető a két csapat átlagon felüli dobóteljesítményének is, a vesztes félnél az 53% is kevés volt az üdvösséghez, míg a hajdúságiak 60%-al tüzeltek a mezőnyből. A házigazdáknál Czura volt a vezérbika (25/3 pont, 3 szerzett labda, 6 eladott labda, 5 kiharcolt fault), de a Pöstényi-Varga-Mohay trió is mindent megpróbált az alapszakasz szép zárásáért, viszont a légiósok egyik oldalon sem villogtak, Osnach 16 perc alatt a kipontozódás sorsára jutott, míg Patkovic 12 percet tölthetett a pályán, ez idő alatt szedett össze három faultot, igaz, neki ennyi idő is elég volt 10 pont megszerzéséhez.

KTE-Duna Aszfalt - MEAFC 81-64 (15-15, 20-10, 19-26, 27-13)

Drahos három perc után kiválni kényszerült a mérkőzésből egy sajnálatos sérülés miatt, a karmesterét vesztett MEAFC pedig a harmadik negyedig nem is tudott magára találni. A lelkes házigazdák magabiztosan vezettek a félidőben, de a fordulást követően megtört a lendületük, Szojka (14 pont, 5 lepattanó), Endrész (16 pont, 6 lepattanó) és Kiss Balázs (10/6 pont, 6 lepattanó, 3 szerzett labda, 3 eladott labda, 5 gólpassz) pedig feltámasztotta az addig csak az eredmény után futó miskolciakat, egészen egy pontig zárkóztak a borsodiak. A záró etap azonban ismét a kecskeméti fiatalok akarata szerint alakult, akiknél mind a 81 pontért öt játékos felelt, a Jakab (21/9), Pintér (16/3 pont, 10 lepattanó), Keller (16/3), Kovács (15/6), Piukovics (13) alkotta mag pedig megfosztotta a Keleti hatodik helyezéstől Bene Szilárd alakulatát, míg magának behúzott egy extra győzelmet az alsóházi rájátszásra.

EKF-Eger-KOK SE - Óbudai Kaszások 88-100 (28-32, 17-21, 28-20, 15-27)

Itt sem indult zökkenőmentesen a derbi, a vendégek egyik legjobbja, az egykori egri kedvenc, Kováts Róbert ugyanis egy ütközést követően agyrázkódást szenvedett a pályán, így két perc után el is kellett hagynia a parkettet és már nem is tért oda vissza. A rájátszásért hajtó óbudaiak azonban nem törtek meg vezérük elvesztését követően, egy másik rutinos játékos, Sebők Tamás lépett elő első számú pontfelelőssé, aki meg sem állt 39 pontig és 10 lepattanóig 71%-os mezőny (12/17) és 92%-os (11/12) büntető dobószázalék mellett, összesen 49 IBM ponttal zárva a szezon legfontosabb meccsét. Tóth Bence sem tétlenkedett azonban, a vendégek hátvédje 26 ponttal támogatta csapattárását, szintén megsüvegelendő, 63%-os mezőnymutatóval, a félidőig így nem is volt gondja a Kaszásoknak. A térfélcserét követően azonban magára talált a 38 pontos Tóth Zoltán fémjelezte egri gárda, és a harmadik negyed végéig el is tüntette a két csapat közti kisebb szakadékot, hogy aztán a záró etapban megint a vendégek akarata érvényesüljön, akik a legjobbkor tudtak újra ritmust váltani, így a tiszaújvárosi eseményektől függetlenül is kivívták a legjobb négy közé kerülést.

Budapesti Honvéd SE - MAFC II. 88-59 (30-11, 26-16, 8-19, 24-13)

A régi örökrangadókat csak névleg idézte az összecsapás, a többi csapathoz hasonlóan a Honvéd is könnyedén gázolt át a Kelet utolsó helyén végző MAFC fiókcsapatán, megszerezve ezzel a botladozások ellenére a hatodik pozíciót a csoportban. Stefán Dávid (18 pont, 6 lepattanó) és Máté Márk (18/12 pont, 5 lepattanó, 6 eladott labda) feleltek most is elsősorban a pontokért, de jól mozgott a kiállítás sorsára jutott Szollár Gergő (10/6 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) is a házigazdáknál, akik 59%-os dobóteljesítménnyel ellensúlyozták 21 eladott labdájukat. Nem ment ez ilyen jól a túloldalnak, akik 26-szor szórták el a játékszert (és csak 34%-kal tüzeltek mezőnyből), és csak a 17 esztendős Szanyi Róbert rukkolt elő a győzelemhez elegendő performansszal, 13 ponttal és 10 lepattanóval zárva az összecsapást.

Microsec-BUDAFOK - Vásárhelyi Kosársuli 54-71 (26-11, 12-14, 9-23, 7-23)

Álomszerű budafoki kezdés után rémálomszerű második félidő követte egymást, ami a házigazdák győzelmébe került végül. Pedig Drevenka (11 pont, 6 lepattanó, 4 szerzett labda, 8 eladott labda, 7 gólpassz) és Fehér (11/6 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) irányításával magabiztosan nyitott a hazai alakulat, tíz percnyi játékot követően úgy tűnt, sikerül plusz egy sikert magukkal vinniük az alsóházba. A fordulást követően azonban védekezést váltott a Vásárhely, a kintről gyér hatékonysággal (4/24) tüzelő vendéglátóknak pedig nem ízlett a zóna, és csak 16 pontra voltak képesek a második 20 percben. A csongrádiak feltámadásában a dupla-dupláig jutó Varga Dani (20 pont, 12 lepattanó, 7 kiharcolt fault) játszotta a főszerepet, de Kelemen is hozzátette a maga 14 egységét, csak úgy, mint a fiatal Varga Zalán, aki 11 ponttal zárta az összecsapást.

Békési SzSK - Konecranes-Salgótarjáni KSE 62-63 (6-13, 12-15, 15-15, 29-20)

A meccsnek már csak a tarjániak részéről volt tétje igazán, akik a rájátszásban végig szerették volna a pályaelőnyt birtokolni, ehhez pedig abszolút elsőként győzniük kellett a közvetlen keleti rivális Békés otthonában. Ennek megfelelően vágtak bele a vendégek a mérkőzésbe, az öldöklő védekezést hozó első negyedben mindössze hat pontot engedélyeztek Koma Daniéknak, az ekkor megszerzett előnyüket pedig a harmadik etap végéig meg is tudták őrizni. A támadójáték hagyott bőven kívánnivalót maga után, hazai oldalon a K-hadosztály hozta ismét a találkozót, míg a Czigler-legénységnél a Tutus-Madár-Szabó trió felelt a ponttermés nagy részéért. A záró felvonásban begyújtotta aztán a rakétáit az addig hátrányban játszó békési együttes, 57-56-nál már náluk volt az előny, sőt, 62-57-re vezettek is 13 másodperccel a lefújás előtt. Csak, hogy ennyivel a vége előtt Koma a holtidőben ütött faultot Tutuson, aki köszönte szépen a két büntetőt és a helyére küldte azokat, majd az ilyenkor járó labdabirtoklásból Madár sikertelen kísérletét követően Szabó szerezte meg a támadólepattanót és egy újabb faultnak hála mehetett ő is a vonalra. Az elsőt a helyére küldte, majd a másodikat az idő rövidsége miatt szándékosan kihagyta, a lecsorgó labda pedig Tutus kezében landolt, aki behelyezte az egyenlítést jelentő duplát, ráadásul Kovács Benedek még szabálytalankodott is ellene, az időntúli büntetővel pedig megszerezte a Salgótarján számára a győzelmet.

 

Nyugati csoport

Vasas Akadémia - Metal-Work Bonyhádi KSE 95-76 (25-22, 19-25, 25-11, 26-18)

Hiába úszott már el korábban a felsőház és volt tét nélküli a záró forduló a Bonyhád számára, Rutkai Péter fiai az első pillanattól tudatosították, ők bizony szeretnék bizonyítani, hogy csak a balszerencséjüknek köszönhetően maradtak le idén a rájátszásról. Az első félidőben végig fej-fej mellett a haladt a két együttes, kisebb meglepetésre azonban a tolnaiak tudtak hamarabb meglépni vendéglátójuktól, jól időzített távoli kísérleteiknek hála, melyben főleg Jilling László járt az élen (19/9 pont, 4 gólpassz). A fordulás után aztán szépen lassan érvényesítette hosszabb kispadját a házigazda Vasas együttese, a kezdők remeklésén (Faragó, Garamvölgyi, Surmann Peti) túl Kiss Barna hozott pluszt a cserék közül (12/6 pont), miközben a védekezésük jelentősen feljavult a második félidőre. Tömösváry is megdobta a tolnaiaknál a maga 20-asát, de az egyre jobban belelkesülő és a nyugati második helyre hajtó pasarétiek nem lassítottak már a lefújásig, és végül magabiztosan hozták utolsó hazai alapszakasz mérkőzésüket.

Tehetséges Fiatalok-Budapest - HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 97-99 (21-23, 20-22, 25-25, 21-17, 10-12) – hosszabbítás után

Feladta a leckét a nyugati első Veszprémnek a becsületéért küzdő TF gárdája, akik a 35 pontig jutó Szobi, a 19-cel záró Franczva és a 18-at hintő Beák vezérletével hosszabbításra késztették a bakonyiakat. Döcögött a szekér alaposan vendég oldalon, a védekezésük nem hasonlított az alapszakaszban eddig látottakra, és több kulcsemberük is gyengébben muzsikált a megszokottnál, a végjátékra úgy mentek neki, hogy Körtélyesi, Vertetics és Simon is kipontozódott addigra, Mérész edzőt technikaival küldték el a kispadtól, és sérülés miatt nem tudta befejezni a találkozót az addigi első számú vezér, Kámán (20/3 pont, 8 lepattanó, 5 kiharcolt fault) sem. A főszereplő és a hős így Takács András lett, aki a ráadásban fontos pillanatokban villantotta meg magát, végül 34 ponttal és 10 lepattanóval zárva a találkozót megmentette csapatát a verségtől.

SMAFC-NYME - Alba Fehérvár-DKKA 72-78 (19-17, 21-19, 16-22, 16-20)

Az egyik oldalon Berneczei (17/6 pont, 7 lepattanó) és Balogh (15/3 pont, 9 lepattanó, 2 blokk), a másikon Filipovics egyedül (43/15 pont, 19 lepattanó, 12 kiharcolt fault, 2 blokk) tartották a frontvonalakat a ki-ki mérkőzésen, végül az egyszemélyes hadsereggel nem bírtak a soproniak. Győzelmével a Fehérvár is – csak úgy, mint a SMAFC -, öt sikert visz magával az alsóházi rájátszásba, és elkerülték a csoport utolsó helyét, mivel a Pápa három pont levonást kapott az ominózus sportorvosi botrány miatt.

OSE Lions - Bajai Bácska FKE 97-69 (23-17, 33-12, 20-23, 21-17)

Nem bízta a véletlenre az Oroszlány együttese a Baja elleni mérkőzést, egy roppant kiegyensúlyozott csapatteljesítménnyel hozták a kötelezőt, pechükre a Bonyhád nem tudott győzni Pasaréten, így az OSE-nak be kellett érnie a csoport harmadik helyével. Mándity (24 pont, 12 lepattanó) és Katyanszki (22/3 pont, 8 kiharcolt fault) megtették a magukét a vendégeknél, de ketten kevesek voltak egy egész csapatnyi jó produkcióval szemben. Négyen jutottak el legalább 12 pontig a házigazdáknál (Sonyák, Wehner, Burai, Kiss), Vujovic leszedett 15 lepattanót, és nyolc játékosuk zárt tízes teljesítményindex felett.  

Concordia Motax KC Pápa - PVSK-Kronosz Kiadó 69-63 (25-15, 12-26, 13-8, 19-14)

Sokba kerülhet még a pontlevonás a Pápa együttesének, hiába a szezon végi kisebb feltámadásuk, a pécsi fiatalok legyőzésével is csak az utolsó helyen zártak nyugaton. A harmadik negyedben kiváló védekezést vezetett elő a nyolc blokkig jutó Keresztes Rafael (20 pont, 8 lepattanó, 8 blokk) fémjelezte hazai gárda, akiknél Vukolic 15, míg Puszta 14 ponttal járult hozzá a sikerhez. A baranyaiaknál ismét nem lehetett panasz a fiatalok játékára, Demeter, Popgyákunik és Czukor is vezérhez méltó produkcióval rukkoltak elő idegenben, de csak a második negyedben jött ki számukra igazán a lépés, az első és a harmadik szakaszt túl nagy különbséggel bukta el a PVSK.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC - MTK Törökbálint 80-77 (21-19, 20-23, 12-18, 27-17)

Biztos negyedik helye ellenére nem sok kulcsember kapott pihenőt az utolsó körre az MTK vezetőedzőjétől, Szarvas Gábortól, Trepák nem öltött csak szerelést, illetve Horváth Kristóf játszott a szokottnál kevesebbet. Az adódó lehetőséggel Szabó Tibor élt a legjobban, 17 pontot és 9 lepattanót kapart össze a palánk környékén, Boinitzer Dávid pedig dupla-dupláig jutott (11 pont, 11 lepattanó), ami majdnem sikerült Spiriev Olivérnek is dobott pont nélkül (11 lepattanó, 9 gólpassz). A házigazdáknál azonban mindenki hadra fogható volt, a végül a győzelmet bebiztosító triplát elsüllyesztő Kovács Soma (17/6 pont, 11 lepattanó, 7 kiharcolt fault), valamint Nárai Bence (18 pont, 12 lepattanó, 4 szerzett labda, 2 blokk) is dupla-duplázott, de Gombás és Ruják is eredményes játékkal járultak hozzá a végül hetedik helyen végző győrieknél. Csaplár-Nagy Ervinék a középházban a Honvéddal kezdenek majd a kuparendszerű lebonyolításban, míg a Törökbálint a Salgótarjánnal néz farkasszemet a két győzelemig tartó párharcban.

Fotó: facebook.com/TiszaujvarosiPhoenix

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus