NBI/B - Beharangozó - Veszprém-DEAC a bajnoki címért

Kezdődhet az ”álomdöntő”, a két csoportelső küzd meg a feljutásért, a pályaelőny a Veszprémnél van, de Körtélyesi nélkül kell megvívniuk az első csatát pénteken!

Döntő

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (Nyugat 1.) – DEAC Kamilla Gyógyfürdő (Kelet 1.) (péntek, 17:00)

Egyik résztvevő számára sem indult könnyen a szezon, a DEAC 4-4-es mérleggel szerénykedett még december elején, míg a Veszprém egymás utáni két zakóval nyitotta az alapszakaszt. A hajdúságiaknál nem is tétlenkedtek sokat a változtatásokkal, új edzőpáros és újabb igazolások érkeztek, ami meg is hozta az eredményt, 11-1-es mérleggel húzta be a Keleti csoportot Berényi Sándor együttese, míg a bakonyiak 19-es győzelmi szériával zsebelték be a teljes mezőny legjobb mutatóját. A pályaelőny így a Nyugati bajnoké, amely már az elődöntőben is elbukta az első hazai mérkőzését, igaz, akkor még tudott javítani, ám ezúttal egyik legjobbjuk, a két technikai miatt eltiltott Körtélyesi nélkül kellene ezt megőriznie. A DEAC ráadásul a rájátszásban jobban megy idegenben, mint az alapszakaszban, vesztett meccs nélkül jutottak el a fináléig, és előzetesen ők számítanak a párharc esélyesének. A magas szerkezet és a szigorú védekezés a Veszprém malmára hajthatja a vizet, de kérdéses, hogy a bentről, kintről egyaránt több opcióval bíró, gyorsindításokra építő Debrecen ellen mire lesz ez elég.

 

Helyosztó a 3. helyért:

OSE Lions (Nyugat 2.) – MEAFC (Kelet 2.) (péntek, 19:00)

Mindkét gárda sokáig vezette csoportját, ám a száguldó Veszprémet nem tudta megállítani a Hepp Kupa döntő környékén kisebb hullámvölgybe kerülő OSE, míg a DEAC hatalomátvétele csak idő kérdés volt Keleten, ott a MEAFC második helye számít inkább bravúrnak, nagy volt ugyanis a hajrá az alapszakasz utolsó fordulóiban. A tavalyi döntős oroszlányiak alighanem bármilyen eredménnyel csalódottak lennének az elődöntő elbukása után, de a pályaelőnyüket nem fogják odaajándékozni az idegenben rendkívül jól teljesítő miskolciaknak. Három meccsig könnyedén elmehet a párharc, nagy iramra és dobópárbajra van kilátás, a hazai pálya eldöntheti az érem sorsát.

 

Helyosztó az 5. helyért:

Nyíregyháza Blue Sharks (Kelet 3.) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (Nyugat 3.) (péntek, 17:00)

A helyosztókig papírforma szerint alakult a felsőházi rájátszás, a jobb kiemelési pozíció egyben továbbjutást is ért, noha nem volt ez minden esetben sétagalopp. A két csoportharmadik mérkőzik így az ötödik helyért, otthon kezdhet a Nyíregyháza, de már amerikai centerük, Emani Gant nélkül. Az MTK elleni sorsdöntő harmadik meccsen sem számíthatott már meghatározó légiósára a nyírségi alakulat, mégis képes volt a mezőnyökkel megoldani a feladatot, emiatt a papíron jobb szerkezetű Győr ellen sem esélytelen Siska János legénysége. A küzdelem itt már kuparendszerben zajlik, nincs tehát két győzelem, oda-visszavágón döntik el a párharc kimenetelét.

 

Helyosztó a 7. helyért:

Vásárhelyi Kosársuli (Kelet 4.) – MTK Törökbálint (Nyugat 4.) (vasárnap, 18:30)

Itt is a két meccsen elért jobb eredmény számít, a hazai környezet mindkét fél számára aranyat érhet, kérdés, ki tud (számszerűen) nagyobb előnyt kovácsolni ebből. A Vásárhely inkább a félelmetes támadójátékával szerzett eddig hírnevet magának, míg a Törökbálint a csapategységével és küzdeni tudásával aratott bravúrokat. Ebből kiindulva inkább előbbi érhet egy nagy arányú győzelmet, amellyel akár meg is csípheti a hetedik helyet a csongrádi alakulat.

 

Helyosztó a 11. helyért:

Budapesti Honvéd SE (Kelet 5.) – PVSK-Kronosz Kiadó (Nyugat 7.) (szombat, 16:00)

Az azóta a kilencedik helyet megszerző, utolsó 12 meccséből 11-et megnyerő Bonyhád ellen elfogyott a végére a Honvéd együttese, Puskás Artúréknak több sérülttel a keretükben kellett felvenniük a harcot a bombaformában lévő tolnaiakkal. A pécsi fiatalok eközben begyűjtötték az U20 bajnoki címét, kiejtették pályahátrányból a Tiszaújvárost, mielőtt ”elengedték” a TF elleni párharcot. Eltérő előjelekkel várhatják tehát az egymás elleni csatát a felek, odahaza azért még mindig masszív a fővárosi gárda, mezőnyben vehetik fel főleg a kesztyűt a PVSK ifjú tehetségei, a palánk alatt már a Honvéd centerpárosa dominálhat.

 

Helyosztó a 13. helyért:

Calle Pubfood Békés (Kelet 7.) – Nagykőrösi Sólymok KE (Kelet 8.) (szombat, 18:00)

Az alapszakaszban oda-vissza vették be egymás pályáját a felek, ha az idegenbeli győzelmek sora folytatódik, akkor az eddig is bravúrosan szereplő Nagykőrös dörzsölheti a tenyerét. Az előző fordulóban mindkét gárda bebiztosította helyét a jövő évi kiírásban, ráadásul mindketten kiélezett harmadik meccsen jutottak tovább, ez a párharc már inkább örömjáték lesz a felek számára.

 

Helyosztó a 15. helyért:

Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub – Motax-Pápai KC 66-70 (26-10, 18-18, 12-21, 10-21)

22 pontos első félidei előnyt adott el a Tiszaújváros a térfélcserét követően, amely így negyedik hazai rájátszás meccsén a harmadik vereségét szenvedte el. A Pápa Kálmán (24/12 pont, 7 eladott labda) és Keresztes (13 pont, 14 lepattanó, 2 blokk) vezérletével fordította meg a találkozót, így egymás utáni második párharcát is idegenbeli győzelemmel kezdte, igaz, legutóbb így is elbukta a párharcot a Békés ellen…

Legjobb dobók:

Tiszaújváros: Hill 23, Kilyén 13/6, Szabó N. 11/3
Pápa: Kálmán 24/12, Keresztes 13, Szanati 10

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Pápa javára.

 

Motax-Pápai KC (Nyugat 8.) - Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (Kelet 6.) (péntek, 16:30)

A csalódott csapatok csatáján  ismét előnyben van a Pápa tiszaújvárosi sikerét követően, viszont most Kálmán is ott lehet a hazai derbin, akivel akár rövidre is zárhatják a helyosztót. Nagy tétje már nincs a párosításnak, mindketten az előző körben maradtak le a jövő évi, szűkített B-csoportos tagságról, így a motiváció is kérdéses a borsodiaknál, mennyire szeretnék még elnyújtani a szezont.

 

Rájátszás a 17-24. helyért:

Bajai Bácska FKE (21., 8-20) – EKE Eger KOK (18., 10-18) (péntek, 18:00)

A Baja a szezon végére állt össze, keresi még az összhangot és az ideális játékát, a sorozatban bekapott három vereség legalábbis ezt tükrözi, míg az Eger a többfrontos szereplés miatt nem tud képességeihez méltóan játszani az alsóházban. A Salgótarján kicsit felfelé, a Fehérvár lefelé lóg ki az alsóházból, a többiek bármikor képesek egymást legyőzni, itt is nehéz tippelni a végső kimenetelre. 

BUDAFOK (22., 8-20) – Salgótarjáni KSE (17., 13-15) (péntek, 18:00)

Hetedik sikerére hajt a Salgótarján Budafokon, jelenlegi formájukat elnézve be is zsebelhetik ezt Jakabék, de a Drevenka-Fehér duó vezette házigazdáknak biztosan lesz egy-két szavuk ehhez. Odahaza nem szabad lebecsülni a budafokiakat, egy jó csapat megleckéztetése bármikor elegendő motivációval szolgálhat.

MAFC (20., 8-20) – SMAFC-NYME (23., 7-21) (szombat, 18:00)

Két ígéretes, feltörekvő együttes csap össze a fővárosban, remek kis mérkőzés kerekedhet a faitalok csatájából. Mindkét gárda bizonyított az alsóházban, képesek huzamosan is jó teljesítményt és játékot nyújtani, aki kíváncsi a jelenkor fiatal tehetségeire, annak mindenképp ajánlott a találkozó megtekintése.

Alba Fehérvár (24., 1-27) – Óbudai Kaszások (19., 10-18) (vasárnap, 15:00)

Továbbra is nehéz érvet találni a Fehérvár vesszőfutásának megfékezésére, a hazai pálya bármikor elsülhet jól, de még az idegenben sokszor hektikus Kaszásokkal szemben is csak minimális győzelmi esélyeik lehetnek.

 

Fotó: veszpremkosar.hu - fot24.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus