NBI/B - Beharangozó 1. forduló

Rangadókkal indul a másodosztály, Keleten a Vásárhely-Tiszaújváros, míg Nyugaton az OSE-Győr és az MTK-Veszprém derbik ígérkeznek a forduló legnagyobb csatáinak. Szoros meccsekre persze ezen kívül is bőven számíthatunk, lássuk mi várható a nyitó hétvégén!

Keleti csoport

MEAFC – EKE Eger KOK (péntek, 18:00)

Nagy várakozásokkal vághat neki az idei szezonnak a miskolci együttes, jól sikerültek ugyanis a nyári igazolásaik, a külső soruk az egyik legmélyebb és legfélelmetesebb lehet az egész bajnokságot figyelembe véve, amivel az alsóházba várt Eger sem fog tudni mit kezdeni a nyitófordulóban. Otthon ráadásul már tavaly sem nagyon tudott hibázni a borsodi csapat, ennek tükrében pedig a sima MEAFC sikert leszámítva minden más eredmény meglepetés lenne.

Budapesti Honvéd SE – Salgótarjáni KSE (szombat, 16:00)

Nincs könnyű helyzetben az idén nagyobb terveket szövögető Honvéd, mivel a Salgótarján a Keleti csoport egyik sötét lovaként látogat hozzájuk. A fővárosiak kerete egyértelműen erősödött a holtszezonban, elég csak megemlítetnünk a B csoport egyik legjobb magasemberének számító Kováts Robit, míg a nógrádiaktól távozott az összes rutinos kulcsjátékos, utolsóként a felkészülés során Oluic köszönt el a csapattól. Az újrakezdő Csapai Péterrel, az USA-ból (és sérülésből) visszatérő Szabó Rolanddal és egy amerikai légióssal erősítettek, de ez a keret egyelőre nem tűnik elég acélosnak a felsőházra, a Honvédhoz sem esélyesként utaznak.

Nyíregyháza Blue Sharks – Calle Pubfood Békés (szombat, 16:30)

Palánk alatti problémái adódtak a Nyíregyházának, miután a rajt előtt kidőlt Varga Márton és Gáspár Balázs, de az újonnan szerződtetett légiós, Emani Gant játéka is kérdéses a feldobás előtt. Ez megkönnyítheti Koma Daniék dolgát, de a fiatal kerettel operáló nyírségiek odahaza még ebben a felállásban is veszélyesek lehetnek bárkire. Az említett előjelek után békési siker van kilátásban, de hazai pályán senkit nem szabad lebecsülni, pláne a nyitányon, amikor még csak ismerkednek egymás játékerejével a csapatok.

Vásárhelyi Kosársuli – Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (szombat, 18:00)

Rangadó a Keleti csoportban, mindkét együttes nem titkoltan négybe vágyik az alapszakasz végén, és ehhez mérten erősítettek is az előző szezonhoz képest. A két irányító, a tavaly még egymás mellett küzdő Szabó Péter és Madár András csatája külön pikantériája lehet a mérkőzésnek, de alapjában is hasonló szerkezetű, fiatal, nagy iramot diktáló együttesek párharcát láthatjuk Vásárhelyen. A Tiszaújváros már évek óta gyúrja egyre egységesebbé a keretét, így talán feléjük billen egy hajszálnyit a mérleg nyelve, de a hazai pálya és a tavalyi rájátszásban már megvillantott forma esélyessé teszi a csongrádiakat is.

Nagykőrösi Sólymok KE – DEAC Kamilla Gyógyfürdő (szombat, 18:30)

Az újonc szereplése mindig nagy kérdés, ám ezúttal még egy szoros meccs is bravúr lenne a nagykőrösiektől a bajnoki címre törő DEAC ellen. A hajdúsági gárdának a kötelező kategóriába tartozik ez a vendégszereplés, a házigazdák pedig reménykedhetnek, hogy az újra megízlelt B csoportos hangulat és egy profi csapat látogatása elegendő energiát ad nekik egy élvezetes mérkőzéshez.

Óbudai Kaszások – MAFC (vasárnap, 18:00)

A Kaszások is kisebb célokkal indulhat idén harcba a mögöttünk álló szezon bravúros négybe jutását követően, de a MAFC ellen így is toronymagas esélyesnek számít Nagy Bálint alakulata. A fővárosi riválisnál ismét a fiatalok szerepeltetésén lesz a hangsúly, de most is kérdéses, hogy az A-csoportban is bevethető játékosok mennyit fognak szerepelni a bajnokságban. Mivel még az élvonal nem rajtolt el, nem kizárt, hogy gyakorlás gyanánt pár ifjú tehetség erősíti majd a fiókcsapatot, ami viszont boríthatja a papírformát.

 

Nyugati csoport

OSE Lions – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (péntek, 19:00)

Rangadóval indul a csoport, de hazai pályán hoznia kell az OSE-nek a Győr elleni párharcot, ha nem akar egyből lépéshátrányba kerülni a riválisokkal szemben. Rutinos játékosok egész sora mindkét oldalon, így egy igazán színvonalas ütközetre van kilátás, bízunk benne, hogy a Győr végre tényleg át tudja lépni a saját árnyékát, és a keret erősségéhez mérten szerepel az idei bajnokságban. Ezzel együtt is egy szoros meccs lehet a legtöbb a vendégek részéről, az Oroszlán(y) barlangban idén sem lesz sok csapatnak keresnivalója.

SMAFC-NYME – Metal-Work Bonyhádi KSE (péntek, 19:00)

Meszlényi Róbert remek kis csapatot kovácsolt a néhány rutinosabb játékosból és a junior korú tehetségekből az elmúlt szezonban, most pedig egy év tapasztalattal a hátuk mögött már egy kicsit nagyobb célokat is kitűzhetnek maguk elé. A Bonyhád hazai pályán verhető ellenfélnek tűnik, nagy kérdés náluk, milyen gyorsan sikerült az átalakított keretet összeszoktatni. Kiélezett csatára számíthatunk, de a hazai pálya és a tavaly mutatott szimpatikus és egyre javuló teljesítményük miatt a SMAFC-tól várok kisebb meglepetést.

MTK Törökbálint – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (szombat, 17:00)

A forduló talán legjobban várt mérkőzése lehet az MTK és a Veszprém találkozója, miután mindkét együttes abszolút négyre esélyes csapattal vág neki a bajnokságnak, sőt, megkockáztatom, hogy az érmekért is versenyben lehet mindkét gárda. Papíron a Veszprém kerete tűnik mélyebbnek és sokkal rutinosabbnak, ellenben Szarvas Gábor az állandóságra és az egységre építve remek csapatot hozott össze Törökbálinton, ami az elmúlt években is bizonyítást nyert, hogy sok rivális ellen elég lehet a sikerhez. Itt még tippelni is borzasztóan nehéz, a hazai környezet mindig megdobja az esélyeket, de a felkészülést szinte egy az egyben sérülés miatt kihagyó Kámán Tamás már a bakonyiak rendelkezésére áll a hétvégén, így semleges szurkolóként csak hátradőlhetünk, és élvezhetjük az izgalmasnak ígérkező derbit.

Tehetséges Fiatalok-Budapest – Alba Fehérvár (szombat, 18:30)

Az első biztosra mondható meccs a fordulóban, a TF-nek nem jelenthet gondot a fiatal fehérvári alakulat legyőzése, a kérdés csak a különbség lesz a végére. Nagy elemzésekbe nem is tudunk bocsátkozni, egy évek óta a felsőház közelében vitézkedő együttes és egy tavaly a kiesés ellen küzdő gárda ütközete az esélyesebbnek tartott pályáján nem szolgálhat sok meglepetéssel.

BUDAFOK – Bajai Bácska FKE (vasárnap, 17:00)

A hazai rajt remek kiindulási alap az idén középházba várt Budafoknak, még ha az ellenfél a mezőny első felébe várt Baja gárdája is. Károly Máté együttese bíztató játékot mutatott a felkészülés során, még szerkezetben is partiban lehetnek a bácskaiak félelmetes palánk alatti duója, Ágfalvi és Mándity ellen, a kulcskérdés, hogy a vendégek két vezére mennyire tudja érvényesíteni rutinját. Szoros derbit várok, ahol akár egy labda is dönthet a győzelemről.

A Pápai Kosárlabda Club – PVSK-Kronosz Kiadó mérkőzést október 9-re halasztották.


Fotó (1.): meafc.hu
Fotó (2., slide): facebook.com/oselions, Karácsony Tamás

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus