NBI/B - Beharangozó 11. forduló

Salgótarján-Békés és Veszprém-TF rangadókkal folytatódnak a másodosztály küzdelmei, de összecsap a Baja is az Oroszlánnyal, a Vasas pedig sorozatban nyolc győzelemmel utazik Bonyhádra.

Keleti csoport

MEAFC (6., 5-5) – KTE-Duna Aszfalt (11., 3-7) (péntek, 17:30)

Feláll-e a padlóról a múlt hétig odahaza magabiztos MEAFC a DEAC elleni KO-t követően? Persze mostani ellenfele nincs egy súlycsoportban a tavalyi ezüstérmessel, idegenben még nem is nyertek meccset a kecskeméti fiatalok és rutinban, valamint a palánk alatti kilókban is alulmaradnak vendéglátójukkal szemben. Amennyiben Borsodban túlléptek az év eleji formán, akkor nem lehet kérdéses a házigazdák győzelme.

DEAC Kamilla Gyógyfürdő (3., 7-3) – Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK (7., 4-6) (szombat, 16:00)

Tovább kapaszkodhatnak a Salgótarján-Békés kettősre a kisebb hullámvölgyből kilábaló hajdúságiak, odahaza csak rajtuk múlik a nehezen összeálló Tiszaújváros elleni derbi, ráadásul a malmukra hajtja a vizet, hogy két fő riválisuk egymásnak feszül ebben a fordulóban, így egyikük mindenképp vereséggel ”gazdagodik”, magára húzva a harmadik helyen álló DEAC-ot. Pikáns ütközetet ígér a két légiós külön csatája, Patkovic és Osnach a Keleti csoport két legjobb külföldi játékosa a VAL-pontszámok alapján, kérdés, melyikük kap több segítséget a társaktól ezen az összecsapáson.

Konecranes-Salgótarjáni KSE (2., 8-2) – Békési SzSK (1., 9-1) (szombat, 18:00)

Kelet csúcsderbijének Salgótarján ad otthont ezen a hétvégén, a téli szünetben erősítő nógrádiak az idén szinte megingathatatlan, listavezető Békést fogadják. Legutóbb még Sömenek nélkül szenvedett meg a hazai sikerét a tarjáni együttes, az óbudaiak alaposan ráijesztettek a bajnoki címre törő gárdára, de végül összekapták magukat a kulcsemberek és nagy hátrányból felállva is képesek voltak meccset nyerni. Ezúttal nem fog beleférni egy félidőnyi megingás, a Békés a legkiegyensúlyozottabban teljesítő csapat a csoportban, szinte nincs is üresjáratuk a húzóembereknek és a kispad is jól tud beszállni a mérkőzésekbe a kezdők rövid pihenőideje alatt. Egyénileg a házigazdák játékosai valamivel erősebb játékerőt képviselnek, de csapatként roppant masszív a vendég alakulat és ez meg is hozta eddig az eredményeket. Ha nem lesz komolyabb hullámvölgy a Salgótarján játékában, akkor hozni fogják a rangadót, viszont ha jön a rövidzárlat, akkor a vendégek riválisuk otthonából is győztesen fognak távozni.

Óbudai Kaszások (8., 4-6) – EKF-Eger-KOK SE (10., 3-7) (szombat, 18:00)

Égető szüksége van mindkét együttesnek a győzelemre, a Kaszások három fájó vereséggel a hátuk mögött (két hazai fiaskó és a legutóbbi, Salgótarjánban 17 pontos vezetésről elveszített derbi) várják az összecsapást, míg az egriek az idegenbeli nyeretlenségüket szeretnék megtörni. Az óbudaiakat ráadásul még az alsó ház közelsége is veszélyezteti, de egy esetleges hazai siker lélegzetvételnyi előnyhöz juttatná őket, hiszen az előttük álló Tiszaújváros Debrecenbe utazik szerencsét próbálni. Papírforma szerint Nagy Bálint legénységének hoznia kell az otthoni találkozót, az egrieknél továbbra is egy kulcsember előrelépését várjuk a győzelmekhez.

Vásárhelyi Kosársuli (5., 5-5) – Microsec-BUDAFOK (9., 4-6) (szombat, 18:00)

Botladozás ide, vagy oda, hiába nem nyert még két meccsnél többet egymás után a Vásárhely, a csongrádiak mégis a felsőház közvetlen üldözőbolyát vezetve, a középmezőny élén várják a kötelezőnek ígérkező, Budafok elleni összecsapást. Ehhez azért Drevenkáéknak is lesz egy-két szavuk, amennyiben szebbik arcát mutatja a vendég alakulat, akkor akár meg is lepheti az odahaza könnyed meccsre készülő Elek-fiúkat.

MAFC II.(12., 1-9) – Budapesti Honvéd SE (4., 7-3) (vasárnap, 15:00)

Országos kettesnek ígérkezik az egykori fővárosi ”EL Clásico”, persze a képet árnyalja, hogy a műegyetemistáknak ez csak a második számú csapatuk, de átlagéletkorban így sincs nagy különbség a felek között. A Honvéd négy sikerrel a tarsolyában várja az évnyitó fellépését, de vigyáznia kell, mert a múlt héten sok csapat belefutott a bejglivel telített bendők okozta formahanyatlásba. A MAFC-nál – mint mindig – most is kérdéses, hogy milyen kerettel áll fel a derbire, A-csoportos csapatuk pihen a hétvégén, így akár minden ott szerepet kapó ifjú tehetség bevethető lehet a presztízs ütközetben, ha így lesz, akkor akár még szoros meccsnek is tapsolhatnak a vasárnap délutáni csörtére kilátogató szurkolók.
 

Nyugati csoport

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 9-1) – Tehetséges Fiatalok-Budapest (3., 8-2) (péntek, 17:00)

Nyugatnak is megvan a maga rangadója, bár a TF az új FIBA-szabályok miatt ”csak” harmadik a gólkülönbsége miatt a tabellán, így is két top csapat feszül egymásnak Veszprémben. A múlt heti forma itt is kevés lesz a Mehmedovics legények ellen Kámánék részéről, bár az erősebb ellenfél valószínűleg nagyobb erőbedobásra és koncentráltabb játékra fogja késztetni a bakonyiakat, akik először érezhetik veszélyben hazai veretlenségüket. Kámán és Körtélyesi semlegesítése kulcskérdés lesz a fővárosiaknál, míg ugyanez a túloldalon a Beák-Szobi párosra áll, bár az ő gyengélkedésüket a nagyszerű csapatjátékuk ellensúlyozni tudja. A hazai pálya miatt a Veszprémnek áll a zászló, de abszolút nyílt a találkozó, talán idén először a listavezető otthonában.

Metal-Work Bonyhádi KSE (7., 4-5) – Vasas Akadémia (2., 8-2) (péntek, 18:00)

Megállítják-e a nyolcas győzelmi szériában robogó pasaréti expresszt a bonyhádi legények? Formálódik a kétszeres címvédő játéka, egyre acélosabb arcát mutatja a tolnai alakulat, pechükre a Vasas kerete már jóval korábban megtalálta a közös hangot és a siker kulcsát, így most már nyugodt szívvel tartom a meccs esélyesének Faragóékat. Az egyik leghosszabb a vendégek kerete a mezőnyben, amibe belefér a kulcsemberek részéről is a gyengébb produkció, ezt pedig nehezen tudja ellensúlyozni a főleg a kezdőire támaszkodó Bonyhád. Nem lenne meglepetés a hazai győzelem, képesek erre Hegedűsék, de 40 percig kell magas fordulatszámon pörögni, hogy legyen esélyük a nyugati második ellen.

PVSK-Kronosz Kiadó (11., 1-8) – Concordia Motax KC Pápa (8., 4-6) (péntek, 18:00)

11. hely és egy apró győzelem, de több van ebben a pécsi csapatban, odahaza ezt be is bizonyíthatják a Pápa ellen. Kérdéses Puszta Dávid játéka, aki még a Veszprém elleni találkozón sérült meg, de vele, vagy nélküle is el tudja kapni az előrébb taksált vendégeket a baranyai együttes, hazai pályán rendre szoros meccsek játszik a csoport élcsapataival. Abszolút kétesélyes a találkozó, ha kiegyensúlyozott teljesítményre lesz képes a Pápa, akkor meglehet a pécsi siker.

Bajai Bácska FKE (6., 6-4) – OSE Lions (4., 7-3) (szombat, 17:00)

Hazai győzelem esetén az OSE nyakára mászhat a Baja gárdája, csak a gólkülönbségük fogja még jobb helyen tartani Vavra András együttesét, és a felső házért folyó küzdelem is tovább élesedne. Ágfalvira nagy szüksége lenne a vendéglátóknak, nem tudjuk, hogy a múlt heti hiányzása hosszabb távon is érint-e a csapatot, az ő jelenléte sokat számít a bácskaiak játékában, nélküle elég vékonyak lennének Tanács Attiláék ellen a palánkok alatt. Odahaza eddig hozta a rangadókat is a Baja, kevesen távoznak győztesen a bácskai katlanból, az OSE-nek sem fér bele hullámvölgy a játékába, ha el szeretné hozni a két pontot Mándityéktól.

MTK Törökbálint (5., 6-4) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (9., 3-7) (szombat, 17:00)

Csalóka az a három siker a Győr neve mellett, Márkusék igazi sötét lóként bárkit képesek lehetnek elkapni, akár idegenben is, még az odahaza igen magabiztos Törökbálintot is. A palánk alatt azonban nagyobb a merítési lehetősége Szarvas Gábornak és amennyiben ezt ki tudja jól használni, valamint a mezőnyemberek hozzák a tőlük megszokott jó teljesítményeket, akkor a vendégek csak a jó dobóformájukban és a rutinos játékosok higgadtságában bízhatnak a szorult helyzetekben. Odahaza azonban a Törökbálint a meccs favoritja.

Alba Fehérvár-DKKA (12., 1-9) – SMAFC-NYME (10., 2-8) (vasárnap, 17:00)

Alsóházi derbi a javából, a SMAFC-nak itt a lehetőség, hogy az eddig mutatott jó játékát győzelemmel koronázza meg a Fehérvár csarnokában. Nem képvisel gyenge játékerőt a házigazda sem, de eddig nem jött ki nekik nagyon a lépés, hazai pályán erre jó sanszuk van, így egy szoros, hajtós derbi kerekedhet a találkozóból. Abszolút kétesélyes mérkőzés.

Fotó:veszpremkosar.hu - foto24.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus