NBI/B - Beharangozó 16. forduló

A Magyar Kupa és a Hepp-Kupa hétvégi programja miatt több mérkőzést is lejátszanak már hétközben a csapatok, de rangadókból így sem lesz hiány. Keleten a Békés és a Honvéd csatája, valamint a Kaszások-Tiszaújváros derbi ígérkezik a legizgalmasabbnak, míg a Nyugati csoportban az Oroszlány győri túrája, illetve a Baja törökbálinti vendégeskedése a legnagyobb csemege.

Keleti csoport

MAFC II. (12., 2-12) - Óbudai Kaszások (4., 8-6) (szerda, 17:30)

Mindkét együttes duplázik ezen a héten, a nehezebb program azonban a MAFC fiataljaira vár, az egyre jobb formában lévő és már a negyedik helyen álló óbudaiak fogadása után az éllovashoz látogatnak még. A meccs esélyese egyértelműen a védekezését rendező és így a ritmust támadásban is szépen megtaláló vendég gárda, négy győzelemmel érkeznek fővárosi házigazdájukhoz. Az A-csoportos fiatalokkal kiegészülve is a Kaszások sikerét várom, a rutinos játékosokkal teletűzdelt keretük végre ráérzett a győzelem ízére és nehezen fogják kiengedni azt a kezükből, ráadásul a játékuk képe is azt sugallja, nem a MAFC pályáján fog megtörni jó sorozatuk.

MEAFC (7., 7-8) – MICROSEC-Budafok (10., 4-11) (péntek, 17:30)

Bár legutóbb ismét csorba esett kiváló hazai mérlegén az újonc borsodiaknak, az alsóházba tartozó Budafok ellen mégis jó esély van rá, hogy újra javítani tudnak a mundér becsületén. Ehhez persze a vendégeknek is lesz egy-két szavuk, nagy kérdés, hogy a hullámvasút melyik részén járnak éppen, képesek ugyanis rendkívül összeszedett és eredményes játékra is, de ugyanilyen eséllyel esnek szét egy-egy derbin. Ha előbbi forgatókönyv valósul meg és a kulcsemberek most is hozzák magukat, akkor akár az első igazán nagy meglepetést okozhatja Miskolcon a budafoki együttes, a felsóházba tartozó DEAC és Békés itteni győzelme ugyanis kevésbé számított eddig annak.

Konecranes-Salgótarjáni KSE (1., 13-2) – MAFC II. (12., 2-12) (péntek, 19:00)

Fix egyes, sok esélylatolgatást nem tudunk a mérkőzéshez fűzni, a listavezető a sereghajtót látja vendégül. Csak a különbség lehet kérdéses, nem kizárt, hogy a legnagyobb különbségű győzelem is veszélyben van ezen a mérkőzésen, amit a DEAC tart, szintén a MAFC farmcsapata ellen (88 pont)…

Békési SzSK (2., 13-2) – Budapesti Honvéd SE (6., 8-7) (szombat, 17:00)

Habár a Békés van jelenleg messze jobb formában a két fél között, a Honvéd mumusnak számít Komáéknál, miután a fővárosiak vették el idei veretlenségüket a Dózsa György úton és a tavalyi szezon rájátszásában is Puskár Artúrék orozták el a kilencedik helyet előlük. A vendégek azonban egy nagy zakót követően utaznak idegenbe, az ősi rivális Kaszások hazai pályán leckéztette meg a Honvéd fiataljait, ami után nagy kérdés, hogy mennyire sikerült rendeznie a fejeket a látogatók mesterének. Legutóbbi öt fellépéséből csak egyet tudott megnyerni a fővárosi alakulat, igaz, azt távol az otthonuktól aratták Máté Márkék, így bizakodhatnak a jó szereplésben, de még így is sokkal esélyesebb a házigazda, ha csak a négy, remek formában lévő rutinrókájukkal nem tudnak mit kezdeni a Honvéd játékosai.

Óbudai Kaszások (4., 8-6) – Tiszaújváros Termálfürdő Phoenix KK (5., 8-7) (szombat, 18:00)

A négy közé jutás szempontjából élet-halál harcot vív egymással a két remek formában lévő együttes. Mindkét fél négy-négy sikerrel várja az összecsapást, kezd összeállni a játék mindkét oldalon, ez pedig izgalmas párharcot szülhet szombat este Óbudán. A védekezés kulcskérdés lesz, ebben a házigazdák egyelőre masszívabbnak tűnnek, a Honvéd vendégeként csak 54 pontot engedtek ellenfelüknek, míg a Tiszaújváros 96-ot kapott Vásárhelyen, igaz, 100-at dobott, de nem biztos, hogy még egyszer túl tudják dobni a hazai együttest, ráadásul a Kaszások és a Vásárhely nem egy kategória a mezőnyben jelenlegi formájuk alapján. A hazai pálya az óbudaiak felé billenti a mérleg nyelvét, de nem lesz sétagalopp a derbi, a palánk alatt nagy csata várható a Kovtás-Szelczky-Mondzinger tengely és az Osnach-Mohay duó között.

KTE-Duna Aszfalt (11., 3-12) – Vásárhelyi Kosársuli (8., 6-9) (vasárnap, 17:00)

Lassan az alsóházba csúszik a Vásárhely alakulata, így mondhatni rangadóra utazik Kecskemétre Dr. Elek András legénysége. A keretben történt változások már mutattak legutóbb pozitív jeleket, de a siker akkor még elmaradt, most a csoport egyik leggyengébb csapata ellen javíthatnak a csongrádiak. Esélyesek ugyan, de hazai pályán mindig összekapja magát a Kecskemét, most is erre számíthatunk, a Salgótarján elleni kiütésből már felébredhettek, ezért szoros meccset várok, a pillanatnyi dobóforma és egy jó védekezés eldöntheti a találkozót.

 

Nyugati csoport

Vasas Akadémia – PVSK-Kronosz Kiadó 70-53 (20-12, 14-15, 15-12, 21-14)

Faragó Peti nélkül is hozta a kötelezőt a Hepp-Kupára készülő Vasas gárdája, a házigazdák sikerében ezúttal Garamvölgyi (19 pont, 8 lepattanó, 4 eladott labda, 5 kiharcolt fault), Katona (18/6 pont, 3 szerzett labda) és Surmann Peti (7 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) játszották a főszerepet, de a fiatalok is nagy szerepet kaptak a mérkőzésen. A pécsiek szinte végig zónázták a találkozót, de nem tudták ezzel sem feltartóztatni a vendéglátókat, főleg katasztrofális dobóteljesítményüknek (24/71, 34%) köszönhetően, no meg, hogy az ismét sokoldalú Demeteren (16/6 pont, 4 lepattanó, 3 szerzett labda, 5 kiharcolt fault, 8 gólpassz) és a dupla-duplát jegyző Kővágó-Laskán (10 pont, 13 lepattanó, 4 eladott labda) kívül nem akadt igazán kimagasló teljesítmény a vesztes félnél.

Legjobb dobók:

Vasas: Garamvölgyi 19, Katona 18/6
PVSK: Demeter 16/6, Antóni 11/3, Kővágó-Laska 10

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (8., 6-9) – OSE Lions (3., 11-4) (szerda, 18:00)

Veszprémben ugyan megtört a Győr jó szériája, de a lendületük aligha, hiszen remek játékkal késztették az utolsó percig nagy csatára az éllovast. Most is legalább ekkora derbi vár rájuk, de ezúttal hazai pályán javíthatnak mérlegükön, amivel tovább sűrűsödne az amúgy is igen kiegyenlített Nyugati csoport (középmezőnye). Az OSE-nek azonban szintén égető szüksége van a győzelemre, hogy tartsa a lépést a Vasassal, ehhez pedig papíron hoznia kell a mögötte álló csapatok elleni fellépéseit. A képlet azonban nem ilyen egyszerű, egyre acélosabb a Győr játéka, amit hazai pályán szeretnének sikerrel bizonyítani és erre jó eséllyel is pályáznak.

Tehetséges Fiatalok-Budapest (5., 9-6) – Alba Fehérvár-DKKA (12., 2-13) (csütörtök, 19:30)

Három fiaskó után a sereghajtó ellen javítana a TF, ami jó eséllyel meg is lesz nekik, ha csak valami csoda nem történik fehérvári részről. Az Alba fiataljai főleg hazai környezetben ütőképesek, egy Nyugati négybe igyekvő gárda vendégeként csak a tisztes helytállást tudom elképzelni egyelőre, az eddigi eredményeik másra nem predesztinálják a csapatot.

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 12-2) – SMAFC-NYME (11., 4-11) (péntek, 17:00)

Ha nem lett volna eddig elég erős a Nyugati első kerete, akkor most már biztosan az lesz, a héten ugyanis szerződtették a szerb Aleksandar Popovicot ötös posztra. Az új légiós pénteken már pályára is léphet Sopronban, így pedig a palánk alatt esélye sem lesz a SMAFC játékosainak a Körtélesi-Popovic-Takács trióval szemben. Egy nagy különbségű győzelem is kinéz a bakonyiaknak, még akár a sérüléssel bajlódó Kámán Tamás nélkül is.

MTK Törökbálint – Bajai Bácska FKE (péntek, 17:00)

Az utolsó szalmaszálak egyikébe kell kapaszkodnia a Bajának, ha még szeretnék elérni a felsőházat a szezonban. Törökbálintra persze nem győzni járnak a csapatok, de a TF-nek és a Veszprémnek már sikerült ez a bravúr, viszont a bácskaiak közel sincsenek olyan jó formában, mint az előbb felsorolt együttesek voltak a látogatásuk pillanatában. Utolsó öt meccsükből csak egyet nyertek Ágfalviék, míg az egyre jobban összecsiszolódó és a sérülések után lassan teljessé váló kerettel felálló MTK pont az ellenkezőjét hozta ezen időszak alatt. Hazai pályán csak a Törökbálint sikerét tudom elképzelni.
 

Fotó: veszpremkosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus