NBI/B - Beharangozó 17. forduló

Keleten a két remek formában lévő együttes, a DEAC és a Kaszások összecsapása ígérkezik csemegének, míg az ország másik felén az OSE-MTK derbi lesz a csúcsrangadó a másodosztály 17. fordulójában.

Keleti csoport

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK (5., 8-8) – EKF-Eger-KOK SE (11., 3-12) (péntek, 18:00)

Legutóbb lépéshátrányba került a négy közé jutásért folyó versenyfutásban a Tiszaújváros együttese, miután kikapott a tabellán előttük álló Óbuda otthonában, ám övék talán a legkedvezőbb sorsolás a hátralévő fordulókra nézve (hatból ötször hazai pályán lépnek pályára és jelenlegi formájuk alapján Miskolcon sem esélytelenek). Ehhez azonban hozniuk kell a szebb szezonról álmodó Eger elleni derbit, amely ugyan kötelező kategória, de eléggé kiszámíthatatlan Váczi Péter együttese ahhoz, hogy esetleg Tiszaújvárosban meglepetést okozzon, ráadásul két hetet készülhettek erre a derbire. A papírforma még így is hazai győzelmet ígér.

DEAC Kamilla Gyógyfürdő (3., 12-3) – Óbudai Kaszások (4., 10-6) (szombat, 16:00)

Két kiváló formában lévő együttes mérkőzik meg Debrecenben, egyikük győzelmi szériája biztosan megszakad szombat délutánra (a DEAC hét, a Kaszások hat sikernél tart). Bár a Hepp-kupában nem sikerült a címvédés Dr. Nagy Ágoston tanítványainak, a lendületük azért nem nagyon tört meg a bronzérem birtokában sem, csak becsúszott egy gyengébb meccs a végső győztes Vasas ellen. Ugyanúgy benne van a derbiben egy pontgazdag és egy gólszegény találkozó is, a védelme mind a két csapatnak elsőrangúvá érett mostanra, viszont támadóoldalon is bő repertoárral rendelkezik a két klub. Hazai pályán sem lehetetlen már elkapni a hajdúságiakat, ezt bizonyítja a Békés példája, de odahaza továbbra is ők számítanak esélyesnek, bárki is legyen az ellenfél.

Vásárhelyi Kosársuli (8., 7-9) – MEAFC (6., 8-8) (szombat, 18:00)

A középmezőny szinte biztos mindkét félnek, de ha valamelyikük szeretne még egy utolsó rohamot indítani a felsőházért, akkor most kell megragadnia a lehetőséget. A borsodiak továbbra is üldözik első idegenbeli győzelmüket a szezonban, míg az átalakult Vásárhelynek a hazai meccseiből kell erőt merítenie elsősorban az új hadrend megerősítéséhez. Szoros lehet a csongrádi csata, center poszton elég erős a MEAFC, hogy borsot törjön Vasék orra alá, míg mezőnyben Drahosékon múlik hogyan bírják a lépést a házigazdákkal. A kecskeméti siker lendíthetett egyet a Vásárhely szekerén, így ezzel, valamint a miskolciak gyászos idegenbeli mutatójával együtt inkább a vendéglátók sikerét várom.

Békési SzSK(2., 14-2) – MAFC II. (12., 2-14) (vasárnap, 16:00)

Nagy jóstehetség nem kell, hogy már most elkönyveljük a Békés győzelmét, a sereghajtó ellen most is csak a különbség lehet a kérdéses. Derekasan küzd minden fellépésén a fiatal MAFC gárdája, de számottevő eredményt eddig csak az A-csoportos játékosaival kiegészülve tudtak felmutatni, ami pedig azért boríthatja még a papírformát, mivel nem tudni előre, mikor milyen kerettel áll fel épp a fővárosi együttes…

Microsec-Budafok (10., 4-12) – KTE-Duna Aszfalt (11., 3-13) (vasárnap, 17:00)

Alsóházi rangadó, melyen a Budafok egy hazai győzelemmel már két együttest tudhatna ”megnyugtató” távolságban magától, míg a Kecskemét elszakadhatna a sereghajtó MAFC-tól. Saját pályáján nagyobb sanszot is látok Drevenkáék sikerére, fontos derbi előtt állnak és ha kiegyensúlyozottan tudnak játszani az egész mérkőzés folyamén, akkor nem lehet probléma a fital vendégeke legyőzése.

Budapesti Honvéd SE (7., 8-8) – Konecranes-Salgótarjáni KSE (1., 14-2) (kedd, 19:00)

Nehéz helyzetben van Puskás Artúr, a fővárosiak mestere, a bombaformában lévő listavezető (hat győzelem zsinórban) ellen kellene ugyanis kirángatnia a kátyúból hullámvölgyben lévő (utolsó hat fellépésén öt vereség) alakulatát. Legutóbb már a hazai pálya sem segített a Honvédon, de ha sikerülne visszatalálni a szezon első felében mutatott formájukhoz, akkor még a Salgótarján sem érezhetné biztonságban magát a Dózsa György úton. Nagy kérdés Szabó Péter játéka a nógrádiaknál, a tarjáni játékmester hiánya érzékeny veszteség lehet Czigler László számára, bár több kulcsjátékosuk gyengélkedését is túlélte már a csapat ebben a kiírásban. Abszolút esélyesként érkezik a fővárosba listavezető, a házigazdáktól nagy formajavulás kell a bravúrhoz.

 

Nyugati csoport

Metal-Work Bonyhádi KSE (6., 9-6) – PVSK-Kronosz Kiadó (9., 6-10) (csütörtök, 18:00)

Egy ötös győzelmi sorozata szakadt meg legutóbb Oroszlányban a címvédőnek és a Hepp-kupa négyes döntője sem Hegedűsék elképzelései szerint alakult, ezzel együtt továbbra is számolnunk kell a tolnaiakkal a legjobb négyért folyó vesszőfutásban. Ráadásul hozható hazai meccsek várnak Rutkai Péter fiaira, az első ezek közül a pécsi fiatalok elleni derbi, akik eddig csak alsóházi csapat otthonában tudtak idegenben sikert aratni. Partiban lehetnek a vendégek, de a rutin végül a Bonyhád javára dönti majd el a mérkőzést.

SMAFC-NYME (11., 4-12) – Tehetséges Fiatalok-Budapest (5., 10-6) (péntek, 19:00)

Úgy kellett a Fehérvár elleni siker a TF-nek, mint egy falat kenyér a versenyben maradáshoz, az előtte lévő öt meccséből ugyanis négyet elvesztett Merim Mehmedovics legénysége. Sopronba is javítani utaznak Beákék, amit hozniuk is kell az odahaza (is) roppant szívós Hűség városiak ellen, máskülönben hátrányba kerülnek a riválisokkal szemben. Jelenleg elkapható ez a TF, nem érzek benne annyi erőt, mint az év elején, a SMAFC pedig hazai pályán mindenkinek méltó ellenfele volt eddig, ezért nem lenne meglepő egy soproni siker.

Bajai Bácska FKE (7., 7-9) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (8., 6-10) (szombat, 17:00)

Mindkét csapat lemondhat már a csoport előkelőbb helyeiről, sőt, most már vigyázniuk kell, mivel egyre közelebb kerülnek az alsóházi együttesekhez. A Bajánál valamivel kisebb a gond, ott leginkább a bravúr győzelmek maradtak el, emiatt sincs esélyük a roppant erős Nyugati csoportban előrébb lépni, viszont a hazai mérkőzéseiket hozniuk kell, hogy megmaradjanak a középmezőnyben. A Győr több sebből vérzik idén, Hajmásy kidőlt a szezon hátralevő részére, Nárait is kénytelenek voltak nélkülözni több összecsapáson és a gárda játéka is nehezen állt össze, ami miatt az eredmények sem jöttek úgy, ahogy azt várták volna. Egy szoros derbire mindenki ellen jó lehet ezzel a kerettel a győri csapat, de ennél többre egyelőre nem, a bácskaiak odahaza ritkán szoktak hibázni.

OSE Lions (2., 12-4) – MTK Törökbálint (4., 11-5) (szombat, 19:00)

A forduló legnagyobb rangadója Oroszlányban várható, a két topcsapat törökbálinti randevúja is izgalmasra sikeredett már, akkor egy óriási hajrával fordította a maga javára a mérkőzést az MTK. A visszavágás mellett a rendkívül sűrű mezőny is motiválni fogja a házigazdákat, mivel az alapszakasz végéhez közeledve a hibázás lehetősége egyre kisebb lesz, de ugyanez elmondható a túloldalról is. Szarvas Gáborék ugyanúgy vágynak a legjobb négyre, mint a Hepp-kupa ezüstérmes riválisuk. Minden poszton klasszisok és fiatal tehetségek egész sora vonultatható fel a két félnél, a védekezés lesz a kulcs a derbin, túldobni egyik gárda sem fogja a másikat előreláthatólag. A hazai pálya itt is eldöntheti a párharcot, az OSE fanatikus drukkereitől hajtva megnyerheti a rangadót, de nem lesz sétagalopp Wehnerék számára.

Alba Fehérvár-DKKA (12., 2-14) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 13-2) (vasárnap, 17:00)

A sereghajtó a listavezető ellen, itt mégsem olyan egyszerű a képlet, mint a Keleti csoportban, habár az éllovas itt is toronymagas esélyes. A fehérvári fiataloktól mégsem várhatjuk, hogy feltett kézzel adják meg magukat saját pályájukon, sokkal acélosabb ez a keret annál, mint ahogy jelenleg állnak a bajnokságban. A veszprémi rutinrókák ellen persze nem lesz sok keresnivalójuk, pláne, ha Kámán is visszatér sérüléséből és a légiós Popovic is felveszi a bajnokság ritmusát.

Metal-Work Bonyhádi KSE (6., 9-6) – Concordia Motax KC Pápa (10., 4-11) (hétfő, 18:00)

Ha nem is ígérkezik habkönnyű falatnak, de az egyre jobb formába lendülő Keresztessel és a visszatérő Pusztaival a soriban sem lehet gond a Bonyhádnak a Pápa legyőzése hazai környezetben. Hét meccses negatív szériájukat kellene a címvédő csarnokában megtörniük a vendégeknek, amire nem látok sok esélyt. A Bonyhád ellenben egy hétvége alatt nagyot ugorhat megint a tabellán, aminek mi csak örülhetünk, hiszen így tovább élesedik a legjobb négyért folyó küzdelem.
 

Fotó: debka.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus