NBI/B - Beharangozó 18. forduló

Keleten és nyugaton is rangadó lesz a másodosztályban, a DEAC Békésre utazik ”törleszteni” a hazai veretlenség elvesztéséért, míg az OSE félelmetes szurkolótáborával készül a listavezető Veszprémhez.

Keleti csoport

MEAFC (7., 8-9) – Budapesti Honvéd SE (8., 8-9) (péntek, 17:30)

Az új évben megakadt a Honvéd szekere, az ünnepeket még a tabella negyedik helyén töltő együttes a január óta lejátszott hét meccséből csak egyet tudott megnyerni, azt viszont idegenben, Egerben. A MEAFC ezzel szemben továbbra is a ”mindenhol jó, de legjobb otthon” elvet vallja, mivel Vásárhelyen ugyan közel jártak első vendégként aratott győzelmükhöz, mégis kicsúszott a kezükből a mérkőzés a hosszabbításban. Drahos és Szojka remek formát mutat az utóbbi időben és odahaza roppant egységes csapat benyomását kelti a borsodi gárda, de mivel leginkább kettőjükön múlik a miskolciak sikere, így az ő semlegesítésükkel lehet keresnivalója a fiatal fővárosiaknak, amennyiben Puskás Artúr fiai összekapják magukat a hosszabb hullámvölgy után.

EKF-Eger-KOK SE (9., 5-11) – Vásárhelyi Kosársuli (6., 8-9) (szombat, 16:00)

Önbizalomtól telve utazhat a finom borok városába a Vásárhely, miután fazonigazításon átesett csapatuk két sikert is elkönyvelhetett az utóbbi fordulókban, és előtte az előrébb jegyzett DEAC, Tiszaújváros kettős ellen sem vallottak szégyent Dr. Elek András legényei. Az Eger is érzi azonban az alsóház veszélyét, és bár messze vannak attól, hogy a középmezőnyt elérjék az alapszakasz végéig, minden hazai fellépés esély számukra, hogy legalább a kiesés szele ne érintse meg őket. Otthon ráadásul bárkivel képesek felvenni a versenyt, a húzóemberek is szebbik arcukat mutattak mostanában, ami elég lehet a csongrádiak legyőzéséhez. Egy szoros végjáték nincs kizárva, és bár a hazai pálya a heveseik felé billenti a mérleget, a Vásárhelyt most mégis esélyesebbnek érzem a sikerre javuló formájuk miatt.

Konecranes-Salgótarjáni KSE (1., 15-2) – Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK (5., 9-8) (szombat, 18:00)

A sorozatban elért nyolc győzelem és a szépen összeálló védelem miatt a Salgótarján fölényes sikerén kívül minden más eredmény meglepetés lenne. Imponáló magabiztossággal hozzák futószalagon a győzelmeket, igaz a nyolc derbiből ötöt odahaza játszottak Madár Andrisék, a három idegenbeli derbin pedig Kecskemétre, Budafokra és a szebb napokat látott Dózsa György útra látogattak, de hozzá kell tennünk, hogy a legfőbb rivális Békés, és az azóta bombaformában lévő Kaszások is az áldozataik között volt. A Tiszaújváros is megtalálta a játékát mostanra, emiatt bizakodóak lehetnek a borsodiak, de a tarjáni katlanban sosem egyszerű győzni, emiatt érvényesíteni fogja a papírformát a Czigler legénység.  

Óbudai Kaszások (4., 11-6) – Microsec-BUDAFOK (10., 5-12) (szombat, 18:00)

Ha már az előbb Salgótarjánt említettük, a Kaszások legutóbb pont a nógrádi megyeszékhelyen szenvedtek vereséget hét fordulóval ezelőtt, és nem szeretnének lassítani a Budafok ellen sem. Bár a két együttes más-más célért küzd jelenleg, és a tabellán is szakadéknyi különbség van közöttük, találkozóik mostanra igazi rangadóvá érettek, köszönhetően annak is, hogy több, egykoron Óbuda sikeréért küzdő játékos pattogtat a vendégeknél. Többször megírtuk már, hogy az idei Budafok már nem az a kiesés ellen küzdő együttes, amelyik volt az elmúlt években, sokkal versenyképesebb a keretük, ami jópár meglepetésre elég lehet, de túl jó formában a Debrecenben is thrillert nyerő Kaszások ahhoz, hogy hazai pályán bukjanak, ráadásul sikerükkel még akár közelebb is férkőzhetnek az előttük toporgó DEAC-hoz…

Békési SzSK (2., 15-2) – DEAC Kamilla Gyógyfürdő (3., 12-4) (vasárnap, 16:00)

Mert, hogy a hajdúságiak Békésre utaznak rangadózni, a meccs kimenetele pedig felkavarhatja az állóvizet a felsőházban. Vendég siker esetén ugyanis több befutós lenne a legjobb kiemelési helyért folyó csata az alapszakasz végére, míg hazai győzelemnél gyakorlatilag Békés-Tarján külön párbajt láthatnánk az első pozícióért, nem beszélve arról, hogy a DEAC-nak azután már figyelni kellene a mögötte rohamléptekkel közeledő óbudaiakra. Gruda és Czuprák személyében bővítette rotációját a házigazda, a kérdés, hogy mennyire sikerült beépíteni az új arcokat az eddig jól működő gépezetbe. Vendég oldalon elsősorban a visszavágás lehet a fő motiváció, ugyanis a békésiek törték meg a cívisvárosiak majd kétéves hazai veretlenségét az idei szezonban, így idegenben nem csak, hogy a múlt heti fiaskót javíthatnák ki Dr. Nagy Ágoston tanítványai, de közelebb férkőzhetnének a fordulók óta egyeduralkodó Békés-Salgótarján duóhoz.

KTE-Duna Aszfalt (11., 4-13) – MAFC II. (12., 2-15)(vasárnap, 16:00)

Ha akar még valami maradandót alkotni a MAFC, és elmozdulna az utolsó helyről, akkor Kecskeméten bizonyítania kell a sereghajtónak, ellenkező esetben gyakorlatilag bebetonozza magának a legrosszabb helyet a csoportban. Kecskemétről azonban nem könnyű győzelemmel távozni, megszenvedett itt a Békés és a Tiszaújváros is, de nem tudott nyerni a Budafok és az Eger sem az alsóházi riválisok közül. A nagy különbségű hazai siker most sincs kizárva, a fővárosi fiatalok ugyan becsülettel küzdenek minden mérkőzésen, de egyelőre hiányzik az átütő erő belőlük az A-csoportos játékosaik nélkül.

 

Nyugati csoport

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 14-2) – OSE Lions (2., 13-4) (péntek, 17:00)

Nyugat sem marad adós a csúcsderbivel, a második helyen álló Oroszlány látogat ugyanis a listavezető veszprémiekhez, a meccs külön pikantériája lehet, hogy pont az OSE vette el idén a bakonyiak veretlenségét. A kulcs az első félidőben mutatott játék, valamint az eddig már megszokott harmadik negyedbeli ”robbantás” lehet a házigazdáknál, előbbivel rendre esélyt adnak ellenfeleiknek, utóbbival viszont szépen korrigálják az addigi hibájukat, és hozzák a mérkőzéseiket. Fehérváron már Popovic is hasznos tagja tudott lenni a rotációnak, Kámán pedig szezoncsúcsot jelentó 29 ponttal tért vissza a társak közé, így teljes kerettel veszik fel a harcot a B csoport legirigylésreméltóbb szurkolótáborával érkező oroszlányiakkal. A friss Hepp-kupa ezüstérmes OSE egy Törökbálint elleni rangadóval melegített az összecsapásra, így ők jobban hozzá vannak szokva az elmúlt hetekben a szorosabb csatákhoz, ez még hasznukra válhat, de egy odahaza kiválóan működő veszprémi védelmet kellene feltörniük Wehneréknek. A hazai pályán kívül az eddig magabiztosan őrzött vezető pozíció, valamint a szerb légiósuk érkezése miatt kibővült rotáció azonban elég lehet az OSE legyőzéséhez.

Metal-Work Bonyhádi KSE (5., 11-6) – SMAFC-NYME (10., 5-12) (péntek, 18:00)

Jól áll a bonyhádiak szénája, mivel a hátralévő öt fordulóban kedvező sorsolásuk van Jillingéknek, a SMAFC legyőzhető hazai pályán, ami után jön egy fehérvári és egy győri túra mielőtt vendégül látnák a Törökbálintot. Addig azonban hozniuk kell a meccseket, ahogy tették azt a legutóbbi 12 mérkőzésből tízszer is, mivel az MTK elleni derbi akár ki-ki meccs is lehet a négy közé jutás szempontjából, a vesztesnek előreláthatólag be kell érnie a középmezőnnyel. A TF ellen aratott siker kalapemelést ér a soproniak előtt, de a címvédő jobb formában van annál, mintsem hogy hazai környezetben puskázná el az esélyét a felsőházra.

MTK Törökbálint (4., 11-6) – Concordia Motax KC Pápa (11., 4-12) (szombat, 17:00)

Az egész mezőny legrosszabb passzban lévő együttesén kell átverekednie magát az MTK-nak, hogy megőrizze negyedik helyét a mögöttük robogó Bonyháddal szemben. Puszta és Keresztes ugyan most is hozhatják remek számaikat, de több egyelőre nincs a vendég csapatban, partiban lehetnek még Törökbálinton is, de a végén a nagyobb taktikai fegyvertárral és hosszabb cseresorral rendelkező házigazdák győzelmére van csupán esély.

Tehetséges Fiatalok-Budapest (6., 10-7) – Bajai Bácska FKE (7., 8-9) (szombat, 18:30)

Utolsó hét fellépéséből csak kettőt nyert meg a fővárosi együttes, így bár matematikailag még van esélye a felsőházra, gyakorlatban a riválisoknak is egyszerre kellene gödörbe kerülniük a most már bravúrnak mondható cél eléréséhez. Főleg odahaza nem ment Beákéknak a rangadókon, a Bonyhád, a Győr és az MTK is győzelemmel tudott távozni tőlük, így akár a Baja is megtréfálhatja őket, magas posztokon mindenképp fölényben lehetnek Mándityék. Ha bírják az iramot Szobiékkal, akkor meglehet az idegenbeli siker, ha viszont Mehmedovics mester össze tudta kapni fiait, akkor 40 perc alatt bedarálhatja a bácskaiakat a TF.

PVSK-Kronosz Kiadó (9., 5-12) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (8., 6-11) (vasárnap, 17:00)

Az alsóház elkerülésének szempontjából nagy téttel bír a Győr pécsi kiruccanása, habár 18 ponttal kellene győzniük Czukoréknak ahhoz, hogy az alapszakasz végén, egyenlő mérlegnél ők jöjjenek ki jobban az egymás elleni eredményeikből. Azonban egy szimpla siker is elég lehet a végelszámolásnál, hiszen nüanszokon múlhat a középmezőny elérése, megeshet, hogy a jobb mérleg elegendő lesz a baranyaiaknak. Odahaza eddig nem is vallottak szégyent a PVSK fiataljai, csak a mezőny első felében helyet foglaló együttesek tudtak itt diadalmaskodni, közülük is a Bonyhád 12 pontos sikere volt a legnagyobb különbségű fiaskó. Ideális körülmények között ennek a Győrnek a felsőházért kellene küzdenie, de az idei szereplésük alapján ők is meg fognak szenvedni Pécsen, szerintem nem is tudnak majd győztesen távozni onnan.

 

Fotó: meafc.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus