NBI/B - Beharangozó 19. forduló

Közeledünk az alapszakasz végéhez, így mostani felvezetőnkben már az esélyeket is latolgatjuk a hátralévő fordulókra. Keleten gyakorlatilag már leosztott a legjobb négy csapat helye, csak a sorrend maradt kérdéses, míg a Nyugati csoportban továbbra is sűrű a mezőny, hat gárda is eséllyel pályázik a felsőházi rájátszásra.

Keleti csoport

Microsec-BUDAFOK (10., 5-13) – EKF-Eger-KOK SE (9., 6-11) (péntek, 18:00)

Az egriek utolsó, leginkább nyerhető meccse következik az alapszakaszban, mert bár háromszor még pályára lép odahaza a heves megyei együttes, olyan gárdákat kell vendégül látniuk, mint a DEAC, a Békés és a Kaszások, akik már gyakorlatilag biztos résztvevői a felsőházi rájátszásnak és ezen kívül utaznak még Salgótarjánba… A Budafoknak ezzel szemben emészthetőbb sorsolása van, amivel matematikai esélye is van még a középmezőny elérésére, ők ugyanis a mostanság gyengélkedő Honvéd-Vásárhely párost fogadják és a MAFC-nál vendégeskednek a hátralévő fordulókban. A két csapat első találkáját kisebb meglepetésre Drevenkáék nyerték Egerben, így egy újabb győzelemmel végleg maguk mögé utasíthatnák Váczi Péter tanítványait, hazai pályán pedig jó esélyük is van erre.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK (5., 9-9) – Békési SzSK (2., 15-3) (péntek, 18:00)

Eddig csak a Salgótarjánnak sikerült győzelemmel távoznia Tiszaújvárosból, ráadásul a borsodiak játéka a szezon előrehaladtával egyre acélosabb lett, amit bizonyít a legutóbbi, nógrádi fellépésük is, ahol a siker ugyan elmaradt, de szoros csatában tudtak csak nyerni az odahaza amúgy magabiztos Madárék. A Brunyánszky legénység nem hibázhat már, ha még dédelgetnek álmokat a négy közé kerülésről, ebben nagy segítséget nyújt nekik, hogy csak saját közönségük előtt lépnek pályára, viszont vendégül látnak két, idegenben kiváló mérleggel rendelkező csapatot is (DEAC, Békés), nem beszélve a Miskolc elleni megyei rangadóról. Még ekkor sincs a saját kezükben a sorsuk, mivel a nyolcas győzelmi szériában lévő Kaszásoknak hármat is bukniuk kellene, hogy az egymás elleni eredményből már a tiszaújvárosiak jöjjenek ki jobban. És bár a Mohay-Czura páros az eltiltásuk óta bombaformát mutat, sőt, a sérültek is mind a házigazdák rendelkezésére állnak, még így is erősebbnek érzem a békésieket, mind a palánk alatt, mind mezőnyben, de egy szoros derbi kisülhet belőle, a végén vendég sikerrel.

Budapesti Honvéd SE (8., 8-10) – KTE-Duna Aszfalt (11., 4-14) (péntek, 19:30)

Szinte, mint egy falat kenyér, úgy kelhet ez a győzelem az egyre lejjebb csúszó Honvédnak, ami hazai pályán meg is lehet a Kecskemét ellen. Bár jelenleg a nyolcadik helyen tanyáznak a fővárosi fiatalok, négy hozható mérkőzés vár rájuk még az alapszakasz hajrájában, de ahhoz a Miskolcon mutatott második félidei teljesítményükre lesz szükség, úgy elérhető akár az ötödik pozíció is a tabellán. Kecskeméten már csak a csoda segíthet elkerülni az alsóházat, ehhez mindenek előtt 23 ponttal kellene győzniük a Dózsa György úton, ami még egy botladozó Honvéd ellen is embert próbáló feladat, ráadásul odahaza nem fogja megadni magát a Puskás csapat, és ha nem is könnyed, de biztos hazai győzelemre van nagyobb esély.

DEAC Kamilla Gyógyfürdő (3., 13-4)  – Konecranes-Salgótarjáni KSE (1., 16-2) (szombat, 17:30)

Kétségkívül a forduló legjobban várt összecsapása a Keleti fronton, ahol a DEAC tovább kavarhatja békési sikere után az élmezőny állóvizét. Kiváló erők találkozója lesz a debreceni rangadó, két remekül felkészített, mély rotációval és betonkemény védelemmel rendelkező együttes néz farkasszemet, így apróságok dönthetnek a mérkőzésen, ami lehet akár a pillanatnyi dobóforma, vagy, hogy melyik fél tudja hamarabb rákényszeríteni az akaratát a másikra. Bár nyolcas győzelmi szériával érkezik a cívisvárosba a Salgótarján, mégis nekik van több aggódni valójuk, mivel nagy kérdés, hogy első számú irányítójuk, Szabó Péter vállalni tudja-e a játékot (és ha igen, mennyit tud a felépülés után hozzátenni), illetve a sorsolás sem nekik kedvez, mivel egy békési és egy óbudai túra is vár még rájuk ezután az utolsó három körben. A DEAC-nak ezzel szemben csak a tiszaújvárosi fellépése ígérkezik izgalmasnak, ezért kulcsfontosságú a mostani rangadó, hogy megelőzhesse még a tabellán a nógrádiakat, ha netán egyenlő mérleggel zárnának, amihez legalább öt ponttal kellene nyernie.

Vásárhelyi Kosársuli (7., 8-10) – Óbudai Kaszások (4., 12-6) (szombat, 18:00)

Az előrébb lépés már nem tűnik reálisnak a Kaszások számára, viszont a negyedik hely bebiztosításához is küzdenie kell még az óbudai legénységnek, mivel Vásárhelyen, a nem túl jól sikerült szezon ellenére sem könnyű győzelmet ünnepelni a lefújáskor. A bíztató forma (nyolc siker egyhuzamban) azonban a fővárosiak felé billenti a mérleg nyelvét, mélyebb kerettel rendelkeznek, ráadásul a sikerekből szinte mindenki kiveszi a részét, ezért nehéz csak pár kulcsjátékos ellen készülni, kivéve talán az ex-vásárhelyi Kováts Róbertet, aki majdnem dupla-duplát átlagol (16.2 pont, 9.6 lepattanó) és a gárda legmegbízhatóbb játékos a pálya mindkét végében. Nagy Bálintéknak még két siker kellene, hogy ne kellejen hátrafelé tekintgetniük az őket követő Tiszaújvárosra, ám pokoli nehéz dolguk lesz, mivel háromszor játszanak idegenben (Vásárhely, Békés, Eger) és fogadják a listavezető Salgótarjánt. A csongrádiaknak is kell azonban a két pont, ők az alsóház fenyegetésétől menekülnének, amit gyakorlatilag egy győzelemmel teljesíthetnek is, ha nem is a Kaszások ellen, de az utolsó hazai meccsükön, a MAFC-al szemben könnyedén megszerezhetik ezt.

MAFC II. (12., 2-16) – MEAFC (6., 9-9) (vasárnap, 18:00)

A találkozó nagy kérdése, hogy a MAFC hét mérkőzés óta tartó nyeretlenségi sorozata vagy a miskolciak idegenbeli átka törik vajon meg? Megint az A-csoportos fiatalok boríthatják a papírformát hazai oldalon, ha nekik engedélyezik a pályára lépést, akkor jó kis csata lehet belőle, ellenkező esetben Drahosék bonthatják a pezsgőt az első vendég sikerük után. Nagy tétje már nincs az összecsapásnak, bár a MAFC még egy huszáros hajrával elkerülhetné az utolsó helyet a csoportban, míg a borsodiak biztos középház résztvevőnek tűnnek, csak a pozíció marad kérdéses a rájátszásra.

EKF-Eger-KOK SE (9., 6-11) – DEAC Kamilla Gyógyfürdő (3., 13-4) (szerda, 17:45)

A két csapat sorsolását és esélyeit már fentebb latolgattuk és a mérkőzés maga sem tartogat nagyon zsákbamacskát, bár az egriek voltak az elsők, akik megráncigálták Debrecenben a hajdúságiak bajszát, a siker persze elmaradt akkor. A hajrá és a minél jobb pozíció elérése miatt azonban koncentráltabb lesz most a DEAC, ami egy nagy arányú vendég sikerhez vezethet könnyedén.

 

Nyugati csoport

Concordia Motax KC Pápa (11., 4-13) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (8., 7-11) (péntek, 18:00)

Nem vár már könnyű meccs a győriekre, de saját sorsukon kívül még belerondíthatnak az élcsapatok dolgába is, miután odahaza fogadják az egyaránt a négy közé hajtó MTK-Bonyhád duót. Kilenc meccses nyeretlenségi szériája ellenére a Pápát nem szabad könnyen leírni, a Puszta-Keresztes-Vukolic hármas az egyik legfélelmetesebb trió lehetne a mezőnyben, ha a csapatnak is jobban menne, így viszont csak az utolsó előtti helyen kullog a gárda. A túloldalon is akad azonban egy masszív tengely, a Kovács-Márkus-Gombás-Nárai alkotta négyesfogat kicsit későn találta meg az összhangot, ami miatt az eredmények nem tükrözik hűen a csapat erejét és így még küzdeniük kell a biztos középmezőnyt érő hely bebiztosításért. Pápán az élcsapatok is megizzadtak már, a Győrnek sem lesz könnyű dolga, sőt érzésem szerint ez lehet az a mérkőzés, ahol megszakad a házigazdák régóta tartó sikertelensége.

OSE Lions (3., 13-5) – Tehetséges Fiatalok-Budapest (6., 11-7) (péntek, 19:00)

Az utóbbi hetek botladozása ellenére még mindig él a remény a TF csapatánál, hogy elérjék a felsőházi rájátszást érő helyek egyikét, miután nagyon sűrű a mezőny a nyugati csoport élén. A jó formában lévő OSE is csak két meccsre van tőlük, más kérdés, hogy nem sok gárda jár győzni Oroszlányba, eddig ez a bravúr csak a Vasasnak sikerült a szezonban, még a listavezető Veszprém is megbotlott a katlanban. A házigazdáknak elvben ez az utolsó kemény meccsük a reguláris szakaszban, odahaza fogadják a Fehérvár és a Baja együtteseit, illetve tesznek egy kitérőt még Sopronba, ahol ugyan sokan megégették már magukat, de ezzel együtt nem lehetetlenség nyerni az egyetemisták csarnokában. A TF-nek viszont nagyon össze kell kapnia magát egy huszáros hajrára, mivel utaznak még Pápára és fogadják a PVSK, valamint a Veszprém gárdáját és az is lehet, hogy a négyből négy siker csak az ötödik helyhez lesz elegendő. Odahaza az OSE elég magabiztos teljesítményt nyújt eddig, hogy a fővárosiak ellen se inogjanak meg, be fogja ezt húzni Vavra András együttese.

SMAFC-NYME (10., 5-13) – Vasas Akadémia (2., 11-4) (péntek, 19:00)

Majd egy hónapja, február 16-án játszotta utolsó bajnoki mérkőzését a Vasas gárdája, így másodikak a csoportban, igaz, közben nyertek azért egy Hepp-kupát. Sopronba is a győzelem reményében utaznak, ami nem is lehetetlen küldetés számukra, főleg, ha a korábban sérült vezérük, Faragó Peti is a rendelkezésükre áll majd. Rekordszámú hét meccsük van még hátra a szezonból, ráadásul nem is a legkönnyebbek közül valók, vendégeskednek még Törökbálinton és Veszprémben is és fogadják a Bonyhádot. Ebbe a menetelésbe azért belecsúszhat egy-két zakó, de amilyen magabiztosan hozták Faragó nélkül is a Hepp-kupa négyesdöntőjét, úgy bizony nem kell attól tartaniuk, hogy a meccshiány kihat a teljesítményükre. Sopronban még biztosan nem is lesz problémájuk, a hétfői, pápai mérkőzés azonban már izgalmasabban alakulhat.

Bajai Bácska FKE (7., 8-10) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 15-2) (szombat, 17:00)

Lehet eretnekségnek hangzik, de Baján simán elképzelhető, hogy becsúszik a listavezető harmadik veresége, mert bár háromszor is buktak eddig odahaza a bácskaiak, mindegyik tíz ponton beül volt (illetve az OSE nyert pont tízzel itt) a nyugati top csapatok ellen. A Katyanszki-Nagy-Délity mezőnysor simán megnehezítheti a Vertetics-Kámán fémjelezte veszprémiek periméter játékát, míg Mándity képes lehet felvenni a versenyt Körtélyesivel is, még ha utóbbi gyakrabban lép is ki a palánk alól. Kiegyensúlyozott teljesítménye ellenére a bakonyiak még nem húzták be a Nyugati csoportot, ehhez legalább három győzelem kellene a kettővel kevesebb meccset játszó Vasas maguk mögé szorításához. A Bajának sem tét nélküli az összecsapás, hiszen szélsőséges esetben a most még alsóházi PVSK-SMAFC duó is megelőzheti őket, akkor mondjuk már nehezen, ha odahaza legyőzik a Veszprém együttesét.

Alba Fehérvár-DKKA (12., 2-15) – Metal-Work Bonyhádi KSE (5., 12-6) (vasárnap, 17:00)

Újabb kötelező házi előtt áll a Bonyhád, habár Fehárváron megszenvedett legutóbb a Veszprém is, mégis győzelemmel távozott, csak úgy, mint korábban hat másik együttes. Tehetséges fiatalokból nincs hiány hazai oldalon, de nem igazán jött ki a lépés nekik ebben a kiírásban (eddig), míg a tolnaiak szépen összekapták magukat a kezdeti hullámzó játékuk ellenére és most már saját maguk irányíthatják a négy közé kerülési esélyüket. Ehhez riválisukkal azonos (vagy jobb) mérleggel kell érkezniük az MTK elleni sorsdöntő derbire, amire az utolsó forduló előtt kerül majd sor közvetlenül. A nehéz falatnak a győri és a pasaréti túra ígérkezik, ott sok minden eldőlhet Jillingék számára, Fehérváron most még nem lesz miért körmöt rágniuk, könnyedén fogják szállítani az idegenbeli győzelmet.

PVSK-Kronosz Kiadó (9., 5-13) – MTK Törökbálint (4., 12-6) (vasárnap, 19:00)

Legutóbb már a hazai pálya sem mentette meg egy nagyobb zakótól a pécsi együttest, a Győr 20 pontos sikerrel távozhatott tőlük, ami intő jel a jobb helyzetben lévő MTK elleni mérkőzés előtt. A PVSK-nak még egy aprócska fény pislákol az alagút végén, hogy elérheti a középmezőnyt egy négy meccses győzelmi szériával, de nagyobb a sansz a törökbálinti esélyek beigazolódására, mint a hazai sikerre. Ha hozzák ezt a derbit Spirievék, akkor is pokoli nehéz sorsolás vár rájuk a finisben, utaznak Győrbe és Bonyhádra, majd fogadják a Vasas gárdáját. A négyből négy náluk is ”aranyat ér”, viszont itt reálisabb, hogy össze is jön, bár több helyen bravúr kell az együttestől.

Concordia Motax KC Pápa (11., 4-13) – Vasas Akadémia (2., 11-4) (hétfő, 17:00)

Mint fentebb említettük, negatív mérlege megtévesztő lehet az ellenfelek számára, ez a Pápa sokkal többre hivatott a jelenlegi vergődésénél. Pechükre az egyik legjobban összerakott, fiatal poszton is bő rotációval rendelkező Vasas látogat hozzájuk, a védekezés pedig el is döntheti a mérkőzés kimenetelét, sokkal kiforrottabb a hátul ugyanis a fővárosi gárda. Már csak a becsületéért küzd a hazai csapat, nagyot lépni előre nem tud, ellenben ha nem vigyáz, még akár a sereghajtó Fehérvár is megelőzheti őket.

 

Fotó: facebook.com/tiszaujvarosikronika

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus