NBI/B - Beharangozó 20. forduló

A szokásosnál kevesebb izgalom elé nézhetünk a B csoport eheti fordulójában, a leginkább várt derbi az MTK és a TF összecsapása lehet, amely eldöntheti az utolsó kiadó helyet a felsőházi rájátszásban.

Keleti csoport

DEAC Kamilla Gyógyfürdő (1., 15-4) – MAFC (12., 4-15) (péntek, 18:00)

Hazai pályán nem fog hibázni a DEAC, még ha idegenben már párszor remegett is az a bizonyos léc, saját közönségük előtt még nem okoztak csalódást Szabó Miklósék. Fellángolásai lehetnek a MAFC-nak, főleg ha mindenki hadra fogható lesz a fővárosiaknál, de egy megnyert negyednél többre nem tartom esélyesebbnek Bors Mikós együttesét a csoport favoritjával szemben.

Budapesti Honvéd SE (5., 10-9) – Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (6., 10-9) (szombat, 16:00)

Bár a felsőházi esélyei már elszálltak mindkét együttesnek, a Dózsa György úton még így sem lesz hiány izgalmakból, az ötödik hely megszerzése ugyanis kulcsfontosságú lehet a rájátszás szempontjából. Egyelőre jól fut a szekér az átalakított Tiszaújvárosnak, Hill köré sorra lépnek fel a meglepetésemberek, de hazai pályán roppant masszív a Honvéd, és ha támadásban nem is mindig, védekezésben kiegyensúlyozott Puskás Artúr legénysége. A jelenlegi versenykiírás szerint ugye két csoportra oszlik jövőre az NBI/B mezőnye, így az ötödik hely megszerzése nagy előny lehet Keleten, mivel az első párharcban így a nyugati nyolcadikkal kellene mérkőzniük, a rájátszásban pedig elég egy oda-visszát hozni az első két körből, hogy a következő szezonban az erősebb csoportba kerüljön a csapat.

Nyíregyháza Blue Sharks (4., 13-6) – MEAFC (2., 15-4) (szombat, 16:30)

A minimális célt elérte mindkét gárda, ott vannak a felsőházi versengésben, kérdés, hogy a további célok tekintetében hogyan állnak. Feljutásra véleményem szerint egyik fél sem esélyes, de egy éremért harcban lehetnek, ha pályaelőnyből kezdhetik meg a rájátszást. Ehhez léphet közelebb mindkét csapat mostani találkozójukon, a MEAFC második helye sincs még bebiztosítva, a Nyíregyháza hatos győzelmi szériával fogadja őket, és mindössze két pontot kell ledolgozniuk, hogy az egymás elleni eredményük is jobb legyen, amennyiben utolérnék őket a tabellán.

Óbudai Kaszások (11., 5-14) – EKE Eger KOK (9., 7-12) (szombat, 18:00)

Az óbudaiaknak az Eger és a Békés (no meg a Salgótarján) sorozatos vereségei kellenének, hogy még legyen esélyük kimászni a gödörből, és emellett természetesen mindhárom hátralévő meccsüket hozniuk kell (Eger, Tiszaújváros, Honvéd). Ennél valamivel kedvezőbb a helyzetük a hevesieknek, nekik ”csak” jobb mérleggel kell letudniuk az alapszakasz hajráját, mint a Békésnek, hogy becsússzanak a nyolcadik helyen a középházba, kedvezőbb is a sorsolásuk, mivel kettőt játszanak odahaza, egyet idegenben, míg Koma Daniéknak pont fordított a program. Egy óbudai bravúr sokat lendíthetne az egrieken, bár odahaza nem könnyű Nagy Bálint együttesét megleckéztetni, és mivel mindkét félnek élet-halál kérdés a győzelem, így sima meccsre nem számíthatunk.

Vásárhelyi Kosársuli (3., 13-6) – Nagykőrösi Sólymok KE (7., 10-9) (szombat, 18:00)

A fránya matek miatt még a Nagykőrös sem érezheti magát biztonságban, a büntetőpont bekavarhat nekik, ráadásul három felsőházi csapattal mérkőzik az utolsó fordulókban (Vásárhely, MEAFC, Nyíregyháza). Hódmezővásárhelyen könnyen bele is futhat egy vereségbe, Szabó Péteréket eddig csak a DEAC tudta hazai pályán megtréfálni, igaz, hogy a Sólymok okoztak már meglepetést ebben a szezonban (ld. MEAFC) idegenben. A tempót akár bírhatja is a házigazdákkal a Nagykőrös, ebben hasonló a stílusuk, kérdés, hogy a gyorsaság mennyire megy a pontosság rovására, a csongrádiak ugyanis magas fordulatszám mellett is képesek szétdobni az ellenfelet.

Calle Pubfood Békés (8., 7-12) – Salgótarjáni KSE (10., 5-14) (vasárnap, 17:00)

Itt is nagy számolgatás mehet még a meccs előtt, a Békésnek kell az utolsó hazai derbije, még a sérült Kertész nélkül is, a Salgótarjánnak pedig az utolsó szalmaszálba kell kapaszkodnia, hogy ne az alsóházban végezze. A gond azzal van vendég oldalon, hogy idegenben még egyetlen meccset sem nyert Molnár István legénysége, a Békés ezzel szemben felébredt szezon eleji csipkerózsika álmából az alapszakasz második felére, így az előjelek nem mutatják a nógrádiak hetes negatív szériájának megszakadását.

 

Nyugati csoport

MTK Törökbálint (3., 14-5) – Tehetséges Fiatalok-Budapest (5., 11-8) (csütörtök, 19:00)

Az egész forduló legjobban várt mérkőzése, és még a hét vége előtt választ kapunk arra, hogy vajon meglesz-e már csütörtök este a felsőházi rájátszás mezőnye!? Ehhez a TF-nek nem elég csupán nyernie, de legalább hat ponttal kell jobbnak lennie a lefújáskor, hogy egy esetleges azonos mérleg esetén ők jöjjenek ki jobban az összevetésből. Persze formalitásnak is tekinthetjük a mostani találkozót, miután az MTK jövő héten Budafokra látogat, ahol nem lebecsülve a hazaiak játékerejét, de abszolút esélyesnek számít Szarvas Gábor alkulata, egy árva siker pedig bebiztosítaná a helyüket a legjobb négyben.

SMAFC-NYME (11., 3-16) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 17-2) (péntek, 17:30)

Becsületből meghuzigálhatja az oroszlán bajszát a SMAFC ifjú legénysége, tétje nem igazán van a találkozónak. A Veszprém képes hullámzó játékra távol az otthonától, de szorult pillanatokban a féltucatnyi rutinos játékosának köszönhetően mindig meg tudja rázni magát és hozni a kötelező győzelmeket, ami a Nyugati elsőség szempontjából most is kelleni fog.

Motax-Pápai KC (8., 9-10) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (4., 14-5) (péntek, 18:00)

A pápaiak fellégezhetnek, a kiütéses törökbálinti zakó ellenére is biztos középház résztvevők, így felszabadult játékkal fogadhatják az esélyesebb győri gárdát. Odahaza veszélyes tud lenni bárkire a Kálmán-Keresztes-Szanati mag vezérelte vendéglátó, ha a kulcsemberek bírják lábbal és faultokkal Rujákék tempóját, akkor lehet szoros derbi belőle, de ha akad lyukas pont a házigazdáknál, úgy átroboghat rajtuk a Győr.

OSE Lions (2., 16-3) – BUDAFOK (9., 6-13) (péntek, 19:00)

Újabb kötelező előtt az OSE, odahaza nem jelenthet akadályt a Budafok két vállra fektetése. Nagy küzdő a vendég csapat, így könnyen nem fogják megadni magukat, de egy nagy arányú hazai sikerre több esély kínálkozik a jelenlegi formákat összehasonlítva.

Bajai Bácska FKE (10., 5-14) – Bonyhádi KSE (7., 9-10) (szombat, 17:00)

Se föl, se le nem tud már mozdulni egyik gárda sem, illetve a helyezéseit tekintve tud még egy kicsit szépíteni mostani pozícióján. Utóbbira a Bonyhádnak lenne nagyobb szüksége, hogy a keresztjáték során megcsípje a pályaelőnyt a Keleti riválissal szemben, ehhez be kellene vennie Baját. A keretet szépen felturbózták a hajrára, emberük akad bőven, a TF-es bravúr kellő lendületet is adhat nekik, hogy a Bácska otthonából is lehozzák a két pontot.

 

Fotó, Slide: debka.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus