NBI/B - Beharangozó 22. forduló

Minden mérkőzést egy időben játszanak az alapszakasz utolsó fordulójában, vasárnap 18:00-kor rajtol a 12 mérkőzéses zárókör. Keleten Egerre és Tiszaújvárosra kell nagyon figyelni, a borsodiak ugyanis még csatában vannak a hevesieknél vendégeskedő Kaszásokkal a rájátszást érő negyedik pozícióért, míg nyugaton Oroszlány és Pasarét lesz fókuszban, itt dől majd el a csoport második helye.

Keleti csoport

Békési SzSK (2., 17-4) – Konecranes-Salgótarjáni KSE (1., 19-2) (vasárnap, 18:00)

Fél szemmel már a Nyugati csoportot figyelheti mindkét együttes, a Salgótarjánnak már meg is van biztosan az ellenfele, ők az MTK-val kezdik a rájátszást, míg a Békésre az OSE vagy a Vasas gárdája vár majd, attól függően, hogy alakul az utolsó kör ott. A nógrádiaknak egyetlen szempontból van már csak tétje a Békés elleni rangadónak, amennyiben eljutnának a bajnoki döntőig és ott a másik csoportgyőztes Veszprém várna rájuk, akkor a jobb mérleg, illetve annak egyenlősége esetén a gólarány (ami nekik a jobb) döntheti el a pályaválasztói jogot a két győzelemig tartó párharcban. Ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy könnyen veszik az utolsó alapszakasz meccset, győzelmük esetén biztosan megelőznek mindenkit a mezőnyben, bárkivel is találkoznak a rájátszásban. Épp ezért nagy csata várható, de jelenlegi formája alapján Békésen sem fog megállni a Salgótarján.

Microsec-BUDAFOK (10., 6-15) – Vásárhelyi Kosársuli (7., 9-12) (vasárnap, 18:00)

Minden eredményt magukkal visznek az alsóházi csapatok a 17-24. helyért folyó küzdelembe, ezért korántsem mindegy hány győzelemmel kezdi meg azt a Budafok együttese. A kiesés veszélye ezúttal nem őket fenyegeti a leginkább, de ki tudja mennyire erősíti meg csapatát a MAFC vagy a Fehérvár, hogy elkerüljék az utolsó helyet, ennek függvényében pedig értékes lehet egy Vásárhely elleni győzelem, nem beszélve arról, hogy lélektanilag is sokat jelenthetne ez a csapatnak. A csongrádiaknak sem tét nélküli a derbi, nekik még a hatodik pozícióra is van esélyük, igaz, ehhez nem elég győzniük, a Honvédnak és a MEAFC-nak is veszítenie kellene vasárnap este.

Budapesti Honvéd SE (8., 9-12) – MAFC II. (12., 3-18) (vasárnap, 18:00)

Márpedig a Honvéd hazai pályán fogadhatja a sereghajtó MAFC-ot és a legutóbbi, Vásárhely elleni sikerből kiindulva könnyedén le is győzheti őket, amivel nekik is megvan a sanszuk a hatodik helyre, a MEAFC kecskeméti vereségére ugyanis jóval nagyobb az esély. A középmezőnyben kuparendszerben folytatják majd a csapatok, ezért a siker egyben azt is jelentené, hogy hazai pályán játszhatnák a visszavágót Puskás Artúrék az első körben. A MAFC ezzel szemben a kiesés ellen menekül, továbbra is nagy rébuszjellel a hogyan után, de az A-csoportos tehetségeiket valószínűleg csak a rájátszásban vetik újra be, ha még nem lesz késő.

EKF-Eger-KOK SE (9., 8-13) – Óbudai Kaszások (4., 13-8) (vasárnap, 18:00)

Se előrébb, se hátrébb nem kerülhet már az Eger a tabellán, viszont az alsóházba ők is viszik magukkal a győzelmeiket, ezért nem vehetik fél vállról a Kaszások számára élet-halál derbit. Az óbudaiaknak jóval nagyobb téttel bír a hevesi kirándulás, győzelem esetén ugyanis bebiztosítanák helyüket a legjobb négy között, míg egy esetleges vereségnél fél szemmel Tiszaújvárosra sandíthatnának, hogy a DEAC megveri-e a borsodiakat. Váczi Péter együttese az alapszakasz végére vált mindenki számára veszélyes ellenféllé, legutóbb is csak hajszálon múlt a Békés legyőzése, éppen ezért nem esélytelenek a legutóbbi két fiaskója ellenére jó formában lévő Kaszásokkal szemben.

KTE-Duna Aszfalt (11., 5-16) – MEAFC (6., 10-11) (vasárnap, 18:00)

A már sokat emlegetett hatodik pozícióra egyelőre a MEAFC-nak van a legnagyobb sansza, mivel lépéselőnyben vannak a riválisokkal szemben. Ehhez azonban győznie kellene Kecskeméten, ahol náluk erősebb csapatok is megszenvedtek már a sikerért, ráadásul egyetlen idegenbeli győzelmüket a csoportutolsó MAFC otthonában szerezték. Egyértelműen a házigazdákat tartom esélyesebbnek, annak ellenére is, hogy rutintalanabbak a miskolciaknál, van annyi spiritusz a fiatalokban, hogy megtréfálhatják Drahosékat.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK (5., 12-9) – DEAC Kamilla Gyógyfürdő (3., 15-6) (vasárnap, 18:00)

Eger mellett Tiszaújvároson lesz a legnagyobb figyelem a vasárnapi zárókörben, mivel az odahaza roppant erős Brunyánszky csapatnak győznie kell a mér biztos harmadik DEAC ellen, hogy legyen egyáltalán esélye a felsőházba jutásra. Ha nyernek és a Kaszások elhasalnak Egerben, akkor akármennyire is képtelennek tűnt pár fordulóval ezelőtt, de ők lesznek ott a legjobb négy között, viszont ha a hevesieken kifog az óbudai legénység, akkor teljesen másodlagos a tiszaújvárosi eredmény.

 

Nyugati csoport

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (8., 8-13) – MTK Törökbálint (4., 14-7) (vasárnap, 18:00)

A két fél közül már csak a Győrnek változhat a tabellán elfoglalt helye, ehhez azonban győznie kell odahaza, a Bajának pedig kikapnia Oroszlányban. Ez a forgatókönyv meg is valósítható, kérdés, mennyi energiát tesz még bele a már rájátszásra készülő MTK egy számára tét nélküli vidéki túrába. Ha teljes kerettel utaznak és komolyan veszik a győri vendégeskedést, akkor nagyobb eséllyel zárul törökbálinti sikerrel a derbi, bármilyen más esetben a motiváltabb házigazdák a befutók.

Concordia Motax KC Pápa (10., 5-16) – PVSK-Kronosz Kiadó (9., 6-15) (vasárnap, 18:00)

Itt még lehet kavarodás a helyezések szempontjából a két csapat, illetve a SMAFC között, de mivel csak az számít, hogy milyen mérleget visznek magukkal a kiesés elleni küzdelembe, így felesleges számolgatnunk is. Legutóbb kisebb meglepetésre megtörte az átkot a pápai együttes, ami rossz hír lehet a vetélytársak számára, mivel úgy tűnik, akkora érnek be leginkább Pusztáék, amikor a legjobban kell majd. Bármennyire kétarcú gárda az övék, odahaza inkább az ő győzelmükre fogadnék.

OSE Lions (3., 16-5) – Bajai Bácska FKE (7., 9-12) (vasárnap, 18:00)

Nyernie kell az Oroszlánynak és még lehet, hogy ez sem lesz elég a második hely megszerzéséhez, mivel a Vasasnak jobb az egymás elleni mérlege, így ha Faragóék is legyőzik a Bonyhádot Pasaréten, akkor nem változik semmi a tabellán. A Baját a Győr közelsége motiválhatja, hogy maguk mögött tartsák és elkerüljék a legerősebb keleti csapatot a keresztbejátszásnál, de az OSE ellen nem lesz keresnivalójuk, simán fogja hozni ezt a meccset Vavra András alakulata.

SMAFC-NYME (11., 5-16) – Alba Fehérvár-DKKA (12., 4-17) (vasárnap, 18:00)

A képlet itt is ugyanez, mint számtalan előző esetben, kell a rovátka mindkét gárdának a győzelem rovatba az alsóházban. Véleményem szerint ez a fehérvári együttes sokkal jobb annál, mint, hogy a csoport utolsó helyén kullogjon, ha a kulcsembereik mind hadra foghatóak, akkor bárkivel képesek partiban lenni, ezért Sopronban is esélyesnek tartom őket, mindazonáltal, hogy a SMAFC az idei szezon egyik kellemes meglepetéscsapata és nagy csatára késztethetnek egy teljes kerettel érkező Albát.

Tehetséges Fiatalok-Budapest (6., 11-10) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 19-2) (vasárnap, 18:00)

A Veszprémnek is ugyanaz a nóta csenghet a fülében, mint a Salgótarjánnak, habár a kicsivel gyengébb gólkülönbségük miatt lépéshátrányban vannak keleti riválisukkal szemben, de így is hozniuk kell még az utolsó fordulót is, ha előnyt szeretnék egy esetleges bajnoki döntőre is. A TF-t már csak a presztízs hajthatja az éllovas ellen, nekik biztos a hatodik hely, de jelenleg nem érzem annyira stabilnak őket, hogy megfogjanak egy koncentráltan játszó Veszprémet.

Vasas Akadémia (2., 16-5) – Metal-Work Bonyhádi KSE (5., 13-8) (vasárnap, 18:00)

Vendég oldalon itt is már csak becsületből küzdhetnek Jillingék, a rájátszás igen fájó módón, hazai pályán úszott el nekik a Törökbálint elleni összecsapáson. A Vasasnak viszont mindenképp be kell húznia utolsó hazaiját is az alapszakaszban, mert az OSE nem fog hibázni odahaza, így a második helyhez nekik is győztesen kell elhagyni a pályát. Pasaréten – ha nem is sétagaloppként, de – meg is lesz ez Surmannéknak, az egyik legjobban felépített csapat az övék, amivel a Bonyhád sem fogja tudni tartani a lépést.

Fotó: facebook.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus