NBI/B - Beharangozó 22. forduló

Nyugaton már korábban eldőlt az egyetlen még nem biztos hely sorsa, a Bonyhád idegenben győzte le a PVSK-t, elorozva a hatodik pozíciót a pécsiek orra elől. A négy felsőházba jutott csapat egymással mérkőzik a nyugisabb Nyugati csoport zárókörében (Veszprém-Győr, MTK-OSE), míg Keleten rengeteg nyitott kérdés van, a Honvéd-Tiszaújváros duón kívül még mindenki mozdulhat előre vagy hátra a tabellán.

Keleti csoport

DEAC Kamilla Gyógyfürdő (1., 16-5) – Calle Pubfood Békés (8., 9-12) (szombat, 18:00)

A DEAC számára egyszerű a képlet, győznie kell, hogy első helyen végezzen a csoportban, de még vereség esetén is csak akkor kell izgulnia, ha MEAFC-siker születne Vásárhelyen. A Békés a lassú kezdést követően (3-8) 6-4-es mérleget tud magáénak a szezon második felében, de Debrecenben egy ideje már nem járt közel senki a hajdúságiak megszorításához. A középház megvan Koma Daniéknak, a helyezés még kérdéses, a Nagykőrös pontlevonásos büntetése még megkavarhatja a dolgokat…

Salgótarjáni KSE (10., 6-15) – MAFC (12., 4-17) (szombat, 18:00)

Itt is a pozíciókon van a hangsúly, no meg hogy a két alsóházi csapat sikerélménnyel kezdje a rájátszást. A Salgótarján győzelme esetén megtartja a 10. helyét, előrébb lépni már nem tud, viszont ha elbukna hazai pályán, úgy a Kaszások egy idegenbeli sikerrel előznének, mivel jobb az egymás elleni mérlegük. Bármilyen meglepő, az alapszakaszban végig sereghajtó MAFC még elmozdulhat a tabella aljáról, ehhez meg kellene szerezniük az első diadalukat vendégként, az óbudaiaknak pedig el kellene bukniuk a Dózsa György úton, így az egymás ellni eredményük miatt ők kerülnének a 11. helyre.

EKE Eger KOK (9., 8-13)– Tiszaújvárosi Phoenix Kosárlabda Klub (6., 11-10) (szombat, 18:00)

Kezdjük a könnyebbel: a Tiszaújváros hatodik helye betonbiztos, számukra nincs tétje a hevesi derbinek. Az egrieket is elkönyveltük már múlt héten biztos alsóházi résztvevőnek, ám a fentebb említett nagykőrösi pontlevonás (nem álltak ki a Nyíregyháza ellen) még esélyt adhat nekik a középházra. A szabályt egyértelműen sajnos nem sikerült kibogozni, de elvileg holtverseny esetén a pontlevonás számít az elsőszámú döntő tényezőnek. Ha nyernek az egriek, a Nagykőrös pedig kikap, akkor hiába jobb a mérlegük a Sólymoknak, így is ugyanannyi ponttal zárnának, márpedig ekkor a pontvesztés miatt egyből hátraszorulnának, egészen az alsóházig.

Nagykőrösi Sólymok KE (7., 10-11) – Nyíregyháza Blue Sharks (3., 15-6) (szombat, 18:00)

A legnagyobb tétje így a Nagykőrösnek van az utolsó fordulóban, a legjobb formában lévő (zsinór nyolc győzelem) csapatot kellene legyőzniük, hogy ne kelljen izgulniuk az esetleges holtverseny miatt. A Nyíregyháza azonban még esélyes a második helyre is a csoportban, ehhez meg kell szerezniük a kilencedik sikerüket is egyhuzamban, a MEAFC-nak pedig ki kell kapnia Vásárhelyen, így jobb egymás elleni mérleggel beelőznék a borsodiakat. A nagykőrösiek még a Békéssel is holtversenyben lehetnek, ehhez a Gladiátoroknak vesztesen kell elhagyniuk a pályát Debrecenben, de velük szemben is ugyanaz lehet érvényben, mint az egriekkel, a pontlevonás az első szempont, nem az egymás elleni és a pontkülönbség.

Budapesti Honvéd SE (5., 12-9) – Óbudai Kaszások (11., 5-16) (szombat, 18:00)

Korábban már ellőttem a lényeget, hogy a Kaszások még menekülhetnek előre, ugyanakkor csúszhatnak hátra is, a Honvéd viszont már nem mozdulhat semerre. Az idegenbeli nyeretlenségét kellene megtörnie az óbudai alakulatnak, hogy ne a tabella alján fejezze be az alapszakaszt, ehhez egy jó formában lévő (három győzelem sorozatban) Honvédot kellene megállítaniuk.

Vásárhelyi Kosársuli (4., 14-7) – MEAFC (2., 16-5) (szombat, 18:00)

Nagy meccs várható Hódmezővásárhelyen is, a házigazdáknak mindenképp kell a győzelem, hogy a Nyíregyháza veresége esetén visszaküzdjék magukat a dobogóra. A MEAFC-nak saját kezében van a sorsa, ha nyernek biztos másodikak, sőt, egy DEAC fiaskónál a csoportot is megnyerhetik.

 

Nyugati csoport

PVSK-Kronosz Kiadó – Bonyhádi KSE 82-90 (13-20, 23-23, 29-19, 17-28)

http://netcasting.webpont.com/n6/?hun2n_527

Egyetlen izgalmas kérdés maradt a zárófordulóra a Nyugati csoportban, ám a pécsi fiatalok és a Bonyhád összecsapását előbbre hozták szerdára, így az egyetlen nyitott kérdésre is választ kaptunk az ország ezen felén. A tolnaiak az utolsó negyedben hajrázták le riválisukat, Dumic eddigi legjobb meccsét hozta (23/12 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 7 kiharcolt fault), a szerb irányítón kívül a Tömösváry-Baki-Gulyás trió pattogtatott még ponterősen. Krnjajski (15/3 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és Dragasevic (21/9 pont) voltak a vezérek a harmadik negyedben a vezetést is átvevő hazaiaknál, ám hiába játszott mindkét fél szűk rotációval, a végét a rutinosabb bonyhádiak bírták jobban.

Legjobb dobók:

PVSK: Dragasevic 21/9, Krnjajski 15/3, Antóni 13/9, Demeter 13/3
Bonyhád: Dumic 23/12, Gulyás 18/3, Tömösváry 13/6, Baki 13/3

Bajai Bácska FKE (10., 5-15) – Alba Fehérvár (12., 1-20) (szombat, 18:00)

Alsóházi presztízsmeccs, a szerkezetben erősödő Baja esélyesebb egy szebb zárásra a csoport egyetlen idegenben nyeretlen csapata, a Fehérvár ellen.

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 19-2) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (3., 16-5) (szombat, 18:00)

Az NBA-ban – és néha az Euroligás csapatoknál – megszokott pihentetés itt nem valószínű, teljes haderővel fognak egymásnak feszülni a felek, ám a sérülés elkerülése felülírhatja a győzelmi vágyakat. Könnyen meglehet a 20. siker is egyhuzamban a Veszprémnek, ha egy-két kulcsember mégis kevesebbet vállal a játékpercekből, akkor egy egységes, jól dobó Győr megtörheti a fantasztikus sorozatot.

BUDAFOK (9., 6-15) – Tehetséges Fiatalok-Budapest (5., 12-9) (szombat, 18:00)

Érdekes adat, de több dobott pontnál jár a Budafok, mint a TF a bajnokságban, a kapott pontok terén viszont jelentősebb az eltérés a vendégek javára. A védekezés most is megfoghatja a házigazdákat, ha komolyan veszi a Mehmedovics-legénység a tét nélküli derbit, akkor esélyesként be is seperheti azt.

SMAFC-NYME (11., 3-18) – Motax Pápai KC (8., 9-12) (szombat, 18:00)

A házigazdák hét, a vendégek négy vereség után javíthatnak mérlegükön, otthon ez össze is jöhet a soproniaknak, saját közönségük előtt általában jobb produkcióval tudnak előrukkolni. A Pápa hangolhat a Honvéd elleni párharcra, ami ha marad az eredeti versenykiírás, nagy téttel is bírhat, mivel a győztes jövőre is az erősebb bajnokságban versenyezhet

MTK Törökbálint (4., 15-6) – OSE Lions (2., 18-3) (szombat, 18:00)

Fontos, hogy milyen formában és milyen sikerélménnyel a tarsolyában kezdi a rájátszást egy csapat, a bajnoki címért küzdő felsőházban ennek különösen nagy jelentősége van. Az MTK-nak Oroszlányban az utolsó negyedben úszott el a győzelmi esély, most itt a visszavágás lehetősége, ha hozzák a tőlük megszokott kiegyensúlyozott játékoukat, akkor meg is lehet az OSE elleni találkozó. Nagyon összekapta magát azonban a Hepp-kupa környékén kisebb hullámvölgybe kerülő Vavra-legénység, hét sikert számlálnak sorozatban, és feltehetően nem lassítanának már a rájátszás előtt.

 

Fotó: debka.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus