NBI/B - Beharangozó 3. forduló

Honvéd-DEAC találkozó a Keleti csoport élmezőnyében, MTK-Győr rangadó a Nyugati oldalon, a veretlen Budafok pedig a nyeretlen Veszprémet fogadja.

Keleti csoport

MAFC – Budapesti Honvéd SE 55-67 (17-17, 11-21, 22-9, 5-20)

Nagy csatát hozott az egykoron csarnokokat megtöltő MAFC-Honvéd ütközet. A derekasan küzdő házigazdák a harmadik negyedben nagyot mentek a Bordács (15 pont, 8 lepattanó, 11 kiharcolt fault), Pápai (13 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) párossal az élen, és a végjátékban is még abszolút nyílttá tették az összecsapást. A hazaiak duójával Stefán tudta leginkább tartani a lépést a palánkok alatt (12 pont, 13 lepattanó, 2 blokk), támadásban eléggé döcögött a gépezet vendég oldalon. A Honvéd a második és a negyedik negyedre találta meg a védekezését, a négy triplát hintő Máté Márk (20/12 pont) a legfontosabb pillanatokban talált be kintről, Tóth Bence pedig döntő faktor volt a végjátékban (12/6 pont, 5 lepattanó), így a hajrában higgadtabb Puskás-legények zsebelhették be a győzelemért járó két pontot.  

Legjobb dobók:

MAFC: Bordács 15, Pápai 13
Honvéd: Máté M. 20/12, Tóth B. 12/6, Stefán 12

MEAFC (5., 1-1) – Salgótarjáni KSE (8., 1-1) (péntek, 18:00)

Sejthető volt, hogy a Salgótarján fog még lépéseket tenni a kerete megerősítésének érdekében, így érkezett is Veszprémből Blaskovits László, de várhatóan nem elégszenek meg ennyivel a nógrádiak. Kicsit nagyobb merítési lehetőséggel rendelkezik most már Molnár István vezetőedző, de a bajnokesélyes csapattól egyelőre messze állnak. A MEAFC is keresi még a formáját, hiába kezdték győzelemmel a szezont, legutóbb 35 percen át engedték a Tiszaújvárost játszani, és bár félelmetes volt a hajrájuk (21 pontos hátrányból jöttek vissza), fordítani már nem sikerült a borsodi derbin. Moore nagyot fog csatázni a Drahos-Szögi kettőssel, de a Blaskovits-Csapai páros is emberére akadhat Endrész és – a formáját még erősen kereső – Máté Balázs személyében.

Vásárhelyi Kosársuli (1., 2-0) – MAFC (12., 0-2) (péntek, 18:00)

Borítékolható a 3-0 a Vásárhely számára, kiindulva abból, hogy legutóbb az előrébb taksált Tiszaújvárost is imponáló magabiztossággal intézték el a Hódtói Sportcsarnokban. Villanásaik lehetnek a fővárosi fiataloknak, ha a Honvéd ellen mutatott bátor játékukat tudják hozni, de rutintalanságuk kevés lesz egyelőre a csongrádiak katlanjában.

Budapesti Honvéd SE (2., 2-0) – DEAC Kamilla Gyógyfürdő (3., 2-0) (szombat, 16:00)

Veretlenek csatája a Dózsa György úton, két, még alakulóban lévő, de nagy terveket szövögető együttes között. Mindkét fél nagy csapatépítésbe kezdett a nyáron, miután kulcsemberek távoztak és érkeztek a fővárosba és Debrecenbe is. A hajdúságiak egyelőre szolid produkcióval hozták a meccseiket, nincs még meg az az imponáló magabiztosság, ami egy egyértelműen feljutásra aspiráló gárdát kellene, hogy jellemezzen. A Honvédra is igaz lehet ugyanez, a Salgótarján és a MAFC ellen hozták a két kötelezőt, de előzetesen itt is nagyobb különbségekre számítottunk. Az egykori válogatottal és profikkal operáló DEAC szinte mindenhova esélyesként utazik, nincs ez másként a Honvéd ellen sem, de a hazai pálya elég lehet egy bravúrhoz Puskás Artúréknak.

Nyíregyháza Blue Sharks (7., 1-1) - Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK (9., 1-1) (szombat, 16:30)

Jelen állás szerint a Nyíregyházával igenis számolni kell a Keleti csoport első felében, az A-csoportban edződött fiatalok és az eddig a várakozásoknak megfelelően teljesítő amerikai centerük kapcsolata kifizetődőnek tűnik. Odahaza a Tiszaújváros ellen most már egyértelműen esélyesként lépnek pályára, mindkét eddigi fellépésükön kiegyensúlyozott produkciót láthattunk tőlük, míg a borsodiak az eddig lejátszott nyolc negyedükből csak három és félben mutattak bizakodásra okot adó játékot. Vásárhelyen nagy zakóba szaladtak bele, míg a MEAFC ellen több mint 20 pontos előnyt adtak el a végére, és csak egy labdabirtokláson múlt az újabb vereségük.

Óbudai Kaszások (4., 1-1) – Calle Pubfood Békés (11., 0-2) (szombat, 18:00)

Két gárda, akiktől merőben mást vártunk. A Békés csak szenved egyelőre a bajnokságban (két forduló, két vereség), míg az alsóházba várt Kaszások versenyképes csapattal szorongatta meg a Salgótarjánt és győzte le a MAFC-ot. Az összhangot Óbudán találták meg hamarabb a játékosok, a békési magnak nem volt elég a felkészülési időszak a gépezet olajazott működésére, ez pedig a hazai pálya mellett jelentősen növeli a fővárosiak esélyeit.

Nagykőrösi Sólymok KE (6., 1-1) – EKE Eger KOK (10., 0-2) (szombat, 18:30)

Két kör után is sokkal esélyesebbnek kiálthatjuk ki az újonc nagykőrösieket hazai környezetben, annak ellenére, hogy az Eger korántsem kelti a lesajnált alsóházi csapat benyomását, még ha meccset egyelőre nem is tudott nyerni. A Mácsai-Molnár-Tóth trió nehéz feladat elé állíthatja Váczi Péter együttesét, de ha a sérültjei felépülnek, akkor szoros meccs kerekedhet a találkozóból.

 

Nyugati csoport

SMAFC-NYME (7., 1-1) – Alba Fehérvár (12., 0-2) (csütörtök, 18:00)

Két fiatal együttes összecsapása, az egyik oldalon egy kicsivel több rutinnal megfűszerezve. Ez akár döntő is lehet a soproniak számára, a Fehérvárnak főleg hazai pályán lesz esélye idén is gyarapítania a győzelmei számát.

Pápai Kosárlabda Club (10., 0-1) – Bajai Bácska FKE (9., 0-2) (péntek, 18:00)

Eddig egyik fél sem brillírozott a szezonkezdetkor, bár a Baja produkciója bizakodásra adhat okot, a négybe várt TF ellen csak a végjátékban bukták el a rangadót, míg a Pápa sima vereségbe futott bele Bonyhádon. A három egykori élvonalbeli játékos szereplése kulcskérdés lesz a házigazdáknál, ha a Kálmán-Keresztes-Szanati trió jó napot fog ki, akkor akár meg is szerezhetik első sikerüket, ellenkező esetben a csapatépítés terén talán előrébb járó bácskaiak örülhetnek a lefújáskor.

OSE Lions (3., 2-0) – Metal-Work Bonyhádi KSE (6., 1-1) (péntek, 19:00)

Az oroszlányi csarnok idén is az egyik legnehezebben bevehető pálya lesz a bajnokságban, és előreláthatólag csak a top csapatok pályázhatnak eséllyel eme bravúr elérésére. A Bonyhád az eddigi meccsek alapján nem ez a kategória, bár így is szépen összerakták a gárdát a kulcsemberek távozása után. Ráncigálni fogja az oroszlán bajszát, de kitépni biztos nem a tolnai alakulat, az OSE-nek magabiztosan kell hoznia ezt a találkozót.

MTK Törökbálint (5., 1-1) – PVSK-Kronosz Kiadó (4., 1-0) (szombat, 17:00)

A Veszprém ellen láthattuk, mire képes odahaza a Törökbálint gárdája, a papíron gyengébb játékerőt képviselő PVSK ezek után kisebb reményekkel utazhat az idegenbeli túrára. A győri vereség ellenére az MTK az egyik nagy esélyese a Nyugati csoportnak, kintről-bentről egyaránt veszélyesek, jól szervezettek és rutinosak, plusz hazai pályán ritkán hibáznak. A pécsi fiataloknak pont ifjú koruk, lendületes játékuk és az élvonalban szerzett tapasztalatuk adhat némi reménysugarat, de több játékos kiemelkedő teljesítménye is kell a bravúr eléréséhez.

Tehetséges Fiatalok-Budapest (1., 2-0) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (8., 1-1) (szombat, 19:30)

Nem telik el hét rangadó nélkül a Nyugati csoportban. A Győr végre a keret erősségéhez mérten kezdte a bajnokságot, az oroszlányi zakó abszolút vállalható vereség, míg az MTK legyőzése óriási fegyvertény a csapatnak. A ”rémálom” sorsolást tovább nehezítve újabb négyre esélyes gárdához látogatnak Csaplár-Nagy Ervin fiai, ahol csak akkor lehet esélyük, ha bírják a TF által diktált magas tempójú kosárlabdát. Tavaly nyerni tudtak a fővárosban Náraiék, ez erőt adhat nekik, hogy újra megszorongassák a Mehmedovics-tanítványokat.

BUDAFOK (2., 2-0) – HOYA-Panonn Egyetem Veszprém (11., 0-2) (vasárnap, 17:00)

Ki gondolta volna az előző szezon alapján, hogy a Budafok és a Veszprém találkozójakor a házigazdák állnak majd a tabella élén veretlenül, míg a bakonyiak hajtják a sereget az utolsó előtti pozícióban. Nyilván a sorsolás is közre játszik ebben, a Baja és a Fehérvár nem említhető egy kalapban az MTK-val és az OSE-val, de attól még szokatlan mérleggel várják a felek az összecsapást. Odahaza nem írnám le a budafokiakat, bár a keretüket vékonyabbnak tartom a vendégekénél, akik az Oroszlány elleni rangadón azért már mutattak arra mutató jeleket, hogy mit várhatunk tőlük idén. Könnyed győzelemre egyik fél sem számíthat, de egy kicsivel esélyesebbnek tartom a nyeretlenségük ellenére is a veszprémieket.
 

Fotó, Slide: facebook.com/honvedkosar

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus