NBI/B - Beharangozó 5. forduló

Mindkét éllovas idegenben lép pályára a hétvégén, közülük a Veszprémnek lesz könnyebb dolga várhatóan a SMAFC vendégként, míg a Békésre izzasztó meccs vár a Dózsa György úton. Keleten a Tiszaújváros-Kaszások, míg Nyugaton a Baja-Törökbálint ígérkezik a legnagyobb összecsapásnak a másodosztály 5. fordulójában.

Keleti csoport

Vásárhelyi Kosársuli (9., 1-3) – KTE-Duna Aszfalt (10., 1-3) (péntek, 18:00)

A Kecskemét ellen elindulhat felfelé a tabellán a Vásárhely gárdája, eddig vállalható vereségekbe futottak bele (Salgótarján, Tiszaújváros, Békés), de mostani ellenfelük kötelező házi feladat a hazai derbin. A bácskaiak a nyitó körben szép sikert arattak az Eger ellen, de azóta nem tudtak meccset nyerni, igaz, a listavezető Békést majdnem elkapták odahaza, akkor egy pont döntött Komáék javára. Okozhat kellemetlen perceket a Kecskemét, de továbbra is rutintalanok ahhoz, hogy csak a távoli dobásaikra építve meccset nyerjenek Vásárhelyen.

DEAC Kamilla Gyógyfürdő (2., 3-1) – EKF-Eger-KOK SE (6., 2-2) (szombat, 17:00)

Két idegenbeli vereség után, odahaza javított mérlegén Váczi Péter együttese, a MEAFC skalpja a miskolciak szerepését tekintve megsüvegelendő eredmény, a MAFC két vállra fektetése már inkább a kötelező kategóriába tartozott. A DEAC keretének egy része nemrég Grúziában járt nemzetközi tornán, ami a pihenés-terhelés egyensúlyát nézve akár a hevesiek malmára is hajthatja a vizet, de tudva, hogy a debreceniek már a korábbi években is ilyen sűrű programmal tolták végig a bajnokságot, nem valószínű, hogy hatással lesz a gyors túra a teljesítményükre. Sima 1-es, óriási bravúr lenne még egy szoros eredmény is vendég részről.

MAFC II. (12., 0-4) – Konecranes-Salgótarjáni KSE (3., 3-1) (szombat, 18:00)

A szezonban először léphet pályára hazai környezetben a fiatal fővárosi együttes, de pechükre az egyik legerősebb keleti csapattal kell megmérkőzniük otthoni debütálásuk alkalmával. Miskolci veresége után a Salgótarján nem fog még egy ”kötelező” győzelmet kiengedni a kezéből, sokkal rutinosabbak vendéglátójuknál és szerkezetben is erősebbek, egyedül a motiváció szólhat a MAFC-os fiúk mellett, odahaza biztosan bizonyítani szeretnének, hogy nem csak pofozógépnek vannak itt a másodosztályban.

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK (8., 2-2) – Óbudai Kaszások (4., 3-1) (szombat, 18:00)

A forduló egyik rangadója lehet az évek óta nagy csatákat vívó Kaszások tiszaújvárosi vendégszereplése. Úgy tűnik, Brunyánszky István ezúttal is igazi csapatot varázsolt a borsodi együttesből, még ha az eredmények eddig nem is úgy jönnek, ahogy azt tervezték, a budafoki fiaskóval egészen biztosan nem számoltak a szezon elején, ám legutóbb már magabiztosan hozták a Vásárhely elleni összecsapást. Vigyáznia kell azonban az odahaza mindenkire veszélyes Tiszaújvárosnak a miskolci bukta óta hármas győzelmi szériában lévő Kaszásokkal, a legutóbb a Honvédot nagy csatában felülmúló óbudaiak első idegenbeli győzelmük megszerzésének reményében utaznak a régi vetélytárshoz. Meg is lehet az esélyük az újabb sikerre, de ahhoz végig koncentrált játékra lesz szükségük, minden apró megingást ki fog használni a házigazda.

Budapesti Honvéd SE (5., 2-2) – Békési SzSK (1., 4-0) (vasárnap, 16:00)

Talán a legnagyobb csemege a Keleti csoportban a veretlen békési listavezető fővárosi ”kiruccanása”. Tavaly négyszer is találkozott a két gárda egymással, a mérleg 2-2 lett, mindenki hozta a hazai találkozóját, a Dózsa György úti derbik ráadásul gólzáporosra sikeredtek (99-85, 103-92), de összességében a végén a Honvéd örülhetett, a rájátszásban Komáékon át vezetett ugyanis az útjuk a 9. helyig. Van miért hát visszavágnia a Békésnek, plusz a veretlenség megőrzése is motiválni fogja őket, még ha senki sem számított arra a szezon előtt, hogy ilyen kiválóan rajtolnak majd. Puskás Artúrék a múlt heti, Kaszások elleni presztízs meccs elvesztése után szeretnének odahaza javítani, az eltérő taktikájú csapatok rangadója ismét parázs mérkőzést ígér.

Microsec-Budafok (11., 1-3) – MEAFC (7., 2-2) (vasárnap, 17:00)

Eddig egy nyerhető meccsből egyet hozott a Budafok, most itt a lehetőség a második siker begyűjtésére. A Tiszaújváros elleni bravúros győzelem után ezúttal egy rutinosabb játékosokkal felálló Miskolc érkezik hozzájuk, akik a palánk alatt lehetnek erősebbek vendéglátójuknál. Mezőnyposztokon Drevenka és Drahos csatájából élvezetes ütközet kerekedhet, a két tapasztalt irányító egyedül is képes lehet eldönteni a mérkőzést, kérdés, melyikük kap több segítséget a társaktól. Az eddigi tapasztalatok alapján a vendégek játékmesterének több társa akadt a bajnokság során, de ha csapatként fel tud nőni ellenfeléhez a Budafok együttese, akkor a másik borsodi gárdát is keserű szájízzel küldheti haza.

 

Nyugati csoport

Concordia Motax KC Pápa (8., 1-2) – Metal-Work Bonyhádi KSE (12., 1-3) (péntek, 18:00)

Eddig egyik fél szereplése sem meggyőző a bajnokságban, mindketten elkerülhető vereségekbe szaladtak bele, de a Bonyhád sorsolása (Veszprém, TF, Baja, OSE) jóval nehezebb volt, mint a pápaiaké (OSE, SMAFC, Alba), a címvédőnek csak ezután jönnek a könnyebben hozható találkozói. Több lehetőséget látok a Bonyhád játékában és keretében, mint a házigazdáéban, bár a Henrik-Szanati-Keresztes trió bőven rendelkezik elegendő tapasztalattal, a pályán ez egyelőre nem mutatkozik meg az eredményekben. Szoros meccs lehet belőle, a végén inkább a tolnaiak sikerére tennék.

OSE Lions (2., 3-1) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (9., 1-3) (péntek, 19:00)

Legutóbb visszatalált a győzelmi ösvényre az oroszlányi alakulat, a gyengélkedő Győr ellen pedig tovább javíthat mérlegén Vavra András legénysége, hazai pályán abszolút esélyesek az idén ismét a várakozásokat alulmúló vendégekkel szemben. Hajmásy Peti visszatér egykori kenyéradójához, az ő triplái segíthetnek egy esetleges bravúr győzelemben, mellette Márkusnak és Gombásnak hoznia kell jó formáját, de a társaknak is extrát kell nyújtaniuk, hogy legyen keresnivalójuk a jóval hosszabb cserepaddal rendelkező OSE ellen.

SMAFC-NYME (6., 2-2) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 4-0) (péntek, 19:00)

Fizikálisan be fogja darálni a soproniakat a nyugati éllovas, Kámán és Körtélyesi ellen nem igazán tud megfelelő védőt kiállítani Meszlényi mester, egy tisztes helytállásra lehet maximum elég a SMAFC gárdája. Sokat elemezni nem érdemes a mérkőzést, a különbség lesz valószínűleg az egyetlen kérdés a mérkőzésen.

Bajai Bácska FKE (4., 2-1) – MTK Törökbálint (5., 2-2) (szombat, 17:00)

Ezúttal nem hemzseg nagy csörtéktől a nyugati félteke, de a Baja és a Törökbálint összecsapása még így is remek találkozónak ígérkezik. Odahaza eddigi két fellépését sikerrel vette a bácskai csapat, Ágfalviék a PVSK-t és a Bonyhádot győzték le mielőtt a múlt hétvégén elszenvedték volna első vereségüket a Vasas vendégeként. Az MTK vitatott körülmények között kapott ki két ponttal a TF-től hazai pályán, egy idegenbeli siker, pláne egy rivális pályáján gyógyír lenne a fájó fiaskóra. Hazai oldalon, mint mindig, most is az Ágfalvi-Mándity-Délity hármas teljesítménye lesz döntő, vendég oldalon pedig ezen játékosok kikapcsolása, embere lenne rá Szarvas Gábornak, kérdés mennyire tudják megállítani őket saját csarnokukban. Itt is csak a végjáték dönthet, az MTK-t képesnek tartom egy bravúr győzelemre.

PVSK-Kronosz Kiadó (11., 1-3) – Vasas Akadémia (7., 2-2) (vasárnap, 14:00)

Rendhagyó módon ebédidőben kerül sor a két csapat találkozójára. Az egyre jobban összeérő és az eredményeket is szépen szállító Vasas esélyesként érkezik a baranyai megyeszékhelyre, de óvatosságra adhat okot, hogy a pécsi fiatalok közül előreláthatólag mindenki bevetésre készen fog állni, mivel a nagy csapat előző nap játssza bajnokiját. Így viszont már pikáns kis csata kerekedhet a derbiből, de még ha teljes kerettel is áll ki a PVSK, abban az esetben is a pasarétieknek szavazok bizalmat.

Alba Fehérvár-DKKA (10., 1-3) – Tehetséges Fiatalok-Budapest (3., 3-1) (vasárnap, 17:00)

Idegenben nagyon megy a Mehmedovics legényeknek, mindössze egyetlen mérkőzést játszottak odahaza a fővárosiak (azt nyerték a Vasas ellen), másik három találkozójukon vendégként kellett helytállniuk, aminek Győrben és Törökbálinton látták leginkább kárát. Fehérváron is ők a favoritok, a hazai csapatnak még szoknia kell a másodosztály ritmusát, hogy egy ilyen rutinos ellenféllel szemben győzelmi esélyeik legyenek.

 

Fotó: facebook.com/Békési-SzSK, Pusztai Gábor

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus