NBI/B - Beharangozó 6. forduló

Keleten öt csapat is a hazai veretlenségük megőrzésének reményében lép pályára a hétvégén, közülük a Honvéd salgótarjáni és a DEAC óbudai látogatása ígérkezik izgalmas derbinek. Nyugaton a Törökbálint és az OSE csatáját kísérheti a legnagyobb figyelem, míg a mezőny egyetlen hibátlan alakulata, a Veszprém makulátlan mérlegébe a Fehérvár próbál belepiszkítani.

Keleti csoport

MEAFC (9., 2-3) – Vásárhelyi Kosársuli (10., 2-3) (péntek, 17:30)

Veretlen még odahaza a miskolci együttes, pedig két, náluk előrébb rangsorolt és a tabellán is előttük álló gárda látogatott eddig hozzájuk, de se a Kaszások, se a Salgótarján nem tudott győzelemmel távozni a borsodiaktól, ráadásul meggyőző magabiztossággal hozták mindkét derbit. Most is egy nagyágyúval néznek farkasszemet Drahosék, bár a Vásárhely mérlege alapján csak a mezőny hátsó felében kullog jelenleg, a csongrádiak nehéz sorsolást kaptak a szezon elején, így náluk várható javulás mostantól. Ahhoz azonban az eddig bevehetetlen Miskolcon kellene elkezdeni felfelé tolni azt a bizonyos szekeret, ami nehéz, de nem megoldhatatlan feladat, mégis inkább a házigazdák sikerére fogadnék, de csak szoros csatában.

EKF-Eger-KOK SE (8., 2-3) – Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK (4., 3-2) (péntek, 18:00)

Az egriek is makulátlanok eddig hazai pályán, a MAFC legyőzése még nem is túl nagy fegyvertény, de az újonc MEAFC megleckéztetése már annál inkább, szurkolóik segítségével ezúttal is egy hasonló játékerőt képviselő borsodi együttest fektethetnek két vállra. A Tiszaújváros jobban összerakott és kicsit tapasztaltabb gárda, nagyobb szabású céljaik is vannak, mint házigazdájuknak, de ha a Tóth-Máté-Csákvári tengely jól muzsikál a hevesieknél, akkor megtréfálhatják Brunyánszky István tanítványait, ellenkező esetben a vendégek könnyedén hozhatják az összecsapást.

Óbudai Kaszások (6., 3-2) – DEAC Kamilla Gyógyfürdő (1., 4-1) (péntek, 18:00)

Három a magyar igazság, a Kaszások sem vesztettek még mérkőzést Óbudán, a DEAC pedig nem nyert még idegenben, bár nekik csak egy vásárhelyi kiruccanásuk volt eddig. Gorszkira csak otthon számíthatnak a fővárosiak, az ő játéka azonban nagyot lendít minden alkalommal a csapat játékán, ezúttal is erre számíthatunk. Ezzel együtt is a DEAC azonban a mérkőzés esélyese, Patkovic, a Nagy-fivérek, Kovács és Erdei is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt az eddigi fellépéseken, míg ugyanez csak Kovátsról és a már említett Gorszkiról mondható el hazai oldalon.

Konecranes-Salgótarjáni KSE (2., 4-1) – Budapesti Honvéd SE (5., 3-2) (péntek, 19:00)

A Békés legyőzésén fellelkesülve akár Salgótarjánt is beveheti a Puskás-legénység, egy hasonló szerkezetű, ám tapasztaltabb gárdával kell felvenniük a kesztyűt, melynek eddigi teljesítménye felemás képet mutat. Az eredményeik alapján meggyőző lehet a tarjániak szereplése, ám ahogy a miskolci kisiklás is bizonyítja, egyelőre meg lehet zavarni a bombaerős kerettel rendelkező nógrádiakat, a Honvéd pedig még idegenben is képes lehet erre, amennyiben az átlagosnál egy kicsivel jobb dobóformát fog ki és saját stílusában tud játszani a mérkőzésen. Mondanunk sem kell, hogy a Salgótarján is veretlen odahaza, viszont a Dózsa György útiak még idegenben nem tudtak győzni.

Békési SzSK (3., 4-1) – MAFC II. (12., 0-5) (vasárnap, 15:00)

Még nagyon a bajnokság elején járunk, de sorrendben az ötödik találkozó ebben a fordulóban, melyen nem talált még legyőzőre a házigazda együttes. A Békés hibátlan otthoni mérlege nem is forog veszélyben, egyelőre a csodára várunk a MAFC fiataljaitól, előbb-utóbb biztosan meg lesz az első győzelmük, de ez nem a Honvéd elleni fiaskóján javítani kívánó Komáék ellen fog bekövetkezni.

KTE-Duna Aszfalt (11., 1-4) – Microsec-Budafok (7., 2-3) (vasárnap, 16:00)

Odahaza nem okozott eddig csalódást a Kecskemét együttese, az Eger legyőzésén kívül a Békést is majdnem elkapták a bácskai fiatalok, viszont nincsenek túl jó passzban, sorozatban négy zakóval várják a Budafok elleni derbit. Azt a Budafokot, mely legutóbb ismét nyerni tudott és egy újabb sikerrel már el is távolodhatna az alsóháztól, a Kecskemét ellen pedig nem is számítanak esélytelennek. Izgalmas derbi kerekedhet belőle, mindkét csapatnak nagyon fontos lenne a győzelem, a pillanatnyi dobóforma dönthet, ezzel együtt kecskeméti sikerre van nagyobb sansz.

 

Nyugati csoport

Concordia Motax KC Pápa – Bajai Bácska FKE 85-95 (21-30, 23-19, 28-20, 13-26)

A 36. percig a Pápa kezében volt a győzelem, ekkor még 81-78-ra a Puszta-Szanati párosra támaszkodó házigazdák jártak előrébb, ám a hátralévő négy perce megállt a tudomány hazai oldalon, a bácskaiak pedig a remek nyitónegyed után kitűnő záró etapot is futottak, 14 pontot szereztek a végjátékban, amire csak egyetlen büntető érkezett válaszul. Mándity hiányát ismét jól pótolták a palánk alatt a vendégek magasemberei, Ágfalvi szállította a dupla-duplát (18 pont, 10 lepattanó), de Franczva is közel járt ehhez a bravúrhoz (16 pont, 9 lepattanó), mellettük Délity jó dobóformával rámolt be 18 egységet, míg Katyanszki sokoldalú játékával segítette társait. A Pápánál a már említett duó után nagy szakadék tátongott a többiek részéről, Szanatiék ketten 52 pontot hoztak össze a csapat által elért 85-ből, rajtuk kívül Bereczki és Keresztes igyekezett támogatni őket, de produkciójuk kevés volt a sikerhez.

Pápa: Szanati (20 pont, 6 lepattanó, 9 kiharcolt fault, 3 gólpassz), Puszta (32 pont, 7 lepattanó, 4 eladott labda, 5 kiharcolt fault, 3 gólpassz), Keresztes (6 pont, 7 lepattanó, 3 blokk), Bereczki (12 pont, 4 lepattanó)

Baja: Ágfalvi (18/6 pont, 10 lepattanó, 2 szerzett labda, 7 kiharcolt fault, 4 gólpassz), Franczva (16 pont, 9 lepattanó), Délity (18/15 pont, 5 lepattanó), Katyanszki (14 pont, 4 szerzett labda, 4 eladott labda, 7 kiharcolt fault)

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 5-0) – Alba Fehérvár-DKKA (10., 1-4) (péntek, 17:00)

Nem várható meglepetés a listavezető fellépésén, a fiatal fehérváriak szívósan fognak küzdeni egészen az utolsó percig, de ismét ki kell jönnie a fizikai és játéktudásbeli különbségeknek, ami egy nagy arányú győzelemhez is vezethet hazai részről. A Veszprém hajlamos kicsit belealudni a mérkőzéseibe a nagy előny birtokában, ha el tudja kerülni nagyobb hullámvölgy nélkül ezt az összecsapást, akkor könnyedén őrizheti meg veretlenségét.

MTK Törökbálint (5., 3-2) – OSE Lions (3., 4-1) (péntek, 17:45)

A forduló legnagyobb rangadója Törökbálinton vár a kilátogatókra. Idén ősszel kétszer találkozott már egymással a két együttes és mindkétszer az oroszlányiak nyertek meggyőző fölénnyel (felkészülési torna, Hepp-kupa), a bajnokság mégis más téttel bír, ráadásul hazai pályán (is) bombaerős az MTK gárdája. Nagy rutinbeli különbségek nincsenek a két fél között, talán a törökbálintiak kerete a vártnál egy kicsit nehezebben állt össze, de gondok akadtak az OSE oldalán is, akik nem mindig tudtak a tőlük várható magabiztos produkcióval előrukkolni (például Pécsett vagy a Vasas ellen odahaza). Nagy taktikai csatára van kilátás, nüanszok dönthetnek a mérkőzésen, de benne van egy vendéggyőzelem a pakliban.

Vasas Akadémia (4., 3-2) – Concordia Motax KC Pápa (8., 2-3) (péntek, 17:45)

A Puszta Dáviddal megerősített Pápára már jobban kell figyelniük a nyugati riválisoknak, de az új igazolással Henrik István játéka esett vissza kicsit az elmúlt mérkőzéseken, így még dolgozniuk kell azon, hogy a húzóemberek egyszerre tudjanak jó teljesítményt nyújtani. Nincs könnyű dolguk a mérlegük javításával, mert a folyamatos fejlődést mutató Vasashoz látogatnak, amelyet most már nyugodt szívvel tekinthetünk a csoport egyik esélyesének. Ezen a meccsen is feléjük billen a mérleg, extra produkció kellene a pápaiaktól egy szorosabb mérkőzéshez.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (9., 1-4) – Bajai Bácska FKE (6., 3-2) (péntek, 18:00)

Oroszlányban villantott valamit fényéből a győri együttes, bár vereség lett a túra vége, a játékuk bíztató volt a folytatásra nézve. Nincsenek könnyű helyzetben azonban a Baja elleni találkozó előtt, habár Mándity pályára lépése továbbra is kérdéses, nélküle is masszívabb a bácskaiak belső játéka vendéglátójukénál, Hajmásyék pedig inkább mezőnyben kerekedhetnek Délityék fölé. Legutóbb Pápáról is elhozta a két pontot a bajai gárda, most is jó esélyük van erre, a Győrnek lesz szüksége nagyobb erőkifejtésre, hogy otthon tartsa a győzelmet.

Tehetséges Fiatalok-Budapest (2., 4-1) – SMAFC-NYME (7., 2-3) (vasárnap, 18:30)

Túlságosan kiegyensúlyozott és magabiztos játékkal kezdte a bajnokságot a TF ahhoz, hogy ezúttal esélyt adjunk a rendkívül szimpatikus és minden várakozásunkra rácáfoló SMAFC együttesének. Nem fogja kiengedni a kezéből a győzelmet a hazai gárda, lesznek ugyan izzasztó perceik, sőt, az sem valószínű, hogy nagyobb különbség alakul majd ki a két fél között, de nem lesz esélyük a soproniaknak az idegenbeli bravúrra.
 

Fotó: meafc.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus