NBI/B - Beharangozó 9. forduló

Meccsdömpinggel ér véget az év a másodosztályban, rangadót vív egymással a Vasas és a Törökbálint gárdája, Puszta Dávid pedig őszi harcostársait látja vendégül Pápán, míg Keleten újra borsodi derbinek tapsolhat a nagyérdemű Miskolcon, de nagy csatára készül a Vásárhely is a Honvéddal, a Kaszások pedig a Békéssel.

Keleti csoport

EKF-Eger-KOK SE (11., 2-6) – Konecranes-Salgótarjáni KSE (1., 7-1) (csütörtök, 18:00)

Mióta a DEAC otthonában meglepetésre egy szorosabb derbit játszottak Váczi Péter fiai, azóta nem tudnak mérkőzést nyerni a bajnokságban. A Salgótarján ellenben a miskolci botlása óta megállíthatatlan (öt győzelem zsinórban), a debrecenieket is két vállra fektették az előző fordulóban és jó eséllyel nem az ünnepi szünet előtt fog a lendületük megtörni. Az Egernek sokkal koncentráltabb játékra lesz szüksége, mint amit az elmúlt időszakban láthattunk tőlük, és a kulcsembereknek is az élre kell állniuk, apró szépséghiba, hogy a nógrádiak ellen valószínűleg még ez is kevés lesz az üdvösséghez.

MEAFC (6., 4-4) – Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK (5., 4-4) (péntek, 17:30)

Újra borsodi derbi a másodosztályban, és a tét sem kicsi, a roppant sűrű középmezőnyből mindkét együttes szeretne elmozdulni a januári folytatás előtt. Miskolcon egyelőre verhetetlenek Drahosék, nem csak, hogy hibátlanok odahaza, de nagy különbséggel kerekedtek minden eddigi ellenfelük fölé, amire a Tiszaújváros is ráfázhat. Mindkét gárdának erőssége a csapategység, de több vezéregyéniség található a házigazdáknál, ez pedig egy szorosabb derbin döntő lehet, amikor elő kell lépnie valakinek a végjátékban. A szezon előtt még a Tiszaújvárost tartottam volna esélyesebbnek, de az eredmények alapján meglepetés lenne, ha nem a hazai csapat örülhetne a lefújásnál.

Óbudai Kaszások (8., 4-4) – Békési SzSK (2., 7-1) (szombat, 18:00)

Hamar el kell felejtenie a Vásárhely elleni leolvadását a Kaszások alakulatának, a csongrádiaknál masszívabb kerettel rendelkező és kiegyensúlyozottabb Békés érkezik ugyanis hozzájuk. A K-osztály mellé (Koma, Kertész, Krstic, Kovács) az utóbbi két derbin már a 19 éves Béres Nándor is fel tudott zárkózni, Debrecenben és a Tiszaújváros ellen is dupla-duplával zárt, holott a szezonátlaga öt pont, öt lepattanó körül van csupán. Bővül tehát a bevethető játékosok sora a vendégeknél, de még így is partiban lehet az óbudai gárda, a rotációjuk nekik is elég bő ahhoz, hogy megfogják a főleg a kezdőikre támaszkodó békésieket. Tavaly mindkétszer a Kaszások nyerték az összecsapásaikat, de idén több méregfogat kellene kihúzni, hogy megállítsák a remek formában lévő Komáékat.

Vásárhelyi Kosársuli (7., 4-4) – Budapesti Honvéd SE (3., 6-3) (szombat, 18:00)

Két egymás utáni győzelmével menekül a Vásárhely, az eredmények szerencsés alakulása folytán még egyáltalán nincsenek lemaradva az élmezőnytől, hazai pályán pedig újabb lépést tehetnek felfelé a tabellán. Ehhez azonban a Honvédnak is lesz egy-két szava, amely legutóbb Kecskeméten megtörte idegenbeli rossz sorozatát és Hódmezővásárhelyen is hasonló folytatásra készül. A taktikai csata mellett a dobóformának lesz nagy jelentősége, mindkét együttes jó passzban várja a találkozót, így parázs ütközet kerekedhet belőle, de odahaza esélyesebbnek érzem a lassacskán feltámadó csongrádiakat.

Microsec-BUDAFOK (9., 3-6) – MAFC II. (12., 1-7) (vasárnap, 17:00)

Alsóházi derbi, amelyen a Budafok tovább menekülhet a kiesést fenyegető pozíciókból, kérdés azonban, hogy a MAFC-osok milyen kerettel állnak ki az összecsapásra, ugyanis előző nap vívja az A-csoportos együttes évzáró mérkőzését, így akár pályára is léphetnek az élvonalban is szerepet kapó és az eddigi egyetlen becsületbeli győzelmet szállító fiatal tehetségek. Ha ez mégsem következik be, akkor Drevenkáéknak is kötelező házi feladat lesz behúzni a derbit, ellenkező esetben azonban akár vendég siker is születhet.

MAFC II. (12., 1-7) – Vásárhelyi Kosársuli (7., 4-4) (hétfő, 17:00)

Dupláznak a MAFC-osok, akárcsak a Vásárhely, de itt is sok a megválaszolatlan kérdés, Misekék vajon pályára lépnek-e (feltehetőleg igen) és a fáradtság mennyire lesz úrrá rajtuk (ha Budafokon is játszanak, akkor három nap alatt kell három meccset lenyomniuk). Komplett kerettel megfoghatják odahaza Cziberét és társait, ha viszont a Pápai-Kovács-Misek trió nem lesz hadra fogható, akkor a vendégek könnyedén zsebelhetik be a két pontot.

DEAC Kamilla Gyógyfürdő (4., 5-3) – KTE-Duna Aszfalt (10., 2-6) (hétfő, 18:00)

A Hepp-kupában javított, de most a bajnokságban van a DEAC-on a sor, két fájó vereség után ellentmondást nem tűrően kell hozniuk a Kecskemét elleni hazait. Tapasztaltabbak és nagyobb rotációs lehetőséggel bírnak Nagy Ágostonék fiatal vendégeiknél, ráadásul az utóbbi idők kudarcainak levét a Kecskemét ihatja meg, miután valószínűleg bizonyítani szeretnének szurkolóiknak és az egész mezőnynek a hajdúságiak, hogy csak apró kisiklás volt a Békés és a Salgótarján elleni fiaskó.

 

Nyugati csoport

Metal-Work Bonyhádi KSE (8., 3-4) – Agrofeed Széchenyi Egyetem Győr (9., 3-5) (péntek, 18:00)

Két hasonló cipőben járó együttes találkozójára kerül sor Bonyhádon, mindketten várakozáson alul kezdték a szezont, ám mostanra mintha kezdene formát ölteni a csapatuk játéka és az eredmények is jönnének velük, még ha elég nyögvenyelősen is. Sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményre lenne szükségük, ha versenyben szeretnének lenni a felsőházért, ezt pedig jelenleg egyik félben sem érzem, viszont az alsóházat mindketten szeretnék elkerülni, amihez létfontosságú a mostani találkozójuk megnyerése. Hazai pályán a címvédőnél a labda, a Győr még nem nyert idegenben, de Oroszlányban már közel járt a bravúrhoz…

SMAFC-NYME (10., 2-6) – Bajai Bácska FKE (6., 4-4) (péntek, 19:00)

Papírforma alapján a Bajának hoznia kell a soproni kirándulását, a Mándity-Ágfalvi párossal szemben egyszerűen nincs hatékony fegyvere védőoldalon Meszlényi Róbert vezetőedzőnek, egyetlen esélyük talán az lehet, ha magas fordulatszámon belekergetik egy rohanós mérkőzésbe a vendégeket, cserélési lehetőségük ugyanis eléggé korlátolt, a kulcsemberek pedig nem fognak bírni 40 percet végig futni a fiatal SMAFC-osokkal. Kérdés, képes-e ilyen tempójú kosárlabdára a házigazda, illetve, hogy a bajai vezérek valóban szebbik arcukkal hozzák-e le a mérkőzést.

Vasas Akadémia (3., 6-2) – MTK Törökbálint (4., 5-3) (szombat, 17:00)

A forduló rangadója ismét Nyugatra költözik, a hat mérkőzés óta veretlen Vasas fogadja az évek óta topcsapatnak számító Törökbálintot. A rutinos és fiatal játékosok mindkét oldalon remek egyveleget alkotnak eddig, talán a vendégek ifjoncai egy hajszálnyival nagyobb tapasztalattal bírnak az NB1-ben, így Faragóékra ezúttal nagyobb szerep hárulhat az előző mérkőzésekhez képest. Nagy taktikai csata várható a két tréner, Sárosi Bulcsú és Szarvas Gábor között, nüanszokon dőlhet el egyik fél javára a mérkőzés, odahaza azonban elég magabiztosnak tűnik eddig a Vasas gárdája, meggyőző fölénnyel húzták be az összecsapásaikat (kivéve a listavezető Veszprém elleni vereséget), ezért ha most nem is simán, de hozni fogják a rangadót Surmannék.

Concordia Motax KC Pápa (7., 4-4) – HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 7-1) (szombat, 18:00)

Pikáns kis csata várható a szezon elején Veszprémből viharos körülmények között távozó Puszta Dávid és korábbi harcostársai között. A pápaiak kezdik megtalálni a játékukat, amely odahaza már elegendő volt egy Törökbálint elleni sikerhez, ám most egy náluk is nagyobb játékerőt képviselő gárdával találják szemben magukat. Oroszlányban botlott, Pápán már nem szeretne a Veszprém, kevesebb esélyt is látok rá, hogy újra belefutnak egy vereségbe Kámánék, de nem lesz olyan könnyű dolguk, mint a hazai fellépéseiken, főleg a játékukban a nagy előny birtokában bekövetkező hullámvölgyeiket kell kiküszöbölniük ennek érdekében.

PVSK-Kronosz Kiadó (11., 1-6) – Tehetséges Fiatalok-Budapest (2., 6-2) (vasárnap, 14:00)

Előreláthatólag minden pécsi fiatal bevethető lesz az A-csoportos csapatból is, ami megnehezítheti a nyugati második TF dolgát. Csalóka az egy vereség, teljes kerettel a PVSK megráncigálhatja az élcsapatok bajszát, most is ez van kilátásban, ám letépni már nem fogja, a fővárosiak nem fogják hagyni elrontani remek mérlegüket egy alsóházi csapat otthonában.

Alba Fehérvár-DKKA (12., 1-7) – OSE Lions (5., 5-3) (vasárnap, 17:00)

Itt is kérdés, hogy milyen kerettel vág neki a derbinek a fehérvári együttes, ám még a teljes hadosztállyal sem ők a mérkőzés esélyesei. Az OSE igencsak hullámzó teljesítményt nyújt idáig, nem csak egy-egy fordulóban, hanem egy-egy mérkőzésen belül is képesek végletekben kosárlabdázni, de egy ilyen fiatal és tapasztalatlan ellenféllel szemben magabiztos formát kell mutatniuk, ha nem szeretnének leszakadni az élbolytól.

 

Fotó: facebook.com/Vasas-Akademia

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus