NBI/B - Beharangozó: a negyeddöntők második felvonása

Az OSE és a DEAC odahaza léphet elsőként a legjobb négy közé, míg a Törökbálint és a Kaszások szintén hazai pályán tarthatja életben a továbbjutásról szőtt álmait. Elkezdi a középház is a rájátszást, a 9-16. helyért kuparendszerben mérkőznek meg a felek.

Rájátszás az 1-8. helyért

OSE Lions – Békési SzSK (péntek, 20:00)

Odahaza elsőként léphet a legjobb négy közé a Hepp-kupa ezüstérmes Oroszlány, és miután a Békés az utóbbi időben közel sem mutatja azt a félelmetes formáját, amivel sokáig vezette a Keleti csoportot, így nagy esély is van, hogy meglegyen péntek este az első elődöntősünk. A kulcsembereknek kell javulniuk vendég oldalon, a palánk alatt sokkal eredményesebb játékra lesz szükségük, hogy egyáltalán sanszuk legyen az OSE katlanjában, ahol eddig csupán egyetlen együttes, a Vasas gárdája tudott diadalmaskodni, a pasarétieken kívül mindenki lehajtott fejjel kullogott haza Oroszlányból.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 az OSE javára.

Óbudai Kaszások – HOVA-Pannon Veszprém Egyetem (szombat, 18:00)

Ugyanúgy a lezárás reményében lép pályára a Nyugati első Veszprém is, igaz, a csoportját domináló bakonyiaknak idegenben kell ezt a bravúrt végrehajtaniuk. A Kaszásokat továbbra is a sérülések sújtják leginkább, Kováts Róbert biztos, hogy a hiányzók táborát erősíti majd, de kérdéses Szeleczky és Sebők játéka is. Hazai pályán jobb esélyük van az óbudaiaknak egy szoros csatára, de ha érvényesíteni tudja eddigi kiváló védekezését a Veszprém, és a palánk alatt képes lesz dominálni, akkor gyorsan véget érhet ez a negyeddöntő is.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Veszprém javára.

MTK Törökbálint – Konecranes-Salgótartjáni KSE (szombat, 19:00)

A legnagyobb izgalmak talán Törökbálinton várhatóak, a vendéglátók itt abszolút esélyesként várják a remek formában lévő Salgótarjánt, annak ellenére is, hogy az első mérkőzésen viszonylag könnyedén hasaltak el a nógrádi megyeszékhelyen. Saját szurkolói előtt még senkinek nem terítette le a vörös szőnyeget az MTK, ezért bár idegenben sem nagyon ingott meg hónapok óta Czigler László legénysége, mindenképpen izzasztó 40 perc vár a Keleti bajnokra. A legjobb sansz ennél a párharcnál van, hogy látunk harmadik meccset is, de ehhez egy extrát nyújtó, végig kiegyensúlyozott házigazdára lesz szükség, ellenkező esetben Madárék is idejekorán készülhetnek az elődöntőre.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a Salgótarján javára.

DEAC Kamilla Gyógyfürdő – Vasas Akadémia (vasárnap, 18:00)

Semmit nem ér a Pasaréten aratott értékes győzelem, ha most hazai környezetben nem tudja lezárni a párharcot a debreceni együttes. Nagy Botondék bravúrral hozták el a pályaelőnyt a fővárosból, de most fel is kell tenniük az i-re a pontot, mert kétszer odahaza nem valószínű, hogy hibázna Sárosi Bulcsú alakulata. Hiányzó lesz bőven mind a két oldalon, a DEAC-nak leginkább ez jelenthet némi hátrányt, hiszen náluk hárman is (Takács, Széll, Pék) kidőltek korábban a sorból, míg a Vasasnál nem számíthatnak Faragó Péter játékára, aki egymeccses eltiltását tölti vasárnap az első mérkőzésen történt kiállítása miatt. A nagy kérdés, hogy a megtizedelt állomány melyik együttest viseli meg jobban, habár a pasarétiek a Hepp-elődöntőben is Faragó nélkül győzték le a hajdúságiakat, a DEAC pedig már az első meccsen is a Takács-Széll-Pék trió nélkül lépett pályára.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1-0 a DEAC javára.

 

Rájátszás a 9-16. helyért

Lebonyolítás:

Kuparendszerben mérkőznek meg a csapatok, az első mérkőzést a csoportjában hátrébb végzett együttesnél rendezik.

Bajai Bácska FKE (Nyugat 8.) – Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK (Kelet 5.) (péntek, 18:00)

Mint szinte az összes párharcnál a középházban, itt is nagy szerepe lesz a hazai pályának, a Baja és a Tiszaújváros is stabil teljesítményt nyújt vendéglátóként, így a jobb idegenbeli teljesítmény döntő lehet a továbbjutás szempontjából. A borsodiak mélyebb rotációval dolgozhatnak, ami akár feléjük is billentheti a mérleg nyelvét, de az első meccsen még a Baja győzelmére látok nagyobb sanszot, bár csak egy szoros összecsapáson, ami viszont a Brunyánszky legénységnek kedvezhet.

MEAFC (Kelet 7.) – Tehetséges Fiatalok-Budapest (Nyugat 6.) (péntek, 18:00)

Itt is 1-1-re számíthatunk, a MEAFC szinte csak a Miskolcon lejátszott mérkőzéseiből jutott el ilyen magas pozícióig, emiatt nem lenne zsákbamacska, ha akár nagyobb előnyt is ki tudnának harcolni a visszavágóra. Benne van a pakliban azonban két nagy arányú hazai siker, viszont idegenben a TF erősebb riválisánál, emiatt az ő továbbjutásuknak van nagyobb realitása, még a hullámvölgyekkel teli szezonjuk ellenére is.

Vásárhelyi Kosársuli (Kelet 8.) – Metal-Work Bonyhádi KSE (Nyugat 5.) (péntek, 18:30)

Papíron a Bonyhád a párharc abszolút esélyese, hiszen csak egy hajszállal maradtak le a felsőházról idén, míg a Vásárhely szezonja korántsem úgy alakult, ahogy azt a nyáron eltervezték, át is esett pár jelentős változáson a csongrádiak kerete. Akár a kettős győzelem is kinéz a tolnaiaknak, a kérdés náluk leginkább az, hogy mennyire lesznek motiváltak kétszeres címvédőként a középházban, ahol igazán nagy tétje már egyik mérkőzésnek sincs.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (Nyugat 7.) – Budapesti Honvéd SE (Kelet 6.) (szombat, 18:00)

Érdekes párosítás lehet, miután a győriek játékerejét tükrözi legkevésbé a csoportban elért helyezésük, míg a Honvéd leginkább az alapszakasz első felében mutatott remek teljesítményének köszönhetően csípte meg a keleti hatodik pozícióját. A tavalyi kilencedik helyezéssel alighanem most is elégedettek lennének Puskás Artúrék, habár akkor sem volt könnyű dolguk az OSE, a Békés és a Veszprém elleni csatákban, mégis megelőztek mindenkit a rájátszásban. A Győrnél a rutin döntő faktor lehet, a hazai meccsét mindenképp hozni fogja, de a visszavágó már nem lesz sétagalopp, itt is a jobbidegenbeli teljesítmény döntheti el a továbbjutást.

 

Rájátszás a 17-24. helyért

Concrodia Motax KC Pápa (23., 7-16) – KTE-Duna Aszfalt (18., 7-16) (péntek, 17:45)

A Pápa a büntetőpontjai miatt van bajban, amúgy semmi nem fenyegetné a bennmaradásukat, mivel négy meccsel nyertek többet a jelenleg utolsó MAFC-nál. Így viszont tepernie kell minden fellépésén és a hazai derbiket hoznia, ami az utóbbi hetekben látott formájuk alapján abszolút nem megoldhatatlan feladat. A Kecskeméttől pár szoros negyedet várhatunk, a végén nem tartom valószínűnek, hogy még partiban lesznek idegenben egy a szezon végére összeálló, rutinos játékosok egész sorát felvonultató együttessel szemben.

PVSK-Kronosz Kiadó (20., 6-16) – Microsec-BUDAFOK (19., 7-16) (szombat, 13:30)

Jó ebédhez szól a kosárlabda. A Budafok múlt heti győzelmével tett egy újabb lépést a bennmaradás felé, és ha a MAFC-nál nem történik valami pálfordulás, akkor már az alsóházra sem marad túl sok izgalom. A pécsiek azonban közelebb állnak mostani vendégüknél a kipottyanáshoz, nekik is kellene még egy-két siker az izgalommentes befejezéshez, amire odahaza van nekik is a legjobb sanszuk. Az ebédidőben sorra kerülő találkozón is ők az esélyesek, idegenben eddig nem sok babér termett Drevenkáéknak.

Alba Fehévár-DKKA (22., 5-18) – EKF-Eger-KOK SE (17., 8-15) (vasárnap, 17:00)

Ha húzóembereik bevethetőek lesznek, és az egriek sérültjei továbbra is harcképtelenek, akkor akár egy sima hazai siker is benne van a mérkőzésben. A Fehérvár is egy olyan együttes a Nyugati csoportból, melynek helyezése nem tükrözi hűen a csapat erősségét, így most alul kell bizonyítaniuk, hogy jövőre is legyen esélyük egy erősebb bajnokságban edződni. Ráadásul közel vannak a veszélyzónához, a hazaiakat hozniuk kell, ami az Eger ellen nem is lesz akadály, még ha teljes kerettel is állhat ki Váczi Péter legénysége.

MAFC II. (24., 3-19) – SMAFC –NYME (21., 5-18) (vasárnap, 18:00)

Élet-halál harc a MAFC és a SMAFC között. Az egyik abszolút sereghajtóként kezdi az alsóházi rájátszást, a másik pedig egy apró botlásra van attól, hogy minden meccsen az életben maradásért küzdjön. Ugyanaz a lemez forog most is a fővárosiaknál: mi egyáltalán a cél? Ha a bennmaradás, akkor szükség lesz Pápaiék segítségére, mert a jelenlegi kerettel még a csoportok végén végzett együttesek ellen sem lesz esélye a MAFC fiataljainak.

Fotó: veszpremkosar.hu(foto24.hu)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus